Ceny elektromobilů
Souhrn tématu
Fórum se věnuje cenám elektromobilů a reálným zkušenostem s jejich provozem. Uživatelé sdílejí názory na pořizovací náklady, servisní výdaje a porovnávají je s tradičními vozy. Diskutuje se také o praktických aspektech parkování a dopravních situacích v městském prostředí.
-
Valdano
- Reputace: 234
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Ceny elektromobilů
Takže maminy u vás v Přerově v létě i v zimě a klidně i v mrazech, ráno namísto toho, aby nacpaly děti do SUV a jely s nimi do školy nejlépe skoro až k lavicím ve třídě a pak s SUV na nákup a ke kadeřníkovi. Tak děti i sebe usadí na šlapací kola a vyrazí. Tak to jsou pravdu nezvykle uvědomělé maminy. Slyšel jsem, že v Holandsku jezdí spousta lidí na kolech i v těch nejkrutějších mrazech. Holanďané jsou holt otužilci a nebo mají možná pořáďně vyhřívaná řidítka i sedátka a ještě se vyhřívají zevnitř nějakým tím panáčkem, minimálně sedmkrát destilované, na zahřátí. 
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte led 20, 2026 6:22 pm, celkem upraveno 3 x.
-
Dagus
- Reputace: 226
- Lokalita: Liberec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Franto ale je rozdíl kde jezdíš. Jestli je na to vedle silnic misto, jestli je město placka, jestli dojíždíš do práce 5km nebo 60km. V Liberci třeba mi to moc smyslu nedává, v hradci zas mi to dava enormní smysl. Je to prostě město od města diametrálně jiné.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
Mex
- Reputace: 320
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Pokud by pro kola byla infrastruktura, tak se jezdit bude.luky píše: úte led 20, 2026 5:16 pmBacha na tyhle jednodušení. Vede to k tomu, že někdo tyhle zkušenosti začne aplikovat v Praze. Víš, čím se vyznačuje Holandsko? Mají tam úplně brutální ROVINU ! Stejnou situaci jsem zažil v Erlangenu. Ale to je tak rovný město, že by podle toho šla kalibrovat vodováha. Když máme postavenou Pravu v hlubokým údolí, tak na kolo můžeš zapomenout. (Ano, v Karlíně se sice o nějaké vzkříšení cyklodopravy pokoušejí, ale nemá to valný efekt, protože tam je metro, tramvaje i autobusy.).
Ti trochu potentní na biokolech, ti leniví na elektrokolech.
Dneska se prý elektrokol prodá už víc než biokol.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 920
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Však Přerov je rovina ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Dagus
Za mě kravina, to raději sdílené auta, mini el auta, uber/bolt. Hromadná doprava je obtěžující. Nemáš tam žádné soukromí, všichni na sebe flušou kde jakej hnus. Přál bych ti zažít ranní špičku v chřipkové epidemii. To máš jak rozsudek. Za mě bych zrušil tu ztrátovou hromadnou dopravu busy a udělal autonomní vozy. Vždyť ty busy jezdí v noci prázdné a řve a smrdí to strašně. Ale co kdyby někdo chtěl jet. Metro asi proč ne, ale silnice a busy mi přijde utopie. Asi ti pod okny nejezdí linka s kadencí 1x10min bus. Ještě větší strop je, když tam máš zastávku a furt tam pípa zavírání dveří, to bych se šel střelit.Mex píše: úte led 20, 2026 4:03 pmRadar píše:Je nezpochybnitelné, že nahradit spalováky elektřinou (tím spíš jen tou zelenou) se v dohledné době nepodaří.
Asi se úspěšně podaří snížit počet aut celkově, protože na ně drtivá většina lidí prostě nebude mít peníze.Tržní principy a dobře nastavená pravidla můžou fungovat.Valdano píše: úte led 20, 2026 8:25 amMHD je ve spoustě menších měst a vesnic naprosto totální nesmysl. Spalováky se budou prodávat a provozovat dál jak staré tak i nové.
Kombinace přístupu ala Japonsko, Singapur a podobně, a přístupu ala Anglie.
Chceš si pořídit auto? Tak dolož, že máš pro něho zajištěné parkování na svém pozemku.
A k tomu časové mýto za vjezd a pobyt v centrech měst.
Vyřeší to i ty vesnice, protože tam většina lidí nemá problém s parkováním na svém pozemku. A ti, co ho mají (různé bytovky), si parkovací místo snadno pronajmou u domkařů kolem.
Auta a jejich přemnožení je mor současné společnosti.
S těmi elektrickými je to trochu lepší, protože v tom centru města aspoň nesmrdí. Ale překáží stejně.
Peníze, vybrané za ta cla, investovat do hromadné dopravy.
V centrech měst zdarma. Ale pro všechny, ne nějaké ty nesmyslné průkazky, co se musí vyřizovat, kontrolovat atd.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
-
Dagus
Jasný, přijedeš s elektrokolem někam na návštěvu a kam ho přiděláš? Zámek ti nepomůže, do roka jsi bez kola.Mex píše: úte led 20, 2026 6:16 pmPokud by pro kola byla infrastruktura, tak se jezdit bude.luky píše: úte led 20, 2026 5:16 pmBacha na tyhle jednodušení. Vede to k tomu, že někdo tyhle zkušenosti začne aplikovat v Praze. Víš, čím se vyznačuje Holandsko? Mají tam úplně brutální ROVINU ! Stejnou situaci jsem zažil v Erlangenu. Ale to je tak rovný město, že by podle toho šla kalibrovat vodováha. Když máme postavenou Pravu v hlubokým údolí, tak na kolo můžeš zapomenout. (Ano, v Karlíně se sice o nějaké vzkříšení cyklodopravy pokoušejí, ale nemá to valný efekt, protože tam je metro, tramvaje i autobusy.).
Ti trochu potentní na biokolech, ti leniví na elektrokolech.
Dneska se prý elektrokol prodá už víc než biokol.
-
Valdano
- Reputace: 234
- Lokalita: Česká Lípa
Ne každý má řidičák a ne každý se vyzná v předpisech, ne každý umí jezdit na kole a někdo ve vyšším věku už to třeba ani nezvládá. Aby to bylo opravdu univerzální a pro každého tak by to chtělo spíš plně autonomní robotaxi jako třeba provozuje Waymo nebo Tesla tj. zcela bez řidičů, které jezdí na zavolání podobně jako Ubr. V robotaxi není žádný řidič ani na to, aby dohlížel na jízdu. Sociálně slabší by třeba měli od města dotované karty na určitý počet km jízdou robotaxi podle nezbytných potřeb a třeba i podle toho jak daleko musejí dojíždět do práce apod. V některých městech po USA už jezdí tyto robotaxi bez řidičů delší dobu. Lidi by nemuseli mít vlastní auto ani by nemuseli mít řidičák ani znát dopravní předpisy ani umět jezdit na kole a prostě by jen zavolali robotaxi.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte led 20, 2026 6:56 pm, celkem upraveno 4 x.
-
Mex
Nesouhlasím s tebou. Přesto bych si nedovolil o tvém (nebo jakémkoli cizím) názoru říct, že je to kravina.Dagus píše: úte led 20, 2026 6:22 pmZa mě kravina, to raději sdílené auta, mini el auta, uber/bolt. Hromadná doprava je obtěžující. Nemáš tam žádné soukromí ...
Jen je to jiný názor, než mám já.
Bydlím ve městě. Auto prakticky nepoužívám. Nevytáhnu ho častěji než maximálně jednou za měsíc.
Za běžných okolností se pohybuju prakticky výhradně na kole. A to je Brno slušně kopcovité.
Pokud ne kolo, tak nějaká socka. Naštěstí většinou elektrická (trolejbus nebo šalina).
Přímo u zastávky jsem dřív bydlel. A to v kopci, kde autobusy musely na zastávku celkem intenzívně brzdit.
Člověk to po nějaké době přestane vnímat.
To mě víc štvalo, když si bio-soused pořídil slepice (budiž), a k nim ještě kohouta (a to už je na zabití).
V poslední době jezdím míň na kole a víc sockou. Protože převážně jezdím k jinému hlavnímu zákazníkovi než dřív.
Není to proto, že by tam byly větší kopce. Nebo že bych už fyzicky nezvládal.
Ale je to proto, že musím jet velmi kolu nepřátelskou cestou (pro místní: po Křenové od Hlavasu až na Olomouckou).
Proto tvrdím, že přátelská infrastruktura je důležitější než to, jestli někde jsou nebo nejsou kopce.
Miniautům a jiným malým elektrickým pohybovadlům velice fandím.
-
Mex
Ale to je v tom Holandsku stejné.Dagus píše: úte led 20, 2026 6:24 pmJasný, přijedeš s elektrokolem někam na návštěvu a kam ho přiděláš? Zámek ti nepomůže, do roka jsi bez kola.
Jednoduché elektrokolo někde z Lidlu bude dneska levnější, než značkové biokolo z nějakého koloshopu.
-
eman
- Reputace: 300
- Lokalita: Praha
Tohle je ale fakt. Máme v NL příbuzné a jejich děti fakt jezdí celý rok do školy na kole. Drtivá většina dětí a to klidně i prvňáčci. Ti naši to mají 7km. Ale zase mají výhodu, že děti se celou cestu nepotkají s auty a pokud, tak s regulovanou dopravou a bezhohledná matka v SUV si dá sakra pozor, aby něco neprovedla.Valdano píše: úte led 20, 2026 6:12 pmTakže maminy u vás v Přerově v létě i v zimě a klidně i v mrazech, ráno namísto toho, aby nacpaly děti do SUV a jely s nimi do školy nejlépe skoro až k lavicím ve třídě a pak s SUV na nákup a ke kadeřníkovi. Tak děti i sebe usadí na šlapací kola a vyrazí. Tak to jsou pravdu nezvykle uvědomělé maminy. Slyšel jsem, že v Holandsku jezdí spousta lidí na kolech i v těch nejkrutějších mrazech. Holanďané jsou holt otužilci a nebo mají možná pořáďně vyhřívaná řidítka i sedátka a ještě se vyhřívají zevnitř nějakým tím panáčkem, minimálně sedmkrát destilované, na zahřátí.![]()
V ČR , tady v obci, vezou rodiče děti 200m do školy autem, malé děti minou klidně 60-70km/h, pak si vynucují parkovací místo co nejblíže ke vchodu a ve finále matka nese aktovku páťákovi až do třídy. V tomhle jsme totální zaostalej východ a nějaká změna pohonu to nezachrání.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
ChlapeczDediny
- Reputace: 148
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
To je fakt. Minulý týden jsem do šrotu odvezl ford focus 1,6 benzín rv 2002, který jsme koupil před 13 lety za 3.000 eur, tedy 75.000 CZK. Nebýt toho, že mě loni na parkovišti nabourali a stálo mě to nad pojistku další tři stovky eur, tak jsme museli opravit servo řízení předloni, předtím napínací kladku řemenu, jednou jsme měnili zadní bubny, jednou přední kotouče, vše s paknama i platničky, a samozřejmě po koupi dostal vodní pumpu a řemen. Před šesti lety se vařili podběhy. Každé dva roky před STK svíčky a filtry plus olej (vše za pár peněz). Jezdilo kolem komínu, nepočítám asi 10 jízd nad 300 km. Fakt drahý svezení. Škoda že ty focusy reziví.unicast píše: pon led 19, 2026 10:55 pmOjetina za 200k je ekonomická past, do které už se bude jenom krvácet...
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
-
ChlapeczDediny
U mne je to navíc položka "kolik musím pracovat na cizí, abych si koupil možnost jezdit autem" jelikož autobus přijede poslední v 16:20 a zpět do města jeden nejdřív 4:50 ráno. A já potřebuji odjet tak v 20:00 anebo přespím.Antrac1t píše: úte led 20, 2026 10:36 amA svete div se, kazda investice nemusi byt v zelenych cislech, existuje formulka "proste to chci"... Howgh ...
Jistě, EV bude jezdit na mou elektriku (které na auto zatím nemám dost), jsem tu přes den, půl roku. Abych toho dosáhl, namísto 3000 eur musím vypláznout nejmíň 7000 eur. Pokud budu přivydělávat na EV, neudělám víc na své "důchodové reformě" a později mi to může chybět (v potravinové soběstačnosti).
Takže já EV chci, ale ekonomicky mi to zatím nedává smysl, pokud existuje jiná možnost. Na benzín si každý měsíc tu padesátku vydělám, ale ten rozdíl mezi auty radši vrazím do rozšíření elektrárny, abych později, při dražší ceně elektřiny, už přípojku téměř/vůbec nepotřeboval.
Pokud bych intenzivně pracoval pro cizí, dojdu do důchodu s výchozím stavem nula a pak mám začít něco budovat? A jak na tom budu se zdravím po plném pracovním procesu? Zatím léky nepotřebuji a k lékaři chodím spravovat počítač a na kafe se sestričkou
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
ChlapeczDediny
Jediné slovo: kurvítko.TomHC píše: úte led 20, 2026 11:56 amVlhké sny EÚ sú druhá vec, ale tiež treba chápať, že zákaz predaja sa nerovná zákaz používania. Inak by si na ceste nestretol Aviu s platnou EK - ale ona plní normu ktorá bola platná pri jej homologizácii. Ak sa za 10 rokov budú predávať iba nové EV, tak spaľováky budú mať ešte 30 rokov (do 2065) čas dojazdiť...
-
kodl69
- Reputace: 1023
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
-Je fakt, že to co jsem nedávno viděl před školou, tak to mě fakt dostalo. Skoro jsem uvažoval o tom, že prvně v životě zavolám městskou polici, ať to začne řešit. Měli by šanci inkasovat tolik, co normálně za celej rok. Vezl jsem mladýmu lyže a kufr , a neměl jsem problém zaparkovat jako člověk 50m od místa kam měl přijet autobus, na ulici, kde parkují normální lidi a lproviant ten kouek donest. U školy to vypuklo, parkování "na angličana" v protisměru, v křižovatce, v druhé řadě, a to tak, že už ten autobus neměl kudy přijet, a už se ani nedalo normálně odjet, navíc všechno regulérně za značkou zákazu zastavení a s žlutejma obrubníkama, fakt balkán. Ani jsem to představení nedokoukal a nečekal až mladej vleze do autobusu, a raděj jsem nenápadně vycouval z téhle šlamastyky pryč, i kdž ta druhá cesta byla o 500m delší...
- první fofo fakt koroze, a to co popisuješ jsem měl taky, mě prorezla nápravnice (3kKč z vrakoviště a 2kKč mechanikovi vč. geometrie) když začalo týct servo, tak jsem to raděj za nějaký drobný prodal. Fofo II víceméně bez koroze (17 let, už se něco začíná projevovat), žádný zvláštní náklady na provoz fakt nemám, včetně pořízení mi to vychází do 4Kč na km (tj rozpuštěná cena auta, který asi už neprodám, údržba , gumy, palivo, povinný ručení, stk...) A auto bylo po celé evropě, teda ne, nebylo ve španělsku a ve francii. Ale tohle jsou všechno starý jednoduchý auta, kup si O4 s 200kkm a bude to jak píše Unicast. Budeš možná častěj jezdit náhradním autem od servisu než tím svým... Co je další věc, tak jsou ceny dílů a servisu. Naposled zadní kotouče + destičky, včetně práce 2.7kKč, sem se mechanika ptal, jestli se nějak nespletl, tak to přepočítával a že slevit už nemůže
asi to nepochpil, že myslím jako že je to fakt málo.
- první fofo fakt koroze, a to co popisuješ jsem měl taky, mě prorezla nápravnice (3kKč z vrakoviště a 2kKč mechanikovi vč. geometrie) když začalo týct servo, tak jsem to raděj za nějaký drobný prodal. Fofo II víceméně bez koroze (17 let, už se něco začíná projevovat), žádný zvláštní náklady na provoz fakt nemám, včetně pořízení mi to vychází do 4Kč na km (tj rozpuštěná cena auta, který asi už neprodám, údržba , gumy, palivo, povinný ručení, stk...) A auto bylo po celé evropě, teda ne, nebylo ve španělsku a ve francii. Ale tohle jsou všechno starý jednoduchý auta, kup si O4 s 200kkm a bude to jak píše Unicast. Budeš možná častěj jezdit náhradním autem od servisu než tím svým... Co je další věc, tak jsou ceny dílů a servisu. Naposled zadní kotouče + destičky, včetně práce 2.7kKč, sem se mechanika ptal, jestli se nějak nespletl, tak to přepočítával a že slevit už nemůže
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.