konstrukce a komprese life prismatických článků

Souhrn tématu

V diskusi se řeší vnitřní konstrukce prismatických článků life a otázka, zda jsou uvnitř válečky nebo ploché články. Někteří uživatelé upozorňují na nevýhody válečků, zejména jejich deformaci při stlačování v aku-packu, zatímco ploché články tvoří pevný monoblok bez mezer. Téma je důležité pro správné pochopení konstrukce a komprese článků v bateriích.
vla
Reputace: 131
Lokalita: Praha 6
Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

konstrukce a komprese life prismatických článků

Nový příspěvek od vla »

Pře několika měsíci jsem tady řešil vnitřní konstrukci prismatických článků, z které vyplynulo, že kdysi, se používaly ploché články skládané na sebe a dle zdejších diskutujících byl tento systém nahrazen srolovanými válečky vloženými do hliníkových krabiček velikosti dle příslušné kapacity článků. Ovšem po té, co se zde řeší potřeba stlačování článků v aku-packu a to docela velkými tlaky mi ty válečky přijdou divné. Pokud stlačím skupinku válečků, mezi kterými jsou přirozené mezery vychází mi z toho deformace ruliček do těch mezer a to v rámci nabíjecího a vybíjecího cyklu opakovaná. To mi nějak nesedí. Jste si opravdu jisti, že v současných prismatických článcích jsou válečky? Já v tom vidím samé nevýhody, viz to stlačování a tedy deformace válečků a taky prostorově placičky na sobě tvoří monoblok bez mezer, takže článek je menší. Tak jak to vlastně je.
Nemám rád tenhle stát.
TomHC
Reputace: 736
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: konstrukce a komprese life prismatických článků

Nový příspěvek od TomHC »

V aktuálnych prizmatických článkoch sú "pytlíky".
Přílohy
Internal-Structure.jpg
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
glottis
Reputace: 447
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

vla píše: pát led 09, 2026 10:29 am
Pře několika měsíci jsem tady řešil vnitřní konstrukci prismatických článků, z které vyplynulo, že kdysi, se používaly ploché články skládané na sebe a dle zdejších diskutujících byl tento systém nahrazen srolovanými válečky vloženými do hliníkových krabiček velikosti dle příslušné kapacity článků. Ovšem po té, co se zde řeší potřeba stlačování článků v aku-packu a to docela velkými tlaky mi ty válečky přijdou divné. Pokud stlačím skupinku válečků, mezi kterými jsou přirozené mezery vychází mi z toho deformace ruliček do těch mezer a to v rámci nabíjecího a vybíjecího cyklu opakovaná. To mi nějak nesedí. Jste si opravdu jisti, že v současných prismatických článcích jsou válečky? Já v tom vidím samé nevýhody, viz to stlačování a tedy deformace válečků a taky prostorově placičky na sobě tvoří monoblok bez mezer, takže článek je menší. Tak jak to vlastně je.
nikdy jsme tu necetl, ze tam jsou valecky. Kdyz uz je to svinute tak naplacato
Franta2776
Reputace: 525

Nový příspěvek od Franta2776 »

Kukni na youtube
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
vla
Reputace: 131
Lokalita: Praha 6
Kapacita baterie [kWh]: cca.10

Nový příspěvek od vla »

Díky, poučil jsem se.
Nemám rád tenhle stát.