Univerzální dobíjení baterií FVE z elektrocentrály pro LV i HV systémy
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje univerzálnímu dobíjení baterií fotovoltaických elektráren (FVE) z elektrocentrály pro nízkonapěťové (LV) i vysokonapěťové (HV) systémy. Autor řeší problém vysokých nákladů a omezené flexibility stávajících nabíječek a vyvíjí vlastní zařízení s výkonem kolem 1,8 kW a stabilním DC výstupem. Komunita je vyzvána k sdílení zkušeností a požadavků, aby bylo možné zařízení přizpůsobit reálným potřebám uživatelů.
-
Davsch
- Reputace: 1
Univerzální dobíjení baterií FVE z elektrocentrály pro LV i HV systémy
Dobíjení baterií FVE z elektrocentrály – univerzální řešení pro LV i HV systémy
Doma mi leží starší elektrocentrála a občas potřebuji spálit zbytky benzínu ze sekaček a pily. Zároveň se chci do budoucna pojistit proti výpadkům distribuční sítě (DS), které budou s útlumem uhlí a vyšším podílem nestabilních zdrojů pravděpodobně častější.
Problém, který řeším:
Pokud člověk nemá Victron nebo jinou nízkonapěťovou technologii, je nabíjení baterií z elektrocentrály prakticky nemožné nebo extrémně drahé.
Například originální Solax HV nabíječka stojí kolem 30 000 Kč a stejně není moc flexibilní.
Moje řešení:
Pracuji na zařízení, které mi umožní dobíjet baterie FVE z libovolné elektrocentrály – a to jak baterie nízkonapěťové (48 V), tak i vysokonapěťové (např. Solax HV - tohle teďka stavím).
Cíl je výkon cca 1,8 kW, stabilní DC výstup a kompatibilita s různými typy baterií i měničů.
Už mám objednané klíčové komponenty, řeším s dodavateli detaily a chci si nejdřív postavit funkční prototyp a vyzkoušet jej u mě doma. Pokud bude zájem, můžu to posunout dál.
Zajímá mě taky, kdo/kolik lidí by o to měl reálný zájem.
Pokud ano, napište prosím:
– požadovaný nabíjecí výkon
– napětí baterie (LV / HV)
– napětí a max. proud stringů
– typ vašeho měniče / MPPT / nabíječky
– případně jaké problémy/postřehy jste měli při pokusu nabíjet z elektrocentrály (EC).
Rád to přizpůsobím podle toho, co komunita nejčastěji potřebuje.
Edit: nízkonapěťové nabíječky jsou easy. Soustřeďme se na HV 200-600v
Doma mi leží starší elektrocentrála a občas potřebuji spálit zbytky benzínu ze sekaček a pily. Zároveň se chci do budoucna pojistit proti výpadkům distribuční sítě (DS), které budou s útlumem uhlí a vyšším podílem nestabilních zdrojů pravděpodobně častější.
Pokud člověk nemá Victron nebo jinou nízkonapěťovou technologii, je nabíjení baterií z elektrocentrály prakticky nemožné nebo extrémně drahé.
Například originální Solax HV nabíječka stojí kolem 30 000 Kč a stejně není moc flexibilní.
Moje řešení:
Pracuji na zařízení, které mi umožní dobíjet baterie FVE z libovolné elektrocentrály – a to jak baterie nízkonapěťové (48 V), tak i vysokonapěťové (např. Solax HV - tohle teďka stavím).
Cíl je výkon cca 1,8 kW, stabilní DC výstup a kompatibilita s různými typy baterií i měničů.
Už mám objednané klíčové komponenty, řeším s dodavateli detaily a chci si nejdřív postavit funkční prototyp a vyzkoušet jej u mě doma. Pokud bude zájem, můžu to posunout dál.
Zajímá mě taky, kdo/kolik lidí by o to měl reálný zájem.
Pokud ano, napište prosím:
– požadovaný nabíjecí výkon
– napětí baterie (LV / HV)
– napětí a max. proud stringů
– typ vašeho měniče / MPPT / nabíječky
– případně jaké problémy/postřehy jste měli při pokusu nabíjet z elektrocentrály (EC).
Rád to přizpůsobím podle toho, co komunita nejčastěji potřebuje.
Edit: nízkonapěťové nabíječky jsou easy. Soustřeďme se na HV 200-600v
Naposledy upravil(a) Davsch dne stř pro 31, 2025 5:13 pm, celkem upraveno 1 x.
-
kkristian
- Reputace: 17
- Lokalita: Galanta
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5730
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Univerzální dobíjení baterií FVE z elektrocentrály pro LV i HV systémy
Neviem ake problemy riesis,ja napriklad dobijam moju bateriu z DS pomocou 20A nabijacky z ali. Stalo ma to 63 euro.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
-
pibi
- Reputace: 330
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Hodně lidí používá bazarové Eltek Flatpack.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Mex
- Reputace: 308
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Možná jsi přehlídl ten požadavek pisatele "pro LV i HV systémy".kkristian píše: stř pro 31, 2025 4:47 pmNeviem ake problemy riesis,ja napriklad dobijam moju bateriu z DS pomocou 20A nabijacky z ali. Stalo ma to 63 euro.
Pro LV baterku 48V to skutečně není žádný velký problém.
Pro HV baterky 200-600V už to trochu problém může být.
-
Davsch
Nízkonapěťové baterky nejsou problem. HV je složitější vyřešit za malé peníze…kkristian píše: stř pro 31, 2025 4:47 pmNeviem ake problemy riesis,ja napriklad dobijam moju bateriu z DS pomocou 20A nabijacky z ali. Stalo ma to 63 euro.
-
Davsch
Přesně…Mex píše: stř pro 31, 2025 5:02 pmMožná jsi přehlídl ten požadavek pisatele "pro LV i HV systémy".kkristian píše: stř pro 31, 2025 4:47 pmNeviem ake problemy riesis,ja napriklad dobijam moju bateriu z DS pomocou 20A nabijacky z ali. Stalo ma to 63 euro.
Pro LV baterku 48V to skutečně není žádný velký problém.
Pro HV baterky 200-600V už to trochu problém může být.
-
Mex
Ty Flatpacky by byly fajn. Ale pro HV baterku to znamená jich mít hodně. Třeba 6 nebo více kusů, zapojených sériově.
A to už trochu leze do peněz.
Na Alíkovi se dají najít nějaké vysokonapěťové zdroje.
Ale levné nejsou. Líp asi vyjde víc zdrojů s nižším napětím.
Navíc by to chtělo, aby měly možnost řízení.
Bylo fu fajn umět přesvědčit měnič, aby mu pro nabíjení z gridu stačila jen jedná fáze.
A pak mu na vstup místo DS připojit tu centrálu.
Nebo ten výstup z centrály usměrnit a pustit to do vstupu z panelů.
Otázkou je, co s tím udělá MPPT. Ale možná by to nevadilo.
-
Davsch
To Mex: “ Otázkou je, co s tím udělá MPPT. Ale možná by to nevadilo”
Tohle právě potřebuju testnout.
Více zdrojů lze použít jen pokud jsou galvanický oddělené a to vám prodávající z ali asi neřeknou…
Grid má přesně parametry a elektrocentrála ne vždy pracuje přesně podle limitu sítě, to pak vede k nucenému odpojení měniče-tudy cesta nevede.
Tohle právě potřebuju testnout.
Více zdrojů lze použít jen pokud jsou galvanický oddělené a to vám prodávající z ali asi neřeknou…
Grid má přesně parametry a elektrocentrála ne vždy pracuje přesně podle limitu sítě, to pak vede k nucenému odpojení měniče-tudy cesta nevede.
-
Mex
Síťový zdroj ze své podstaty musí být galvanicky oddělený. Druhá věc je, jestli pak na výstupu není jeho zem dodatečně spojena s PE.
Pokud je, tak není zase tak velký problém toto spojení zrušit.
Jsou měniče, které mají přímo vstup pro centrálu. Bývá to zapojené tak, že jenom pomocí stykačů to odpojí grid a místo něho na stejný vstup připojí tu centrálu.
Ale asi budou mít ošetřené, že pak povolí širší rozsah napětí a frekvence na vstupu.
To by se zřejmě dalo udělat i u běžného měniče. Jen to znamená přepisovat Flash/EEPROM s konfigurací při každém připojení centrály.
Jak to chceš dělat Ty, když píšeš, že už máš objednané klíčové komponenty?
Pokud je, tak není zase tak velký problém toto spojení zrušit.
Jsou měniče, které mají přímo vstup pro centrálu. Bývá to zapojené tak, že jenom pomocí stykačů to odpojí grid a místo něho na stejný vstup připojí tu centrálu.
Ale asi budou mít ošetřené, že pak povolí širší rozsah napětí a frekvence na vstupu.
To by se zřejmě dalo udělat i u běžného měniče. Jen to znamená přepisovat Flash/EEPROM s konfigurací při každém připojení centrály.
Jak to chceš dělat Ty, když píšeš, že už máš objednané klíčové komponenty?