Energetika jako taková

eman
Reputace: 281
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Energetika jako taková

Nový příspěvek od eman »

On každý machruje a je nezávislý, dokud je mladý nebo zdravý. Pak stačí chytit i pořádnou čínskou chřipku a s tou se blbě řeší výpadek měniče. O čemkoliv horším, co vyžaduje hospitalizaci nemluvě. Soused topil dřevem, předloni v Srpnu měl nehodu, ruka/noha v háji na půl roku, takže jsem mu dřevo na zimu musel nařezat já. A to je o 12let mladší. Teď už má TČ.

Jinak, máme ND dům, topili jsme roky jenom elektrokotlem a veškerá spotřeba byla pravidelně 12MWh ročně. Po stavbě FVE, koupě TČ, optimalizace ohřevu TUV, jsme v Září dostali vyúčtování na 3,8MWh. A to bez požehnání od ČEZu a jejich VB nebo něčeho podobného. Celková investice byla asi 250tis. a reálně "šetříme" asi 40+tis. ročně.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Diablo1st
Reputace: 195
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

Franta2776 píše: pát lis 21, 2025 9:17 pm
Vlastík Upír odevzdal elektroměr. Bývalý člen fora.
Popravde tomuto kroku odovzdať elektromer moc nerozumiem. Prečo sa niekto chce silou mocou odstrihnúť od DS? To sú tie poplatky za istič také vysoké, že vyvážia sumu do panelov, meničov a batérií?
Nie je lepšie DS s rozumom využívať ak už je k dispozícii?
Samozrejme sú miesta kde to inak nejde, napr. chaty kde ds nie je vôbec alebo je nekvalitná, ale inak mi to nepríde rozumné sa odstrihnúť.
Ale je to len môj pohľad na vec ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
PavelR
Reputace: 265
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 65
Chci prodávat energii: ANO

Nový příspěvek od PavelR »

taky jsem kdysi o tomto uvažoval jako o cíli. Nakonec mě vyšlo jako levnější a rozumnější vytvořit si co největší soběstačnost přes baterii, spot a finanční akumulátor.
Letos prodej 40k nákup 18k. Já spokojený.
Valdano
Reputace: 218
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Diablo1st píše: sob lis 22, 2025 10:06 am
Popravde tomuto kroku odovzdať elektromer moc nerozumiem. Prečo sa niekto chce silou mocou odstrihnúť od DS?
Autor videa zmiňuje, že to odpojení původně nebylo myšleno na trvalo, ale jen na převážnou část roku od jara do podzimu s tím, že na podzim ho zase připojí, aby měl přes zimu možnost čerpat energii z DS. Tu možnost mu i potvrdili telefonicky, že s tím není žádný problém a když je to jen na část roku tak to bude i bez požadavku na revizi a že má po odpojení na podzim zavolat a oni mu to zas připojí. Takže si to nechal odpojit a pak 22 října volal ať mu to připojí a opět mu to potvrdili, že není žádný problém a že mu to připojí, ale zatím do data točení toho videa tj. do 18. listopadu to neudělali.

Tak na videu zmiňuje, že pokud ho nepřipojí ani do zimy tak prostě zkusí přežít zimu i bez připojení k DS s tím, že aktuálně topí kotlem na uhlí a pro zbytek potřeby elektřiny pro dům využívá FVE (aktuálně má instalováno cca 90 kWp) s bateriovým úložištěm (aktuálně cca 120 kWh) a v případě dlouhotrvajícího nedostatku osvitu v zimě použije elekrocentrály, které jak zmiňuje ve videu má už na cestě.

V poslední cca čtvrtině videa také zmiňuje to, že i když byla v průběhu listopadu řada horších dnů tak zatím mu stále FVE v kombinaci s bateriovým uložištěm v pohodě stačilo pokrýt spotřebu. Jak zmiňuje je to spíš příprava na budoucnost a spíš než ekonomický pohled v současnosti u něj aktuálně převažuje nadšení pro věc, protože předpokládá, že postupem času půjdou ceny energií pořád nahoru a než nechat peníze ležet ladem tak je raději investoval do FVE a bateriových uložišť tak, aby docílil co největší soběstačnosti.
Franta2776
Reputace: 467

Nový příspěvek od Franta2776 »

90kWp nemá to jsem tam neslyśel , to by DS nepotřeboval.Já tam vidĕl nĕco okolo 35kWp část na sever se sousedem dohromady.Baterku má velkou.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano

Je třeba mrknout i na jeho dřívější videa.

V dřívějším cca rok starém videu má v popisu videa uvedeno 88kWp v panelech a 80kWh bateriové uložiště (tehdy měl jen 8 baterií po 10kWh)

Pak navýšil uložiště a aktuálně má 120 kWh (12 baterií po 10kWh) jak zmiňuje na tom zatím posledním videu v čase od cca 16:00. V tom posledním videu dle mého názoru nezmiňuje celkový výčet všech panelů a zmiňuje tam mimo jiné, že tam ještě nějaké panely na tuto zimu přidal (viz ta konstrukce na zahradě) akorát ještě neví jak vysvětlí manželce, že je tam hodlá nechat už na trvalo. Takže podle mého názoru pokud vezmeme ten instalovaný výkon v panelech co měl před rokem tj. 88 kWp a k tomu přidáme to co letos doplnil ještě navíc tak už bude mít aktuálně v panelech i přes 90 možná okolo cca 95 kWp.

Naposledy upravil(a) Valdano dne sob lis 22, 2025 12:18 pm, celkem upraveno 1 x.
Franta2776

Jj hlavně má aktuálni spotřebu 10kW v zimĕ a topi uhlím.
Má tedy panely se sklonem 9 st na sever a to nebude v zimĕ nic moc.Pouze rozptyl.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Valdano

Proto také počítá s tím, že přes zimu když to nebude stačit tak občas na několik hodin použije na dobití bateriových uložišť elektrocentrály co už má na cestě. Možná ty koupené elektrocentrály nakonec ani nevyužije pokud ho do zimy znovu připojí k DS, protože i to je ještě stále ve hře jak na tom videu ostatně také zmiňuje. Jen pokud ho nepřipojí k DS tak je asi využije a v popisu pod tím posledním videem na Youtube odhaduje spuštění těch elektrocentrál na cca 5 hodin maximálně cca 5 až 7 krát za celou zimu. Uvidíme jaké bude jeho rezumé v budoucím videu.
Valdano

Níže je další video od téhož autora z 28.2.2025. Na tom videu popisuje jinou instalaci FVE v domě nějakého důchodce, který je už několik let trvale odpojený od DS a má 77 kWp v panelech a 80kWh v bateriovém uložišti. Topení má řešeno elektrickýma akumulačkama v době kdy je dost energie a v zimě kdy energie z FVE nestačí topí dřevem. Ve videu je zmíněno, že to topení akumulačkama je neefektivní a že ten důchodce do budoucna plánuje instalaci TČ.

Kajap
Reputace: -3
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Jako konicek dobry (mit 80 kWp), jako ekonomicka cesta asi ve vetsine pripadu dost ne. Ja kupuju za 1,8 Kc/kWh do 30.6.26 a pak za asi 2,3 Kc do 2028 fix ze ktereho mohu kdykoliv pryc (viz nize) a volny cash pro me pracuji jinde a ne na strese kde starne, ale vlastne vsichni se ukajime pohledem na to, jak to roste. At uz kWh z panelu anebo € na aktivech.

Fakt je, ze s mym zpusobem kazdych 10 let mohu mit 3-4 nasobne vetsi elektrarnu co dnes. Takze zalezi, kdy ta postapo a potreba el. backupu realne prijde. Ja myslim ze z 99% nikdy.

Pises tam ze on i pri 80 kWp potrebuje drevo? Tak na to snad ani nebudu koukat :uh: Kdyz jsem Mazgalovi radil trombeho stenu no tak si stale jel paralelne akumulacky s topnou spiralkou, no ale hlidat 80 kWp a kWh a jeste resit drevo na stara kolena, to uz musi cloveka hodne bavit, dokud muze, a az nemuze a to u duchodce nemusi dlouho trvat tak co potom?

Diablo1st píše: sob lis 22, 2025 10:06 am
Franta2776 píše: pát lis 21, 2025 9:17 pm
Vlastík Upír odevzdal elektroměr. Bývalý člen fora.
Popravde tomuto kroku odovzdať elektromer moc nerozumiem. Prečo sa niekto chce silou mocou odstrihnúť od DS? To sú tie poplatky za istič také vysoké, že vyvážia sumu do panelov, meničov a batérií?
Nie je lepšie DS s rozumom využívať ak už je k dispozícii?
Samozrejme sú miesta kde to inak nejde, napr. chaty kde ds nie je vôbec alebo je nekvalitná, ale inak mi to nepríde rozumné sa odstrihnúť.
Ale je to len môj pohľad na vec ;)
V uzemi Cez muzes znovupripojit do 12 mesicu i bez revize - takze te takovy test nestoji ani korunu a ani praci (kdyz chces trebas vyzkouset jak snadno vydrzis s 1x25 namisto 3x25 tak musis grabat do rozvadece a k tomu jsem se jeste nedonutil :-)

Odpojeni EM jde udelat za 10 dnu a Znovupripojeni trva max.14 dnu (pracovnich) - tak proc to ZADARMO nezkusit, staci k tomu 5 minut formular a emaiľ.

Je to take dobra paka na “zruseni nevyhodne smlouvy” * anebo zruseni nepohodlneho neplatice.

Takze neni duvod proc nevyzkoušet - mene odvazny si jen shodi hlavni jistic no… a plati dal jak trubka… treba 1x25 D57 stoji prumerne 400,- a 3x25 jeste daleko vic… myslim ze tam hovoril o 7 stovkach?

* tady je jeste finta ze i cez je lin.. takze k fyz.dem. ani nemusi dojit - kdyz presne vite, jak to funguje. Pouze skoncis smlouvu za 10 dnu, coz je nejrychlejsi metoda, kterou malokdo umi :-) Vetaina lidi plati pokutu (ma li zavazek), nebo ceka az 4 mesice vypovedni dobu (ma li na neurcito). Nemel bych tohle tady ale rikat tak psst :-))
rva
Reputace: 847
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Každý má jiné podmínky. Pokud jsou třeba dobré podmínky pro budování nezávislosti, tak je škoda to nevyužít. Samozřejmě člověk v satelitu nemůže mít fotovoltaiku 50 kWp a velkou baterii, protože je malý pozemek, malý domek a všude sousedi. Ale jinak si takto lze zajistit pohodlné bydlení na horší časy. Bydlení, které není tak ovlivněno politiky a jejich skvělými nápady. Inflace sebere 30% ani člověk neví jak. A když ne inflace, tak něco jiného, taky nečekaného.
Nezávislost je to úplný opak toho, s čím se setkáváme - zadlužit se, nemít rezervu a až do smrti splácet dluhy (hypotéku).

Jiste. Je svoboda volby. Jenze kdyz vidim ty fatalisty vcetne toho upira, Petra stanka, a dalsich co, na tom maji zivnost, na straseni prostych lidi, tak si rikam - ze tohle straseni je vetsi zlo

A jiny pohled: Nezavislost je cesta do praveku, byla tady 300.000 let a svet se posunoval velmi velmi pomalu..

Dluhova ekonomika posunula ten svet rychle. Ze to nejake proceno lidi prestreli? No jo ale v minulosti by tito byli davno mrttvi… neprezili by. Dnes prezije 99%. Bohuzel uz nevedi co roupama tak breci nad kazdou nepodstatnou kravinou, jak se maji spatne.

Houby, blahobyt vzdy vyhladil civilizace a ne bida. Najdi mi kdy v historii tomu bylo jinak. Ale je fajn ze duchodce se stará, duchodce ma. Je dulezity neco aktivne v duchodu delat pro vyssi dobro a je jedno zda zeleninu na zahradce na prodej anebo FVE nebo mistni spolek.

Ps: Inflace sebere 30% ani člověk neví jak. - z koho/ceho? Penize nejsou urceny k tomu aby lezely na uctu - musis je zamestnat ale kdyz koupis neco co se relativne rychle kazi, tak to muze byt zrout penez i casu
Valdano

Kajap píše: sob lis 22, 2025 1:35 pm
Pises tam ze on i pri 80 kWp potrebuje drevo?
To uvádí autor přímo v tom videu, ve kterém ukazuje grafy výroby a spotřeby ze systému toho důchodce a to, že se muselo topit dřevem i když ne trvale, jen odhaduje z toho, že tam byla řada dnů, kdy to prostě pro ty akumulačky nestačilo a asi má nějaké info přímo od toho důchodce v tom smyslu, že když v zimě nestačí energie z FVE tak zřejmě přitápí dřevem. Nicméně vyjádření přímo od toho důchodce v tom videu uvedeno není. Takže to topení dřevem je spíš jen odhad autora toho videa. Možná si ten důchodce letos už pořídil to TČ, které dle zmínky auta videa plánoval už dříve koupit s tím, že akumulačky odstaví a třeba se letos v zimě už bez topení dřevem obejde.
Kajap píše: sob lis 22, 2025 1:35 pm
Odpojeni EM jde udelat za 10 dnu a Znovupripojeni trva max.14 dnu (pracovnich)...
V reálu jak autor sám uvádí v jednom z těch videí požádal o znovupřipojení 22. října a do 18. listopadu to neudělali, a to od objednání uplynulo 19 pracovních dnů. Autor tam zmiňuje, že počká ještě 14 dnů tj. zhruba do začátku prosince a jestli ho do té doby nepřipojí k DS tak je pak pošle "někam" a přečká zimu bez připojení k DS. Jak to dopadlo uvidíme až k tomu natočí další video.
Franta2776

Díval jsme se na výrobu toho důchodce a podle mě má stejně jako Vlastík panely i na severní stranu a to moc v zimě nedá.
Pro představu každých 10kWp v ůhlu 35 v azimutu 0 by mělo vyrobit v prosinci 250kWh a v lednu 300kWh.
Oba mají starý baráky z velkou TZ okolo 20MWh/rok, tam je i těch 80kWp jako ,když prdne.
Já potřebuji na vytopení Tč a Tuv okolo 300kWh/měsíc v listopadu, zkoušel jsem to loni.Prosinec a leden by byly okolo 500kWh.
Valdano

Dalším krokem, který by mohl pomoci by mohlo být snížení TZ toho starého domu (to ostatně autor na tom videu ke konci také zmiňuje) tj. investovat do zateplení na což by zřejmě i mohl získat dotaci.
Franta2776

Jj oba vyrobi hromadu kWh,ale to hospodařeni s nimi je vĕc jiná.Pálit nĕco ve spirálách, kdyẓ̌ TČ stoji jako polovina paku baterie je nesmysl.A oni maji těch paků víc než dost.
Kajap

Obsem baterie starne z 50 % i vekem, skladovanim, vyuzivanim a nejen cyklama. To do navratnosti take nutno zohlednit
Valdano píše: sob lis 22, 2025 4:28 pm
V reálu jak autor sám uvádí v jednom z těch videí požádal o znovupřipojení 22. října a do 18. listopadu to neudělali,
já netvrdil že každý to zvladne na prvni pokus. Musíš k tomu vědě, jak věci fungují.

Jestli to chces pitvat tak si zjisti, kdy (datum/cas) to jeho obchodnik zadal do ote/distribuce. Protoze jednak s tim nespechaji a druhak to zadavaji casto chybne=zamitnuti=znovu… protoze to neumi, daji to chybne jako novy odber atp… to uz se bezny zakaznik nedozvi a pak ma “zkusenost s necim”, okolo ceho projel jednou rychlikem