Energetika jako taková

eman
Reputace: 280
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Energetika jako taková

Nový příspěvek od eman »

On každý machruje a je nezávislý, dokud je mladý nebo zdravý. Pak stačí chytit i pořádnou čínskou chřipku a s tou se blbě řeší výpadek měniče. O čemkoliv horším, co vyžaduje hospitalizaci nemluvě. Soused topil dřevem, předloni v Srpnu měl nehodu, ruka/noha v háji na půl roku, takže jsem mu dřevo na zimu musel nařezat já. A to je o 12let mladší. Teď už má TČ.

Jinak, máme ND dům, topili jsme roky jenom elektrokotlem a veškerá spotřeba byla pravidelně 12MWh ročně. Po stavbě FVE, koupě TČ, optimalizace ohřevu TUV, jsme v Září dostali vyúčtování na 3,8MWh. A to bez požehnání od ČEZu a jejich VB nebo něčeho podobného. Celková investice byla asi 250tis. a reálně "šetříme" asi 40+tis. ročně.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Diablo1st
Reputace: 194
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

Franta2776 píše: pát lis 21, 2025 9:17 pm
Vlastík Upír odevzdal elektroměr. Bývalý člen fora.
Popravde tomuto kroku odovzdať elektromer moc nerozumiem. Prečo sa niekto chce silou mocou odstrihnúť od DS? To sú tie poplatky za istič také vysoké, že vyvážia sumu do panelov, meničov a batérií?
Nie je lepšie DS s rozumom využívať ak už je k dispozícii?
Samozrejme sú miesta kde to inak nejde, napr. chaty kde ds nie je vôbec alebo je nekvalitná, ale inak mi to nepríde rozumné sa odstrihnúť.
Ale je to len môj pohľad na vec ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
PavelR
Reputace: 265
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 65
Chci prodávat energii: ANO

Nový příspěvek od PavelR »

taky jsem kdysi o tomto uvažoval jako o cíli. Nakonec mě vyšlo jako levnější a rozumnější vytvořit si co největší soběstačnost přes baterii, spot a finanční akumulátor.
Letos prodej 40k nákup 18k. Já spokojený.
Valdano
Reputace: 218
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Diablo1st píše: sob lis 22, 2025 10:06 am
Popravde tomuto kroku odovzdať elektromer moc nerozumiem. Prečo sa niekto chce silou mocou odstrihnúť od DS?
Autor videa zmiňuje, že to odpojení původně nebylo myšleno na trvalo, ale jen na převážnou část roku od jara do podzimu s tím, že na podzim ho zase připojí, aby měl přes zimu možnost čerpat energii z DS. Tu možnost mu i potvrdili telefonicky, že s tím není žádný problém a když je to jen na část roku tak to bude i bez požadavku na revizi a že má po odpojení na podzim zavolat a oni mu to zas připojí. Takže si to nechal odpojit a pak 22 října volal ať mu to připojí a opět mu to potvrdili, že není žádný problém a že mu to připojí, ale zatím do data točení toho videa tj. do 18. listopadu to neudělali.

Tak na videu zmiňuje, že pokud ho nepřipojí ani do zimy tak prostě zkusí přežít zimu i bez připojení k DS s tím, že aktuálně topí kotlem na uhlí a pro zbytek potřeby elektřiny pro dům využívá FVE (aktuálně má instalováno cca 90 kWp) s bateriovým úložištěm (aktuálně cca 120 kWh) a v případě dlouhotrvajícího nedostatku osvitu v zimě použije elekrocentrály, které jak zmiňuje ve videu má už na cestě.

V poslední cca čtvrtině videa také zmiňuje to, že i když byla v průběhu listopadu řada horších dnů tak zatím mu stále FVE v kombinaci s bateriovým uložištěm v pohodě stačilo pokrýt spotřebu. Jak zmiňuje je to spíš příprava na budoucnost a spíš než ekonomický pohled v současnosti u něj aktuálně převažuje nadšení pro věc, protože předpokládá, že postupem času půjdou ceny energií pořád nahoru a než nechat peníze ležet ladem tak je raději investoval do FVE a bateriových uložišť tak, aby docílil co největší soběstačnosti.
Franta2776
Reputace: 466

Nový příspěvek od Franta2776 »

90kWp nemá to jsem tam neslyśel , to by DS nepotřeboval.Já tam vidĕl nĕco okolo 35kWp část na sever se sousedem dohromady.Baterku má velkou.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano

Je třeba mrknout i na jeho dřívější videa.

V dřívějším cca rok starém videu má v popisu videa uvedeno 88kWp v panelech a 80kWh bateriové uložiště (tehdy měl jen 8 baterií po 10kWh)

Pak navýšil uložiště a aktuálně má 120 kWh (12 baterií po 10kWh) jak zmiňuje na tom zatím posledním videu v čase od cca 16:00. V tom posledním videu dle mého názoru nezmiňuje celkový výčet všech panelů a zmiňuje tam mimo jiné, že tam ještě nějaké panely na tuto zimu přidal (viz ta konstrukce na zahradě) akorát ještě neví jak vysvětlí manželce, že je tam hodlá nechat už na trvalo. Takže podle mého názoru pokud vezmeme ten instalovaný výkon v panelech co měl před rokem tj. 88 kWp a k tomu přidáme to co letos doplnil ještě navíc tak už bude mít aktuálně v panelech i přes 90 možná okolo cca 95 kWp.

Naposledy upravil(a) Valdano dne sob lis 22, 2025 12:18 pm, celkem upraveno 1 x.
Franta2776
Reputace: 466

Nový příspěvek od Franta2776 »

Jj hlavně má aktuálni spotřebu 10kW v zimĕ a topi uhlím.
Má tedy panely se sklonem 9 st na sever a to nebude v zimĕ nic moc.Pouze rozptyl.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano

Proto také počítá s tím, že přes zimu když to nebude stačit tak občas na několik hodin použije na dobití bateriových uložišť elektrocentrály co už má na cestě. Možná ty koupené elektrocentrály nakonec ani nevyužije pokud ho do zimy znovu připojí k DS, protože i to je ještě stále ve hře jak na tom videu ostatně také zmiňuje. Jen pokud ho nepřipojí k DS tak je asi využije a v popisu pod tím posledním videem na Youtube odhaduje spuštění těch elektrocentrál na cca 5 hodin maximálně cca 5 až 7 krát za celou zimu. Uvidíme jaké bude jeho rezumé v budoucím videu.
Valdano

Níže je další video od téhož autora z 28.2.2025. Na tom videu popisuje jinou instalaci FVE v domě nějakého důchodce, který je už několik let trvale odpojený od DS a má 77 kWp v panelech a 80kWh v bateriovém uložišti. Topení má řešeno elektrickýma akumulačkama v době kdy je dost energie a v zimě kdy energie z FVE nestačí topí dřevem. Ve videu je zmíněno, že to topení akumulačkama je neefektivní a že ten důchodce do budoucna plánuje instalaci TČ.