Energetika jako taková
-
eman
- Reputace: 280
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Energetika jako taková
On každý machruje a je nezávislý, dokud je mladý nebo zdravý. Pak stačí chytit i pořádnou čínskou chřipku a s tou se blbě řeší výpadek měniče. O čemkoliv horším, co vyžaduje hospitalizaci nemluvě. Soused topil dřevem, předloni v Srpnu měl nehodu, ruka/noha v háji na půl roku, takže jsem mu dřevo na zimu musel nařezat já. A to je o 12let mladší. Teď už má TČ.
Jinak, máme ND dům, topili jsme roky jenom elektrokotlem a veškerá spotřeba byla pravidelně 12MWh ročně. Po stavbě FVE, koupě TČ, optimalizace ohřevu TUV, jsme v Září dostali vyúčtování na 3,8MWh. A to bez požehnání od ČEZu a jejich VB nebo něčeho podobného. Celková investice byla asi 250tis. a reálně "šetříme" asi 40+tis. ročně.
Jinak, máme ND dům, topili jsme roky jenom elektrokotlem a veškerá spotřeba byla pravidelně 12MWh ročně. Po stavbě FVE, koupě TČ, optimalizace ohřevu TUV, jsme v Září dostali vyúčtování na 3,8MWh. A to bez požehnání od ČEZu a jejich VB nebo něčeho podobného. Celková investice byla asi 250tis. a reálně "šetříme" asi 40+tis. ročně.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Diablo1st
- Reputace: 194
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Popravde tomuto kroku odovzdať elektromer moc nerozumiem. Prečo sa niekto chce silou mocou odstrihnúť od DS? To sú tie poplatky za istič také vysoké, že vyvážia sumu do panelov, meničov a batérií?
Nie je lepšie DS s rozumom využívať ak už je k dispozícii?
Samozrejme sú miesta kde to inak nejde, napr. chaty kde ds nie je vôbec alebo je nekvalitná, ale inak mi to nepríde rozumné sa odstrihnúť.
Ale je to len môj pohľad na vec
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
PavelR
- Reputace: 265
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
taky jsem kdysi o tomto uvažoval jako o cíli. Nakonec mě vyšlo jako levnější a rozumnější vytvořit si co největší soběstačnost přes baterii, spot a finanční akumulátor.
Letos prodej 40k nákup 18k. Já spokojený.
Letos prodej 40k nákup 18k. Já spokojený.