Katastr - evidence údajů

PetrDubi
Reputace: 316
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zajímavosti v inzerátech

Příspěvek od PetrDubi »

eman píše: stř lis 12, 2025 12:09 pm
ale on je problém, že na těch podvodech spolupracují i zaměstnanci bank. Naše firemní manažerka před cca měsícem prodala zahradu a dva dny po tom, co jí přišli peníze, měla podvodníka na telefonu. Systém policajt, bankéř a co jí vyděsilo, že věděli osobní informace i přesný stav účtu.
Já osobně bych si tipnul, že ty informace mají spíš z katastru než z banky..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
eman
Reputace: 278
Lokalita: Praha

Příspěvek od eman »

PetrDubi píše: stř lis 12, 2025 3:26 pm
eman píše: stř lis 12, 2025 12:09 pm
ale on je problém, že na těch podvodech spolupracují i zaměstnanci bank. Naše firemní manažerka před cca měsícem prodala zahradu a dva dny po tom, co jí přišli peníze, měla podvodníka na telefonu. Systém policajt, bankéř a co jí vyděsilo, že věděli osobní informace i přesný stav účtu.
Já osobně bych si tipnul, že ty informace mají spíš z katastru než z banky..
Katastr nemá info o kupní ceně, mám ten dojem. Navíc oni věděli stav účtu a ne jen částku z prodeje.
Tu banku prý nemám nikde psát, je to v šetření.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
unicast
Reputace: 382
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Příspěvek od unicast »

Bohužel katastr informaci o ceně má, protože při návrhu na zápis se předkládá nabývací titul, tedy kupní smlouva a začernit to v ní bohužel nelze. Dokonce se "cenový údaj" zapisuje už asi 15 let, i když v online nahlížení do KN je viditelné jen to, že byl zapsán a ne kolik to je. Ale kdo má placený přístup, ten by i onen cenový údaj měl vidět. Jistě, je to hnus a nic by jim do toho být nemělo.
VEmartin
Reputace: 0

Příspěvek od VEmartin »

Zjistit prodejní cenu je velmi snadné.
Stačí zajít na pobočku KÚ a zažádat o "cenovou informaci". Stačí mít číslo vkladu do KN. Stojí to asi 50 Kč/stránku A4. A na stránku se vejde asi 8 výpisů, nevím přesně. Takže pro průzkum trhu ideální věc. Chtějí k tomu občanku, aby věděli, kdo se ptal.
Kajap
Reputace: -3
Lokalita: Okoli

Příspěvek od Kajap »

gupa píše: stř lis 12, 2025 9:26 pm
Kdo za takovými zákony které hrají pro podvodníky může být?
Proboha! Katastr vzdycky byl a je verejny a kdokoliv ma pravo na jakoukoliv verejnou listinu. Tedy i na kompletni smlouvy! Ano - cenova informace se zapisuje az od NOZ tedy od 2014, jenze vzdycky jste si mohli vytahnout plnou kupni smlouvu kde ta cena byla taky asi skoro vzdycky uvedena. To je totiž kvůli transparentnosti informací!

Pokud nekdo zije nekde v bubline :uh: a mysli si, ze by melo byt tajny za kolik nakoupil, no tak asi sam dela neco neprilis koser? Cozpak mu nevadi - ze se mnoho let eviduje jedno kazde zobrazeni cehokoliv online? :-) Navic to isp dostavaji proplacene od statu ze ty data (retention) ukladaji :-) kazdy jedno spojeni kazdyho prvku kdekoliv v komunikaci se uklada - jiste neni to verejny, ale…

A co teprve tiktok, tam si cinani ukladaji data na dnesni decka kteri za 20 let budou v politice…

Na sever od nas ma taky kdokoliv pravo i na dluhy nejen souseda, tedy mate pravo vedet jaky ma uvery a komu ne/splaci.

Ja bych to okamzite rozsiril i o pravo verejne se dostat k “vyplatam” davek a duchodu kazdeho pobirace v CR - okamzite by ubylo 30% davkaru, kteri berou ne protoze potrebuji ale protoze mohou a dobre skryli sve majetky :eek2: :yes:

Navic kdyz je rec o inzeratech tak prestoze data retention tak usvedcit podvodnika s tisicovky podvodu na bazarech trva neskutecne dlouho dodnes nevyreseno i kdyz podvadel snad uz v 2017 (odsouzen zatim jen za nadavky cajtum, ne za tisic podvodu na inzerci):

Tedy davejte si bacha v inzerci, tenhle typek byl tak sofistikovanej ze zasvecene mluvil o plinkach, bagru, pecivu i listkach na zapasy, ze bylo dost tezky rozpoznat ze tomu “nerozumi” x to najdete v jinych videich na stejnym kanalu o nem…

Tady dostal zatim jen basu za drzost na policajty, ze jim pochcal sluzebnu a pocmarnul auta a byl drzej. Bez medializace (Bez řízeného úniku některých nahrávek z kamer policistů do medii) by mozna uniknul i tomuhle… takze si rikame ze ty represivni slozky jsou bezzuby, neschopny a kdovico ze nedokazou takovyho ….. drapnout rychlejc za ZJEVNY PROKAZATELNY PODVODY na obycejny lidi. On mel desitky telefonu a bankovnich uctu… A zjevně si myslel že mu to projde, viz toto video, ale díky tomu úniku od policajtů už to holt asi nebylo pro nej ani lojera hratelný - Každopádně v tomto videu dost dobře uvidíte, na co se to snažili uhrát u odvolacího soudu!! To je dobrý studijní materiál, s čím ten týpek počítal
Kajap

Příspěvek od Kajap »

unicast píše: stř lis 12, 2025 7:53 pm
Bohužel katastr informaci o ceně má, protože při návrhu na zápis se předkládá nabývací titul, tedy kupní smlouva a začernit to v ní bohužel nelze. Dokonce se "cenový údaj" zapisuje už asi 15 let, i když v online nahlížení do KN je viditelné jen to, že byl zapsán a ne kolik to je. Ale kdo má placený přístup, ten by i onen cenový údaj měl vidět. Jistě, je to hnus a nic by jim do toho být nemělo.
No, placeny přístup má každý, vhodíš objednávku listin do košíku spočítat ti to cenu a ty buď klikneš koupit a nebo neklikneš. Nic by nám nemělo být do toho, s kolika ženami doma najednou souložíš (Rajchl?), Ale do toho, za kolik a od koho jsi a za jakých podmínek koupil barák, zejména pokud si nějak napojen na politiku nebo jinak, no tak to by veřejný by ti mělo, vždycky bylo, je a bude. Nebo řekni jediný rozumný důvod, proč by tahle informace měla být tajná a proč je to hnus?
unicast

Příspěvek od unicast »

Tím rozumným důvodem je ochrana soukromí.

Platí tu princip, že soukromoprávní smlouvy (pokud je neuzavře veřejnoprávní subjekt) se zpravidla nikde nezveřejňují. Nikde nezveřejňuješ svoji pracovní smlouvu, nikde nezveřejňuješ smlouvy o prodejích podílů ve firmách, nikde se nezveřejňují nájemní smlouvy, nikde se nezveřejňuje smlouva na prodej ojetého auta nebo třeba lodi, licenční smlouvy atd. Tak proč právě v případě nemovitostí to má být jinak? (a ne, ten argument "pokud jsi napojen na politiku" rozhodně není argumentem pro zveřejňování smluv u osob, které s politikou nemají nic společného). Na jedné straně se tu vyšiluje s GDPR a na druhé straně se zveřejňuje, za kolik si Franta koupil záhumenek a pastoušku.

Mimochodem, ono to i dnes zatajit jde. Prostě nemovitost vlastní právnická osoba a v té se pak jen mění vlastnictví podílů. Ale proč bych měl používat takový nástroj, když pouze nechci, aby kdokoli věděl, za kolik jsem kde co koupil? Když ten barák zdědím, tak to tam také nebude.

A teď bys měl Ty spíš zdůvodnit, proč by informace o cenách z prodej nemovistostí veřejná být měla resp. proč je právě tahle varianta správná.
cipis
Moderátor
Reputace: 876
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Příspěvek od cipis »

GDPR není o tom, že se nesmí něco vidět, ale o tom, jak se s tou informací zachází a kdo k ní má přístup. Ne že GDPR něco zakazuje.
Proč by to měl zdůvodňovat on? To se spíš zeptej svého poslance, proč to tak je v zákoně, či kdo a proč to tak schválil.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
unicast

Příspěvek od unicast »

Když někdo něco obhajuje, měl by být schopen i zdůvodnit, proč si myslí, že je to tak správně.

Naopak prohlášení, že něco je hnus, což jsem učinil já, je vždycky prohlášením subjektivním, protože hnus je zejména vyjádřením pocitu a neexistuje jednoznačná a všeobecně akceptovatelná definice toho, co hnus (už) je a co (ještě) není.
Kajap

Příspěvek od Kajap »

Proč jsou listiny katastru veřejné:
1. Transparentnost a právní jistota: Každý může ověřit, kdo je vlastníkem nemovitosti a jaká práva k ní existují. To snižuje riziko podvodů nebo nejasností při převodech nemovitostí.
2. Ochrana práv třetích osob: Například pokud někdo kupuje dům, může se podívat do veřejné sbírky listin, aby zjistil, zda nemovitost není zatížena zástavním právem nebo věcným břemenem.
3. Legální účinek: Záznamy a dokumenty ve veřejné sbírce mají právní účinky vůči třetím osobám – pokud je listina zapsaná, každý musí tyto informace respektovat.

Ve zkratce, veřejná sbírka listin zajišťuje průhledný a právně jistý trh s nemovitostmi. Plně veřejný katastr s možností nahlížet do listin existuje v ČR od 90. let, s moderní online dostupností od 2014–2015 - můžu si z WC podle jména a data narození (to najdu kdekoliv, v aresu nebo v zápisu ze SVJ nebo jinde:-) prolustrovat každou osobu jestli vlastní nemovitosti.

Nebo si vyjedu LV čko a mám i Rodnný číslo.

“Když ten barák zdědím, tak to tam také nebude.“ - nebude co a kde? Samozřejmě že tam Nabývací titul, neboli usnesení od notáře ve sbírce listin dostupné bude, Jak jinak by ten katastr přepsal vlastníka?!

A co víc, ty třeba se zajímáš o historii a zajímá tě kdo vlastnil ten dům před 150 lety nebo tak! Jak by ses těm informacím asi tak normálně chtěl dostat? Takhle jenom dojdeš na katastr, pravděpodobně budeš muset počkat až to najdou v archivu…

Nechápu jediný rozumný důvod proč by někdo nemohl vědět, za kolik jsem a co koupil :-) těch nerozumných důvodů pak vidím hafo a psát ti ani nebudu protože by většinu lidí ani nenapadly…

Nebo něco přeci jenom:

- lhal jsem sousedovi o ceně a on si to pak dozvěděl z katastru a myslel si o mě že jsem zmrd a lhal jsem mu :-)
- Koupil jsem si něco když jsem všem příbuzným říkal že nemám peníze viz výše
- koupil jsem to na flip a nechci aby kupec věděl že mu prodàvám obratem 5x dráž

Btw ty si odporuješ “ nikde nezveřejňuješ smlouvy o prodejích podílů ve firmách “ Jednak v s.r.o. ten podíl je přece ve veřejné databázi uveden u s.r.o. a u akciové musí být seznam skutečných vlastníků, jinak ta tunel firma nemá možnost uzavírat smlouvy se státem, ano můžou existovat akcie na doručitele a záhadný vlastník na Bahamách, a to je tedy podle tebe v pořádku? Ostatně asi i dneska lze tu cenu do katastru nafejkovat…

Spousta lidí má tendenci dělat podvody, vyvézt dědictví před smrtí zůstavitele jakože prodejem přitom darem a takové různé machinace! Aby okradli rozuměj zkrátili ať už věřitele nebo dědici nebo cokoliv.

Vlastnictví nemovitosti na firmu nejspíš nikdo nedělá z důvodu ochrany soukromí, tam byly jiné důvody např. daně a dříve i daň z převodu.

Vezmi si že z takové nemovitosti ti spadne na hlavu cihla, nebo na tvé dítě zabije ho a po kom ty se budeš domáhat náhrady škody? No povídej, přeháněj, jak budeš postupovat ( Existuje totiž něco jako odpovědnost z držby nemovitosti, Jenže podle tebe by asi bylo nejlepší vůbec zatajit i nahlížení do katastru?? Anebo ti jde jenom o kupní cenu? Ty slibuješ nebo proč máš takový názor? Vysvětlí nám ty, co přesně chceš utajit a proč - abychom to pochopili…)

Teď si představ, Že by katastr nemovitostí nebyl veřejný vůbec, takže bys mohl koupit něco jako Karlštejn jako v minulosti jistý podvodník… některých zemích to snad takhle funguje i dosud.

Takže já jsem opravdu zvědavý, když se někdo podivuje po pětatřiceti letech jsk to chodí, Tak jaké argumenty on má, že je to zásah do soukromí? Vlastnictví nemovitosti není nic soukromého, protože to zasahuje do veřejného prostoru :wood:
cipis
Moderátor

Příspěvek od cipis »

Asi to dame do jineho vlakna, vecer ...
1 kW "nabíječka" 24 V
unicast

Příspěvek od unicast »

Tady došlo k zásadnímu nepochopení, nebyla napadána evidence vlastnictví nemovitostí (i když i s tím se podvádí, falešné plné moci apod. nejsou nic neobvyklého), ale fakt, že je k záznamu v katastru "přidán cenový údaj" a celý obsah příslušné kupní smlouvy. Zkus ve smyslu této informace ten svůj emotivní žvást s bláboly o cihlách padajících na dětské hlavy, prosím, přeformulovat, protože jinak je to ukázkový příklad argumentačního klamu typu strawman.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumentační_klam
cipis
Moderátor

Re: Katastr - evidence údajů

Příspěvek od cipis »

Krom třeba echa pro berňák a hospodářskou kriminálku, tak je to zejména tvorba cenových map, cenových modelů atd., aby bylo z čeho případně vyjít, když se tě bude snažit úředník odrbat třeba při vyvlastnění. Nebo tě ošulit realitka.
Prostě si pak vezmeš cenové údaje z okolí od toho roku 2014, spočítáš (nebo si necháš spočítat) vývoj cen, a na základě toho modelu budeš schopen porovnat, jestli tě někdo chce natáhnout nebo je ta cena +/- ok.
A tím, že je to veřejně, tak je to dostupné všem, takže nemůže nikdo říct, že si nemůže zkontrolovat cenu.
Zásadní je totiž se oprostit od toho, že támhle Pepa koupil podobný barák za půlku před deseti lety, ale podívat se na komplet celou ulici, čtvrť, město, na základě toho statistického modelu ty ceny srovnat, a dostaneš z toho něco, od čeho se můžeš odpíchnout.
1 kW "nabíječka" 24 V
romanf
Reputace: 27
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid

Příspěvek od romanf »

Kajap píše: čtv lis 20, 2025 7:58 am
Navic to isp dostavaji proplacene od statu ze ty data (retention) ukladaji :-) kazdy jedno spojeni kazdyho prvku kdekoliv v komunikaci se uklada - jiste neni to verejny, ale…
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
soami
Reputace: 100
Lokalita: Posázaví

Příspěvek od soami »

Já tedy nevím, proč by měl někdo vědět, za kolik jsem koupil barák? Navíc se to u mě v katastru nedozví, anžto jsem si ho postavil sám za své. Takže tvůj argument @Cipis padá. Cenové mapy se vytváří z inzerce, ne z pořizovací ceny - je podstatné, za kolik se dá nemovitost prodat, ne za kolik byla pořízena. Mj. touto logikou bych tedy měl do katastru doložit (když tam není kupní smlouva), kolik jsem utratil za materiál, řemeslníky a finančně vyčíslit vlastní práci. Tady přece není rozpor v evidenci majitelů, ale zájem státu by měl měl mít hranice, které jsou tady překročeny - na rozdíl od jiných registrů. Nerozumím, co má veřejný prostor společného s pořizovací cenou domu @Kajap - do veřejného prostoru každý den více zasahuji svým autem a i když dokládám do registru vozidel kupní smlouvu, stát nemá potřebu ji archivovat, ani veřejně vystavovat. Mj. co se týče evidence skutečných majitelů společností, tak ten registr bude za měsíc uzavřený veřejnosti. https://www.ceska-justice.cz/2025/11/ko ... se-zavira/
unicast

Příspěvek od unicast »

romanf píše: čtv lis 20, 2025 8:31 pm
Kajap píše: čtv lis 20, 2025 7:58 am
Navic to isp dostavaji proplacene od statu ze ty data (retention) ukladaji :-) kazdy jedno spojeni kazdyho prvku kdekoliv v komunikaci se uklada - jiste neni to verejny, ale…
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Má v tom, Romane, trochu pravdu. Ale jenom trochu.

ISP, který provádí sám překlad adres, to skutečně u sebe ukládat musí. Tato povinnost plyne z ustanovení §2 odst. 3 písm. f) vyhlášky č. 357/2012 Sb. Může ale "začernit" cílové adresy těch spojení. PČR si o to může zažádat prostřednictvím tzv. žádosti o sdělení provozních a lokalizačních údajů, která ale musí být podána prostřednictvím Útvaru zvláštních činností Policejního prezidia, pokud pošlou prostou žádost o součinnost podle §7b nebo §8 trestního řádu, tak tam na tyhle údaje nemají nárok.

ISP, který překlad adres neprovádí, může jen evidovat, kterému zákazníkovi kdy přidělil konkrétní IP adresy. A pokud ty adresy nepřidělil ISP, ale někdo jiný... no nic, nesmíme ani naznačovat 😃
Naposledy upravil(a) unicast dne čtv lis 20, 2025 8:59 pm, celkem upraveno 2 x.
cipis
Moderátor

Příspěvek od cipis »

Ne, nepadá. To je primární účel, proč to tam v roce 2013 při schvalování dali. Aby se dala vytvořit cenová mapa, na tom základě cenové modely.
To, že si to někdo postaví jen tak, na to vůbec vliv nemá, protože jsou tam kvanta údajů, které jsou z tržních prodejů.
Ceny se netvoří z inzerátů, ty ceny v inzerátech jsou právě tvořeny na základě modelů. Z těchto modelů se počítají ceny při výkupech, ceny při vyvlastnění atd. A aby bylo jasno, z čeho ty modely vychází, tak jsou ty údaje veřejné. Abys právě mohl prověřit, jestli tě stát nechce odrbat.
Takže nejde vůbec o to, kolik stojí dům Kajapa, kolik stojí můj nebo Pepy od vedle. Ale na základě celého toho bloku dat se dá zjistit pomocí modelů aktuální cenová hladina, třeba té celé ulice či čtvrti. A mj. se z toho mohou odvíjet i koeficienty pro daň z nemovitosti.
Auto není nemovitost, to sem netahej.
1 kW "nabíječka" 24 V
soami
Reputace: 100
Lokalita: Posázaví

Příspěvek od soami »

Chceš říct, že když budeš chtít prodat dům a necháš si udělat odhad, tak ty nebo makléř půjdete do registru (KN) a budete zjišťovat, za kolik si jiní majitelé v oblasti dům pořídili? Odhad je nějaká tržní cena v aktuálním čase a vstupují do ní právě nabídkové ceny jiných nemovitostí. Záležitost vyvlastňování je tak marginální, že bych ji sem vůbec netahal - stejně jako ten registr vozidel.
unicast

Příspěvek od unicast »

Čekal jsem, kdy přijde argument, že ukládání cenových údajů může mít vliv na zdanění. Ale to je přece další velmi důležitý důvod, proč by právě takové informace státu mělo být co nejjednoznačněji zakázáno shromažďovat. Brzy totiž může přijít nějaký další digitální svazák nebo jiný "pachatel dobra" s návrhem na zdanění nemovitostí procentem z jejich hodnoty (jako že to ve veřejném prostoru občas zazní).

S argumentem cenou při vyvlastnění se nelze ztotožnit, tam existuje mnoho dalších nástrojů, celá staletí jsme si pro takové účely vystačili s úředními odhady atd., navíc vyvlastnění je ultima ratio prostředek, který by měl nastupovat naprosto výjimečně, když všechny ostatní možnosti selžou (viz čl. 11 odst. 4 LZPS).

Auto sice není nemovitost, ale šance, že s ním někdo někomu způsobí škodu, je o několik řádů vyšší, než že někdo někomu způsobí škodu právě tou nemovitostí. A přesto neexistuje nic jako veřejné nahlížení do evidence vozidel, případně dálkový přístup do evidence vozidel za úplatu pro kohokoli.
cipis
Moderátor

Příspěvek od cipis »

Nemusí jít do katastru, stačí, že má k dispozici ten datový model. Ale ten vychází jen a pouze z dat z katastru. A aby se to ověřilo, tak jsou data veřejná. Takové byly argumenty, když to námi volení zástupci v parlamentu schválili.
Škody automobilem jsou výrazně nižší, než škody u nemovitostí, už jen vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí jsou řádově jinde než ty automobily. Takže jeden chybný zápis udělá škodu násobně vyšší, než co může zničit jedno auto.
A proč asi všechny ostatní možnosti selžou? Protože se někomu nelíbí cena (a v řadě případů spíše způsoby) výkupu. A jsme zpátky u dobrého hospodáře a proč se musí elektřina prodávat na burze.
CKP ti umožňuje nahlížet na pojištění vozidla.
1 kW "nabíječka" 24 V