Energetika jako taková
-
unicast
- Reputace: 377
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Energetika jako taková
A že to při jejich (nejen) energetické politice nedá zase tak moc práce, co?
- JirkaE
- Reputace: 251
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
To si nemyslím.
Němcům trvá vše asi dýl, úřední postup je zdlouhavý, ale většina všech kroků je je velmi pečlivě naplánovaných a dávají nějaký smysl (nejen v energetické politice)
Myslím, že to již předvedli vícekrát...
Ač se některé věci nám Čechům zdají nepochopitelné - časem se vždy ukáže - že nás tou myšlenkou ,,opět" ekonomicky převálcovali....
Němcům trvá vše asi dýl, úřední postup je zdlouhavý, ale většina všech kroků je je velmi pečlivě naplánovaných a dávají nějaký smysl (nejen v energetické politice)
Myslím, že to již předvedli vícekrát...
Ač se některé věci nám Čechům zdají nepochopitelné - časem se vždy ukáže - že nás tou myšlenkou ,,opět" ekonomicky převálcovali....
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
unicast
- Reputace: 377
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Připomeňme třeba hlubokou promyšlenost "Wir schaffen das" nebo odstavení jaderných elektráren.
-
VEmartin
- Reputace: 0
Říká se, že Německo nedělá malé chyby.
Ale to osvobození od poplatků pro obchodování s elektrikou by pomohlo i u nás. Nebylo by potřeba tolik komerčních bateriových úložišť. Problém je s nemožností regulace běžných solárníků. A ti by brali prachy státu a velkým klukům, za které je třeba lobbovat.
Ale to osvobození od poplatků pro obchodování s elektrikou by pomohlo i u nás. Nebylo by potřeba tolik komerčních bateriových úložišť. Problém je s nemožností regulace běžných solárníků. A ti by brali prachy státu a velkým klukům, za které je třeba lobbovat.
- JirkaE
A taky to zvládnou. I když se u toho klopýtá.unicast píše: stř lis 19, 2025 3:24 pmPřipomeňme třeba hlubokou promyšlenost "Wir schaffen das" nebo odstavení jaderných elektráren.
V Německu už 10 let ubývá cca 400-500tis pracujících ročně.... Tentýž problém čeká téměř celou Evropu.
Jádro je pro Němce stejně jako pro mnohé ostatní - způsob závislosti na jednom dodavateli - který pak může vydírat. Jakož se již i stalo. Ano, nebyla to jen ropa a plyn, co Vladimír použil... (a výsledek bylo POUHÉ přihlížení k tomu, co se děje na Krymu a pak i celému východnímu pobřeží)
Do jaké míry to bylo promyšlené a do jaké ne - to ukáže až čas - až nebude ,,palivo" a nebo ho někdo na dvojnásobek zdraží. Cena je už nyní v mnoha výpočtech mínusová - myšlím tím energii z jádra jako celek...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
Mex
- Reputace: 277
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
O politice to tu nemá být. Ale tohle je snad aspoň trochu o energetice: jaderné elektrárny právě minimalizují zmíněné závislosti.
Není jiný typ energetiky (mimo OZE, samozřejmě), kde by bylo možné si nakoupit palivo třeba i na několik let dopředu a být tak zcela nezávislý na průběžných dodávkách.
A platí to i o vlastní technice a případném servisu. Jsme schopni si sami servisovat 30 let starou jaderku.
Tím spíš by to bylo reálné v případě, kdy na lokální servisovatelnost a zastupitelnost někdo myslí dopředu.
Tohle není Deník N, kde může Apolena Rychlíková napsat jakoukoli pitomost a lidi jí to sežerou.
Není jiný typ energetiky (mimo OZE, samozřejmě), kde by bylo možné si nakoupit palivo třeba i na několik let dopředu a být tak zcela nezávislý na průběžných dodávkách.
A platí to i o vlastní technice a případném servisu. Jsme schopni si sami servisovat 30 let starou jaderku.
Tím spíš by to bylo reálné v případě, kdy na lokální servisovatelnost a zastupitelnost někdo myslí dopředu.
Tohle není Deník N, kde může Apolena Rychlíková napsat jakoukoli pitomost a lidi jí to sežerou.
-
Franta2776
- Reputace: 461
A z čeho chceš provoz nové jaderné elektrárny dotovat??
Cca 27000Wp, 6 polí po 4500Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Mex
- Reputace: 277
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Jestli to byl dotaz na mě, tak já jsem zde nepropagoval stavbu nových jaderek.
Jen jsem zpochybňoval tezi, že když si od někoho nechám jaderku postavit, tak mě pak ten někdo bude vydírat. To podle mě není pravda.
Nějaký zdroj elektriky potřebujeme. Jak se všechno tlačí k elektrického pohonu, tak tím víc.
A protože Česko má nepochopitelně negativní přístup k větrníkům, velehory s dostatkem srážek nám tu nikdo nepostavil, ani velké řeky nám tu nenainstalovali, tak to jádro je jedna z mála možností jak z toho ven.
Jen jsem zpochybňoval tezi, že když si od někoho nechám jaderku postavit, tak mě pak ten někdo bude vydírat. To podle mě není pravda.
Nějaký zdroj elektriky potřebujeme. Jak se všechno tlačí k elektrického pohonu, tak tím víc.
A protože Česko má nepochopitelně negativní přístup k větrníkům, velehory s dostatkem srážek nám tu nikdo nepostavil, ani velké řeky nám tu nenainstalovali, tak to jádro je jedna z mála možností jak z toho ven.
- JirkaE
Ale to taky nikdo nenapsal... 
Já třeba napsal větu, o palivu, které v zásobě v Německu nebylo a v kombinaci se zelenou politikou bez ,,potencionálně nebezpečného jádra" schválenou v r.2011, a dalších závislostí to dopadlo jak to dopadlo...
Ani zde nikdo o samotné stavbě nových nikdo nepsal, jen o tom, že ten provoz, závislost na dodavateli paliva a přepočet na kWh - v provozu - zas tak růžový nebyl ani pro Německo a v kombinaci s rizikem...
Jsem u jádra osobně neutrální - spíše proti - víc věřím na obnovitelné zdroje, zálohované plynem... = souhlas s politikou Německa
Já třeba napsal větu, o palivu, které v zásobě v Německu nebylo a v kombinaci se zelenou politikou bez ,,potencionálně nebezpečného jádra" schválenou v r.2011, a dalších závislostí to dopadlo jak to dopadlo...
Ani zde nikdo o samotné stavbě nových nikdo nepsal, jen o tom, že ten provoz, závislost na dodavateli paliva a přepočet na kWh - v provozu - zas tak růžový nebyl ani pro Německo a v kombinaci s rizikem...
Jsem u jádra osobně neutrální - spíše proti - víc věřím na obnovitelné zdroje, zálohované plynem... = souhlas s politikou Německa