Energetika jako taková

unicast
Reputace: 377
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Energetika jako taková

Nový příspěvek od unicast »

Franta2776 píše:
Pánové vy z těch Nĕmců dĕláte pitomce.
A že to při jejich (nejen) energetické politice nedá zase tak moc práce, co? :)
JirkaE
Reputace: 250
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

To si nemyslím.

Němcům trvá vše asi dýl, úřední postup je zdlouhavý, ale většina všech kroků je je velmi pečlivě naplánovaných a dávají nějaký smysl (nejen v energetické politice) 😉

Myslím, že to již předvedli vícekrát...

Ač se některé věci nám Čechům zdají nepochopitelné - časem se vždy ukáže - že nás tou myšlenkou ,,opět" ekonomicky převálcovali....
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
unicast
Reputace: 377
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Připomeňme třeba hlubokou promyšlenost "Wir schaffen das" nebo odstavení jaderných elektráren.
VEmartin
Reputace: 0

Nový příspěvek od VEmartin »

Říká se, že Německo nedělá malé chyby.

Ale to osvobození od poplatků pro obchodování s elektrikou by pomohlo i u nás. Nebylo by potřeba tolik komerčních bateriových úložišť. Problém je s nemožností regulace běžných solárníků. A ti by brali prachy státu a velkým klukům, za které je třeba lobbovat.
JirkaE
Reputace: 250
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

unicast píše: stř lis 19, 2025 3:24 pm
Připomeňme třeba hlubokou promyšlenost "Wir schaffen das" nebo odstavení jaderných elektráren.
A taky to zvládnou. I když se u toho klopýtá. :D Druhé a třetí generace nahradí úbytek lidí stejně jako v jiných zemích, já dávám za příkad Británii - kde je již druhá a třetí generace plně integrovaná (až na pár radikálů) a ty lidi zaplnili určité díry na trhu s prací.

V Německu už 10 let ubývá cca 400-500tis pracujících ročně.... Tentýž problém čeká téměř celou Evropu.

Jádro je pro Němce stejně jako pro mnohé ostatní - způsob závislosti na jednom dodavateli - který pak může vydírat. Jakož se již i stalo. Ano, nebyla to jen ropa a plyn, co Vladimír použil... (a výsledek bylo POUHÉ přihlížení k tomu, co se děje na Krymu a pak i celému východnímu pobřeží)

Do jaké míry to bylo promyšlené a do jaké ne - to ukáže až čas - až nebude ,,palivo" a nebo ho někdo na dvojnásobek zdraží. Cena je už nyní v mnoha výpočtech mínusová - myšlím tím energii z jádra jako celek...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ