Pylontech US3000C vadný články

bobik600
Reputace: 7
Lokalita: Klatovy
Výkon panelů [Wp]: 1600Wp 1995Wp 1100Wp
Kapacita baterie [kWh]: 7,2kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Pylontech US3000C vadný články

Nový příspěvek od bobik600 »

Zdravím.
Po 500 cyklech mě odešla baterka nejspíš do věčných lovišť. Přes battery view vidím, že když ji separátně nabíjím větším proudem než 10A, tak článek 14 hlásí chybu a baterka se vypne. Zkusil jsem jí vybít malým proudem 1A a znovu nabít 1A. Do 77% SOC se to chovalo vzorně, napětí všech článků bylo rozjeté do dvou tisícin V. Ale u těch 77% SOC napětí prvního článku náhle stouplo o 0,25V mimo ostatní a od té doby cykluje nabíjení 1A a vybíjení 0,2A. Jsem na 50,2V. Už to takle dělá skoro půl dne bez viditelného pokroku, jen pozoruji snížení kapacity o 0,1Ah.
Prohlížel jsem log a vidím, že za poslední tři měsíce to nikdy nepřekročilo hodnotu 75% SOC. Baterku jsem provozoval s druhým pylontechem, který byl nastaven na master. Tam hodnoty SOC se dostávaly na 100% běžně. Komunikace mezi baterkami byla nejspíš nastavená dobře, když jsem obě viděl v programu. Ale je mezi nima dvouletý rozdíl a nedá se do nich nahrát stejný číslo firmware. Stará měla 1.4 a nová 2.1. Sehnal jsem si tenhle soubor us2000C3000C_ST3.0+NT2.4.zip a battery view mě z 1,4 upragradnul na verzi 3.0 a 2,1 na 2,4. Pokoušel jsem se přes jiné verze firmware sjednotit, ale prostě to nešlo. Takže jsem zůstal u té verze 2,4 a 3,0. Nahráním nového firmware jsem se pokoušel tu baterku spravit, ale nepomohlo to. Jinak, pokuď se vám nahrání firmware nepovede a z baterky se stane mrtvá cihla která nejde vůbec zapnout a ani neblikne, nezoufejte, jde to spravit přes UpdateTool V1.0.10_3 a správnou sekvencí zapnutí. Musíte v programu zaškrtnout volbu Immdiate Update, načíst správný bin soubor. Teprve pak zapnout baterku spínačem se současným držením červeného tlačítka. A rychle kliknout v programu na tlačítko Program.
Mám pokračovat v nabíjení a nebo je baterka vhodná tak na náhradní díly?
Soban
Reputace: 297
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Re: Pylontech US3000C vadný články

Nový příspěvek od Soban »

Rozebrat a skontrolovat články, přeměřit vnitřní odpor.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
silverfox
Reputace: 5
Lokalita: u Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9600

Nový příspěvek od silverfox »

Stáhnout Event log v BatteryView nebo si v něm zapnout viditelné logování (nepokoušet se v něm nic nastavovat - můžete si smáznout EPROM s daty a cykly). Pokud máte Axperta nebo klon Axperta v Multisib - console a příkaz bat 0x(x=1 nebo 2 - píšete že máte 2 baterky). Popř. zprovoznit seriovou komunikaci s baterkou a příkaz bat 0x. Vidíte stav jedn článků i event chybové hlášky HV a OV.
Jestli máte bateru registrovanou u Pylonů, zkusit reklamovat u nich nebo u prodejce. Případný nafouknutý článek může indikovat i změna teploty v jeho okolí (okolní články) - nižší teplota než ostatní + sledujte teplotu BMS, ta dostává zabrat - až 30°C při 17° okolní teplotě, porovnejte s BMS zdravé baterky.
bobik600
Reputace: 7
Lokalita: Klatovy
Výkon panelů [Wp]: 1600Wp 1995Wp 1100Wp
Kapacita baterie [kWh]: 7,2kWh

Nový příspěvek od bobik600 »

Teplota teď je mezi články 22 až 23°C. A když procházím log, tak zhruba rozdíl do 1°C je mezi články měsíc dozadu. A pokuď je v logu první sloupec s teplotou teplota BMS, tak ta je tak o 2°-3°C větší, než teplota článků.
silverfox
Reputace: 5
Lokalita: u Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9600

Nový příspěvek od silverfox »

to by mělo být OK(nafouknutí) v logu nejsou žádné hlášky u článků HV, OV? Mě se chyba ukazovala i v hlavním panelu BV