DIY UPS managment

glottis
Reputace: 404
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

DIY UPS managment

Nový příspěvek od glottis »

V jinem vlakne jsem se zminil, ze jsem delal zarizeni, ktere supluje chybejici managment u hloupych UPS. A Cipis projevil zajem se o tom dovedet vic tak to sem davam.

Konkretne mam doma MH power 800W a par kamaradu take, na ruzna napeti a vykony. Ale pripojit na to synology, serevry je trosku problem, protoze nejdode ke korektnimu vypnuti. Tak jsem zkusil implementovat neco, co zpristupni nejake veci po SNMP a po HTTP a jde na to reagovat.

- pro olovene baterie 12 a 24V ale je to asi jedno, kdyz se to poladi
- Vypocetni vykon je na ESP32, konkretne na desce ESP32-POE od Olimexu.
- Do site to jde pripojit jak po ETH tak WIFI
- O mereni na baterii se stara externi ADC ADS1115IDGS a na proud, jaky ocekavam z baterie. Napeti pres delic a proud pres sensor proudu ASC733 (hall effect - bez bocniku a tepla).
- AC resi modul PZEM-004T, ktery se pripoji po seriove lince k desce. Vzdy sem zastim pouzival s mericim trafem do 100A ale mel by jit i ten 10A

Jde to cele napajet bud z baterie UPS a nebo po POE. Software pak zkousi neco pocitat a odhadovat SOC baterie pri vybijeni. Neni to moc chytre ale neco to odhadne. Nepocita energii z baterie, SOC to jen odhaduje na zaklade napeti a zadanych parametru. Pro UPS mi to prislo dostatecny. Neumi to nic vypnout nebo zapnout ve stavu jake to je. Nepotreboval jsem to. Pripojit desku s rele po i2c by nebyl problem.

Program jsem psal dost davno a podle toho to vypada :) Dneska bych to asi zkusil napsat aby to pasovalo do ESPHOME. Do sveta to poskytuje SNMP v protokolu APC, stav v JSON po HTTP a pak webove gui v REACTu pro konfiguraci a koukacku.

Nedavam to sem ze to chci prodavat :) Kdyz by si to chtel nekdo postavit, asi muzu poskytnout podklad. Snazil jsme se to poskladat z veci, ktere se daji jednoduse koupit jako moduly. Ja toho delal vic, tak jsem si udelal motherboard a nechal osadit v cine.

Cele to zase uplne levne neprijde. PZEN stoji tak 300kc, ESP-POE 500kc, ASC sensor 150kc z mouseru (nedoporucuju cinu ... objednal jsme jich deset 50A a prislo 10 150A a fungovali 3). Deska se vsim ostatnim tak 500. A Jeste krabicka, prace, kabely.

Fyzicky pak jsem to delal tak, ze jsme prepulil napajeci kabel, na nej dal pzen, pripojil datovy kabel (v desce rj45), cele zafoukl do smrstovacky. Samotna deska v krabicce pak sedi primo na baterii. Minus pol pripojeny kratkym kablem a puvodni minus do UPS do krabicky. Pripojene pak jeste mereni napeti nebo napajeni.

A par obrazku
8.png
7.png
6.png
5.png
4.png
3.png
2.png
1.png
photo_2025-11-02_13-39-06.jpg
photo_2025-11-02_13-39-02.jpg
Integrovane do HA
9.png
TomHC
Reputace: 633
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: DIY UPS managment

Nový příspěvek od TomHC »

To je super, ja som moju APC 500 CS 500 zapojil do Synology cez USB, takže to ide napriamo. Ale toto by sa mi hodilo ak by som staval DC UPS pre IT veci.
Přílohy
syno-ups.png
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
glottis

Jo, pak se to tam objevi jako klasicka APC UPS
10.png
glottis

Jeste sem dal schema a software. Spis pro inspiraci. Je to cunarna. Frontend tam neni
sch.pdf
(72.06 KiB) Staženo 9 x
Projekt ve Sloeber je moc velky tak takhle

https://sofie.sonpo.cz/packages/a2fc54b ... a0fd80d929