Elektřina z deště
-
- Reputace: 370
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Elektřina z deště
V tomto videu jsou zmíněny dvě zajímavé technologie, které umožní získávat energii z kapající vody. Nikoli kinetickou energii, kterou ta voda nese, jako stávající zdroje, ale přímo elektrochemického potenciálu jednotlivých kapek:
-
- Reputace: 128
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
Re: Elektřina z deště
Nakonec se ukáže, že elektřina má úplně jiný primární zdroj, než jsme si až dosud mysleli...
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
-
- Reputace: 209
- Lokalita: Česká Lípa
Zatím je to jen zanedbatelný výkon při vysokých nákladech.
-
Přesně jako fotovoltaika v 80. letech, že? 
-
Uvidíme časem jestli se tyhle "zajímavé technologie" vůbec někdy dočkají takového rozmachu jako fotovoltaika a nebo se pro hromadné využití ukážou být spíš jen jako "slepé cesty". 

Naposledy upravil(a) Valdano dne ned říj 19, 2025 9:51 am, celkem upraveno 1 x.
- TomHC
- Reputace: 612
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Hlavne u nás prší asi tak "veľmi" ako "silno a často" fúka vietor, aby to malo aspoň nejaký význam.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
On tam v závěru videa zmiňuje ještě technologii triboelektrických nanogenerátorů, která je integrovatelná do budoucích FV panelů a využívá, jestli to dobře chápu, nějakou fintu s povrchovým napětím vodních kapek při dopadu.
https://scitechdaily.com/triboelectric- ... raindrops/
https://scitechdaily.com/triboelectric- ... raindrops/
Jenže když už prší, tak většinou nesvítí a i slabý zdroj energie se v takovou chvíli docela hodí.TomHC píše: ned říj 19, 2025 9:50 amHlavne u nás prší asi tak "veľmi" ako "silno a často" fúka vietor, aby to malo aspoň nejaký význam.
- gupa
- Reputace: 155
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jediné co mne napadá je, že se může energie brát i z rostlin, jejich květů, listů, kořenů. Potom i z jiné živé přírody. Potom se nalezne významný prvek mezi energií a hmotou a prohlásí se rozdíl mezi živou a neživou přírodou za dogma. Nakonec budou technologie které mohou energii přijímat třeba z čehokoli, jenže se dojde nato, že se silně narušuje řetězec sledu událostí.
Takže ano, berte energii přímo ze slunce, kdy pod panely už je energie jiná než bez něj. Berte energii padající vodě, také bude mít jinou energii která je využita dále v řetězu. Potom klidně berte energii z EM vln co člověk vyrábí aby měl více a více informací. Což je tuším zákonem zakázané, nesmí se omezovat vysílání sběrací sítí která by příležitosně nabíjela baterii. Prý je energie nehmotná, ale ovlivňuje sled událostí a hmoty která je kolem ní. Osobně bych šel cestou úspor energií a zefektivnění přesunů energie mezi jejími formami.
Takže ano, berte energii přímo ze slunce, kdy pod panely už je energie jiná než bez něj. Berte energii padající vodě, také bude mít jinou energii která je využita dále v řetězu. Potom klidně berte energii z EM vln co člověk vyrábí aby měl více a více informací. Což je tuším zákonem zakázané, nesmí se omezovat vysílání sběrací sítí která by příležitosně nabíjela baterii. Prý je energie nehmotná, ale ovlivňuje sled událostí a hmoty která je kolem ní. Osobně bych šel cestou úspor energií a zefektivnění přesunů energie mezi jejími formami.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
Další video od téhož autora. Tentokrát panely, které pomocí fotoelektrochemie ze slunce a vody vyrábějí rovnou "zelený" vodík. Začínám mít silné podezření, že dotyčný "vědec" je spíš srandista a nebo jsou to jen návody jak čerpat granty na výzkumy, které nakonec stejně nikam nepovedou, ale než se k tomu dospěje tak se tím někdo "slušně přiživí".

- gupa
- Reputace: 155
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Je to jasný, jde o průzkum trhu, celé video s vodíkem má v posledních třech větách videa v vyuzlení otázek typu koupíte si to? ... Protože výroba vodíku a jeho využití normálně probíhá, padělat plyny se sním dají podobně do určité míry, jako s vodou u potravin. Cena nějakého modulu je jen obchodní trik, vodík se dávno těžil za vysoké teploty páry za pomoci kovů už ve výkladu Ottovy encyklopedie před cca 100 lety.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
Ta technologie je patrně reálná, byť zatím jen v laboratořích: https://chemistry-europe.onlinelibrary. ... .202200838
Kdysi dávno se tu uvažovalo i o tom, že by se letní přebytky zužitkovávaly právě elektrolýzou a jímáním vodíku a jeho zimním spalováním, což je sice proces s celkovou účinností v řádu vyšších jednotek procent, ale při tom, kolik ty panely dokáží přes léto vyrobit elektřiny, to zase tolik nevadí. Nejmenovaný místní blázen už se do toho dokonce málem pustil svépomocí, naštěstí se nám snad podařilo mu to tehdy rozmluvit: viewtopic.php?p=138133
Kdysi dávno se tu uvažovalo i o tom, že by se letní přebytky zužitkovávaly právě elektrolýzou a jímáním vodíku a jeho zimním spalováním, což je sice proces s celkovou účinností v řádu vyšších jednotek procent, ale při tom, kolik ty panely dokáží přes léto vyrobit elektřiny, to zase tolik nevadí. Nejmenovaný místní blázen už se do toho dokonce málem pustil svépomocí, naštěstí se nám snad podařilo mu to tehdy rozmluvit: viewtopic.php?p=138133