Home Asistant nabíjení VT/NT
-
- Reputace: 120
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 28
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Home Asistant nabíjení VT/NT
Ahoj všem,
Provozujete někdo jako já nabíjení baterií při nízkém tarifu z DS?
Začal jsem si hrát s tím, že automatizací donutím měniče přepnout na DS při nedostatku v baterkách, tím zároveň zahájím spuštění obou bojlerů a zároveň nabíjení baterek z DS proudem cca 60A + do toho mixuje výrobu z FVE.
Přijde mi to zajímavá možnost, jak přesměrovat většinu spotřeby do NT. Bojlery se ohřejí a po vypršení NT se opět přepne elektrárna na sebe a barák běží z FVE.
Máme u vysokého tarifu cenu cca 7kč /kwh a u nízkého cca 3,5kč/kwh, takže mi to dává smysl i když vezmu nějaké ztráty při nabíjení a následné opětovné přeměně na 230V později...
Jaký na to máto názor vy? používáte něco podobného?
Provozujete někdo jako já nabíjení baterií při nízkém tarifu z DS?
Začal jsem si hrát s tím, že automatizací donutím měniče přepnout na DS při nedostatku v baterkách, tím zároveň zahájím spuštění obou bojlerů a zároveň nabíjení baterek z DS proudem cca 60A + do toho mixuje výrobu z FVE.
Přijde mi to zajímavá možnost, jak přesměrovat většinu spotřeby do NT. Bojlery se ohřejí a po vypršení NT se opět přepne elektrárna na sebe a barák běží z FVE.
Máme u vysokého tarifu cenu cca 7kč /kwh a u nízkého cca 3,5kč/kwh, takže mi to dává smysl i když vezmu nějaké ztráty při nabíjení a následné opětovné přeměně na 230V později...
Jaký na to máto názor vy? používáte něco podobného?
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 28KWh lifepo4 (4X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp 

-
- Reputace: 98
- Lokalita: Znojemsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
Re: Home Asistant nabíjení VT/NT
provozuji, ale spise jen na udrzeni kapacity baterie, mam moznost nastavit na kolik procet chci dobit baterii. Ted v zimnim obdobi to udrzuji na 50% (dostatecnej buffer kdyby byl blackout + stale dostatek "volne" kapacity, kdyby zacalo pekne svitit). Pri aktivaci NT se dobije baterie (pokud je potreba), ale zarove se jiz prepina celej barak na grid (nema smysl cucat baterii, kdy se pak prepne na grid pri VT). Provozuji jiz 3 rokem a bez problemu, na prvnim paklu mam 702 cyklu ("3200" zbyva podle datasheetu), druhy ma 59. Pred porizenim EV jsme byli schopni mit z gridu pod 1MWh z toho 80% NT.
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
- Reputace: 817
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Každý rok to mám jinak. Teď když potřebuji nabít baterii, tak se zapne nabíječka v NT. A řízení jednoduché - nabíječka je extra kombiměnič, který je v režimu UTI (preferuje dodávku ze sítě), ale distribuci k němu připojuje automatizace jenom když je NT a je potřeba dobíjení.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 155
Taky mám pouze externí nabíječky, na podzim zapnu, na jaře vypnu, nabíjejí do určitého SOC(letos budu po rozšíření znovu hledat) celou zimu, na přebytky do bojleru, jak se zkrátí dny to je úplně výjimečné, z panelů se spotřebuje všechno.
Na bojler jsem do HA algoritmus nevymyslel (TČ + 9 dní sanitace, ale protože to může být touhle dobou častěji z přebytků...)
Tyhle nápady na automatizaci, s větší baterkou zmizí samy, nejsou potřeba.
Na bojler jsem do HA algoritmus nevymyslel (TČ + 9 dní sanitace, ale protože to může být touhle dobou častěji z přebytků...)
Tyhle nápady na automatizaci, s větší baterkou zmizí samy, nejsou potřeba.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21