Rušení u různých bojlerových střídačů, délka vedení

Miyuki
Reputace: 20
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rušení u různých bojlerových střídačů, délka vedení

Nový příspěvek od Miyuki »

Když nepotřebuje spínat rychle, tak může použít pomalé IGBT s nízkým Vce
Běžně mívají i kolem 1,2-1,5V
Klidně se dá dostat i na 1V pokud bude pod jmenovitým proudem

//edit
Pravda, že to vychází dobře hlavně pro větší proudy, ale třeba FGHL40T65LQDT
Kdy má Vce jenom 1,1V při 40A a v celém rozsahu teploty (až do 175°C) s tím bude mít i dost drahý SiC problém
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
Mex
Reputace: 255
Lokalita: Brno

Nový příspěvek od Mex »

glottis píše: čtv říj 09, 2025 8:39 am
Pri tomhle proudu na igbt budes mit vetsio ztraty nez na mosfetech. Na igbt bdue 2-3 volty drop na jednom kusu. Pri 10A a 2V budes mit na dvou tranzistorech 40W ztratu. To je jako 2x 200mΩ mosfet. Urcite sezenes o rad lepsi. Pro mosfet s 36mΩ je to 7W ztrata na dvojici. To by ty proudy museli byt o dost vetsi aby se to otocilo

Zajimave by bylo zkusit si SiC. Uz se to prodava za rozumne penize. Ikdyz na 200V to nema moc smysl

https://www.tme.eu/cz/details/s3m002512 ... m0025120d/
https://www.tme.eu/cz/details/s3m001612 ... m0016120d/
Já mám 13A panely.
Jak už psal i Myiuki, tak dneska jsou za srandovní ceny dostupné IGBT se saturačním napětím pod 1.5V.

Ty SiC už jsou opravdu za zajímavé ceny.
|Já jsem to cenově nesledoval, takže díky za info a za upozornění.
To už začíná měnit hru.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

JirkaE píše: čtv říj 09, 2025 7:48 am
...
Tento konkrétní kus už běží v Česku delší čas a nahradil DVA zelené polské číňany, které vypínali u 13A půlku léta, přehřívali se a odešel ventilátor během pár měsíců (a ještě by šli panely přidat)
...
Chápu to správně, že to umí i zvyšovat napětí?
Všude píšou u napětí z panelů dost široké rozpětí už od 60V, ale jako výstupní napětí uvádějí fixních 230V AC.
Díky.
JirkaE
Reputace: 232
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Mex píše: čtv říj 09, 2025 10:37 pm
Chápu to správně, že to umí i zvyšovat napětí?
Všude píšou u napětí z panelů dost široké rozpětí už od 60V, ale jako výstupní napětí uvádějí fixních 230V AC.
Ne ne to napětí nezvyšuje...
To že na 60V začne pracovat MPPT neznamená že je na výstupu 230V = není to fixní.

To rozmezí je jen rozmezí regulátoru ale stejně vše pracuje podle spirály, podle odporu, podle ohmova zákona.

Pokud připojím 1000W spirálu na stejný panely 2100Wp, neznamená to, že do ní teče to co je schopný regulátor na jiné spirále třeba - 2000W / 230V

Ta spirála víc nevezme než to, na co je postavená.

Standartní spirála 2000W na 150-160V není, tak si ji buď necháš postavit na míru - nebo se musíš odporem co nejblíž přiblížit (pracovnímu odporu panelů - který se celý den mění)
Pokud budeš předpokládat výkon panelů 1500W/160V - je nejblíže odporem 3000W/230V spirála, pokud chceš letní maxima, pak je nejblíž asi spirála 4,5kW přepojená na paralelně 3 x 1500W/230V

Záleží i na úhlu a sklonu panelů - co jsou schopné ty 4 panely vyrobit
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Díky.
Škoda. Myslel jsem, že tam dali i booster, což zase není nic tak složitého. Když píšou u výstupu tu fixní hodnotu a nikoli závislost na napětí panelů.

Já do dražického bojleru budu kupovat 3f spirálu 4kW. Ona je organizovaná jako 3x230V, tedy je zapojená do hvězdy.
Při provozu na síť připojím na každé vinutí jednu fázi, při provozu ze soláru pak všechny 3 spirály paralelně.
Resp. budou tam 3 relé, pro každou fázi jedno. Takže to bude možné pustit u soláru s nižší zátěži, u běhu z gridu pak jako selektivní vytěžovač na kteroukoli fázi.
JirkaE

To zní jako velmi dobrý plán rozšíření :yes:

Budu se muset podívat, takovou spirálu jsem ještě nepotkal - 3 x 1333W to se může hodit vědět
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Mex

Nový příspěvek od Mex »

Samotné topné těleso by mělo být tohle:
https://www.topenilevne.cz/nd-dzd-teles ... d-p552241/
(obrázky nesedí, jsou u všeho stejné)

Celý bojler s tímhle tělesem by měl být tenhle:
https://www.hornbach.cz/p/elektricky-bo ... /10591253/
JirkaE

Mex píše: pát říj 10, 2025 5:23 pm
Celý bojler s tímhle tělesem by měl být tenhle:

No ten Hornbach... To nevím teda. 4kW ale manuál ke klasice 2,2kW.

Je v tom nějaký chaos - verze 2+2kW, 2+4kW a 2+6kW mají druhé pouzdro pro keramickou spirálu větší a delší.

Ale jaká je ta 4kW z verze 2+4kW (pokud bychom ji vyndali) netuším. Ale tipuju že bude identická se spirálou z TPK 12kW kde jsou 3 takové a pak bych se bál těch 400V - fakt nevím...

Že by přišla i nová verze klasického závěsného s jednou spirálou na 4kW slyším poprvé... ale 2+2 znám.

Nemám to už nyní jak ověřit, ale v těch manuálech mě obecně nesedí víc věcí a celkově tady i ty spirály jsou pěkný zmatek informací, včetně toho, že není jasný jestli jsou na 400V nebo 230V = jak jsou zapojené.

Mex

Nový příspěvek od Mex »

Souhlas, že ve výrobcích Dražice je docela bordel.
Myslel jsem si, že když je předchází takový věhlas a jsou i docela drahé, tak že to bude mnohem lepší.
Ale asi není.
Schází mi třeba nějaká přehledná tabulka délek jímek pro různé velikosti bojlerů. Aby bylo na první dobrou jasné, jaké těleso se dá kam strčit.
Ta délka u konkrétního bojleru není ani v jeho dokumentaci.

K těm 4kW: rozhodně existuje verze OKCE125-4kW, která to takhle má.
Přímo Dražice dělají topení 4kW o délce 9 modulů, tedy do šachty o minimální délce 550mm.
Tady je lepší fotka, kde je vidět, že je to zapojené do hvězdy.
https://www.elektroservismencik.cz/DRAZ ... -d1305.htm
Ale i kdyby nebyla a byla do trojúhelníku, tak přepojit ji do hvězdy by nebyl neřešitelný problém.

Standardní malé bojlery nemají tak dlouhou jímku. Konkrétně OKCE125 má jímku jen necelých 400mm.
Takže to provedení OKCE125-4kW musí mít jinou (delší) jímku.
Při předělávce by to znamenalo koupit novou přírubu s dlouhou jímkou (cena něco pod 1500 Kč).

Nadeta dělá i krátké topení 3x1330W se 6 segmenty. To by se do standardního bojleru OKCE125 vešlo.
https://www.nadeta.cz/Nahradni-dily/Dil ... d143250163
Ale píšou u něho, že je přetížené a tak je bez záruky. Navíc ho dělají jenom na objednávku.
To by mi zas tak moc nevadilo, já tam stejně nikdy nebudu posílat celé 4kW.
Ale to jejich topení je natolik drahé, že je asi lepší koupit to dražické a k tomu dlouhou jímku.
A bude to lepší i z hlediska životnosti, i když tam budu posílat jenom nějaké 2-2.5kW.