Rušení u různých bojlerových střídačů, délka vedení
-
- Reputace: 20
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7640
- Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Rušení u různých bojlerových střídačů, délka vedení
Když nepotřebuje spínat rychle, tak může použít pomalé IGBT s nízkým Vce
Běžně mívají i kolem 1,2-1,5V
Klidně se dá dostat i na 1V pokud bude pod jmenovitým proudem
//edit
Pravda, že to vychází dobře hlavně pro větší proudy, ale třeba FGHL40T65LQDT
Kdy má Vce jenom 1,1V při 40A a v celém rozsahu teploty (až do 175°C) s tím bude mít i dost drahý SiC problém
Běžně mívají i kolem 1,2-1,5V
Klidně se dá dostat i na 1V pokud bude pod jmenovitým proudem
//edit
Pravda, že to vychází dobře hlavně pro větší proudy, ale třeba FGHL40T65LQDT
Kdy má Vce jenom 1,1V při 40A a v celém rozsahu teploty (až do 175°C) s tím bude mít i dost drahý SiC problém
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
-
- Reputace: 254
- Lokalita: Brno
Já mám 13A panely.glottis píše: čtv říj 09, 2025 8:39 amPri tomhle proudu na igbt budes mit vetsio ztraty nez na mosfetech. Na igbt bdue 2-3 volty drop na jednom kusu. Pri 10A a 2V budes mit na dvou tranzistorech 40W ztratu. To je jako 2x 200mΩ mosfet. Urcite sezenes o rad lepsi. Pro mosfet s 36mΩ je to 7W ztrata na dvojici. To by ty proudy museli byt o dost vetsi aby se to otocilo
Zajimave by bylo zkusit si SiC. Uz se to prodava za rozumne penize. Ikdyz na 200V to nema moc smysl
https://www.tme.eu/cz/details/s3m002512 ... m0025120d/
https://www.tme.eu/cz/details/s3m001612 ... m0016120d/
Jak už psal i Myiuki, tak dneska jsou za srandovní ceny dostupné IGBT se saturačním napětím pod 1.5V.
Ty SiC už jsou opravdu za zajímavé ceny.
|Já jsem to cenově nesledoval, takže díky za info a za upozornění.
To už začíná měnit hru.
-
Chápu to správně, že to umí i zvyšovat napětí?JirkaE píše: čtv říj 09, 2025 7:48 am...
Tento konkrétní kus už běží v Česku delší čas a nahradil DVA zelené polské číňany, které vypínali u 13A půlku léta, přehřívali se a odešel ventilátor během pár měsíců (a ještě by šli panely přidat)
...
Všude píšou u napětí z panelů dost široké rozpětí už od 60V, ale jako výstupní napětí uvádějí fixních 230V AC.
Díky.
- JirkaE
- Reputace: 231
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ne ne to napětí nezvyšuje...Mex píše: čtv říj 09, 2025 10:37 pmChápu to správně, že to umí i zvyšovat napětí?
Všude píšou u napětí z panelů dost široké rozpětí už od 60V, ale jako výstupní napětí uvádějí fixních 230V AC.
To že na 60V začne pracovat MPPT neznamená že je na výstupu 230V = není to fixní.
To rozmezí je jen rozmezí regulátoru ale stejně vše pracuje podle spirály, podle odporu, podle ohmova zákona.
Pokud připojím 1000W spirálu na stejný panely 2100Wp, neznamená to, že do ní teče to co je schopný regulátor na jiné spirále třeba - 2000W / 230V
Ta spirála víc nevezme než to, na co je postavená.
Standartní spirála 2000W na 150-160V není, tak si ji buď necháš postavit na míru - nebo se musíš odporem co nejblíž přiblížit (pracovnímu odporu panelů - který se celý den mění)
Pokud budeš předpokládat výkon panelů 1500W/160V - je nejblíže odporem 3000W/230V spirála, pokud chceš letní maxima, pak je nejblíž asi spirála 4,5kW přepojená na paralelně 3 x 1500W/230V
Záleží i na úhlu a sklonu panelů - co jsou schopné ty 4 panely vyrobit
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
Díky.
Škoda. Myslel jsem, že tam dali i booster, což zase není nic tak složitého. Když píšou u výstupu tu fixní hodnotu a nikoli závislost na napětí panelů.
Já do dražického bojleru budu kupovat 3f spirálu 4kW. Ona je organizovaná jako 3x230V, tedy je zapojená do hvězdy.
Při provozu na síť připojím na každé vinutí jednu fázi, při provozu ze soláru pak všechny 3 spirály paralelně.
Resp. budou tam 3 relé, pro každou fázi jedno. Takže to bude možné pustit u soláru s nižší zátěži, u běhu z gridu pak jako selektivní vytěžovač na kteroukoli fázi.
Škoda. Myslel jsem, že tam dali i booster, což zase není nic tak složitého. Když píšou u výstupu tu fixní hodnotu a nikoli závislost na napětí panelů.
Já do dražického bojleru budu kupovat 3f spirálu 4kW. Ona je organizovaná jako 3x230V, tedy je zapojená do hvězdy.
Při provozu na síť připojím na každé vinutí jednu fázi, při provozu ze soláru pak všechny 3 spirály paralelně.
Resp. budou tam 3 relé, pro každou fázi jedno. Takže to bude možné pustit u soláru s nižší zátěži, u běhu z gridu pak jako selektivní vytěžovač na kteroukoli fázi.