Energie zdraží víc, než se čekalo
-
- Reputace: 364
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Energie zdraží víc, než se čekalo
Ale ono to v těch územních plánech dávno je. Ale pak obec nebo městská část přijmou změnu, udělají z pole stavební pozemky, noví majitelé si neprověří, co všechno se kolem plánuje a pak se diví. Navíc rozdíl mezi tím mít někde za domem 3x 440 kV nebo 2x 3x 440 kV už je zanedbatelný.
-
- Reputace: 155
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Kdysi jsem se hádal s akademiky a odborníky na elektromagnetické pole VVN ohledně vlivu na včelstva. Je prý nehmotné, což nepříjímám protože hmotu ovlivňuje. Takže je to jako s člověkem, tak jako je jeho EM pole které řídí jeho životní funkce, které jdou měřit jako elektrické veličiny doktorem a jeho přístroji, je jeho pole a elektřina nehmotná ale sám jako hmota existuje, tak VN a VVN vedení má své vlivy na materiál v jeho blízkosti, které mohou ovlivnit živou přírodu okolo něj. Výsledek? Prý nic, vliv to nemá, jak mne znáte nadhazoval jsem okolo korony cokoli co jsem našel, nakonec mi nějaký včelař odpověděl že je to lepší než kde jinde včelařit. Prý pod VVN a VN sloupy jsou krásné včely. Vedle vlivu vysílačů 5G a modulací, rádiové modulace se konají i na VVNku. Pod VVN jsem měl jedno malé stanoviště přímo pod dráty které jsou propojením s rakouským VVN. Takže někdy vrněly podle počasí, někdy bych řekl že teče jimy nula. Ale včely to zpravidla nepřežily. To praskání je dovedlo k zimnímu neklidu. Všeobecně to byly neklidné včely, kde jinde ochrana obličeje nemusela být, tady byla kukla v ruce a nasazena vždy. Známý je má také pod dráty dodnes, má to jako zimní stanoviště kam sváží svoje včelstva, a prostě má od koupi toho pozemku asi 8 let stále zimní ztráty včelstev (desítky až stovky včelstev pryč za tu dobu), asi otom ani nepřemýšlel žeby to mohlo dělat VVN nebo mu někdo vysvětlil jako mně, že VVN žádný zdravotní riziko nenese, spíš naopak. 

Naposledy upravil(a) gupa dne čtv říj 09, 2025 10:52 am, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
- Reputace: 19
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7640
- Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
- Chci prodávat energii: NE
Ale všichni ti lidé jsou natlačení do několika velkých měst a na pobřeží.
Ve vnitrozemí nežije prakticky nikdo, tam jsou oblasti, kde je třeba 1 člověk na km2
A i v té hustěji obydlené části jsou prakticky neobydlené koridory.
To prostě v ČR ani Evropě neexistuje

Ve vnitrozemí nežije prakticky nikdo, tam jsou oblasti, kde je třeba 1 člověk na km2
A i v té hustěji obydlené části jsou prakticky neobydlené koridory.
To prostě v ČR ani Evropě neexistuje

Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
-
Cocík na YT ukazoval jednu vodní elektrárnu s DC linkou která začíná v elektrárně a jde přímo do Pekingu která ji zásobuje. Takže obydlenou oblastí to jít musí a to dost obydlenou oblastí kde je průměr několikanásobek zmíněného čísla lidí na km2. Doufám že si ty informace z jeho videa pamatuji dobře.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
- Reputace: 269
Co je to za blábol řízení samozřejmě způsobuje ekonomické ztráty, které pak platíme všichni na distribučních poplatcích.? Tvl kde žiješ a na co si hraješ? Jako že tu elektřinu neprodají jinudy, musejí jí zakopat a nechat shnít? Nebo že si ČEZ neřekne o prachy, ať to vedení stojí nebo ne. To jsou kecy.unicast píše: čtv říj 09, 2025 8:57 amA pak se vrátíme do reality a uvidíme tohle:eman píše: čtv říj 09, 2025 5:28 amJe fakt, že ty rozmazlený evropani bazírují na nějakých právech, šmejdi. Ale ona by jim to strana a vláda vysvětlila, kde je jejich místo a určitě ne tam, kde zrovna soudruh nakreslil pokrokové DC vedení.
Taky by se měli pokrokově na horách, místo zbytečných stromů, pěstovat fotovoltaické panely a občas, po pár metrech tam zapíchnout větrník. Na nějakou přírodu vám kašlem sousdruzi a kdo nebude příkladný sousdruh a bude mít nějaký kecy, tak se projede i s rodinou do pracovního tábora....
https://www.petice.com/sloupy_kreslice
https://www.kreslice.cz/file/2118564
https://www.nssoud.cz/stazeni-dokumentu ... vedeno.pdf
Většinou to nakonec u soudu projde, ale trvá to dlouho a ta délka řízení samozřejmě způsobuje ekonomické ztráty, které pak platíme všichni na distribučních poplatcích.
A jak chceš tyristorem vypínat stejnosměrný proud?glottis píše: čtv říj 09, 2025 8:51 amIGBT se vetsinou nepouziva pro tyhle aplikace. Jedou to na tyristorech. Ma to nejmensi voltage drop.
A samozřejmě, je to problém těch druhých že jo. Jakmile by to chtěli postavit vedle tebe, tak už by jsi slinil tužku a nasazoval brýle, k podpisu petice. Všichni tady na monopol nadávají, ale jakmile začne šikanovat cizí lidi, tak má jejich nehlubší podporu. A jako příklad se tu dává komunistická diktatura, kde napsat petici znamená dostat provaz, nebo čínský gulag.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 386
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Jenze ta DC linka je jeden kabel, kterej je jeste zakopanej pod zemi. To je dalsi krasa HVDC tras. Neni to na stozarech.gupa píše: čtv říj 09, 2025 10:56 amCocík na YT ukazoval jednu vodní elektrárnu s DC linkou která začíná v elektrárně a jde přímo do Pekingu která ji zásobuje. Takže obydlenou oblastí to jít musí a to dost obydlenou oblastí kde je průměr několikanásobek zmíněného čísla lidí na km2. Doufám že si ty informace z jeho videa pamatuji dobře.
-
- Reputace: 295
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Ve vedlejší vesnici je část území rezervovaná pro podnikání a služby. Samozřejmě se našel vykuk, co si tam postavil provozovnu (barber shop), který vypadá jako rodinný dům a bydlí tam. Provozovna se nějak nekoná. Když je nějaká akce na sousedním výletišti, tak pravidelně volá městskou kvůli rušení nočního klidu.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
A jsou má taková zakopávka HVDC ochrannou zónu?glottis píše: čtv říj 09, 2025 11:42 am
Jenze ta DC linka je jeden kabel, kterej je jeste zakopanej pod zemi. To je dalsi krasa HVDC tras. Neni to na stozarech.
-
- Reputace: 21
- Lokalita: Horná Nitra
- Výkon panelů [Wp]: 5330
- Kapacita baterie [kWh]: 6
nie všetky HVDC sú podzemou. Väčšina ich ide po stožiaroch. Pozrite si také Itaipu HVDC vedenie. Svojho času najväčšie najvýkonnejšie kým ich Čína nepredbehla. Je to z vodnej elektrárne Itaipu ležiacej na hraniciach Brazílie a Paraguya a vedie do Sao Paula. Je OT ale ak sa niekdo chystá do Južnej Ameriky, Brazílie spravte si výlet je to neskutočné.glottis píše: čtv říj 09, 2025 11:42 amJenze ta DC linka je jeden kabel, kterej je jeste zakopanej pod zemi. To je dalsi krasa HVDC tras. Neni to na stozarech.
-
- Reputace: 19
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7640
- Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
No už vidím, jak někdo v Evropě prosadí toto (a za mě je to asi i dobře, že se takové zrůvnosti nedějí, alespoň zatím)
Srovnat se zemí pruh skrz město v šířce skoro 400m aby skrz to mohl postavit obrovské vedení
Ale jinak pěkný projekt
To je to Itaipu:
Srovnat se zemí pruh skrz město v šířce skoro 400m aby skrz to mohl postavit obrovské vedení
Ale jinak pěkný projekt
To je to Itaipu:
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
-
- Reputace: 364
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Tak zaprvé, tenhle tón si strč za klobouk, jinak spolu taky nemusíme dál komunikovat.eman píše: čtv říj 09, 2025 5:28 amCo je to za blábol řízení samozřejmě způsobuje ekonomické ztráty, které pak platíme všichni na distribučních poplatcích.? Tvl kde žiješ a na co si hraješ? Jako že tu elektřinu neprodají jinudy, musejí jí zakopat a nechat shnít? Nebo že si ČEZ neřekne o prachy, ať to vedení stojí nebo ne.
Zadruhé, nepleť do toho ČEZ, ten s tím nesouvisí, ta vedení staví a platí ČEPS. Pokud si naprojektuje vedení, tak na jeho výstavbu někde musí držet částku potřebnou pro jeho výstavbu. Pokud někde peníze leží místo aby z nich mohly být nějaké výnosy, čí ztráta to v případě ČEPSu bude? Kde ČEPS asi tak ty peníze vezme, co myslíš? Že mu pak ČEZ, PRE a E.ON budou dělat výběrčí, to už je podružné.
A teď ke stránce materiální: Pokud bych někde poblíž svého pozemku už měl vedení 3x 440 kV, tak jeho navýšení na 2x 3x 440 kV + 2x 3x 110kV bych za zásadní problém nepovažoval, protože jestli dvěstěžár měří 40 nebo 60 metrů je dokonale nepodstatné. Stejně tak by mi bylo jedno, jestli z těch 440 kV dělají 1.1 MV HVDC. Proč? Protože si takovou věc musím ohlídat ať už ve fázi projednávání územního plánu nebo ve fázi pořizování pozemku.eman píše: čtv říj 09, 2025 5:28 amA samozřejmě, je to problém těch druhých že jo. Jakmile by to chtěli postavit vedle tebe, tak už by jsi slinil tužku a nasazoval brýle, k podpisu petice.
A mimochodem, neretardovaná varianta od "by jsi" je "bys"

-
- Reputace: 369
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Bez jazykovědy. Řekl bych, že pokud páni budou chtít postavit za plotem tvé zahrady třeba JE, nebo otevřít zlatý důl, nebo rozkopat vodní dílo, atp těžit něco jiného, nemá vliv nějaké ohlídání územního plánu. Třeba vůbec se někdo nedozví co se vlatně peče a naráz je to neodvolatelně hotový upečený pekáč a nikdo s rozhodnutími už nehne, protože to je státní zájem, vyvlastnění a bla bla bla od úředníků, kteří za nic neručí před obyčejným člověkem. Jo štěstí je mít za souseda takového úředníka, nebo mafiána, nebo politického vlivného hráče, který věci nenechá jen tak běžet podle pravidel. Ti ale zpravidla ví o pekáči a pečení i 5 let předem, takže ty zatížené nemovitosti které spadnou očekávaně na ceně stihnou hodně v předstihu prodat třeba tobě.
-
- Reputace: 269
gupa: Pokud vím, tak pokud někde hrozí státní zájem, tak to naopak ti úředníci a jejich kamarádi rádi vykupují, protože pak náhodou dostanou od státu přátelskou cenu...aspoň 10x tolik.
unicast: Omlouvám se. Mě vždycky děsně vytočí, jak si lidi rádi hrajou na grandy, že by určitě souhlasili s nějakou systémovou investicí kolem cizího pískoviště a jak jsou ty lidi tam nimby a blbý a já nevím co. Pak přijde naně a hned otočí.
A pořád je problém tuzemská korupce. Pokud ČEZ a spol předražuje i obyčejné přesazení sloupu na druhou stranu ulice, tak tyhle tranzitní trasy musí být horší jak dálnice nebo železnice...
unicast: Omlouvám se. Mě vždycky děsně vytočí, jak si lidi rádi hrajou na grandy, že by určitě souhlasili s nějakou systémovou investicí kolem cizího pískoviště a jak jsou ty lidi tam nimby a blbý a já nevím co. Pak přijde naně a hned otočí.
A pořád je problém tuzemská korupce. Pokud ČEZ a spol předražuje i obyčejné přesazení sloupu na druhou stranu ulice, tak tyhle tranzitní trasy musí být horší jak dálnice nebo železnice...
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 369
Mĕ by zajimalo, jak to maji s povolenim vrtuli v Holandsku???Tam jsou vrtule vŝude.Je tam tradice od doby vĕtrných mlýnů a asi váží ekologické energie.
Jinak si to neumím vysvĕtlit.Ptactva je tam víc než u nás.
Jinak si to neumím vysvĕtlit.Ptactva je tam víc než u nás.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85