Výměna elektroměru za 4Q
-
- Reputace: -2
- Lokalita: Okoli
Re: Výměna elektroměru za 4Q
Jiný uživatel ne, ale víme jak to je s big daty, že? A administrátor má přístup na úrovní databáze, takže klidně obejde i logování
nebolí když bude potřeba něco kompra vytáhnout, no tak se to vytáhne… nebuďme naivní!! Nebo se alespoň tak netvařme.
Typický alibismus: já nic nedělám tak mě to nevadí…
Jen je dobrý si to uvědomit…
Ps: no a ty pokročilý služby, to by mě vážně zajímalo který, zdali to vyváží právě tohle šmítování…?
Jo a včera jsem poslouchal nějakou předvolební debatu ex post, zaznělo tam že je starý lidi, že jim to je jedno ten chat kontrol, Ale že mladým už to jedno není a protože volí piráty…

Typický alibismus: já nic nedělám tak mě to nevadí…
Jen je dobrý si to uvědomit…
Ps: no a ty pokročilý služby, to by mě vážně zajímalo který, zdali to vyváží právě tohle šmítování…?
Jo a včera jsem poslouchal nějakou předvolební debatu ex post, zaznělo tam že je starý lidi, že jim to je jedno ten chat kontrol, Ale že mladým už to jedno není a protože volí piráty…
Naposledy upravil(a) Kajap dne pon říj 06, 2025 7:22 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 208
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Je to zabezpečené obdobně jako eBankovnictví. Předpokládám, že ani to určitě nemáte, protože je to přece nebezpečné. Nebuďte zas tolik paranoidní. 

-
Doplnil jsem výše…
K tomu tvému bankovnictví je to sice offtopic, ale řeknu ti jedno: bankovnictví můžu používat podle své vůle kdy chci nebo nepoužívat, jo to bys čuměl co všechno si na tebe banka loguje a jak dlouho já to viděl a bylo toho docela hodně… můžeš to pustit přes vpnku nebo jak chceš… lucie loguje i každý provider povinně ze zákona všechny spojovací údaje (bez obsahu).
Ale elektřina? Až někdo 3 roky zpětně na tebe vytáhne že jsi byl doma nebo nebyl nebo na chatě a tak dále? To budeš koukat teprv… jde o to že tu elektřinu prostě nemůžeš si říct že teď budeš používat přes jiný kanál aby tě nezaznamenávál že jsi tam či onde… ve spojení s logováním televizních programů a já nevím čeho dalšího, kamer na dálnicích no prostě spějeme do …
Tak a konečně teď ty pokročilé služby?
K tomu tvému bankovnictví je to sice offtopic, ale řeknu ti jedno: bankovnictví můžu používat podle své vůle kdy chci nebo nepoužívat, jo to bys čuměl co všechno si na tebe banka loguje a jak dlouho já to viděl a bylo toho docela hodně… můžeš to pustit přes vpnku nebo jak chceš… lucie loguje i každý provider povinně ze zákona všechny spojovací údaje (bez obsahu).
Ale elektřina? Až někdo 3 roky zpětně na tebe vytáhne že jsi byl doma nebo nebyl nebo na chatě a tak dále? To budeš koukat teprv… jde o to že tu elektřinu prostě nemůžeš si říct že teď budeš používat přes jiný kanál aby tě nezaznamenávál že jsi tam či onde… ve spojení s logováním televizních programů a já nevím čeho dalšího, kamer na dálnicích no prostě spějeme do …
Tak a konečně teď ty pokročilé služby?
-
Je mi úplně ukradené jestli si na mě někdo něco vytáhne nebo nevytáhne. V dnešní době je spousta různých možností i bez toho a žádná úplná anonymita už dávno neexistuje. Kdo to ještě nepochopil tak má prostě smůlu. O žádných pokročilých službách nic nevím je to spíš jen marketingový slogan. Prostě je to jen nařízení EU, které se plní ve stylu "tak to musí být i kdyby čert na koze jezdil" a tím to končí. Je to výhodné primárně pro dodavatele, kteří už pak nemusí provádět odečty na místě a pro distributory, kteří si mohou online kontrolovat případné přetoky a v případě překročení limitů vesele rozdávat pokuty.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon říj 06, 2025 7:42 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 288
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
To jsem zvědav, co kdo vyčte z toho, že 6 měsíců neberu ze sítě nic, na jaře a na podzim se nabíjí auto v období NT a v zimě se z NT opět dobije i domácí úložiště a ohřeje voda v bojlerech.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Jak už tu bylo zmíněno dříve či později budou mít v EU online elektroměry úplně všichni. Pak lze očekávat, že přijdou dodavatelé v budoucnu se zavedením nových poplatků za výkyvy ve spotřebě, které budou s využitím těch elektroměrů lehce změřitelné. Pak bude záležet na tom jak stabilní budou odběry z DS a platit za případné překročení limitů budou všichni kdo nebudou mít spotřebu stabilní v rámci nějakých limitů odchylek, které budou v budoucnu stanoveny. Pak bude možné si ve smlouvě s dodavatelem dohodnout třeba i úroveň odchylek spotřeby což bude mít vliv na cenu za každou dodanou kWh v rámci té smlouvy. Jak se k tomu v budoucnu (až to nastane) postaví ERU to netuším, ale dle mého názoru se nedá zcela vyloučit to, že s něčím podobným vůči všem odběratelům elektřiny, dodavatelé v budoucnu přijdou. To všechno jsou samozřejmě zatím jen čiré spekulace a odhady toho co by mohlo, ale také nemuselo být v budoucnu zavedeno v souvislosti s tím až budou mít zmíněné online elektroměry úplně všichni.
-
Přesně tak, nakonec zaplatíme vlastní šmírování.
Podobně jako nesmysl typu měsíční odečty měřidel vody, teplá všem (při společné dodávce v bytových domech)! Když 99,9% odběratelů to vůbec nepotřebuje a nechce.
Takže to jsou všechny ty pokročilé služby které nepotřebujeme nebo něco pro spotřebitele užitečného?
Podobně jako nesmysl typu měsíční odečty měřidel vody, teplá všem (při společné dodávce v bytových domech)! Když 99,9% odběratelů to vůbec nepotřebuje a nechce.
Takže to jsou všechny ty pokročilé služby které nepotřebujeme nebo něco pro spotřebitele užitečného?
-
- Reputace: 268
- Lokalita: Praha
Tak 4Q je první krok k ČEZem vysněné penalizaci za "nevyužívání rezervovaného příkonu". Sice platíme měsíční paušály jako kráva, ale nějak se nám nechce v létě topit.
Takže vy prevíti, co máte monopolem neschválené fotovoltaiky, pěkně v létě zacálujete a ne že si pojedete z vlastního....
P.S. Všimněte si, že v elektřině probíhá úplně stejný tunel, jako ve vodě. Lidi šetří, investují, ale "vodárna" zvyšuje ceny, vymýšlí penalizace, zvyšuje poplatky a politici to pěkně schválí.
Takže vy prevíti, co máte monopolem neschválené fotovoltaiky, pěkně v létě zacálujete a ne že si pojedete z vlastního....
P.S. Všimněte si, že v elektřině probíhá úplně stejný tunel, jako ve vodě. Lidi šetří, investují, ale "vodárna" zvyšuje ceny, vymýšlí penalizace, zvyšuje poplatky a politici to pěkně schválí.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Tak nějak to dopadne. Kdo se úplně neodpojí od DS ten bude pěkně cálovat za výkyvy ve spotřebě a u těch co mají třeba FVE a podobné výkyvy jako zde zmínil pibi to bude asi markantní.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon říj 06, 2025 8:19 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 96
- Lokalita: Posázaví
Po výměně elektroměru mám nastavenou kategorii měření C4. Což znamená, že průběhové měření není a v podstatě to slouží jen pro dálkový odečet a případně dálkové vypnutí. Jelikož pro přístup na portál naměřených dat je požadavek na měření C1-C3, tak nemám ani přístup k nějaké statistice - která ani neexistuje - což je uvedeno i v podmínkách PPDS - "měření min. 1x ročně". Takže dál budu poslední den v měsíci chodit s mobilem ofotit stav EE. Případně možná bude povoleno zažádat automaticky 1x měsíčně o dálkový odečet. Celá ta akce je tedy jako koupit si nové auto a postavit ho na dvoře na špalky.
-
Tak to je divné, protože např. EGD v otázkách a odpovědích uvádí pro měření C4, že jde o offline měření tj. nikoli dálkové, které vůbec nepatří do kategorie pro tzv. chytré/online elektroměry jejichž výměna nyní probíhá. To si asi některý z distributorů při výměně elektroměru zase něco udělal po svém, aby mohl provádět vzdálený odečet, ale přitom nemusel poskytnout data uživateli. To je pěkné svinstvo. Doporučuji se obrátit s vaším případem na ERU, aby se k tomu vyjádřil.
EGD ve FAQ píše:
Až chytrý elektroměr na vašem odběrném místě připojíme k dálkové komunikaci, budeme každý den jeho data odečítat na dálku, vy u odečtu vůbec nemusíte být.
Co znamená typ měření C4?
Jedná se označení klasického elektroměru, který nemá chytré funkce. S takovým elektroměrem nedokážeme komunikovat na dálku a odečet z něj musíme provádět přímo na místě.
EGD ve FAQ píše:
Až chytrý elektroměr na vašem odběrném místě připojíme k dálkové komunikaci, budeme každý den jeho data odečítat na dálku, vy u odečtu vůbec nemusíte být.
Co znamená typ měření C4?
Jedná se označení klasického elektroměru, který nemá chytré funkce. S takovým elektroměrem nedokážeme komunikovat na dálku a odečet z něj musíme provádět přímo na místě.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon říj 06, 2025 9:04 pm, celkem upraveno 3 x.
-
Řekl bych, že ČEZ nabízí změnu měření z C4 na C1, které by průběžné měření a přístup k datům umožnilo.
Ale řekl bych, že nabídku nevyužiju...
Ale řekl bych, že nabídku nevyužiju...
-
Podle aktuálního znění níže uvedené vyhlášky pokud máte odběr nad 6MWh ročně tak by to mělo být povinně měřeno v kategorii C1 nebo C2. Rozhodně ne C4. Takže až jim dojde, že to zmrvili a udělali to v rozporu s platným zněním zmíněné vyhlášky tak vám to stejně tak jako tak změní na průběhové měření i když tu nabídku nevyužijete.
Vyhláška č. 359/2020 Sb. o měření elektřiny v aktuálním znění, §5, odstavec 2) a)
(2) Alespoň měřením typu C kategorie C1 nebo C2 musí být měřena elektřina
a) odebíraná z distribuční soustavy na napěťové hladině do 1 kV s přímým měřením a ročním odběrem elektřiny v odběrném místě, v připojené distribuční soustavě nebo výrobně elektřiny přesahujícím 6 MWh,
Vyhláška č. 359/2020 Sb. o měření elektřiny v aktuálním znění, §5, odstavec 2) a)
(2) Alespoň měřením typu C kategorie C1 nebo C2 musí být měřena elektřina
a) odebíraná z distribuční soustavy na napěťové hladině do 1 kV s přímým měřením a ročním odběrem elektřiny v odběrném místě, v připojené distribuční soustavě nebo výrobně elektřiny přesahujícím 6 MWh,
-
Výměna je na portálu zobrazena, včetně nového čísla elektroměru. Je možné, že tam nějaká změna ještě proběhne - výměna byla dnes. Ale je mi to fakt jedno.
-
To C4 tam dle mého názoru nezůstane. Dříve nebo později to změní buď na C1 nebo na C2. Jinak by to bylo v rozporu s výše zmíněnou vyhláškou. Pokud proběhla výměna elektroměru teprve dnes tak je na tu změnu z C4 na C1 nebo C2 ještě moc brzy. Dle mého názoru budou nějakou dobu (možná týden nebo i déle) testovat komunikaci až poté to změní na C1 nebo C2.
-
- Reputace: 55
Je možný, že jim to jen trvá zprocesovat.soami píše: pon říj 06, 2025 9:04 pmVýměna je na portálu zobrazena, včetně nového čísla elektroměru. Je možné, že tam nějaká změna ještě proběhne - výměna byla dnes. Ale je mi to fakt jedno.
Prosím tě, změnili ti tou výměnou elektroměru i spínání času NT? Řídí to elměr, napevno, nebo to jede klasicky pres HDO signál?
Já sdílím elektřinu rodině, a kdo měl dvě sazby distribuce, tak jim výměnou elektroměru změnili i časy spínání NT, často na méně použitelné časy. Docela nepříjemné.
Tuším, že to bude podobné, jako u oficiálních mikrozdrojů, tj. že časy spínání NT řídí jen elektroměr podle hodin, a signál HDO se nepoužívá.
-
- Reputace: 364
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Tvrzení je nepravdivé. Zákon (v tomto případě ZoEK) nic takového nenařizuje. Prováděcí vyhláška č. 357/2012 Sb. v některých konkrétních případech ano, ale rozhodně ne každému providerovi a rozhodně ne všechny údaje. Pokud ISP neprovádí překlad adres na příslušné službě, postačuje znát IP adresu, kterou ISP danému konkrétnímu koncovému uživateli přidělil. Pokud překlad adres provádí, musí toho uchovávat sice poněkud více, ale není povinnen uchovávat IP adresy vzdálených cílů komunikace. Povinnost se dále vztahuje jen na služby elektronických komunikací podle zákona č. 127/2005 Sb., nevztahuje se třeba na služby, které si poskytují držitelé licencí, ať už tuzemských nebo zahraničních, na provoz sítí elektronických komunikací navzájem mezi sebou, takže pokud provider nabízí jen velkoobchodní služby, je z toho taky venku.Kajap píše: pon říj 06, 2025 7:24 pmmůžeš to pustit přes vpnku nebo jak chceš… lucie loguje i každý provider povinně ze zákona všechny spojovací údaje (bez obsahu).
-
Podle portálu jsou časy stejné. Ale jak je to ve skutečnosti vlastně nevím. U TČ není blokace nutná (kromě patrony) a řeším si to z plc, a TUV spínám vlastní NT časy přes shelly. Asi bych si měl na zkoušku ten HDO nulák připojit.. V rozvaděči je nový hdo přijímač s nějakým lan portem - pokud je to tedy hdo - byla už tma... Já tedy předpokládám, že hdo je funkční, jinak by přece řešili úpravu blokování - a to po mě nikdo nechtěl. Jinak elektroměr je am375 amm.vk_1 píše: pon říj 06, 2025 9:12 pmProsím tě, změnili ti tou výměnou elektroměru i spínání času NT? Řídí to elměr, napevno, nebo to jede klasicky pres HDO signál?
-
- Reputace: 125
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ještě že mám na střechách místo pro celkem 30 kWpeman píše: pon říj 06, 2025 8:13 pmTak 4Q je první krok k ČEZem vysněné penalizaci za "nevyužívání rezervovaného příkonu". Sice platíme měsíční paušály jako kráva, ale nějak se nám nechce v létě topit.
Takže vy prevíti, co máte monopolem neschválené fotovoltaiky, pěkně v létě zacálujete a ne že si pojedete z vlastního....![]()

Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
-
- Reputace: 365
Z nĕčeho se ty nový reaktory musi zaplatit a nevycházi to ani Polákům.To.v tom.neni financování.
https://ekonomickydenik.cz/drazsi-elekt ... reaktorum/
https://ekonomickydenik.cz/drazsi-elekt ... reaktorum/
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W