1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V

Zdenek Vojc
Reputace: 4

Re: 1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V

Nový příspěvek od Zdenek Vojc »

To je taky řešení tenhle stroj VOLT POLSKA GREEN BOOST PRO 4000 SINUS (110-500VDC), má i bypass (funkce jako UPS). Panely mohu umístit jen na strechu (orientace je V/Z) a to jen na Z. Vejde se tam tak do 4kW. Vychází mi z toho buď Bel, nebo tohle. U tohohle bych mohl sem tam krmit cerpadlo a tu klimu.
JirkaE
Reputace: 215
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Zdenek Vojc píše: úte zář 30, 2025 9:10 am
To je taky řešení tenhle stroj VOLT POLSKA GREEN BOOST PRO 4000 SINUS (110-500VDC), má i bypass (funkce jako UPS). Panely mohu umístit jen na strechu (orientace je V/Z) a to jen na Z. Vejde se tam tak do 4kW. Vychází mi z toho buď Bel, nebo tohle. U tohohle bych mohl sem tam krmit cerpadlo a tu klimu.
Mezí tímto číňanem z Polska a Belem je dost zásadní rozdíl jak v provozu, tak potřebě napětí a výkonu panelů - tak to nějak nechápu.

Jsou to dvě naprosto odlišná zařízení s odlišnými funkcemi kde u BELu je největší výhodou přepnutí na DC, před nebo po ohřátí vody a u Číňana nevýhoda ta brutální potřeba přepanelování pro čistou sinus na AC výstupu a tím i dost neefektivní provoz.

Ale proti gustu... 😉

Tedy zpět na počátku, kde vítězí obyčejný regulátor a z úspory se uživí ta klima normálně na síti :D jak už to tady někdo i doporučoval a zdá se to být nejsnažší cestou k úsporám :)

Pak doporučuji Sapro, kde i verze bez displeje, kterou mám nyní puštěnou, je super vylepšená a už v základu má 2 zásuvky, včetně českého servisu a podpory.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Zdenek Vojc

To jsem doporučoval já :-) A zda se mi to optimální.
JirkaE

Pak není co řešit 😉
Já se tak dříve díval také, přiznávám... 😂😂😂

Názory jsem měnil postupně - postupným pročítáním fóra a studiem popisů jednotlivých elektráren uživatelů - procitl jsem až později.

Nejdříve testem Modráska - kdy jsem byl už na půlce cesty k něčemu - čemu se zde říká ,,dospělácká verze"

A nyní se dívám tak - že i s malou elektrárnou jde hrát velké divadlo - já bych šel i na chaloupce do plnohodnotný verze a další postavím právě do našeho domečku na kolečkách o tom mám jasno z letošního léta, kde jsem platil v kempu 200Kč denně za přípojku k vypůjčenýmu karavanu a za 14dní tam nechal ,,dva čláky" do baterky a pro tak malou by stačili i 4ks :oops:
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Zdenek Vojc

To myslíte i s baterkou? Co s ní v zimě? Chajda promrzá. Čím ji budu dobíjet.
Kajap
Reputace: 1
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Tak zmrznutí by nemělo vadit, vadí dobíjení při zmrznutí… takže by mohlo stačit lfp4 na zimu odpojit nabitou
Zdenek Vojc

A jaky menič by k tomu byl vhodný?
JirkaE

Zdenek Vojc píše: úte zář 30, 2025 10:53 am
To myslíte i s baterkou? Co s ní v zimě? Chajda promrzá. Čím ji budu dobíjet.
No jasně. Pokud je obývaná i v zimě, pak stačí nezámrzný box ve kterém se baterce přihřívá samo, přímo z FV - dnes už nastavení přímo z BMS a pokud obyvaná není, tak nabít a odvést nebo odpojit.
Zdenek Vojc píše: úte zář 30, 2025 11:01 am
A jaky menič by k tomu byl vhodný?
No podle toho potřebného výkonu a kapacity baterky = těch 6 panelů zvádne hodně.

Odpovídající MPPT nabíječku na stranu panelů a na výstup měnič DC 12V na AC 230V nebo nejakou kombibednu která zvládne obojí v jednom