Jirkova FVE
- JirkaE
- Reputace: 222
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Byl to jen vtippibi píše: pát zář 26, 2025 2:04 pm
Čistě technická poznámka - počítáš s tím, že obyčejný člověk vyvine dlouhodobý výkon cca 250W, špičkový cyklista zhruba 400W a sprinter se po dobu několika sekund možná přiblíží těm inzerovaným 2kW?
Jednou jsem zadal A.I ze strandy spotřeby a náš dům by nezvládla ani Spinning tělocvična, kde by jelo 10kol 8h denně a ukládalo se to i na noc do baterek...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
- JirkaE
Tady hlásí lepší počasí už dnes
Vyzkoušel jsem co jsem vyzkoušet chtěl
a po 2 dnech na síti se baterka jen ze slunka otrkala a teď už pojedu podle plánů, tj. budu postupně přepínat pouze velké žrouty 4ks přepínačů.
Nakonec zůstane přepínač malých spotřeb a ten (předpokládám) zůstane na FV připojen na stálo.
U toho připojím ještě malou externí nabíječku (taky podle plánů)
Ta idea měřit celé AC není úplně marná, když mě vlastně zůstane, to co šlo pro nabíjení - zapsané na shuntu 300A a tím bych dostal do Victronu a do (přibližné) statistiky Victron celý dům AC i DC
Pokud to bude fungovat
Jen bych musel ještě natáhnout jeden datový kabel navíc.... do FV cimry
a to ještě jde.
Spotřeba AC za 2 dny, včetně vody. Kompletní spotřeba za 48h - něco jako ,,náš mustr" který souhlasí s dlouhodobým průměrem spotřeby včetně teplé vody (bez topení) s tím rozdílem, že předtím byl bojler zcela prázdný a nyní má přes 50°C

Vyzkoušel jsem co jsem vyzkoušet chtěl

Nakonec zůstane přepínač malých spotřeb a ten (předpokládám) zůstane na FV připojen na stálo.
U toho připojím ještě malou externí nabíječku (taky podle plánů)
Ta idea měřit celé AC není úplně marná, když mě vlastně zůstane, to co šlo pro nabíjení - zapsané na shuntu 300A a tím bych dostal do Victronu a do (přibližné) statistiky Victron celý dům AC i DC

Jen bych musel ještě natáhnout jeden datový kabel navíc.... do FV cimry

Spotřeba AC za 2 dny, včetně vody. Kompletní spotřeba za 48h - něco jako ,,náš mustr" který souhlasí s dlouhodobým průměrem spotřeby včetně teplé vody (bez topení) s tím rozdílem, že předtím byl bojler zcela prázdný a nyní má přes 50°C

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
- JirkaE
Přibližná výroba a spotřeba za září - kde jsem nakonec přicucnul do bojleru a domácnosti 36,99kWh ze sítě.
Nyní je zas počasí super a baterka se drží nad 70% = velká spokojenost i v září
Teď už jen nějaká ta lepší automatizace, páč z nedostatku času na FV nic nedělám a zásuvku od prioritního bojleru přepínám na síť ručně
ale to není nic hrozného - vzhledem ke prioritě kterou má oproti předchozím rokům právě bateriové uložiště a ne voda.
Prioritní bojler už teď stejně zůstane na DS a FV bude při přebytku pouze předehřívat bojler 2.
Až budu mít jednou panelů více, na 100% se vrátím MPPT-Regulátoru pro ohřev vody, už nyní vidím že je rozdíl a do baterie se ukládá o X% méně, než se ukládalo přímo do vody - ale to se vychytá časem
To nic nemění na velké spokojenosti s naší FV
Spotřebu v noci jsem korigoval a přibližná je nyní každý den od 20:00-06:00 cca 2,4-2,5kWh
a lepší to nebude, těch píč..nek tady máme prostě víc
TV běží každý den do 22-23h a protože máme Skylink přes internet, tak je u toho ještě starý a dost žravý PC - to se taky časem změní, zase jsem musel vyměnit ventilátor na chladiči je jen otázka času kdy klekne úplně už má nyní 10let.
Nyní je zas počasí super a baterka se drží nad 70% = velká spokojenost i v září

Teď už jen nějaká ta lepší automatizace, páč z nedostatku času na FV nic nedělám a zásuvku od prioritního bojleru přepínám na síť ručně

Prioritní bojler už teď stejně zůstane na DS a FV bude při přebytku pouze předehřívat bojler 2.
Až budu mít jednou panelů více, na 100% se vrátím MPPT-Regulátoru pro ohřev vody, už nyní vidím že je rozdíl a do baterie se ukládá o X% méně, než se ukládalo přímo do vody - ale to se vychytá časem

Spotřebu v noci jsem korigoval a přibližná je nyní každý den od 20:00-06:00 cca 2,4-2,5kWh

TV běží každý den do 22-23h a protože máme Skylink přes internet, tak je u toho ještě starý a dost žravý PC - to se taky časem změní, zase jsem musel vyměnit ventilátor na chladiči je jen otázka času kdy klekne úplně už má nyní 10let.
- JirkaE
Zajímavé foto ze stavby
(od mého známého) Ta měděná pásovina budí respekt
Nechtěl bych aby mě tam upadl klíč...
Mělo by to být celkem 1000kWh podle posledních informací.
Taky se změnil původní plán automatizace, kdy nyní neslouží AC TPK jen jako záložní ohřev ale i jako podpora ohřevu na energii ze střechy z FV.
Tak teď 20 DC TPK s výkonem 6kW (120kW) běží při přebytku energie součastně s 8 x AC TPK 12kW (96kW) a někdo asi špatně spočítal průměr trubek a výkon čerpadel a vyskáčou všechny havarijní termostaty...
Z rychlovarky se tak stala Echt-rychlovarka

Mělo by to být celkem 1000kWh podle posledních informací.
Taky se změnil původní plán automatizace, kdy nyní neslouží AC TPK jen jako záložní ohřev ale i jako podpora ohřevu na energii ze střechy z FV.
Tak teď 20 DC TPK s výkonem 6kW (120kW) běží při přebytku energie součastně s 8 x AC TPK 12kW (96kW) a někdo asi špatně spočítal průměr trubek a výkon čerpadel a vyskáčou všechny havarijní termostaty...

Naposledy upravil(a) JirkaE dne čtv říj 02, 2025 2:12 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 70
- Lokalita: okolí Teplic
- Výkon panelů [Wp]: 8340
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Tak to je luxusni uloziste:-)
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700