Zdroj 24V AC aspoň 40VA?

eman
Reputace: 265
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zdroj 24V AC aspoň 40VA?

Nový příspěvek od eman »

Tvl, za komouše jsem si trafa navíjel sám ručně u televize. Teď jim to za sekundy navine čínský stroj a oni za to chtějí prachy jak za motor do rakety.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
rva
Reputace: 801
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Můžeš zkusit zaexperimentovat a cívky na AC proud napájet proudem stejnosměrným. Pokud je na AC 24V, mohla by být alternativa DC 3V, ale bez ověření funkčnosti a jestli se nezahřívá to nepůjde. Pokud by to fungovalo, tak pak najít vhodný AC/DC měnič. Popřípadě se podívat, jestli dané ventily nejsou i ve verzi na DC proud a jestli se neprodávají samotné DC cívky.
Reputace: 154
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

eman píše: pát zář 19, 2025 6:42 am
Tvl, za komouše jsem si trafa navíjel sám ručně u televize. Teď jim to za sekundy navine čínský stroj a oni za to chtějí prachy jak za motor do rakety.
Je, kdyby nebylo k zbytí, tak dej PM pošlu ti po domluvě jeden.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
eman

Nový příspěvek od eman »

Chlapi děkuju moc, ale už jsem koupil 60W zdroj. Tedy doufám, že to ten výkon má. :) Grothe GT 1990 . Má to asi 1kg, takže to vypadá jenom na trafo s odbočkama v obalu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Mex
Reputace: 245
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Takže jsi to na to DC ani nevyzkoušel?
AC napájení většinou nemá proti DC žádné výhody. Používat to má smysl snad jen pokud se to AC dál používá.
Buď pro nějaké další trafo nebo násobič v tom zařízení. Případně nějaký AC motor.
Jinak už má jenom nevýhody. Například tu, že spínací prvky, napájené AC, často vrčí.
On to ten Tesla myslel dobře. Ale tehdy ještě Číňani neuměli dělat tak levné spínačáky.

AC se používalo u starých zařízení, kdy se stejně napájení dělalo nějakým zdrojem s transformátorem.
A tak ty silové věci výrobce použil rovnou na AC, aby se nezatěžovaly usměrňovací diody.
Ale dneska s dostupností levných spínaných DC zdrojů už to moc smysl nedává.

Jednu dobu jsem dělal retrofity starých textilních strojů. Tam taky často spousta věcí měla napájení AC 24V.
Mívali tam na to trafo, které když někomu náhodou spadlo na nohu, tak byl doživotní mrzák.
Většinu toho jsem předělával na DC. K tomu se tam pak dalo malé AC trafo jen na to, kde to opravdu to AC potřebovalo.
Zde to většinou býval malý AC motor na 24V pro pohon dávkovacích čerpadel pro mazání.

Docela boj to byl se staromilci v oblasti osvětlení. Z bezpečnostních důvodů se tam musí používat osvětlení na 24V.
A byly tam klasické žárovky.
Mimochodem s běžným závitem E27 jako mají klasické žárovky na 230V, takže omylem snadno záměnné (což mi přijde zrádné a nešikovné).

Staří zbrojnoši vždy říkali, že tam musí být ty žravé žárovky, protože při pokusu o náhradu LEDkama by to blikalo a vytvářelo stroboskopický efekt.
Byli podobně zaťatí jako autor tohoto vlákna a bylo obtížné jim vysvětlit, že přechodem na DC to nejen nebude dělat stroboskop, ale naopak světelná úroveň bude ještě hladší než AC s žárovkou.
unicast
Reputace: 353
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Před tou LEDkou musí být nějaký zdroj, který zvládne udržet proud na uzdě, napětí není tak podstatné (tzv. LED driver), nechceš-li tedy podobný výkon, jako odebíraly ty žárovky, spálit v předřazeném rezistoru. Typicky je to samozřejmě nějaký spínaný zdroj, který má nějakou vnitřní frekvenci. Pokud je ta vnitřní frekvence nízká a vyhlazovací stupeň nestojí za mnoho (neboli pokud to je nějaký levný čínský krám), tak tam ten strobo efekt samozřejmě být přítomen může i při stejnosměrném napájení.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Sakra proč jsem tak citlivej na ten pitomý termín "čínský krám" ? 😡

Přece zrovna Tobě nemusím vysvětlovat, jaká je role tlumivky a kondezátoru na výstupu DC-DC měniče nebo síťového DC zdroje.
LED driver (ve smyslu proudový zdroj) má smysl použít tam, kde je to světlo opravdu silné, aby se případné úspory z nespálené elektriky na odporu vrátily.
U běžného nasazení v pohodě vyhoví i LED pásek.

Standardní LED pásek na 12V má skupiny po 3 LED, a ke každé skupině je vždy odpor kolem 180R.
Dělají se i LED pásky na 24V.
Pro běžné nasazení je to naprosto vyhovující řešení.

Jeden zákazník, který se s ničím nikdy nemaže (a proto mu i drsný textilní byznys funguje) to vyřešil tak, že snědl malou konzervu paštiky.
Pak tu konzervu vymyl, oblepil ji zvenku dvěma běžnými 12V LED pásky, zapojenými do série.
Už to tam tak provozuje nějakých 5 let k maximální spokojenosti a s prakticky nulovou cenou.
eman

Nový příspěvek od eman »

Já to zas tolik neřeším. Ty ventily jsou v šachtě v zemi a tam je bude poslouchat maximálně krtek. Funkční to bude, zapojené je to za chvíli a doufám, že to bude pár let fungovat. Když se něco změní, koupím na Ali usměrňovač a fertig.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Víš, že krtek je chráněné zvíře?
Způsobovat mu hlukové trauma je zavrženíhodné.