Využití přebytků z FVE k těžbě kryptoměn
- TomHC
- Reputace: 543
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Využití přebytků z FVE k těžbě kryptoměn
Lebo oboje sa nedá súčasne? Ja mám TČ k bazénu, dve klímy, EV. A veľmi rád si znižujem komfort - otužujem, chodím na viacdňové túry s bivakovaním a varením. Alebo si mám dať o dve čísla menšie trenírky, aby som mal ešte väčší diskomfort?
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
- Reputace: 154
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Hodně se mi líbila myšlenka nabít v olovu elektrolyt a ten měnit. Asi bych šel touto cestou kdybych někdy řešil co s přebytky a jak je zpeněžit. Je to relativně levné a až na kontaminace provozního prostoru olovem to není tak špatný nápad.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Okoli
? Jak zpeněžit elektrolyt?
To už můžeš vyrábět vodík, těžkou vodu…
Pokud jsem uvažoval soběstačnost, tak domů určitě potřebuju víc než 20 kWp…
Takže když nepřesáhnou 120VDC, Tak si to můžu udělat své pomocí?
To už můžeš vyrábět vodík, těžkou vodu…
Pokud jsem uvažoval soběstačnost, tak domů určitě potřebuju víc než 20 kWp…
Takže když nepřesáhnou 120VDC, Tak si to můžu udělat své pomocí?
- JirkaE
- Reputace: 203
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Začínat nyní s kryptoměnou je už asi slepá cesta - nebo ne ?
Návratnost Mineru je již dlouhá, pokud nenastane nějaký další cenový skok kryptoměn...
Na druhou stranu, pokud je plná baterie, zásobníky vody - popřípadě i auto - tak proč ne - přes léto nějakou tu ,,pětku" přivydělat.
Jen si stále nejsem jistý, jestli není 1000L akumulačka ,,NAVÍC" lepší a návratnost v podobě ušetřeného paliva na počátku (a konci) topné sezóny.
Pro soběstačnost jsem taky dřív počítal kolem 20kWp - ale realita mě ukazuje že to bude muset být 30kWp a pravděpodobně ještě víc....
Návratnost Mineru je již dlouhá, pokud nenastane nějaký další cenový skok kryptoměn...
Na druhou stranu, pokud je plná baterie, zásobníky vody - popřípadě i auto - tak proč ne - přes léto nějakou tu ,,pětku" přivydělat.
Jen si stále nejsem jistý, jestli není 1000L akumulačka ,,NAVÍC" lepší a návratnost v podobě ušetřeného paliva na počátku (a konci) topné sezóny.
Pro soběstačnost jsem taky dřív počítal kolem 20kWp - ale realita mě ukazuje že to bude muset být 30kWp a pravděpodobně ještě víc....
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
- Majkl
- Reputace: 54
- Lokalita: SZ od Mělníka
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Na plnou soběstačnost 20kWp na střeše a 44kWh baterka samozřejmě nestačí. Mám to vyzkoušené
Za rok 2023 jsem byl soběstačný na 92%, ale v roce 24 přibylo e-auto a skončil jsem na 86%. Procenta vychází ze spotřeby z DS před instalací
a nyní! Pokud bych to počítal jako prostá procenta z aktuální spotřeby, tak to samozřejmě bude lepší výsledek, protože teď mám celkovou spotřebu x-násobnou. Lhát si ale takto do kapsy nemá smysl....

Za rok 2023 jsem byl soběstačný na 92%, ale v roce 24 přibylo e-auto a skončil jsem na 86%. Procenta vychází ze spotřeby z DS před instalací

FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
- Majkl
- Reputace: 54
- Lokalita: SZ od Mělníka
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 44
existují průtokové baterie přesně na tomto principu průtoková bateriegupa píše: stř zář 17, 2025 11:07 amHodně se mi líbila myšlenka nabít v olovu elektrolyt a ten měnit. Asi bych šel touto cestou kdybych někdy řešil co s přebytky a jak je zpeněžit. Je to relativně levné a až na kontaminace provozního prostoru olovem to není tak špatný nápad.
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
-
- Reputace: 9
U olověného akumulátoru se chemické reakce účastní materiál elektrod tak že měnit pouze elektrolyt nestačí.gupa píše: stř zář 17, 2025 11:07 amHodně se mi líbila myšlenka nabít v olovu elektrolyt a ten měnit. Asi bych šel touto cestou kdybych někdy řešil co s přebytky a jak je zpeněžit. Je to relativně levné a až na kontaminace provozního prostoru olovem to není tak špatný nápad.
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Okoli
Od zítra 19.9.25 se prý spouští přihlášky na baterie:
https://www.solarninovinky.cz/potvrzeno ... akumulace/
Tedy když chce někdo posilat do sítě 17,25 kW tak už k tomu nepotřebuje FVP o tomto výkonu, chápu to spravne?
Tím se asi zploští křivky - Zítra je na spotu zase skoro 10 Kč / kWh Tak to asi brzo zmizí
Zajímá mne pokud nekdo ví, kdyz mam “výrobní EAN” tak můžu nakupovat na jiny EAN a prodávat taky na jiny EAN nebo jak to funguje?
https://www.solarninovinky.cz/potvrzeno ... akumulace/
Tedy když chce někdo posilat do sítě 17,25 kW tak už k tomu nepotřebuje FVP o tomto výkonu, chápu to spravne?
Tím se asi zploští křivky - Zítra je na spotu zase skoro 10 Kč / kWh Tak to asi brzo zmizí
Zajímá mne pokud nekdo ví, kdyz mam “výrobní EAN” tak můžu nakupovat na jiny EAN a prodávat taky na jiny EAN nebo jak to funguje?
-
- Reputace: 154
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Je tam rozdíl mezi hustotou olověné elektrody a elektrolytu. No a vtom je ten vtip. Difuze má nějakou rychlost a vybít elektrody kterým se mění mocenství je jen o čase a vybíjecím a nabíjecím proudu. Aby se elektrody nerozpadávaly. Nabíjecím protože myšlenka je, že by to mělo jít i nabít i vybít pouhou cirkulací elektrolytu. No a to se dostávám k tomu, že může být systém elektrod na rychlé vybíjení a systém elektrod na pomalé nabíjení.Charlie_XZ píše: čtv zář 18, 2025 1:03 pmU olověného akumulátoru se chemické reakce účastní materiál elektrod tak že měnit pouze elektrolyt nestačí.gupa píše: stř zář 17, 2025 11:07 amHodně se mi líbila myšlenka nabít v olovu elektrolyt a ten měnit. Asi bych šel touto cestou kdybych někdy řešil co s přebytky a jak je zpeněžit. Je to relativně levné a až na kontaminace provozního prostoru olovem to není tak špatný nápad.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!