Ostrov v Dobrušce
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
- v600
- Reputace: 10
- Lokalita: RK
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Ostrov v Dobrušce
Konečně jsem "dočistil" všechny kabely i u toho SITONu.
Pár obrázků:
Tady stála velká dřevěná bouda, nahradil jí stejně velký přístřešek. Panely na střeše...už jsem solární magnát, už mám dvě elektrárny
Klasický SITON, nechal jsem si ho postavit od někoho na aukru.
Přišel oživený, běží na první zapojení. Jenom kam ho dát? Je nade dveřmi do koupelny, boiler je hned za těmi dveřmi a metr tlustou zdí (ve zdi není malta, ale bláto - 170 let stará zeď, pověsit a ní boiler, to byl docela rébus). A už to jede. Tím se odlehčila hlavní elektrárna a netrápí se tolik baterie.
Mám i další nápady - využít přebytky ze SITONu do akumulaček ležících ladem v děcáku. Byla by to jen "jedna fáze" ale na jaře a na podzim by to bylo vhod. Akorát by to znamenalo najít kabel k akumulačkám ve stěně děcáku, přetnout ho, dát tam krabičku a vyvést ho na chodbu...no uvidíme.
Pár obrázků:
Tady stála velká dřevěná bouda, nahradil jí stejně velký přístřešek. Panely na střeše...už jsem solární magnát, už mám dvě elektrárny

Přišel oživený, běží na první zapojení. Jenom kam ho dát? Je nade dveřmi do koupelny, boiler je hned za těmi dveřmi a metr tlustou zdí (ve zdi není malta, ale bláto - 170 let stará zeď, pověsit a ní boiler, to byl docela rébus). A už to jede. Tím se odlehčila hlavní elektrárna a netrápí se tolik baterie.
Mám i další nápady - využít přebytky ze SITONu do akumulaček ležících ladem v děcáku. Byla by to jen "jedna fáze" ale na jaře a na podzim by to bylo vhod. Akorát by to znamenalo najít kabel k akumulačkám ve stěně děcáku, přetnout ho, dát tam krabičku a vyvést ho na chodbu...no uvidíme.
15 panelů Solarmi 7000Wp (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 2x5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov (dva okruhy).
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
- v600
- Reputace: 10
- Lokalita: RK
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Ohledně provozu SITONu mám už delší dobu otázku...:
Napětí panelů mi vychází mezi 240 až 270V DC (údaj na displeji SITONu).
Výkon mám nastavený na 2000W max.
Těleso v boileru je originální původní z Dražic, suché na keramice, 2kW, 230V AC
Zatím s tím nebyly žádné problémy, ale přece jen, není to napětí až příliš vysoké ?
Nestálo by zato nechat si udělat těleso na trochu vyšší napětí ?
Napětí panelů mi vychází mezi 240 až 270V DC (údaj na displeji SITONu).
Výkon mám nastavený na 2000W max.
Těleso v boileru je originální původní z Dražic, suché na keramice, 2kW, 230V AC
Zatím s tím nebyly žádné problémy, ale přece jen, není to napětí až příliš vysoké ?
Nestálo by zato nechat si udělat těleso na trochu vyšší napětí ?
15 panelů Solarmi 7000Wp (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 2x5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov (dva okruhy).
-
- Reputace: 12
- Lokalita: Krušné hory
Vůbec ne. V zásuvce může být až 253V efektivních, tj. 357V na vrcholu sinusovky. Na to musí být spirála stavěna.
Já mám na panelech přes 310V, do Dražic pouštím 3kW a spirála mi nikdy neodešla.
Já mám na panelech přes 310V, do Dražic pouštím 3kW a spirála mi nikdy neodešla.
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p
3.6kWp @ Siton 210 SMD
3.6kWp @ Siton 210 SMD
-
- Reputace: 27
- Lokalita: Táborsko
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Když máš nastavených 2000W, tak do ní SITON větší výkon nepustí a spirála se nemůže zničit.