Měnič na TUV s vysokým vstupním napětím

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
setcanabis
Reputace: 0

Měnič na TUV s vysokým vstupním napětím

Nový příspěvek od setcanabis »

Zdravím, existuje nějaký měnič na ohřev TUV se vstupním napětím vyšším než 450V ideálně aspoň 600V? Mám ještě staré panely s napětím kolem 60V a propojené paralelně 9x3kusy takže když bych dal do série 9 řad tak už je to skoro 500V. Pořídil jsem bojler Dražice OKC 200 NTRR/BP a dal jsem tam suchou spirálu 2,2kw. Diky
Pawel
Reputace: 61

Re: Měnič na TUV s vysokým vstupním napětím

Nový příspěvek od Pawel »

Kolik ty staré panely dávají proudu a při jakém napětí kolik wattu? Osobně bych se do nějakého vysokého napětí nehnal. Jestli je to nějaký starý panel a dává 60V tak jeho proud bude asi dost malý.
setcanabis

Měl by to být tento
Přílohy
IMG_20170831_104354.jpg
Pawel

Už DC napětí 450V se bere jako velmi nebezpečné proto se snad ani měniče s vyšším vstupním napětím nedělají. Vašich 9S3P bude dávat v mrazech přes 600V. Osobně bych panely přepojil na 6S4P a potom můžete použít běžný měnič. S výkonem na panelech docílíte při ideálních podmínkách výkon na tělese necelých 2000W
unicast
Reputace: 336
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

To jsou snad ještě amorfy, ne?

0.76m2, 85 W, to je nějakých 111 W/m2, s moderním panelem je to někde kolem 175 W/m2, čili na ploše těch existujících panelů by nové panely dokázaly vyrobit o 1.3 kWp jmenovitého výkonu víc (a to pomíjím jejich degradaci věkem)...
JirkaE
Reputace: 185
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Nový Regulátor MPPT Sapro je až do 350V 15A a už mám na testy i pokusnou verzi ( po dovolené ) až do 18A.
Je BEZ pomocného chlazení.

Některé čínské verze mají až DC500-600V ale dost se to pak při změně energie zbytečně zahřívá a musí mít pomocné chlazení a hučí to pak celý den.

Napětí nemá smysl tak vysoko.
Mnohem lepší je složit panely jinak a dát paralelně vyšší proud.

Pro 6 panelů do série 5 nebo 6 paralelně by už bylo napětí moc vysoko i pro regulátor Sapro a musel by to být např. BEL s pomocným chlazením.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3

Porovnání všech 3 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Pawel

Já to vidím tak že pán chce ty panely ještě nějak využít i když jak píšete jsou dobré tak do sběrného dvora. Podle mě na testování a nějaký užitek ještě dobré. Jestli ho FV vezme tak po čase koupí panely nové. On o tom neví ale z našeho pohledu nebyli nikdy panely levnější než jsou v dnešní době.
setcanabis

Ano jsou to ještě amorfy a stály asi 1000 korun takže je podle mě zbytečně kupovat nové jsou jenom na ohřev vody. Jak říkám mám vždycky 3 paralelně nad sebou a s tím moc nehnu nedostanu se ke konektorům používal jsem jenom na 24V přes mppt měnič na čerpadlo k jezírku. Takže spíš asi dát 3 řady po třech do série ale tam zase mám strach že bude malé napětí při slabém slunci, jsou otočené na západ takže tam svítí v létě až do večera.
Pawel

Napětí na vstupu by mělo být vyšší než je výstupní.