Měnič na TUV s vysokým vstupním napětím

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na možnosti použití měniče pro ohřev TUV se vstupním napětím vyšším než 450 V, ideálně kolem 600 V, zejména pro staré amorfní solární panely. Uživatelé sdílejí zkušenosti s konfigurací panelů v sérii a paralelně, doporučují vhodné regulátory MPPT a upozorňují na bezpečnostní limity vysokého napětí. V závěru se řeší optimální zapojení panelů pro efektivní ohřev vody a využití stávajících komponent.
setcanabis
Reputace: 0

Měnič na TUV s vysokým vstupním napětím

Nový příspěvek od setcanabis »

Zdravím, existuje nějaký měnič na ohřev TUV se vstupním napětím vyšším než 450V ideálně aspoň 600V? Mám ještě staré panely s napětím kolem 60V a propojené paralelně 9x3kusy takže když bych dal do série 9 řad tak už je to skoro 500V. Pořídil jsem bojler Dražice OKC 200 NTRR/BP a dal jsem tam suchou spirálu 2,2kw. Diky
Pawel
Reputace: 70

Re: Měnič na TUV s vysokým vstupním napětím

Nový příspěvek od Pawel »

Kolik ty staré panely dávají proudu a při jakém napětí kolik wattu? Osobně bych se do nějakého vysokého napětí nehnal. Jestli je to nějaký starý panel a dává 60V tak jeho proud bude asi dost malý.
setcanabis

Měl by to být tento
Přílohy
IMG_20170831_104354.jpg
Pawel

Už DC napětí 450V se bere jako velmi nebezpečné proto se snad ani měniče s vyšším vstupním napětím nedělají. Vašich 9S3P bude dávat v mrazech přes 600V. Osobně bych panely přepojil na 6S4P a potom můžete použít běžný měnič. S výkonem na panelech docílíte při ideálních podmínkách výkon na tělese necelých 2000W
unicast
Reputace: 408
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

To jsou snad ještě amorfy, ne?

0.76m2, 85 W, to je nějakých 111 W/m2, s moderním panelem je to někde kolem 175 W/m2, čili na ploše těch existujících panelů by nové panely dokázaly vyrobit o 1.3 kWp jmenovitého výkonu víc (a to pomíjím jejich degradaci věkem)...
JirkaE
Reputace: 273
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Nový Regulátor MPPT Sapro je až do 350V 15A a už mám na testy i pokusnou verzi ( po dovolené ) až do 18A.
Je BEZ pomocného chlazení.

Některé čínské verze mají až DC500-600V ale dost se to pak při změně energie zbytečně zahřívá a musí mít pomocné chlazení a hučí to pak celý den.

Napětí nemá smysl tak vysoko.
Mnohem lepší je složit panely jinak a dát paralelně vyšší proud.

Pro 6 panelů do série 5 nebo 6 paralelně by už bylo napětí moc vysoko i pro regulátor Sapro a musel by to být např. BEL s pomocným chlazením.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Pawel

Já to vidím tak že pán chce ty panely ještě nějak využít i když jak píšete jsou dobré tak do sběrného dvora. Podle mě na testování a nějaký užitek ještě dobré. Jestli ho FV vezme tak po čase koupí panely nové. On o tom neví ale z našeho pohledu nebyli nikdy panely levnější než jsou v dnešní době.
setcanabis

Ano jsou to ještě amorfy a stály asi 1000 korun takže je podle mě zbytečně kupovat nové jsou jenom na ohřev vody. Jak říkám mám vždycky 3 paralelně nad sebou a s tím moc nehnu nedostanu se ke konektorům používal jsem jenom na 24V přes mppt měnič na čerpadlo k jezírku. Takže spíš asi dát 3 řady po třech do série ale tam zase mám strach že bude malé napětí při slabém slunci, jsou otočené na západ takže tam svítí v létě až do večera.
Pawel

Napětí na vstupu by mělo být vyšší než je výstupní.