Ostrovní FVE přes zimu

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Shannar
Reputace: 0
Lokalita: ČR

Ostrovní FVE přes zimu

Nový příspěvek od Shannar »

Zdravím,
jsem úplný nováček a svépomocí jsem si na chatě postavil ostrovní solární systém. Výkon panelů je cca 1800 W - 2400W. Používám hybridní měnič / záložní zdroj SMCIH80-3kW 24V. Potřebuji poradit jaké baterie (asi LiFePO4 s vnitřním ohřevem) vybrat, abych je nemusel přes zimu odvážet. Přes zimu je odběr naprosto minimální, dobíjení je možné pouze z elektrocentrály a baterie jsou umístěny v boudě na zahradě bez možnosti vytápění a internetu.

V případě potřeby (cena/výkon) jsem ochoten vyměnit i měnič.

Předem děkuji za radu

Shannar
TomHC
Reputace: 503
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní FVE přes zimu

Nový příspěvek od TomHC »

Ahoj, možnosti máš približne dve. 1) v zime nechať batérie čiastočne nabité a nepoužívať - lebo pod 5°C sa nesmú nabíjať 2) vykopať jamu do nezámrznej hĺbky, urobiť hydroizoláciu, nejakú tepelnú izoláciu z vrchu a vtedy sa dajú aj nabíjať keď vykukne slnko.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 08/2025 = 13.5 MWh AC