Axpert King 5kW paralelně – firmware a řízení

Populární hybridní měniče značky Axpert (např. Axpert King, VMIII). Konfigurace, monitoring, firmware, chyby a rozšíření o BMS, LiFePO4, atd.
lzahradil
Site Admin
Reputace: 355
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Axpert King 5kW paralelně – firmware a řízení

Nový příspěvek od lzahradil »

Ahoj všem,

jedna z mých dvou fotovoltaických elektráren prochází upgradem.
Jeden z měničů Axpert King 5kW / 48V občas provede restart kvůli přetížení – a tak jsem se rozhodl systém posílit a jít cestou paralelního provozu.

Mám tyto "kombikrabice" rád – takže:
- do stávajícího Kinga jsem pořídil paralelní kit
- a k tomu přikoupil druhý nový King (verze PAR-B s integrovanou paralelní kartou)

Ve stávajícím Kingovi mám patchovaný firmware BFa71.97 od Coulomba (AEVA fórum) a vše funguje dobře.
Nový King má z výroby FW 72.02.
Aby bylo možné měniče provozovat paralelně, musí mít oba identický firmware.

Na AEVA fóru jsem našel Coulombův patchovaný FW 72.00a, který je ke stažení zde:
👉 AEVA fórum – patched firmware 72.00a pro Axpert King

Zvažuji tedy:
- upgrade původního Kinga z BFa71.97 → 72.00a
- downgrade nového Kinga z 72.02 → 72.00a

Používáte někdo 72.00a?

Druhý King bude jako výkonová záloha pro jednu fázi.

Plánuji, že bude ve standby (rozpojením pinů k displeji) a sepne se pouze, když bude první měnič blízko maxima.

Původně jsem chtěl řešit řízení přes Home Assistant, ale kvůli spolehlivosti zvažuji HW variantu s proudovým relé
– fáze z AC OUT prvního Kinga by šla přes proudové relé, které sepne druhý měnič automaticky.
To by bylo rychlé a nezávislé na případném výpadku HA nebo komunikace s meničem.

Ve firmware Coulomba se zmiňuje i možnost dynamického rozložení zátěže při paralelním provozu, ale zatím netuším, jak přesně to funguje.

Než to celé začnu testovat, musím udělat pár zásadních úprav:
  • sjednocení firmware obou měničů
  • úprava elektroinstalace – přivést nový hlavní přívod od DS (stávající vede jinam než jsou měniče)
Stávající přívod totiž vede do jiné části domu, než kde mám měniče, a tahat kabeláže tam i zpět přes celý dům mi přijde jako nesmysl.

Díky novému přívodu budu mít možnost vést samostatné AC OUT vodiče od každého měniče

Aktuálně mám vedení tak, že z technické místnosti vede:
🔌 jeden kabel pro AC IN
🔌 druhý pro AC OUT

Jaké FW verze používáte a jak jste řešili řízení zátěže mezi nimi?

Oba měniče budou mít vlastní ESP32 modul s firmwarem syssi/esphome-pipsolar pro integraci s Home Assistantem
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
gold1
Reputace: 5
Lokalita: Zdiby
Výkon panelů [Wp]: 9120
Kapacita baterie [kWh]: 27

Re: Axpert King 5kW paralelně – firmware a řízení

Nový příspěvek od gold1 »

Proudove rele musis dat na spolecny AC out obou menicu.Pokud bude pouze na AC out menice c1. tak po sepnuti menice c.2 tento prevezme 50% zateze,proudove rele vypne a zatez na menici c.1 opet vzroste a tak porad dokola.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) , 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
lzahradil
Site Admin

Díky za postřeh – to dává smysl 👍

Použil bych proudové relé PRI-32 – to má měřitelný rozsah pro jeden měnič, což v mém případě stačí.
Cílem je aktivovat druhý měnič při přetížení prvního, nepotřebuji sledovat celkovou zátěž.

Relé má hysterezi, takže nedojde k cyklování, a díky průvlečné cívce lze jednoduše provléct fázové vodiče obou měničů bez přerušení.
Výstupní NO/NC kontakt pak použiju k zapínání/vypínání druhého měniče.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
josse
Reputace: 146

Nový příspěvek od josse »

lzahradil píše:
Ve firmware Coulomba se zmiňuje i možnost dynamického rozložení zátěže při paralelním provozu, ale zatím netuším, jak přesně to funguje.
Dynamic load control: Vcelku jednoduše, pošle se měniči příkaz, on se uspí, pošle se měniči příkaz, on se probudí. Je to podobně pomalé jako vypínací tlačítko. Pro vypnutém tlačítku funguje SCC, stejné je to přes příkaz. Ostatní příkazy fungují jako by normálně fungovat. Nesmí se usínat master! To se master uspí, tím to spadne do chyby a ten slave se zase hned zapne začne být master a ten předchozí master už probudit nejde. Alespoň tohle je chování 4048MS ostatní z něj vychází tak předpokládám tohle taky. Zůstane se točit ventilátor, jinak je spotřeba pouze DSP + display o nějakých >40W nižší. Měniče se neumí probudit samy od sebe!

Používám roky, mužů poskytnout příklad pro python. Raspberry pi vyčítá zatížení měničů a automaticky usíná a probouzí dle potřeby.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
shuty
Reputace: 56

Nový příspěvek od shuty »

Som pred uplne rovakou ulohou. Jeden king uz nestaci a tak budem kupovat druhy.
odkial si kupoval dalsieho kinga? rozmyslam https://www.wccsolar.net/en/inversor-hi ... pert-king/

presne koli firmware som rozmyslal kupit rovno dvoch a tento stary si nehat ako zalohu alebo predat.
ak sa ti to podari vyriesit s tym firmware bolo by to super, usetrili by sa nejake peniaze.

je mozne robit downgrade?
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
rva
Reputace: 771
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Použití relé PRI-32 bude dost nepružné. Tepelné spotřebiče jako trouba nebo vařič běží v režimu ON-OFF a třeba 10x za minutu se příkon zvedne a klesne o 3kW. Reguluji 3 paralelní měniče - Shelly EM měří výstupní výkon trojice a HA dle potřeby spíná další měnič (smart relátkem je překlenutý spínač měniče). Automatizace pak má i časovou prodlevu - když se měnič sepne, tak zůstává sepnutý několik dalších minut a až pak se vyhodnocuje jestli se může vypnout.
Reputace: 309

Nový příspěvek od Vitek »

Osobne jiz nepouzivam dynamicke zapinani menicu. Bud je energie dost a pak bezi vsechny a nebo je malo a pak musim prepnout na sit. Drive jsem to pouzival ted jsem si zvykl na to ze mam volnobeznoi spotrebu 200 W no a s tim se taky da zit. Je to potreba ale prebit panelama.

Jinak driv sem fazoval menic 2 a 3 s vychodem slunce a vypinal po zapadu na bazi casovyho rele. Ovladaneho z raspberry. Pomoci gpio. To uz je ale pase .....
Spis sem to prestavil na robustní system

Osobne si myslim ze z dlouhodobého hlediska je daleko lepsi aby mebice bezely porad nehlede na to ze kdyz dojde ke zkratu na nejakym spotrebici tak 3 menice v paralelu se s tim zkratem vyporadaji lepe nez jeden 5 kVA. I na toto je treba dat bacha.

Dokud si clovek hraje na malym pisecku tak prosim ale ja uz mam 28 kWp a 15 kW stridacu. Plus mam jeste dalsi 2 nachystane na montáž
luky
Reputace: 95
Lokalita: za Berounem
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Nový příspěvek od luky »

Tak se taky hlásím se stejným "problémem" a stejnýma myšlenkama na rozšíření. Mám Kinga a občas nestačí. On totiž místo plnýho výkonu 5kW a chvilkového udržení přetížení okamžitě přepíná na bypass už při cca 4500W. Takže využitelný výkon je max 4kW. Neuvažoval jsi to raději vyměnit za něco s vyšším výkonem, než se zabývat paralelním provozem? Hádám, že all-in-one krabice za tyhle peníze a s MPPT do 150V je jen jedna....

Ad nákup: mám uložený ještě tenhle odkaz, ale ten je dražší. Kdybys uvažoval o nákupu ze Španělska, možná bych se přidal a podělíme se o poštovné. Jen mi není jasný, proč ta paralelní karta (která mi v mém aktuálním chybí) stojí 20% ceny měniče.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Pawel
Reputace: 59

Nový příspěvek od Pawel »

Axpert King ll ze Španělska stojí 20500kč a má tu kartu už v sobě. Proto je asi ten rozdíl King a King II.
PetrDubi
Reputace: 312
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Je otázkou jestli kupovat ještě jednoho Kinga (používáš vůbec ten režim, kdy přicucává ze sítě?), řešit firmware, další kabely (případně vypínání) nebo za +/- stejné peníze koupit 8 kW MAXe u nás případně 11 kW od Easunu s dodáním z evropského skladu.
Tady je ten MAX 8 kW:
https://www.taratech.cz/ostrovni-menic-axpert-max-8000/

A Easun 11 kW (MAX s jinou samolepkou):
https://www.easun-energy.com/cs/product ... el-3-phase

Jinak u Easunu pozor, prodává se ještě jeden 11 kW měnič, který stojí polovinu a má jinej vzhled, rozměry i váhu a je to odrbanej měniž, který nemá s MAXem nic společného (ten typ není SMW).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
luky
Reputace: 95
Lokalita: za Berounem
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Nový příspěvek od luky »

Jestli byl dotaz na mě.. "Přicucávání ze sítě" se mi nikdy nepodařilo nastavit. Maximálně to umí baterky nabíjet konstatním proudem. Ale narozdíl od VMIII (který jsem měl předtím) umí jet v ostrovu a nebo v bypassu. Ten VMIII tvrdohlavě běžel i se sepnutým relé, takže to byl přifázovaný hybrid, a to nechci (nemám elektrárnu oficiálně připojenou).
A navíc mám na střeše panely do 150VDC (těch mých 6 panelů nebyl dostatečné na ten vysokonapěťový MPPT).
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
lzahradil
Site Admin

Já jsem koupil Axpert King z wccsolar (Španělsko) – rozhodla cena.
Měnič dorazil do týdne.
Před nákupem jsem si s prodejcem psal a konkrétně se ptal na přítomnost paralelní karty.
Bylo mi sděleno, že měnič ji neobsahuje – tak jsem ji neobjednával (mají ji o dost dražší než prodejci u nás).

K mému překvapení ale přišla verze PAR-B, která má paralelní kartu integrovanou. Takže nakonec stačilo dokoupit jen jednu samostatnou kartu pro mého původního Kinga.

Nový měnič přišel s firmwarem 72.02.
Chci ho zkusit downgradovat na patchovanou verzi 72.00a od Coulomba a uvidím, jestli bude chodit stejně spolehlivě jako ten starší který je od MPP Solar.

Jinak jste psali, že King při cca 4500 W přechází do bypassu – to mi právě nedělá.
Můj patchovaný měnič (BFa71.97) normálně vytáhne celých 5 kW a i chvilkově víc – až se zrestartuje (při přetížení).
Majkl
Reputace: 53
Lokalita: SZ od Mělníka
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 44

Nový příspěvek od Majkl »

Ahoj, zrovna nedávno jsem si kvůli přesně tomuto psal s panem Galnorem z Ostrovnich elektráren (mají Kinga I PAr-B ve svém e-shopu ;-). Mám ve svých 3 měničích 72.00, chtěl jsem, dokoupit záložní pro případ poruchy a tak jsem chtěl, aby mi do nových od nich nahrál stejný FW.
Odpověď:
"Pokud byste chtěl zakoupit u nás rezervní měnič, nebude možno jej vybavit verzí FW 72.00. Ta je totiž nekompatibilní s novějšími verzemi 72.05.
Nový měnič také nelze downgradovat na nižší verzi FW. Ověřeno přímo u výrobce zařízení. Nabízí se zde varianta, za vaší přítomnosti, provést na dálku aktualizaci vašich měničů na nejnovější verzi FW, nebo nám můžete měniče přivést a aktualizaci FW uděláme u nás."

Za mě, pokud budu kupovat další, tak řešit Španělsko mi nedává moc smysl, když tu máme podporu.
M.
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
shuty

Kazdy si kupi kde uzna za vhodne, myslim ze o to tu teraz nejde.
Pokial sa teda neda robit downgrade, je potreba nase stare kingy upgradovat na 72.02, tak ako maju nove kingy, je tak?
otazka teda znie, je k dispozicii na stiahnutie 72.02?
pre mna bude asi najrozumnejsie kupit rovno dvoch novych.

co sa tyka toho riadenia, neviem ci to ma zmysel pri dvoch menicoch, ta volnobezna spotreba nebude nejak dramaticka (140W?) a hlavne je k dispozicii plny vykon okamzite. Ako pisal Vitek, da sa s tym zit a ked tak sa prikupi par panelov...
Majkl
Reputace: 53
Lokalita: SZ od Mělníka
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 44

Nový příspěvek od Majkl »

Mám v paralelu 3. Druhý spínám při dosažení 2,5kW odběru a trojka se zapne při 7,5kW. Spínání je udělané pomocí relátka na hnědém vodiči co propojuje display s měničem (díky Vítku) a je v bezpečném zapojení na NC kontaktu. Najetí měniče v době kdy svítí je v řádech jednotek vteřin. Když nejede MPPT, tak to trvá déle. kolik už si nepamatuju. Už je to dlouho, co jsem si to ověřoval. Takhle nastavený systém se mi podařilo shodit na přetížení jen jednou jedinkrát. To když jsem experimentoval s řízením wallboxu a omylem ho zapnul na plný výkon hned. Ale to bylo v době kdy nesvítilo. Jinak nikdy.
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
lzahradil
Site Admin

Díky za info – taky jsem to zjišťoval.

Procházel jsem AEVA fórum, kde se verze FW hodně řeší.
A opravdu to sedí – co má vyšší FW než 72.xx, už nejde downgradovat.
Výrobce tam zavedl ochranu, která zamezí nahrání starší verze než ta aktuální.
Teoreticky by to šlo obejít přes JTAG, ale to už rozhodně není běžně dostupná cesta. 😐

To pro mě znamená zásadní změnu v plánech 🫣
A napadají mě dvě varianty:

1) Neřešit paralelní režim a měniče rozfázovat.
Oba měniče by šly na jednu společnou baterii, do jednoho by šla z DS fáze L1, do druhého L2. Výstupy bych nechal rozfázované a spotřebiče doma rozházel podle fází.
To by mohlo mít i svoje výhody – např. když bude baterie slabá, druhý měnič by ji mohl "přikrmovat" ze sítě a tím by první nemusel zbytečně přepnout do bypassu.
Měniče by běžely nezávisle a nemusely by řešit synchronizaci.

2) Koupit ještě jeden stejný měnič a držet se plánu posílení jedné fáze.
V tom případě bych to rovnou spojil s přechodem z druhé (24V) elektrárny na 48V systém 🤣
(ano, "solaritída" se projevuje naplno 😂)

Bohužel v obou variantách mi je paralelní kit, který jsem koupil na ostrovni-elektrarny.cz, úplně k ničemu 😫
Ještě jsem ho ani nerozbalil, tak přemýšlím, jestli ho vrátit – jsem stále v zákonné 14denní lhůtě.

Takže teď přehodnocuju celou koncepci – i když to bylo původně myšlené jen jako "doplňkový upgrade", nějak se to rozrostlo na další solární etapu 😅
kuba47
Reputace: 9
Lokalita: Krušné hory

Nový příspěvek od kuba47 »

Nějak si neumím představit, co by downgradu bránilo. A i kdyby, neměl by být problém to obejít. Máš nějaký link, kde se o tom na AEVA píše?
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p
3.6kWp @ Siton 210 SMD
lzahradil
Site Admin

Hledal jsem na AEVA v mezičase v práci, jen na mobilu. Tak bohužel nemám.
Psalo se tam o tom, že reflashtool vyhodí hlášku „incompatible firmware version“, když se pokusí nahrát 72.00a na měnič s původně vyšší verzí.

Jestli to tak opravdu je, zatím nemůžu říct – vycházím z toho, co jsem četl. A když to samé zmiňuje i Majkl, kterej to má z odpovědi od Ostrovních elektráren, tak na tom asi něco bude.

Ale abych tu jen neplácal, tak to o víkendu až bude čas vyzkouším. V nejhorším to hodí chybu a nic se nestane.

Pokud už downgrade z vyšší verze než 72.02 někdo testoval a ví, co to udělá, klidně hoďte info.
shuty

a preco by si nemohol mpp solar upgradovat na 72.02 aby mal rovnaky firmware ako ten novy?
kuba47
Reputace: 9
Lokalita: Krušné hory

Nový příspěvek od kuba47 »

Verze 72.02 nejspíš není nikde ke stažení, a tady se předpokládám řeší upravená verze od Coulomba, tj. poslední 72.00a.

Jinak tady na konci diskuze Coulomb píše, že 72.02 na 72.00 downgradovat lze, a taky, že pro paralelní provoz to nejspíš ani není nutné:
https://powerforum.co.za/topic/3675-axp ... ue/page/9/

Podle mě nemá updatovací sw žádnou možnost zjistit, jakou verzi fw tam právě nahrává. A střídač taky ne. Ta verze se vyskytuje jen asi na dvou místech v kódu (tam, kde se zobrazuje na displeji, nebo odesílá jako odpověď na QVFW příkaz), pokaždé je na jiném místě. Najít se dá jedině důkladným prostudováním fw v disassembleru.
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p
3.6kWp @ Siton 210 SMD