Jirkova FVE
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
- JirkaE
- Reputace: 175
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7900
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
365 dní test balkonovky 800W
Uteklo to nějak rychle - rok je fuč - bohužel ale nedojdu ani k 365 dnům, potřebuji to odpojit, zkreslovalo by mě to čísla na Victron, a navíc Victron o 2 panely podobného napětí posílím...
Závěr je tak o cca 10dní dříve a není to rok ale 355 dní.
Za rok vyrobeno 766kWh - do legálně přihlášených přetoků šlo 145kWh / dle elektroměru distributora - bez jakýchkoliv omezovačů - tak jak to je - vražené do zásuvky venku v pergole.
Přidal jsem jen malou krabičku s měřením a odpojením s 10A AC jističem z domácích zásob a dovnitř strčil i Shelly, celé pak přes wifi zásuvku Tuya do klasické zásuvky v pergole.
Téměř celý loňský srpen - kdy jsme měli dovolenou a byli v ČR - byl jeden panel 400Wp odpojený (proto je ten srpen v grafu slabší) - ta výroba by asi určitě přesáhla tak 800kWh / přetok taky o něco větší.
Ten srpen 2024 bylo puštěné filtrování bazénu a UV-lampa vždy 10-15h a běželo tak zdarma + celá spotřeba opuštěného baráku do 200W a taky ty přetoky omezilo - letos jeden bazén už mimo - přes Victron a balkonovka na plný plyn do domácnosti popřípadě do sítě.
Velmi pomohlo rozložení panelů jeden na Jihovýchod a druhý čistý Západ.
(doplněné o měření Tuya v zásuvce, Shelly, jeden neznačkový měřák AC230V u jističe - s maximálním rozdílem +/- 8,4kWh)
Můj závěr je takový - že by stačilo to malinko korigovat automaticky v nějaký čas - časovýma spínačkama - přidanou spirálou na cca 400-500W ( ulevit tak jinému ohřevu vody - na 6-8 měsíců - nebo něco jiného podobného s denním provozem ) a je to naprosto využitelný i bez jakýchkoliv jiných dalších omezovačů - pokud už to jinak nejde a jiné prostory a možnosti nejsou - ten limit distributura v ČR by to nepřekročilo.
( Samozřejme - schovávat 100% do baterie a využívat 100% kdy chci je lepší - ale to nemůže každý a pořizovací cena a návratnost se změní )
Pokud budu počítat návratnost na naše poměry v DE : tak za předpokladu 766kWh - 145kWh = zisk 621kWh ; 621kWh x 0,43Eur/kWh = 267 Euro
Vzhledem k tomu, že jsme dali za komplet balkonovku, včetně kabelu - 239 Eur... Nemám co dodat.
PS: aby to bylo korektní - půlka času stála energie včetně poplatků 0,39 Euro za 1 kWh / druhá půlka roku 0,43 Euro za 1 kWh
0,04 Euro x 310 kWh = 12 Eur
/ Celoroční zisk přesněji - 267 Euro - 12 Eur = 255 Euro
To je podle mě i to vysvětlení - tak masivního počtu balkonovek v Německu a jejich nákupu v Netto, Aldi a jinde... = investice je za rok zpět
Uteklo to nějak rychle - rok je fuč - bohužel ale nedojdu ani k 365 dnům, potřebuji to odpojit, zkreslovalo by mě to čísla na Victron, a navíc Victron o 2 panely podobného napětí posílím...

Závěr je tak o cca 10dní dříve a není to rok ale 355 dní.
Za rok vyrobeno 766kWh - do legálně přihlášených přetoků šlo 145kWh / dle elektroměru distributora - bez jakýchkoliv omezovačů - tak jak to je - vražené do zásuvky venku v pergole.
Přidal jsem jen malou krabičku s měřením a odpojením s 10A AC jističem z domácích zásob a dovnitř strčil i Shelly, celé pak přes wifi zásuvku Tuya do klasické zásuvky v pergole.
Téměř celý loňský srpen - kdy jsme měli dovolenou a byli v ČR - byl jeden panel 400Wp odpojený (proto je ten srpen v grafu slabší) - ta výroba by asi určitě přesáhla tak 800kWh / přetok taky o něco větší.
Ten srpen 2024 bylo puštěné filtrování bazénu a UV-lampa vždy 10-15h a běželo tak zdarma + celá spotřeba opuštěného baráku do 200W a taky ty přetoky omezilo - letos jeden bazén už mimo - přes Victron a balkonovka na plný plyn do domácnosti popřípadě do sítě.
Velmi pomohlo rozložení panelů jeden na Jihovýchod a druhý čistý Západ.
(doplněné o měření Tuya v zásuvce, Shelly, jeden neznačkový měřák AC230V u jističe - s maximálním rozdílem +/- 8,4kWh)
Můj závěr je takový - že by stačilo to malinko korigovat automaticky v nějaký čas - časovýma spínačkama - přidanou spirálou na cca 400-500W ( ulevit tak jinému ohřevu vody - na 6-8 měsíců - nebo něco jiného podobného s denním provozem ) a je to naprosto využitelný i bez jakýchkoliv jiných dalších omezovačů - pokud už to jinak nejde a jiné prostory a možnosti nejsou - ten limit distributura v ČR by to nepřekročilo.
( Samozřejme - schovávat 100% do baterie a využívat 100% kdy chci je lepší - ale to nemůže každý a pořizovací cena a návratnost se změní )
Pokud budu počítat návratnost na naše poměry v DE : tak za předpokladu 766kWh - 145kWh = zisk 621kWh ; 621kWh x 0,43Eur/kWh = 267 Euro
Vzhledem k tomu, že jsme dali za komplet balkonovku, včetně kabelu - 239 Eur... Nemám co dodat.
PS: aby to bylo korektní - půlka času stála energie včetně poplatků 0,39 Euro za 1 kWh / druhá půlka roku 0,43 Euro za 1 kWh
0,04 Euro x 310 kWh = 12 Eur

To je podle mě i to vysvětlení - tak masivního počtu balkonovek v Německu a jejich nákupu v Netto, Aldi a jinde... = investice je za rok zpět
Teplota vody jen z FV (nyní již Victron) : Bojler 1
Teplota vody jen z FV (předehřev Sapro) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů a teploty vody String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / String 3 zůstává pro ohřev vody
-
- Reputace: 216
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
No hlavně investice prd a užitku pro takovou tu volnobežku maximum. Takové to standby spotřeby bytu přes den prakticky zmizí a zůstává jen odběr indukce/pračka a noc. Za mě by to distributor měl skoro nařizovat kde to jde, ale to by přišli o hodně korunek českých a to se tady nenosí. Stát dostane od oveček tučnou dividendu, tak proč by do toho sahal.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
- Reputace: 332
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Čím víc takových elektráren bude v provozu, tím větší bude tlak na diferencování ceny podle situace v síti a tedy na přechod odběratelů na spot.
Na druhou stranu by taková balkónovka dokázala vytvořit alibi pro technické přetoky větší FVE, pokud by ji stačilo zapojit do zásuvky a někde snadno přihlásit.
Na druhou stranu by taková balkónovka dokázala vytvořit alibi pro technické přetoky větší FVE, pokud by ji stačilo zapojit do zásuvky a někde snadno přihlásit.
- youda
- Reputace: 955
Oni to povoli a zjednodussi i u nas. Az se jim povede zvednout regulovanou slozku a platby nesouvisejici s velikosti spotreby.
Proste jako vzdycky - zakaznik setri co muze a monopolu i presto roste zisk kazdym rokem
Proste jako vzdycky - zakaznik setri co muze a monopolu i presto roste zisk kazdym rokem
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
- JirkaE
Nevím, ale možná někdo propočítal, že spokojenost a úspora lidí (přímo v nemovitosti) + zadarmo získaných 145kWh bez sebemenších výdajů monopolů = recept k ziskům ještě větším - než výdaje na výrobu a zisk - z 766kWh...a nasraný lidi.
To ostatní totiž stejný lidi zaplatí tak jako tak - tak co je pak pro monopol lepší ?
Proč tomu jde někdo ,,na ruku" a v jiném státu se zuby nehty brání..... to je v
Já mám jasno, mikroměnič jde do bazaru a 800Wp panely přidám k ostatním sem...
A žádných 145kWh už zdarma nebude - ani prd...

Nechám si dál běžet jen tu nejstarší 140Wp z Lídlu, ale ne k síti, ale do svého mini ostrovu - bez přetoků
To ostatní totiž stejný lidi zaplatí tak jako tak - tak co je pak pro monopol lepší ?

Proč tomu jde někdo ,,na ruku" a v jiném státu se zuby nehty brání..... to je v
Já mám jasno, mikroměnič jde do bazaru a 800Wp panely přidám k ostatním sem...
A žádných 145kWh už zdarma nebude - ani prd...

Nechám si dál běžet jen tu nejstarší 140Wp z Lídlu, ale ne k síti, ale do svého mini ostrovu - bez přetoků

-
- Reputace: 216
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Jediná možnost je hrát tu hru s nimi. Tedy místo panelů nakoupit akcie ČEZu a snížit odběr a jistič na minimum, aby to bolelo co nejmíň.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
-
- Reputace: 332
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Akcie ČEZu nejsou zase takové terno, už nejsme před rokem 2008, narostly za ty roky někam ke 1200 Kč za akcii, před 15 lety se pohybovaly kolem tisícovky a ani ta dividenda, co vyplácejí, není nic moc.
Akcie ČEPSu si koupit nejde, akcie PRE sice ano, ale ne tak snadno a výnos ještě výrazně horší, než ČEZ. Ty panely jsou mnohem lepší investice
Akcie ČEPSu si koupit nejde, akcie PRE sice ano, ale ne tak snadno a výnos ještě výrazně horší, než ČEZ. Ty panely jsou mnohem lepší investice

- JirkaE
Den ,,D,, včera jsme jeli poprvé kompletně celý dům z FV
Testy jsem se přiblížil k maximům MP2 + Modrásci a nechal běžet a kontroloval bodovým teploměrem a termokamerou.
Vše se zdá být O.K nikde se teploty nijak zvlášť nezvedly. (kromě FV cimry
)
Celkový výkon je MP2 3000 - 2 x 2400W + Modrásci 3 x 1850W - celkem - 10350W
Při přibližně 10,4kW začala blikat první červená kontrolka jednoho z Multiplusů - postupně jsem přidával a ubíral zátěže - nic se nevypnulo.
(nevím přesně za jak dlouho, chodil jsem tam po 10-15 minutách a vždy vše přejel teploměrem a termokamerou)
Takhle plus mínus vypadá naše maximum (bez DC spirál)
Nemám ještě úplně dodělaný vnitřní AC rozvaděč, tak nemám ještě rozhozené správně velké a malé zátěže, což se projevilo v noci, kdy spadla kapacita baterky do rána na 85%
Vlastní spotřeba Modrásků je vyšší, toho jsem si všiml už loni při testech - když se jen nepatrně zatíží a tak mě to zvedlo spotřebu přes noc z 180-220W na 370-440W - to je moc.
Teď to nevadí ale v zimě ano.
To se ale vychytá - Modrásci se budou později zapínat pouze přes den a pouze na velké žrouty, což v noci nehrozí.
S myšlenkami na TČ se to ale pak asi změní - ale to půjde dohromady s dalšími panely - s cílem přes den natopit akumulačky - v noci spát
Zapoměl jsem počítat (opět)
S BMS 250A mám trošku problém kvůli plánovaným spirálám na DC 55V.
Při loňském testu a při plném napětí baterky spirála 3 x 660W potřebovala 33A - třikrát to znamená rezervu 100A.
Pokud jsem na maximu výkonu měničů (což se asi v reálu nikdy nestane) tak i s výkonem z panelů jsem na 161A a už by to nedalo.
To ale vyřeší 4 set baterek s další BMS - když se o výkon podělí.
Nakonec jsem dal i ty přepínače sítí 1-0-2 - 4 kusy.
2 budou čistě na sporák a pračku.
3 na bojler a 4 i na malé spotřeby - až bude úplné temno.
Automatické dobíjení baterky ze sítě - externí nabíječkou - nechám až na další (popříští) zimu
Jsem moc spokojený - a děkuji fóru i členům za mnoho cenných rad - bez kterých bych to do kupy nikdy nedal.

Testy jsem se přiblížil k maximům MP2 + Modrásci a nechal běžet a kontroloval bodovým teploměrem a termokamerou.
Vše se zdá být O.K nikde se teploty nijak zvlášť nezvedly. (kromě FV cimry

Celkový výkon je MP2 3000 - 2 x 2400W + Modrásci 3 x 1850W - celkem - 10350W
Při přibližně 10,4kW začala blikat první červená kontrolka jednoho z Multiplusů - postupně jsem přidával a ubíral zátěže - nic se nevypnulo.
(nevím přesně za jak dlouho, chodil jsem tam po 10-15 minutách a vždy vše přejel teploměrem a termokamerou)
Takhle plus mínus vypadá naše maximum (bez DC spirál)
Nemám ještě úplně dodělaný vnitřní AC rozvaděč, tak nemám ještě rozhozené správně velké a malé zátěže, což se projevilo v noci, kdy spadla kapacita baterky do rána na 85%
Vlastní spotřeba Modrásků je vyšší, toho jsem si všiml už loni při testech - když se jen nepatrně zatíží a tak mě to zvedlo spotřebu přes noc z 180-220W na 370-440W - to je moc.
Teď to nevadí ale v zimě ano.
To se ale vychytá - Modrásci se budou později zapínat pouze přes den a pouze na velké žrouty, což v noci nehrozí.
S myšlenkami na TČ se to ale pak asi změní - ale to půjde dohromady s dalšími panely - s cílem přes den natopit akumulačky - v noci spát

Zapoměl jsem počítat (opět)
S BMS 250A mám trošku problém kvůli plánovaným spirálám na DC 55V.
Při loňském testu a při plném napětí baterky spirála 3 x 660W potřebovala 33A - třikrát to znamená rezervu 100A.
Pokud jsem na maximu výkonu měničů (což se asi v reálu nikdy nestane) tak i s výkonem z panelů jsem na 161A a už by to nedalo.
To ale vyřeší 4 set baterek s další BMS - když se o výkon podělí.
Nakonec jsem dal i ty přepínače sítí 1-0-2 - 4 kusy.
2 budou čistě na sporák a pračku.
3 na bojler a 4 i na malé spotřeby - až bude úplné temno.
Automatické dobíjení baterky ze sítě - externí nabíječkou - nechám až na další (popříští) zimu
Jsem moc spokojený - a děkuji fóru i členům za mnoho cenných rad - bez kterých bych to do kupy nikdy nedal.

- JirkaE
Edit: Doplním ještě hrubý schematický obrázek.
Modré sice přepínám také - ale stejně jsou všechny modré a zeleno-žluté navzájem propojené - posílené o samostatné uzemnění baráku.
Přepínače přijdou v budoucnu pryč - záloha ze sítě bude jen na cca 2 zimy s externí nabíječkou - později.
Teď jsem udělal přepínače DS - 0 - FV, protože na to máme málo panelů zatím a v následující zimě by to byl nesmysl - dobíjet externě baterie.
Důležité - Mikro-přetok který vzniká při vypnutí Modrásků pohltí malé spotřeby a na moment se to projeví snížením výkonu obou Multiplusů = žádný problém.
Měření takto taky sedí plus-mínus dobře
Reálné foto z ,,měničové zdi" z FV-cimry
Modré sice přepínám také - ale stejně jsou všechny modré a zeleno-žluté navzájem propojené - posílené o samostatné uzemnění baráku.
Přepínače přijdou v budoucnu pryč - záloha ze sítě bude jen na cca 2 zimy s externí nabíječkou - později.
Teď jsem udělal přepínače DS - 0 - FV, protože na to máme málo panelů zatím a v následující zimě by to byl nesmysl - dobíjet externě baterie.
Důležité - Mikro-přetok který vzniká při vypnutí Modrásků pohltí malé spotřeby a na moment se to projeví snížením výkonu obou Multiplusů = žádný problém.
Měření takto taky sedí plus-mínus dobře

Reálné foto z ,,měničové zdi" z FV-cimry

-
- Reputace: 26
Jirko, pěkné. ždímeš ty modrásky na maximum? Já jak ten jeden testuju, tak jsem jej trochu omezil na max výkonu...
A ten náhled systému - zprovoznil jsi NEW UI na victronu? Máš to připojené k Cerbo kabelem?
Já do toho chodím jen přes remote přístup a jede mi pouze Classic UI... OS Venus mám poslední 3.63
A ten náhled systému - zprovoznil jsi NEW UI na victronu? Máš to připojené k Cerbo kabelem?
Já do toho chodím jen přes remote přístup a jede mi pouze Classic UI... OS Venus mám poslední 3.63
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
- JirkaE
Loni běžel jeden z těch Modrásků od 1.5. na plný výkon každý den až do půlky listopadu, důvěřuju mu dál a nechám to naplno, on se uchladi v pohodě, jsou to jen 2kW 
Ale aby byly v reálném provozu naplno je nepravděpodobné - neviděl jsem víc než 1500W a ještě se různě vyměňují...
Klíč k těm výměnám zatím neznám...
Konkrétní měnič pak spadne z 1500W na 100W a vyjede na 1500W jiný.
Cerbo mám kabelem k měničům a MPPT a shunt a displej.
A každý kus jsem přiřadil do wifi sítě - datový kabel mám natažený k routeru ale zatím to připojené na kabelu jako celek není.
Ten klasický a nový vzhled lze někde přepnout - to mě někdo poradil ale omlouvám se - už nevím kde
Ale aby byly v reálném provozu naplno je nepravděpodobné - neviděl jsem víc než 1500W a ještě se různě vyměňují...
Klíč k těm výměnám zatím neznám...
Konkrétní měnič pak spadne z 1500W na 100W a vyjede na 1500W jiný.
Cerbo mám kabelem k měničům a MPPT a shunt a displej.
A každý kus jsem přiřadil do wifi sítě - datový kabel mám natažený k routeru ale zatím to připojené na kabelu jako celek není.
Ten klasický a nový vzhled lze někde přepnout - to mě někdo poradil ale omlouvám se - už nevím kde

-
Já vím kde, ale přepnu na New UI a nic, žádná změna, ani po rebootu. Je to v settings a Display and language
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Pod Karpatmi
Kliknes na nastavenia -> zobrazenie a jazyk a tam dolu mas potom moznost vzhladu.JirkaE píše: ned črc 20, 2025 3:13 pm
Ten klasický a nový vzhled lze někde přepnout - to mě někdo poradil ale omlouvám se - už nevím kde![]()
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion

-
- Reputace: 29
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Nikde jsem si nevšiml nějaké menší automatizace v podobě odpínání modrásků. Máš to tedy na "stálo", aby to zbytečně necyklovalo?
-
2 Migel: to je to co jsem popisoval, New UI nejspíš funguje pouze s fyzickým přípojením displeje k Cerbo, ve VRM mi to nejde :-/
- JirkaE
Ano nastálo připojené, se spotřebou do 10W čekají až se zapne nějaká větší zátěž - těch kompromisů bylo na té ,,cestě" vícMogul píše: ned črc 20, 2025 8:55 pmNikde jsem si nevšiml nějaké menší automatizace v podobě odpínání modrásků. Máš to tedy na "stálo", aby to zbytečně necyklovalo?

Spuštění od připnutí zásuvky je příliš dlouhé a těch 30W - za 3 Modráče nachystané v ,,pohotovosti" - je zanedbatelné proti vlastní spotřebě Victronu.
- JirkaE
A není to tady ?Radar píše: ned črc 20, 2025 9:10 pm2 Migel: to je to co jsem popisoval, New UI nejspíš funguje pouze s fyzickým přípojením displeje k Cerbo, ve VRM mi to nejde :-/
Vím že mě to taky hned nešlo, několikrát sem restartoval, měnil na 2 místech to zobrazení a pak se to najednou změnilo..
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Pod Karpatmi
Ide to aj bez toho..novy styl som zacal pouzivat este predtym nez som mal displej..ak pouzivas starsiu verziu firmtwaru na cerbe, tak tam to nepodporuje..myslim ze to ide az od verzie 3.50Radar píše: ned črc 20, 2025 9:10 pm2 Migel: to je to co jsem popisoval, New UI nejspíš funguje pouze s fyzickým přípojením displeje k Cerbo, ve VRM mi to nejde :-/
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion

-
- Reputace: 268
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
New UI mi funguje i na displeji (respektive v budoucnu 2ks, přes HDMI rozbočovač) připojeném do Cerba i ve VRMRadar píše: ned črc 20, 2025 9:10 pmNew UI nejspíš funguje pouze s fyzickým přípojením displeje k Cerbo, ve VRM mi to nejde :-/
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Už to funguje, díky za radu, muselo se to přepnout ve VRM přes menu vlevo, settings, display, jak psal Jirka...
Já to přepínal dle návodu přes vzdálené ovládání přímo v menu a tam to nijak nereagovalo..
děkuji
Já to přepínal dle návodu přes vzdálené ovládání přímo v menu a tam to nijak nereagovalo..
děkuji