Ceny LiFePo4 aku

Vše o bateriích: typy (LiFePO4, Li-ion, Pb, NiCd, 18650), nabíjení, údržba, BMS systémy, desulfatace, balancování a kombinace více typů úložišť. Praktické rady, zkušenosti a zapojení v ostrovních a hybridních systémech.
Mex
Reputace: 206
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Ceny LiFePo4 aku

Nový příspěvek od Mex »

Z čeho jsi usoudil, že "získá i voltmetr, který se přesností blíží multimetrům v cenové kategorii 5000 Kč a víc" ?
Máš to otestované a ověřené?

Já ho mám. A taky mám opravdu přesný měřák OWON. Stál rozhodně méně než těch 5000 Kč, ale měří o dost přesněji.
Ten můj YR1035+ měří o nějakých 0.065% míň. I tak je to ale slušné.

Samozřejmě se hned nabízí otázka, jestli nekecá ten můj OWON.
Mám u jednoho zákazníka, pro kterého dělám, možnost si to otestovat proti docela nóbl měřáku Fluke. A ti dva se navzájem shodují tak, že má člověk skoro pocit, že od sebe opisují.
Sice by jistě mohl kecat i ten Fluke. Ale že by kecali stejně oba, to už je myslím opravdu krajně nepravděpodobné.

Bohužel mám verzi toho YR1035+, která nemá ve firmware možnost udělat kalibraci měření napětí.
Ony totiž existují minimálně 2 verze. Jedna je (asi) originál, a ta druhá (kterou mám já) je asi nějaký pajc. Vevnitř to sice vypadá stejně, ale ve firmware bohužel schází ta možnost kalibrace, kterou ta originální verze má.
unicast
Reputace: 318
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

Tohle se netestuje, tohle se vyčítá ze specifikace výrobce pro daný rozsah.
99 % měřáků pak sice na většině rozsahů měří výrazně přesněji, ale to není zas tak podstatné.

Ale chceš-li test, budiž:
Takové to domácí měřákování
Takové to domácí měřákování
YR1035+ tu kecá o 5mV, což je pro práci s bateriemi akceptovatelné. Taky mám asi ten "pajc". Ok, vynechal jsem kategorii měřáků za 2000 - 5000 Kč :)

Mám i kalibrovaný napěťový etalon a unitrend ukazuje víceméně totéž, co se píše na tom etalonu.
Matess
Reputace: 192
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

jsem sice trochu offtopic... koupil jsem pred lety levny multiemtr... nestal moc a umel merit i stridavy proud coz takovy ty lacine z kauflandu za 150kc neumi. Byl jsem docela rozladeny kdyz jsem meril 1,89V a podle zvoleneho rozsahu to litalo jak svina... od 1,82V po 2,1V (to bylo pro nejvyssi rozsah myslim ze 600V). Pochopil jsem docela rychle ze podle tohoto nic na presno merit nemuzu. Jako pouzival jsem ho, ale byl to takovej ten merak co jem proste hodil do naradi mezi vsechno ostatni s vedomim ze se k tomu nemusim chovat hezky, protoze je fajn tak na celociselne mereni napeti a zjisteni polarity.

Jelikoz jsem ale zacal delat pokusy s DC menici a potreboval jsem levne, ale relativne presne merit vstup a vystup soucasne - cili potreboval jsem 4 meraky hledal jsem neco konzistentniho. Nepotreboval jsem vylozene presnost, ale spis aby vsechny byly ujete shodne abych pro me ten nejpodstatnejsi parametr ucinnost mel spravne. Ted uz ty modely co jsem nakoupil nenajdu, ale nestalo to tenkrat ledvinu... myslim ze kolem 3-4 set korun. Merilo to opravdu dobre a po nejake dobe si kamarad koupil dosti drahy voltcraft a zkousel jsme porovnavat presnost mereni a proudu spolu a na 3 desetinná mista to sedelo. On byl rad ze ma kvalitni a kalibrovany pristroj a ja byl rad ze jsem za fakticky zlomek ceny mel neco co merilo stejne.

Tohle je tomu vzhledove nejpodobnejsi, ale uz je to novejsi model... ten muj prepinal rozsahy u 6.000V (coz se mi presne tenkrat hodilo protoze jsem potreboval kalibrovat mereni arduina a ty meri do 5V)

https://vi.aliexpress.com/item/10050066 ... el=twinner

pokud by ho nekdo chtel... za me dobrej kup.
Valdano
Reputace: 185
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Upřesnění, aby bylo naprosto jasné na co reagují tímto příspěvkem.
Odkazovaný multimetr ZOYI nemá funkci měření vnitřního odporu (neplést si s funkcí běžného ohmetru). Pro účely základního změření napětí a vnitřního odporu LiFePo4 článků při osobním nákupu třeba v té Sapě bude lepší mí ten YR1035+.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob čer 21, 2025 2:15 pm, celkem upraveno 2 x.
unicast

Máš-li na mysli ZT-DQ02, tak má. Dokonce to má i ve specifikaci.
Screenshot 2025-06-21 at 14.08.11.png
Počítám, že mi tak do 14 dnů dorazí, takže udělám srovnání s YR1035+.

https://www.eevblog.com/forum/testgear/ ... rch-2025)/
Naposledy upravil(a) unicast dne sob čer 21, 2025 2:11 pm, celkem upraveno 1 x.
Valdano

Jenže ZT-DQ02 úplně je jiný multimetr, na který tady Matess vůbec neodkazoval. Měl jsem samozřejmě na mysli ten konkrétní, na který zde Matess uvedl tento odkaz na Aliexpress, a který vede na ZOYI ZT301, ZT302 a ZT303 a ani jeden z nich to dle tam uvedených specifikací nemá. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob čer 21, 2025 2:13 pm, celkem upraveno 1 x.
unicast

Měl jsem za to, že reaguješ na viewtopic.php?t=13795&start=140#p266688

Pokud to byla reakce na Matesse, tak souhlas.
Valdano

unicast píše:
Měl jsem za to, že reaguješ na viewtopic.php?t=13795&start=140#p266688
Na tomto příkladu je jasně vidět jak může chybějící citace vyvolat nedorozumění. Dosud jsem to u mých reakcích v různých tématech praktikoval tak, že jsem v reakci neuváděl žádnou citaci ani její zkrácenou část pouze v případě pokud jsem reagoval na příspěvek, který byl umístěn bezprostředně před mou reakcí. Předpokládal jsem zřejmost toho, že reaguji pouze na příspěvek bezprostředně předcházející před mou reakcí a žádný jiný. Nyní jsem tu moji dřívější reakci upravil tak, aby bylo zřejmé na co reaguji a jak vidím, asi budu muset do budoucna používat vždy alespoň nějakou minimální relevantní část citace, aby nedocházelo k podobným omylům.
unicast

Tohle debatní nedorozumění je dost neobvyklý případ, navíc se to rychle vysvětlilo, nedělal bych z toho vzor. Citace jen tehdy, když si je autor vědom, že hrozí nedorozumění, je IMHO optimální přístup.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: sob čer 21, 2025 2:28 pm
... asi budu muset do budoucna používat vždy alespoň nějakou minimální relevantní část citace, aby nedocházelo k podobným omylům.
Jen OT: podle mě je uvádění citace, čeho se týká odpověď, dobré, i když jde o předchozí post.
Myslím, že zrušení možnosti jednoduše ocitovat předchozí post bylo kontraproduktivní.
I když to samozřejmě stále jde, ale ne-jednoduše.
cipis
Moderátor
Reputace: 790
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Nebylo, ubylo výrazně tapetování, a defacto toto je první možné nedorozumění, byť třeba já to pochopil, k čemu to bylo.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
luky
Reputace: 94
Lokalita: za Berounem
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Nový příspěvek od luky »

drobný offtopic: Když by někdo chtěl porovnat měřící přístroj s pravidelně kalibrovaným přístrojem, tak mám v laborce multimetry s 7 ciferným displejem. Kalibrujem to jednou ročně. Laborka se nachází poblíž Florence.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Mex

Nový příspěvek od Mex »

cipis píše: sob čer 21, 2025 7:04 pm
Nebylo, ubylo výrazně tapetování, a defacto toto je první možné nedorozumění, byť třeba já to pochopil, k čemu to bylo.
Ano, ubylo, protože teď je citovat složité.
Ale ta citace i předchozího postu se hodí, pokud reaguješ jenom na něco z toho postu.

Myslím, že se to dalo řešit i jinak.
Například omezením délky citace. A to by pak fungovalo i pro citace starších postů.
A/nebo samozřejmě taky osvětou.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

luky píše: sob čer 21, 2025 9:33 pm
drobný offtopic: Když by někdo chtěl porovnat měřící přístroj s pravidelně kalibrovaným přístrojem, tak mám v laborce multimetry s 7 ciferným displejem. Kalibrujem to jednou ročně. Laborka se nachází poblíž Florence.
Tak tohle je naprosto skvělá nabídka! Díky za ni. :yes:
Pokud bude platit i v budoucnu, tak bych ji někdy moc rád využil, až se dostanu do Prahy.
Děkuji předem. :yes:
luky
Reputace: 94
Lokalita: za Berounem
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Nový příspěvek od luky »

Neplánuji změnit zaměstnavatele, takže nabídka by měla být platná i v budoucnu. Jen je potřeba se domluvit předem, protože strašně nerad jezdím do Prahy a tak často dělám z domova.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
vk_1
Reputace: 50

Nový příspěvek od vk_1 »

Cena LFP článků v Číně je aktuálně cca 41 USD/kWh.

250704_InfoLink_ESS price_en.jpg

Cena mírně stoupá. Nové FVE instalace v Číně od června už nemají nárok na pevné výkupní ceny, a proto se prudce ochladil trh s panely. Já tam tedy čekám větší poptávku po úložištích. Ale pro výrazný růst by tam musely přijít jasné pobídky pro instalaci ESS.
V dalších měsících se uvidí, kterým směrem se trh vydal.

Podorobněji: https://www.infolink-group.com/energy-a ... emain-firm