HE3DA úložiště po česku

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
Matess
Reputace: 186
Lokalita: Šumperk

Re: HE3DA úložiště po česku

Nový příspěvek od Matess »

jako nevím jestli jsme četli stejný článek... ale pokud měli pracovat na výstavbě výrobny a od roku 2016 do teď měly zablokovaný účet, tak co jako mohli dělat?
eman
Reputace: 233
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od eman »

Měli zablokovaných 5 milionů EUR, chtěli stavět za 50mega a pak tam ještě mává 5,5miliardami Kč investic. Kdyby ten "projekt" nesmrděl až za hranice, tak ty peníze dávno měli.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Valdano
Reputace: 154
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Pletete si dvě samostatné společnosti, a to HE3DA s.r.o. a Magna Energy Storage a.s.

Společnost HE3DA s.r.o. měla obstavený účet. Toto je společnost založená ing. Janem Procházkou tj. vynálezcem technologie baterií HE3DA. Radomír Prus (většinový majitel Magna Energy Storage) je v ní sice také, ale jen jako jeden ze společníků s malým podílem.

Zatímco společnost Magna Energy Storage a.s. (dále jen MES) neměla obstavený účet, za peníze investorů postavila továrnu v Horní Suché na Karvinsku, která byla otevřena už v září 2020 a provozuje údajnou výrobu článků HE3DA. Společnost HE3DA s.r.o. poskytla společnosti Magna Energy Storage a.s. práva k využívání svých patentů. Na základě těchto práv společnost Magna Energy Storage a.s. podle jejich proklamací vyrábí baterie HE3DA.

V únoru 2023 vyšel článek k MES Vyrábíme, nedlužíme a investory máme, tvrdí šéf baterkárny na Karvinsku (Radomír Prus). Hodně keců, ale skutek utek viz níže.
Kolik dnes vyrábíte baterií?
V současnosti vyrábíme jednu baterii za deset minut.

To ovšem není moc.
Chceme to zrychlit na jednu baterii co pět minut, plánujeme i rozšíření počtu výrobních linek.

A to pracujete na kolik směn?
Na jednu, ale už chystáme druhou.

Jak to u vás vypadá se zakázkami?
Celý tento rok máme zasmluvněný, kdybychom vyrobili desetkrát tolik, tak to všechno prodáme.

Ale na volném trhu ještě vaše baterie koupit nejdou.
Jdou, normálně je prodáváme.

Když přijdu do obchodu, tak je tam nenajdu.
To ne, to bude trvat ještě dlouho. Když si je objednáte nyní, tak bude trvat ještě dlouho, než na vás přijde řada.

Kde tedy vaše baterie končí?
V současnosti například stavíme nabíječky pro auta. Jedna stojí v Praze – Letňanech, teď stavíme druhou pro jednoho developera. A stavbu dalších plánujeme. Pak máme úložiště, které nabízíme různým firmám.

Nabíječka v Letňanech, o níž jste mluvil, tam stála, už když jsme se spolu bavili posledně?
Ne, v Letňanech je nová. Měli jsme jinou, pojízdnou, teď jsme postavili tu v Letňanech.

Na parkovišti před vaší halou jste taky měli nabíječku.
To je zase kontejner, to je klasické úložiště.

A těch úložišť je více?
Ty stavíme nyní, tam jsou všechny naše baterky. Jde hlavně o 1,5megawattové kontejnery, do kterých nyní míří většina toho, co vyrobíme. Proto pro menší odběratele vyrábíme jen okrajově. Ta menší úložiště jsou pro nás nevýhodná, je s nimi hodně práce, proto se soustředíme na větší úložiště, ta 1,5megawattová. Tam máme na letošní rok nachystáno 20 nebo 40 kontejnerů.
Později v roce 2024 se ukázalo, že pan Radomír Prus (většinový majitel Magna Energy Storage) o tom sice úžasně básnil, ale jen málo z toho byla skutečně pravda. Tržby Magna Energy Storage byly méně než 8 milionů korun za celý rok 2023. ;)
marko250
Reputace: 523
Lokalita: Hlučín

Nový příspěvek od marko250 »

Nekonečný příběh pokračuje:
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,ŠKATULE 11kW
MikroCZ
Reputace: 1
Lokalita: STredni čechy
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 6400

Nový příspěvek od MikroCZ »

To je uplně teda. No co k tomu...."Kolik teď teda vyrábíte kusů ? " Mužeme vyrábět až XXKw. Prostě mužeme až, dle mejch informací.. nic prostě jen tanec v hof.... A pořád žijou..
Valdano

Na videu zmiňuje, že jeden tento článek HE3DA 1,3kWh 320Ah vyrobí za 10 minut.

Realita je taková, že začátkem roku 2023 se skupina investorů dohodla s Radomírem Prusem na jeho odchodu z vedení firmy Magna Energy Storage (výrobce baterií HE3DA). Důvodem bylo, že projekt sériové výroby baterií HE3DA měl zpoždění a nedosahoval očekávaných výsledků. Na konci roku 2024 výrobce baterií HE3DA čelil návrhu na insolvenci. Výroba probíhala pouze příležitostně. Většina zaměstnanců byla propuštěna.
JirkaE
Reputace: 142
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

A po překonání insolvence - zas jen připravují... a připravují... škoda - vypadalo to nadějně 😢

https://www.maister-energo.com/shop

Tohle kdyby vyšlo - nebylo by to špatný :D

https://www.maister-energo.com/shop/bat ... y-11#attr=
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Aktuální písnička spojená s věkem a narozeninami (VHS-Oficial music video 2015) :D - Stařešina -
Letošní NOVINKA - VHS - Dobro a zlo (Oficial music video 2025) -
eman

Nový příspěvek od eman »

Nadějně to nevypadalo nikdy. Nepřinesli vůbec nic nového, neukázali ani prototyp, podle mě to byl podvod hned od začátku nebo tam měl někdo tak velké ego, že si nedokázal přiznat, že není převratný vynálezce. Dost mi to připomíná aféru Theranos.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
pibi
Reputace: 246
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Cca 350 000,- CZK za úložiště 15,6 kWh je tedy totální úlet.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
TomHC
Reputace: 441
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

To je niečo ako Intel v posledných rokoch, ide hlavne o "pocit" 💩
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 06/2025 = 12 MWh AC
Valdano

:dontknow: Nechápu, že jim na to po všech těch peripetiích ještě pořád někdo chodí. V novinkách se chlubí, že jsou registrovaným dodavatelem NATO a také viz níže zmínka o tom, že mají údajně již domluvenou zakázku pro armádu ČR.

Magna Energy Storage: Den otevřených dveří: Nový směr a premiéra HE3DA Marine Battery Packu

22. května 2025 uspořádala společnost Magna Energy Storage a.s. (dále jen MES) ve výrobním závodě v Horní Suché akci "MES - Investorský den". Tato akce byla určena pro více než 100 účastníků z řad investorů a obchodních partnerů a kapacita byla zcela naplněna.

Po úvodní prezentaci následovala prohlídka závodu, kde byly na jednotlivých stanovištích představeny nové produkty. Jako první bylo představeno 500kWh bateriové úložiště, vyvinuté pro potřeby armády ČR. Systém, již byl úspěšně testován během vojenského cvičení FECL v Bechyni a další fáze testování proběhne začátkem června v rámci konference Spojovacího vojska v Lipníku nad Bečvou. Výsledkem těchto úspěšných testů je příprava na následnou realizaci již domluvené zakázky.

Dalším představeným produktem byla startovací baterie HE3DA 6T, vyvíjená jako náhrada za tradiční olověné 24V/48V baterie používané v armádách NATO. Díky jednoduché, robustní architektuře článků HE3DA je tento produkt ideálním kandidátem pro tento typ baterie s vysokými nároky na spolehlivost. Díky svým vlastnostem má HE3DA baterie potenciál stát se snadnou náhradou za olověné typy baterií.

Klíčový moment nastal při představení nového produktu Marine Battery Pack. Jedná se o kompaktní modulární bateriový systém o kapacitě 7 kWh. Navržený je tak, aby odolal extrémním podmínkám v námořní dopravě. Využívá články druhé generace "BES", které se vyznačují vysokou odolností, bezpečností a minimálními nároky na údržbu. Díky své konstrukci najde uplatnění nejen na lodích, ale také jako standardizovaný modul v kontejnerových úložištích společnosti MES.

Součástí praktické prezentace byla rovněž prototypová poloautomatická výrobní linka určená pro druhou generaci bateriových článků BES.

Závěrečná část programu byla věnována diskuzi a networkingu, která poskytla investorům jedinečnou příležitost vstoupit do přímého dialogu s hlavními představiteli projektu přímo na místě.
Mex
Reputace: 193
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Mám z toho pocit, že ten pan Procházka tomu fakt věří. Takže proto mluví a vypadá dost přesvědčivě, protože je (z jeho pohledu) upřímný.

Ale v mnoha věcech si protiřečí.
Tvrdí, že jejich výrobní postup je výrazně jednodušší než klasické metody. Ale přitom linku nejsou schopni rozjet už 7 nebo kolik let.
Navíc pokud je ta výroba jednoduchá (jak říká) a chemie článků je stejná jako u běžných baterek, tak proč jsou ve výsledky ty jejich baterky tak šíleně drahé?
No a samozřejmě nejvíc podezřelé je, jak nebyli ochotni to nikomu dát na nezávislé testy.

Docela by mě zajímalo, jak to vlastně má fungovat.
On tam mluví o tlustém separátoru, až třeba 2mm. U LiIon baterek je nositelem náboje iont Li+, který musí procházet separátorem.
Ale pokud je tak tlustý a navíc s malou plochou, tak by přece baterka musela mít velký vnitřní odpor. A to podle tabulky parametrů nemá.

Mluví tam o nanomateriálech a o lisování. Ale ty materiály jsou kde a jak uspořádané?
K aktivnímu materiálu elektrod musí přiléhat sběrače proudu, které (asi) musí mít velkou plochu. Aspoň u běžných článků to tak je.
Tak co se tam teda vlastně lisuje? Nějaká "tabletka" slisovaného nanoprachu aktivního katodového a anodového materiálu? A k ni z jedné strany separátor a z druhé strany kovová elektroda?
Kdyby to tak bylo, a fakt to fungovalo, tak by to opravdu byla docela pecka. Ale je to tak?

Fakt by mě to zajímalo. A to jejich tajení moc nechápu. Pokud chtějí vyrábět výrobek, který pak půjde na běžný trh, tak si přece nějaký kus pak konkurence tak jako tak bude moc koupit a udělat reverse-engineering, pokud v tom je nějaké zázračné know-how.
gupa
Reputace: 140
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Nechápu. Armáda by měla mít své specifikace a certifikace. Pokud si to armáda koupila přes nějaké koně, proč otom dále mluví? Potom bych chtěl vidět ty testy. Pokud by se prosrala jen jediná bitva nebo boj kvůli nějaké baterii co nevydrží dle vidu ani svou váhu, tak potěš koště s AČR.

příběh pokračuje, hledají se další věřící investoři, takový dojem to celé nyní dělá...
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
Valdano

Mex píše: pát kvě 30, 2025 4:12 pm
Zde je odkaz na Patent HE3DA na kompozitní anorganický separátor pro lithiové akumulátory s trojrozměrnými elektrodami. Je tam k tomu rozsáhlý popis v češtině a jsou tam i nějaké grafy a obrázky. Zkuste na to mrknout jestli z toho něco vůbec dává smysl a jestli to nejsou jen obecné bláboly a mlžení.
Valdano

gupa píše: pát kvě 30, 2025 4:23 pm
Nechápu. Armáda by měla mít své specifikace a certifikace. Pokud si to armáda koupila přes nějaké koně...
Podle tohoto zřejmě má Magna Energy Storage certifikaci pro NATO. Takže ne přes koně, ale přímo.
Magna Energy Storage píše:
Získání NCAGE kódu představuje důležitý milník – potvrzuje naši technickou způsobilost, důvěryhodnost a připravenost podílet se na klíčových obranných projektech. Tento krok rovněž otevírá nové možnosti zapojení do mezinárodních programů a veřejných zakázek v oblasti obrany a bezpečnosti.
Kód NCAGE neboli kód NATO pro obchodní a vládní subjekty je unikátní pětimístný alfanumerický identifikátor používaný v rámci kodifikačního systému NATO (NCS) k identifikaci subjektů, především výrobců, ale také distributorů, normalizačních orgánů, vládních organizací a poskytovatelů služeb certifikovaných pro armádní zakázky.
eman

Nový příspěvek od eman »

Jestli za to armáda vyhodila peníze, tak podávám žalobu pro zpronevěru. I ten poslední kutil by to poskládal za pětinu ceny.
Certifikace pro NATO je jenom papír. Naše firma má certifikace na kdejaku kravinu, dokonce i jako dodavatel ESA a nepamatuji se, že by jsme pro ně kdy něco řešili a certifikace bylo defakto byrokratické kolečko, stejně jako ISO.
Ten patent je taky jenom papírová záležitost. Úřad nezkoumá, jestli to funguje nebo ne. Prostě shrábne prachy a vydá patent.
Mex
Reputace: 193
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: pát kvě 30, 2025 5:11 pm
Mex píše: pát kvě 30, 2025 4:12 pm
Zde je odkaz na Patent HE3DA na kompozitní anorganický separátor pro lithiové akumulátory s trojrozměrnými elektrodami. Je tam k tomu rozsáhlý popis v češtině a jsou tam i nějaké grafy a obrázky. Zkuste na to mrknout jestli z toho něco vůbec dává smysl a jestli to nejsou jen obecné bláboly a mlžení.
Díky.
Je to teda na delší zimní večery, ale vypadá to zajímavě. :read:

Jsou docela zajímavé ty datumy:
Přihlášeno: 05.07.2022
Zveřejněno: 31.01.2024
Uděleno: 21.12.2023
Oznámení o udělení ve věstníku: 31.01.2024

Je asi možné, že tomu předcházel nějaký předchozí patent. Protože oni se tím zabývají snad už 20 let nebo kolik.
Valdano

eman píše: pát kvě 30, 2025 6:06 pm
Jestli za to armáda vyhodila peníze, tak podávám žalobu pro zpronevěru...
Zakázka ještě nebyla dokončena. Takže platit bude armáda zřejmě až později (pokud už neplatila něco před dokončením) a zatím to asi jen bezplatně testuje viz zmínky na webu Magna Energy Storage o tom, že 500kWh bateriové úložiště, vyvinuté pro potřeby armády ČR, bylo úspěšně testováno během vojenského cvičení FECL v Bechyni a další fáze testování proběhne začátkem června v rámci konference Spojovacího vojska v Lipníku nad Bečvou. Pokud máte možnost si to ověřit tak to udělejte a pak můžete začít sepisovat tu žalobu. ;)
eman píše: pát kvě 30, 2025 6:06 pm
Ten patent je taky jenom papírová záležitost. Úřad nezkoumá, jestli to funguje nebo ne. Prostě shrábne prachy a vydá patent.
Pokud jde o patent, nikdo tu netvrdil, že to co je v tom patentu popsáno je v reálu proveditelné a přináší to nějaké výhody oproti současnému stavu v této oblasti, ale na druhou stranu jen tak šmahem to zavrhnout bez odborného posouzení také není správná cesta. Právě proto jsem psal pro Mexe ten odkaz na podrobný popis toho patentu, aby se na to podíval a posoudil to pokud je s touto problematikou blíže obeznámen.

Patent včetně podrobného popisu je volně k dispozici a pokud tomu tedy někdo rozumíte a dokážete posoudit jestli to co je v tom patentu uvedeno má nějaký reálný přínos oproti současnému stavu u běžných lithiových článků a je to reálně proveditelné a nebo jestli jsou to jen plané bláboly a mlžení o ničem tak to prostě posuďte a napište sem ve stručnosti proč to je a nebo naopak není reálné. ;)
eman

Nový příspěvek od eman »

Mex asi sotva něco vymyslí, protože oni v reálu nikdy neukázali jak výrobní postup, tak vůbec žádný výstup. Ten patent je tak obecný blábol, že to nestačilo ani té čínské firmě a když za svoje peníze požadovali něco víc než sliby, vystrčili je před dveře a teď se soudí nebo soudili.
Pokud by ten patent měl nějaký reálný efekt, tak už ho Číňan vyzkoušel a okopíroval. Jediné co jsem u nich viděl já, je obří barák a tam v regálu stejné články co tu my kupujeme z Nkonu. Oni to mají defakto vymyšlené dobře, protože prokázat podvod by znamenalo doslova rozřezat jimi dodanou baterii na plátky a provést analýzu obsahu.
gupa
Reputace: 140
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Prostě popisuje ve svém patentu AGM.(absorptive glass material)

A pokud někdo něco ví o bateriích- Základem je. Pokud jde o plynný, nebo pevný nebo kapalný separátory, jsou vždy a za každých okolností 3D. Tím chci sdělit, že neexistují dvourozměrné separátory. Existují samozřejmě testy na časové ose, čtvrtý rozměr, což je základ pro trvanlivost separátorů v cyklech. Pro armádu je to kničemu. AGM je křehký materiál. U armády musí vše vydržet několik G otřesů a ran a musí fungovat ikdyž se např. baterie pokosí střelivem nebo střepinami.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz