Rozdíly v měření výroby a skutečné spotřeby
Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
-
- Reputace: 3
- Lokalita: Beroun
- Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 33 kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Rozdíly v měření výroby a skutečné spotřeby
Zdravím fvéčka, zjistil jsem zajímavé rozdíly v množství vyrobené elektřiny dle údajů Epevrů a skutečnou spotřebou na elektroměrech jednotlivých větví rozvodů. Od listopadu do února, při průměrné výrobě 12 kWh/den byl rozdíl cca 10%. Od března do teď to lže o skoro 25%. Třeba včera... na výstupech v součtu 43 kWh, dle epevrů 56 kWh... V technické místnosti je teplota cca 20-24 st.C, ta nižší je ráno. Je fakt, že to pro mne není žádný problém, ale AT kamarád se nabídl pomoct se zběrem dat do pc a tímhle mě pověřil. Protože kdyby to takhle lhalo, tak to nemá cenu něco zbirat...jak jste na tom vy??
-
- Reputace: 278
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Re: Rozdíly v měření výroby a skutečné spotřeby
Panebože nic neměří přesně a chyby se sčítají a každé zařízení má taky nějakou účinnost.
Takže jakou přesnost mají ty elektroměry, jakou přesnost mají ty ostatní měřáky atd........
PS. Určitě nebudeš pořizovat měření s přesností na 0.1% to nezaplatíš.....
Takže jakou přesnost mají ty elektroměry, jakou přesnost mají ty ostatní měřáky atd........
PS. Určitě nebudeš pořizovat měření s přesností na 0.1% to nezaplatíš.....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
Tak nevím přesnost měření epevrů 4415 N, ty na 230 V jsou odečtove na DIN lištu (+/- 2%)... Je mi divné, že se ta chyba zvětšuje s množstvím, v měnících? dle výrobce 5%.. kolik ztratím v baterkach?
-
To já nevím kolik strácíš v baterkách to závisí jaké používáš.
Elektroměr taky neměří v celém rozsahu stejně, atd.....
Já mám elektroměry pouze na AC IN a na AC OUT a víc to neřeším, samozřejmě měniče taky měří, ale podle nich se neřídím.
Takže řeším pouze spotřebovanou elektřinu z DS (AC IN) a co jsem spotřeboval AC OUT a rozdíl je co jsem ušetřil a tím pádem FVE vyrobila.
Elektroměr taky neměří v celém rozsahu stejně, atd.....
Já mám elektroměry pouze na AC IN a na AC OUT a víc to neřeším, samozřejmě měniče taky měří, ale podle nich se neřídím.
Takže řeším pouze spotřebovanou elektřinu z DS (AC IN) a co jsem spotřeboval AC OUT a rozdíl je co jsem ušetřil a tím pádem FVE vyrobila.
3,6kWp

-
Tak , já, jsem se vzrůstající radostí sledoval jen pokles na vstupu že sítě, teď mi radost kalí, že se nemůžu chlubit vlastním dílem, jako ti, co si to nechali udělat za dotace a mají vše v telefonu:-))
-
Taky třeba něco dělám špatně, protože když vidím, že lifepo baterie jsou na 95 a víc %, je mechanicky odpojim a zbytek nechám na olovu až do večera. Vadilo mě totiž že pořád šla do mínusu plusu...
-
- Moderátor
- Reputace: 743
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
To je fakt skvělý nápad ... Cyklovat olovo, které to nemá rádo a LFP, kterému to nevadí, tak odpojit ...
Já pořídil Liionky (protože zrovna byly k dispozici) právě kvůli tomu, aby pobraly to cyklování během dne.
Ad měření epeverů - ukazují víc, než vyrobí dle smartshuntu ...
Ad měření Victronu výkonu měniče - lže asi o 120 W ...
Za bernou minci považuji elektroměry na výstupu.
Já pořídil Liionky (protože zrovna byly k dispozici) právě kvůli tomu, aby pobraly to cyklování během dne.
Ad měření epeverů - ukazují víc, než vyrobí dle smartshuntu ...
Ad měření Victronu výkonu měniče - lže asi o 120 W ...
Za bernou minci považuji elektroměry na výstupu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 93
- Lokalita: Juh BBSK
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Výrobu regulátorů z panelů nemůžeš považovat za celkovou výrobu elektřiny. Ty Epever 4415, co zmiňuješ, ukládají DC na sběrnu a pak do baterie. A z baterie {případně z panelů, pokud je dostatek výkonu) to jde do měniče. A vše po cestě, včetně různých měřáků a pojistek má svou spotřebu a ztráty. Takže za měničem zcela jistě naměříš míň.
U mne je rozdíl mezi součtem regulátorů a měřením za měničem asi 20%. Nic není kalibrováno. Taky podle toho nefakturuji, takže jde jen o orientační měření a meziroční a meziměsíční srovnání.
U mne je rozdíl mezi součtem regulátorů a měřením za měničem asi 20%. Nic není kalibrováno. Taky podle toho nefakturuji, takže jde jen o orientační měření a meziroční a meziměsíční srovnání.
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
Oni moc necyklujou, když jsou lifepo odpojené, už je po poledni, vše je vyprané, vysušené, umyté, voda ohřát,topení natopena, je tam jen pár čerpadel s trvalým proudem a drobnosti. 6 X epevery jsou nastavené tak, že když jojo svítí tak jede jen jeden nastavený na olovo,ostatní jsou odstupňovaný od 55,0V do 54,6 V.za normálního provozu pod 53 V olovo neklesne dokud na večer nepripojuji lfp.. a hlavně, olovo mi zabírá místo na lfp... 150 ah jsem prodal, ale ještě tam mám 2 sety 240 ah. Zatím mají magické oko zelené. Jeden set 2vou, druhý 3ří letý.
-
Mě vadí rozdíl mezi malou a normální výrobou...ChlapeczDediny píše: čtv kvě 22, 2025 10:56 pmVýrobu regulátorů z panelů nemůžeš považovat za celkovou výrobu elektřiny. Ty Epever 4415, co zmiňuješ, ukládají DC na sběrnu a pak do baterie. A z baterie {případně z panelů, pokud je dostatek výkonu) to jde do měniče. A vše po cestě, včetně různých měřáků a pojistek má svou spotřebu a ztráty. Takže za měničem zcela jistě naměříš míň.
- sindyk
- Reputace: 63
Dají se najít na internetu obrázky různých MPPT, mezi nimi i BN řada od Epeveru (AN řadu jsem nenašel), ale většinou mají cosi společné:
1/ nejvyšší účinnost mají při malém výkonu
2/ účinnost klesá se stoupajícím výkonem
3/ účinnost klesá se zvětšujícím se rozdílem napětí panelů oproti napětí baterií
Pro ilustraci přikládám obrázek té BN řady, jak to vypadá.
A podle dat z mého ansámblu vyplývá, že do systému vlezlo v dubnu celkem 878 kWh (PV + grid) a na druhém konci vylezlo jen 774 kWh, což znamená 88% účinnost. Zbytkem temperuju garáž
1/ nejvyšší účinnost mají při malém výkonu
2/ účinnost klesá se stoupajícím výkonem
3/ účinnost klesá se zvětšujícím se rozdílem napětí panelů oproti napětí baterií
Pro ilustraci přikládám obrázek té BN řady, jak to vypadá.
A podle dat z mého ansámblu vyplývá, že do systému vlezlo v dubnu celkem 878 kWh (PV + grid) a na druhém konci vylezlo jen 774 kWh, což znamená 88% účinnost. Zbytkem temperuju garáž

- Přílohy
-
- Snímek obrazovky 2025-05-22 233401.png (69.19 KiB) Zobrazeno 447 x
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | olovo mix 492Ah/48V
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
-
Prostě řečeno, údaje z epevrů jsou pouze informativní...grafy nebudou, nemám rád, když se mnou někdo hraje mlýnek! Hlavně elektronika))))
-
Tak grafy si můžeš udělat sám na to nepotřebuješ server někde v číně a pak víš že ti to číňan nevypne 
Viz: třeba viewtopic.php?t=14023#p257451
Normálně v node red dříve to běželo na rpi dnes to běží přímo na routru L009UiGS-2HaxD-IN zatím se zdá že je to OK, ten router jsem získal za rozumnou cenu, node red ho vytěžuje na 25% viz:

Viz: třeba viewtopic.php?t=14023#p257451
Normálně v node red dříve to běželo na rpi dnes to běží přímo na routru L009UiGS-2HaxD-IN zatím se zdá že je to OK, ten router jsem získal za rozumnou cenu, node red ho vytěžuje na 25% viz:
3,6kWp

-
- Reputace: 168
- Lokalita: Pod Karpatmi
Toto vobec nieje pravda!!v telefone to mozes mat aj ty! Len musis chciet a hladat sposoby!Brumla píše: čtv kvě 22, 2025 9:19 pmTak , já, jsem se vzrůstající radostí sledoval jen pokles na vstupu že sítě, teď mi radost kalí, že se nemůžu chlubit vlastním dílem, jako ti, co si to nechali udělat za dotace a mají vše v telefonu:-))

Nie vsetci vieme vsetko! ale vsetci vieme (ty odtialto z fora) to ze ti ktory to maju na dotacie tak sa nemaju teda cim chvalit ci uz maju alebo nemaju apku v telefone!
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania

-
- Reputace: 4
- Lokalita: Zdiby
- Výkon panelů [Wp]: 9120
- Kapacita baterie [kWh]: 27
SA mi ukazuje rozdil mezi charge/discharge battery bezne kolem 10%.Rozdil mezi vyrobou a celkovou spotrebou pod 20% neklesa nikdy.Nejake odchylky vubec neresim-dulezite je ze elektromer od CEZu se od jara do podzimu nepohne(ani nemuze-vypnuty jisticBrumla píše: čtv kvě 22, 2025 8:58 pmTak nevím přesnost měření epevrů 4415 N, ty na 230 V jsou odečtove na DIN lištu (+/- 2%)... Je mi divné, že se ta chyba zvětšuje s množstvím, v měnících? dle výrobce 5%.. kolik ztratím v baterkach?
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) , 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
-
- Reputace: 316
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Mě smartshunt říká, že se ztratí 5% v baterii. 3-5 v mppt. 10-15 na měničích
-
- Reputace: 23
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Četl jsem jeden článek, že pokud není několik měsíců žádný odběr (bez zjevné příčiny), pak se může stát, že si distributor vyhodnotí hodiny jako poškozené, zákazníka označí jako černého odběratele a odběratel zaplatí zpětně za "předpokládaný" odběr, což je několika-násobně více, než při běžné spotřebě.gold1 píše: sob kvě 24, 2025 5:29 pm
SA mi ukazuje rozdil mezi charge/discharge battery bezne kolem 10%.Rozdil mezi vyrobou a celkovou spotrebou pod 20% neklesa nikdy.Nejake odchylky vubec neresim-dulezite je ze elektromer od CEZu se od jara do podzimu nepohne(ani nemuze-vypnuty jistic)
Je to ustanoveno i v nějakém zákoně, takže pokud si distributor usmyslí, pak může samosolárníka bez registrace pěkně potopit.
Osobně a právě z tohoto důvodu nechávám hodiny puštěné (i když není žádný odběr) a jednou do měsíce odeberu 1kwh, aby se změnilo číslo a hned fotím. Je to jediný důkaz o nepoškozených hodinách a obrana proti nekalému jednání distributora.
Toto je jediná páka, kterou na nás má. Dělám maximum, abych se této závislosti na DS zbavil. Jednou od nich ten zásek Off-gridů totiž přijde.

-
Jak je vyhodnotí je mi s prominutím u .......
Tak je vymění a samozřejmě je musí skontrolovat a test vyjde OK že jsou v pořádku tak ti nemůže naúčtovat nic navíc než co naměřily.
Samozřejmě pokud zjistí že jsou KO naúčtuje se průměrná spotřeba z minulého období.
A pokud máš FVE už nějaký rok tak se spětně dá dohledat že v létě máš spotřebu 0 a v zimě normálně XX kWh....
Prostě jednoduše to nejde tak jednoduše si vycucat spotřebu z prstů a zaplať.
Taky není vhodné vypínat hlavní jistič před hodinami, jen ať jsou v činnosti a zaznamenávají data, ať si je distributor může přečíst.....
Tak je vymění a samozřejmě je musí skontrolovat a test vyjde OK že jsou v pořádku tak ti nemůže naúčtovat nic navíc než co naměřily.
Samozřejmě pokud zjistí že jsou KO naúčtuje se průměrná spotřeba z minulého období.
A pokud máš FVE už nějaký rok tak se spětně dá dohledat že v létě máš spotřebu 0 a v zimě normálně XX kWh....
Prostě jednoduše to nejde tak jednoduše si vycucat spotřebu z prstů a zaplať.
Taky není vhodné vypínat hlavní jistič před hodinami, jen ať jsou v činnosti a zaznamenávají data, ať si je distributor může přečíst.....
3,6kWp

-
- Reputace: 23
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
"je musí skontrolovat a test vyjde OK že jsou v pořádku"
Když bude chtít aby nebylo OK, tak prostě OK nebude. A to ani před soudem, kam už hodiny můžou dojít KO.
"Samozřejmě pokud zjistí že jsou KO naúčtuje se průměrná spotřeba z minulého období."
S tímto nesouhlasím. Je to jinak.
"Prostě jednoduše to nejde tak jednoduše si vycucat spotřebu z prstů a zaplať."
Jestli si matně pamatuji, tak by to mělo být počítáno dle rezervovaného příkonu, ale úplně jistý si tím nejsem.
Když bude chtít aby nebylo OK, tak prostě OK nebude. A to ani před soudem, kam už hodiny můžou dojít KO.
"Samozřejmě pokud zjistí že jsou KO naúčtuje se průměrná spotřeba z minulého období."
S tímto nesouhlasím. Je to jinak.
"Prostě jednoduše to nejde tak jednoduše si vycucat spotřebu z prstů a zaplať."
Jestli si matně pamatuji, tak by to mělo být počítáno dle rezervovaného příkonu, ale úplně jistý si tím nejsem.
-
A jak to teda je?
Zjistím že jsou hodiny OK a máš jistič 3x25A tak ti naúčtujeme maximální pálku co přes ten jistič může projít? Ale no tak toto nehrozí ..........
To u každého soudu vyhraji.....
Samozřejmě něco jiného je pokud najdou černý odběr a podobně, ale pokažené hodiny nejsou černý odběr......
A to jakou jsem měl v měsících spotřebu jde spětně dohledat a pokud máš v létě třeba 2kWh tak ti nemůžou naúčtovat 100kWh !!!!!!
Například já jim jednoduše každý měsíc sám posílám stav elektroměru a samozřejmě se jim letní spotřeba nelíbí tak po mě chtějí fotky, a vždy to akceptovaly a mám to hesky zaznamenané takže na mě s nějakou poruchou nemůžou...... (Nebo lépe řečeno bude se špatně dokazovat....)
Zjistím že jsou hodiny OK a máš jistič 3x25A tak ti naúčtujeme maximální pálku co přes ten jistič může projít? Ale no tak toto nehrozí ..........
To u každého soudu vyhraji.....
Samozřejmě něco jiného je pokud najdou černý odběr a podobně, ale pokažené hodiny nejsou černý odběr......
A to jakou jsem měl v měsících spotřebu jde spětně dohledat a pokud máš v létě třeba 2kWh tak ti nemůžou naúčtovat 100kWh !!!!!!
Například já jim jednoduše každý měsíc sám posílám stav elektroměru a samozřejmě se jim letní spotřeba nelíbí tak po mě chtějí fotky, a vždy to akceptovaly a mám to hesky zaznamenané takže na mě s nějakou poruchou nemůžou...... (Nebo lépe řečeno bude se špatně dokazovat....)
3,6kWp