Menic v starem dome Tn-c

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Pavel66
Reputace: 4

Re: Menic v starem dome Tn-c

Nový příspěvek od Pavel66 »

Cipis.Ano mas pravdu,posledni odstavec co pise Soban - vsecko rozkopat a rekonstruovat ,tos tady do mne tlacil porad.
Ale Soban to cele presne popsal. Do stare instalace se vubec nebude zasahovat,ta si pojede svuj zivot. Od menice bude a tohle bylo od same zacatku v planu jeden novy samostatny zasuvkovy obvod.

Jedina vec ,ktera trochu meni cely pohled mi vysla po nekolika nasobnem precteni vasich prispevku.
Ohledne velikosti menice. Racionalne jsem pochopil ,aby byl bezproblemovy provoz lednice,mrazak + par drobnosti .Menic 5kw / 48v
nasledne jsem se docetl : Velikost menice se doporucuje 80 - 90 % vykonu panelu. Prostor a ztoho nasledny vykon by v nasem pripadu byl 2,4 kwp . Tak ze i 3kw menic by byl vlastne lechce predimenzovany ,ale nazvladal by nase ocekavani.
:-( to je asi realita. Zase se mi rozsirili vedomosti.
Soban
Reputace: 269
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Soban »

Velikost měniče nezávisí na panelech, ale na max odběru co potřebuji.

Od max proudu co může brát měnič se odvíjí baterka, a od toho jak dlouho potřebuješ aby vydržela tak volíš kapacitu.

Panely pak tak aby se baterka nabyla a pokryla se spotřeba, tak stejně kolik panelů můžeš připojit k mppt v měniči......
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
cipis
Moderátor
Reputace: 742
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Nic takoveho jsem nerikal!
Celou dobu tvrdim, ze si mas vedle menice udelat velky rozvadec, uplne nejvetsi, co se ti tam vleze.
A postupne tahat nove a nove okruhy, a ty zapojovat do noveho rozvadece. To tys zacal kabelem pres pudy, tak proto jsem ti psal, at uz rovnou pocitas s vice, at to zacnes delat od zacatku uz poradne. A casem tak postupne predelas vsechno. I proto jsem psal o sekani v mistnostech az uplne nakonec, o ukonceni kabelu v krabici.
Jenze ty furt neco o starem rozvadeci, nekteri se pridavaji, ze to tak je 100 let a dalsich 50 bude atd.
Ale to je nesmysl. Za deset let v tom baraku bude kdo? Za deset let to bude stat kolik? Proto ty dotazy na buldozer a budoucnost.
Do stareho rozvadece vubec nehrab, jen nejak vytahni odvod k menici. A natahni take nejaky central stop, aby starousci mohli v pruseru buchnout do cudliku a odstavit komplet FVE. Kde si vypnou elektrinu stavajici vi, ale do sklepa se asi nepozenou, aby to vypinali na dvou mistech.

Vykon menice pocitas uplne spatne.
Beres to opacne.
Prvne si spocitas, jaky mas prikon, jake jsou soubehy. A z toho ti vyjde vykon menice. V dnesni dobe je proste 5kW naproste minimum.
A na zaklade spotreby za den si namyslis baterie. A k tomu pak adekvatni pocet panelu.
Kdezto ty jdes spatne, mas dany pocet panelu kvuli umisteni (to nema treba zahradu, dvorek, nejaky pristresek na rozsireni?), a na zaklade toho dopocitavas menic.
Vychazi se obvykle z rocni spotreby, to se rovna pocet MWh poctu kWp na strese. Baterka je pak 2-3x v kWh jako je v kWp na strese.
A menic se dimenzuje na prikon domacnosti.
Samozrejme musis mit nejaky pomer, 1kWp k 11kW menici je nesmysl, to bys musel mit baterky jak krava a pres noc dobijet z DS.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Pavel66

Bohuzel poradi jsem mel dobre z duvodu mistnich pomeru. Tvuj ,nebo doporuceny postup muze delat ten ,ktery ma velke moznosti a na ulozeni panelu. Proste idealni podminky.
Strecha je eternitova do toho nezasahovat. Dobre ze nazatika. Na jizni fasade je fve pro tuv ,pres 2 roky samo domo spokojenost. A tedkom soused vytrhal 5 m vysoke tuje na jizni strane na hranici pozemku.Najednou se udelal prostor.bude tam met betonovy plot. Tak ze zastreseni pruchodu panely. Z toho plyne ze ja jsem nikde nic o tahani kabelu pres pudu neuvdel. Svod v elektroliste po fasade pres zed do sklepa.
Proto mam stanoveny vykon FVE . opacne to proste nejde. 2,4 kwp .Jak se rika ber nebo nech lezet :-(
A tedkom jak jsem nabral nejake vedomosti a pocitam to z opacne strany ,tak zjistuji ze jsme tam kde jsme.
Vykon dle vseho nebude dostatecny.
A budoucnost 10 - 15 let? Bohuzel barak pokud vejde u nas platnost zkurveneho bruselu ,tak nikdo nevi co stemi baraky bude. Puvodni majitel nebude mohl barak prodat,pronajat pokud nebude splnovat (ma to odborny nazev.) EKO Z toho plyne dnes jeste neznamy postup dedictvi.
A proto se chci drzet i tve rady do rozvadece nehrabat ,nejak vytahnout vyvod .
Pavel66

Soban píše: ned kvě 18, 2025 3:30 pm
Velikost měniče nezávisí na panelech, ale na max odběru co potřebuji.

Od max proudu co může brát měnič se odvíjí baterka, a od toho jak dlouho potřebuješ aby vydržela tak volíš kapacitu.

Panely pak tak aby se baterka nabyla a pokryla se spotřeba, tak stejně kolik panelů můžeš připojit k mppt v měniči......
samosebou neni to z me hlavy.Nasel jsem tento clanek,je to vycuc z razsahleho popisu.Ale tenhle odstavec jsem hledal.
Výkon střídače by měl odpovídat výkonu FVE, tedy součtu výkonů všech fotovoltaických panelů. Obecně se doporučuje zvolit střídač s výkonem 80-90 % výkonu panelů. Toto pravidlo platí, protože panely dosahují svého maximálního výkonu jen za ideálních podmínek, které se v praxi moc nevyskytují. Jinými slovy: Výkon FVE v průběhu roku značně kolísá. A to nejen v průběhu roku, ale i během dne. Toto kolísání poměrně dobře počítá program PVSOL, který mimo jiné také slouží k návrhu střídače FVE včetně jeho optimálního výkonu.

cipis mi napsal ze muj postup je spatny,prvne zjistit spotreby od toho stridac a pak teprve pocet,vykon panelu.Asi je to spravny postup v idealnich podminkach.
Takhle ja jsem postupovat nemohl.Musel jsem z opacne strany. Nemel jsem jeste tyhle vedomosti.
Tak ,ze kdyz mam vykon panelu 2,4 kwp jeste orientovanych na azimut - 60 tak je asi kazda rada draha:-(
kodl69
Reputace: 972
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Zkusíme to od začátku. ten článek pojednává o dimenzování osotorvního systému nebo o dimenzování ongrid bez baterie? Tady bude ten začátek nedorozumění. Zkusil bych selskou logiku, kterou nakonec napasuju na systém, kterej funguje: jednočlenná domácnost, varná konvice, kávovar, 900W klimatizace, dvouplotýnkovej vařič. V rozumné míře to může fungovat s 3kW měničem, pokud obsluha ví, co dělá. Pokud chce zapnout všecno naráz, bude i 5kW málo. A teď kolik k tomu panelů? Taky 3kWp nebo 5kWp? proč? denní spotřeba je okolo 10kWh, a na to ti stačí 1.2kWp panelů po 9 měsíců v roce. Další parametr je kapacit abaterií, a ta by měla být taková, aby ani maximální proud do měniče nebyl větší než baterie snese, a zároveň by to měla být energie minimálně na 1 den provozu bez slunka. v tomhle případě je tam cca 400Ah/25V tj 10kWh. V prvním kole by stačilo i 5kWh, ale víc je víc.
A tady je obrázek, tak to v praxi :
Screenshot 2025-05-18 at 18-38-55 Bělá - VRM Portal.png
Pořád si myslíš, že jsou potřeba 4kWp panelů na 3kW měnič?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
ACDC
Reputace: 9
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 5,600
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ACDC »

Zase se tady blbne s chráničema. Žili jsme bez nich padesát a víc let. A přežili. Jo a měnič vypne zkrat, 2x jsem to nechtěně zkusil. Ale ne hned na výstupu, ale o dvě patra níž, takže tam nějaká impedance byla. Jističe o ničem nevěděli :D
5,6kW , RESACS, EPEVER, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
cipis
Moderátor

Spatne zvoleny jistic.

Jo, byli jsme bez nich, ale take bylo o nekolik nul vselijakych spotrebicu a vseho mozneho mene. A take se toho lidi bali mnohem vic nez ted.

Ta mrtva muzska cast 3 generaci u reky by asi byla rada za chranic ...
1 kW "nabíječka" 24 V
Soban
Reputace: 269
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

To s panely platí u ongrid měniče!

Prostě když panely víc nedají tak je ti 100kW měnič k ničemu když tu energii nemá kde brát!

Jinak jistič tě za měničem nevypne z jednoho důvodu, má větší prodlevu jak měnič.
To by jsi musel mít snad 50kW měnič a mít za nim B16A pak asi stačí zareagovat.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Pavel66

kodl69 píše: ned kvě 18, 2025 6:43 pm
Zkusíme to od začátku. ten článek pojednává o dimenzování osotorvního systému nebo o dimenzování ongrid bez baterie? Tady bude ten začátek nedorozumění. Zkusil bych selskou logiku, kterou nakonec napasuju na systém, kterej funguje: jednočlenná domácnost, varná konvice, kávovar, 900W klimatizace, dvouplotýnkovej vařič. V rozumné míře to může fungovat s 3kW měničem, pokud obsluha ví, co dělá. Pokud chce zapnout všecno naráz, bude i 5kW málo. A teď kolik k tomu panelů? Taky 3kWp nebo 5kWp? proč? denní spotřeba je okolo 10kWh, a na to ti stačí 1.2kWp panelů po 9 měsíců v roce. Další parametr je kapacit abaterií, a ta by měla být taková, aby ani maximální proud do měniče nebyl větší než baterie snese, a zároveň by to měla být energie minimálně na 1 den provozu bez slunka. v tomhle případě je tam cca 400Ah/25V tj 10kWh. V prvním kole by stačilo i 5kWh, ale víc je víc.
A tady je obrázek, tak to v praxi :Screenshot 2025-05-18 at 18-38-55 Bělá - VRM Portal.png
Pořád si myslíš, že jsou potřeba 4kWp panelů na 3kW měnič?
p.kodl69 zalozil jsem tohle tema,na zacatku jsem o menici nic nevedel. Jasne necetl jste vse,spotreba byla vypsana.
Dvouclenna dom. predstava na FVE - mrazak,lednice, 2x tv ty ale nejedou cely den. V prech.obdopi topidlo 700W ,ale neni podminkou.
Bylo mi vysvetleno ze z duvodu rozbehu mrazak/lednice je zapotrebi 5Kw stridac 48V . Pro panely je omezeny prostor ,vleze max.5 kusu - 2,4kwp
Tak ze ja si vubec nemysli ze potreba 4kwp na 3kw menic,ale tedy si myslim ze 2,4kwp je malo na 5 kw menic :-(
Pavel66

ACDC píše: ned kvě 18, 2025 6:58 pm
Zase se tady blbne s chráničema. Žili jsme bez nich padesát a víc let. A přežili. Jo a měnič vypne zkrat, 2x jsem to nechtěně zkusil. Ale ne hned na výstupu, ale o dvě patra níž, takže tam nějaká impedance byla. Jističe o ničem nevěděli :D
S chranicemi mate pravdu.100 roku tu nebyli a jeste dlouho v statisicich nemovitostech ceska,slovenka nebudou.
Argument ,ze je vic spotrebice je argument jak noha. V starych baracich,priklad moji rodice ,cely barak 2 zasuvkove okruhy.
Baraky z 80 / 90 roku uz maji zasuvkove okruhy jinac. Kazde patro zvlast,ale i kuchyn a koupelna sve okruhy. Tak jsou spotrebice rozdeleny. A bez chranicu na porcelanovych pojistkach :D
cipis
Moderátor

Tj. výrazně větší pravděpodobnost, že se někde něco stane, že něco zahoří, že někdo šáhne někam, kam nemá, že se někde prodře sto let stará šňůra, že se někde uvolní spoj.
Tyhle alibistické kecy, že něco tu sto let nebylo, tak jsou dost na *píp*!
Uvedl jsem jasný příklad, kde absence jediného chrániče způsobila smrt tří lidí.

Takže naposledy - chrániče jsou předepsané normou. Tečka. Žádná další debata o tomto.
Jestli to uděláš na prasáka, tak je to tvůj problém, varování jsi dostal.
1 kW "nabíječka" 24 V
JirkaE
Reputace: 128
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Pavel66 píše: ned kvě 18, 2025 9:58 pm

S chranicemi mate pravdu.100 roku tu nebyli a jeste dlouho v statisicich nemovitostech ceska,slovenka nebudou.
Argument ,ze je vic spotrebice je argument jak noha. V starych baracich,priklad moji rodice ,cely barak 2 zasuvkove okruhy.
Baraky z 80 / 90 roku uz maji zasuvkove okruhy jinac. Kazde patro zvlast,ale i kuchyn a koupelna sve okruhy. Tak jsou spotrebice rozdeleny. A bez chranicu na porcelanovych pojistkach :D
FV problém není ale chránič za 350Kč ano ?

5kW měnič žije z baterie do které panely 2,4kWp dají denně 15kWh a víc a míň podle počasí...

Příklad :
Spotřebu domácnosti jsem dostal loni pod 1,1kWh denně loni s Modráskem 2kW který nedal víc než 1800W a starými panely 2kWp - na 7 měsíců.
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Postupný pokrok u nás : Jirkova FVE
ChlapeczDediny
Reputace: 92
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

cipis píše: ned kvě 18, 2025 10:30 pm
Uvedl jsem jasný příklad, kde absence jediného chrániče způsobila smrt tří lidí.
Řekl bych, že za tu smrt může absence něčeho jiného...
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
ChlapeczDediny
Reputace: 92
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Pavel66 píše: ned kvě 18, 2025 9:51 pm
Tak ze ja si vubec nemysli ze potreba 4kwp na 3kw menic,ale tedy si myslim ze 2,4kwp je malo na 5 kw menic :-(
Není. Koukni na mé vlákno, rok jsem provozoval 5 kW měnič s 1,7 kWp panely na jih a 12 kWh baterkou. Teď mám k tomu 1,4 kWp kolmo k západu a 30 kWh baterku.

Měnič jede z panelů, jen když je jich opravdu hodně a opravdu svítí. Což většinou tak není. Jede z dobře dimenzovaného akumulátoru, který dobíjejí panely podle toho, jak svítí.

Jistě, že mě těší, když vidím, že výroba/spotreba 230V AC je menší, než je výroba DC z panelů, ale FVE musí jet (u mne) pět dní i při zatmění.
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Mogul
Reputace: 15
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh

Nový příspěvek od Mogul »

To je pěkné mít celodenní spotřebu jen cca 4kWh :-)
Neo
Reputace: 37

Nový příspěvek od Neo »

cipis píše: ned kvě 18, 2025 10:30 pm
Tj. výrazně větší pravděpodobnost, že se někde něco stane, že něco zahoří, že někdo šáhne někam, kam nemá, že se někde prodře sto let stará šňůra, že se někde uvolní spoj.
Tyhle alibistické kecy, že něco tu sto let nebylo, tak jsou dost na *píp*!

Takže naposledy - chrániče jsou předepsané normou. Tečka. Žádná další debata o tomto.
Jestli to uděláš na prasáka, tak je to tvůj problém, varování jsi dostal.
Chránič je jen doplňková ochrana.
Norma je pouze "soubor doporučení" jejich nedodržením neporušuješ zákon, vyhlášku.
++
gupa
Reputace: 138
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Řekl bych že pokud nejde o život, jde o hovno. Ale v tomto případě o život jde, takže chránič bych při předělávce na nové zásuvky dal. Jednou mi takovou hořicí zásuvku vybavil. Podruhé jsem sáhl. Potřetí chyba na žehličce. Počtvrté až desáté na probité mokré spirále jednoho parního stroje, kterou musím pravidelně asi každý rok kvůli této chybě měnit.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
betmen
Reputace: 109
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Nový příspěvek od betmen »

Neo píše: pon kvě 19, 2025 7:48 am
Chránič je jen doplňková ochrana.
Norma je pouze "soubor doporučení" jejich nedodržením neporušuješ zákon, vyhlášku.
na slovensku bez chranicov na zasuvkovych a svetelnych obvodoch nemas reviznu spravu.
bez reviznej spravy nemas kolaudaciu.
neviem ako to je v CR, ale v SR su uz povinne (tusim 3-4 roky, dovtedy boli povinne na svetelnych a zasuvkovych okruhoch v kúpeľniach), nie len odporucane...
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
cipis
Moderátor

U nas to plati samozrejme take.

A jak jsem rikal, dost techto debat. O chranicich jsme si tu uz povidali x krat.

A k te poznamce kolegy nahore, ze chybelo neco jineho nez ten chranic u pripadu mrtvych u cerpadla, tak je to lez. Zasadni byla ta nepritomnost chranice, ktery by to cerpadlo odstavil.
1 kW "nabíječka" 24 V