Veľký výpadok na Pyrenejskom poloostrove!

Nezařaditelné
Mex
Reputace: 188
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Veľký výpadok na Pyrenejskom poloostrove!

Nový příspěvek od Mex »

Mluvíme o tom samém obrázku?
Já tam vidím F-konektory zapojené koaxiály. Vypadá to jako stylově provedené centrum kabelové televize nebo něco podobného.

Ty jižní národy to neberou s disciplínou v elektrice zas tak vážně jako my light-Němci.
Kupodivu třeba i ve Švýcarsku na to dost kašlou. Byl jsem tam kdysi lyžovat a týden trávil v jednom horském hotelu. Jak tam byla zapojená elektrika, to bych si tady ani nedovedl představit. Lezl jsem i do rozvaděče, protože to jednou spadlo. A byl to fakt děs. A to jako správný horský hotel byl z velké části postavený ze dřeva.

Konkrétně ke Španělsku: dělal jsem jednou rekonstrukci velkého španělského textilního stroje. Byl takový veselý, kabeláž hrála všemi barvami. Takže v klidu N vedli oranžovým drátem. Ale někdy jen kousek. Na začátku to bylo například oranžové, vlezlo to do konstrukce stroje, a na druhé straně to vylezlo třeba jako bílý vodič. Prostě použili co měli zrovna po ruce. Komu by se chtělo střídat špulky, že.
Bylo opravdu zábavné zjišťovat jak je tam co vlastně zapojené.
TomHC
Reputace: 418
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od TomHC »

Áno, na foto bola zrejme káblová TV. Ale ochrana takmer žiadna, spoliehajú asi na tých 300 slnečných dní do roka :)
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 11 MWh AC
Martin P
Reputace: 79
Lokalita: Havlíčkův Brod
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66

Nový příspěvek od Martin P »

Střídače polních FVE si drží frekvenci samy, nebo jim musí frekvenci držet síť a ony do ní perou svůj výkon bez ohledu na frekvenci sítě a to až do bodu nastavení frekvenční ochrany?
Protože co jsem si všiml musí mít FVE připojené k DS mít nastavenou určitou frekvenci při jejímž překročení/podkročení se vypnou. Protože jestli došlo k dosažení meze frekvenční ochrany měničů mohly se tyto kvůli nastavení stejné hodnoty odpojit v podstatě najednou. Což by vysvětlovalo onen náhlý výpadek FVE s následným zhroucením DS. Který nastal poté, co došlo k energetické izolaci Pyrenejského poloostrova kdy jeho DS ztratila podporu DS kontinentální Evropy.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
PavelR
Reputace: 257
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 65
Chci prodávat energii: ANO

Nový příspěvek od PavelR »

je to složitější aspoň u nás podle dnešních podmínek. Střídače a rozpadová místa mají nastavení ochran do několika stupňů a toto má nejvyšší prioritu (napětí, frekvence) určitě to není tak že klesne frekvence o 1Hz a odpojí se musí umět vydržet i skokovou změnu frekvence. To je určeno buď obecně v PPDS nebo v konkrétní smlouvě o připojení.
https://www.egd.cz/sites/default/files/ ... 202021.pdf
strada 32 a dál.
V mezích těchto mantinelů je požadováno spousta dalšího viz dokument. Regulace činné, jalové od napětí, překlenutí poruchy atp.

Takto aspoňu nás. Je to poměrně komplexní záležitost. Jaký tam mají podmínky nevím.
gupa
Reputace: 136
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Mex píše: sob kvě 17, 2025 9:43 pm
Mluvíme o tom samém obrázku?
No teď jsem si to dal na plné rozlišení a ten obal svazku kabelů co jde zvrchu vypadá na kov, který dostal podle zčernání někde nahoře od blesku pecku a ty koaxy v chumlu se pěkně roškubly v místě zatáček jak ten blesk nevěděl kudy kam. :-) Ty nové čisté jsou provizorní přípojky. To rozteklé co jsem si myslel že je krabice vypadá na zachycenou hadru typu plínka. Blesky na jihu jsou pěkně hlučné a zdá se mi že práskají mnohem blíže u lidí než u nás. Zažil jsem v Duinu pár práskanců protože camp je na skále vystrčený do mraků jak Vyšehrad. Ráno motorová pila pokosila rozstrhlý strom na třísky a žilo se dál. Nikoho to naštěstí nezabilo.
20250517_163354.jpg (JPEG obrázek, 4000 × 2252 bodů) — Mozilla Firefox.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
betmen
Reputace: 102
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Nový příspěvek od betmen »

romanf píše: sob kvě 17, 2025 4:06 pm
pozorne čítaj čo som písal vyššie, všetko podstatné som už napísal
pre užívateľov s problémom pochopiť písaný text malá pomoc:
romanf píše: sob kvě 17, 2025 12:03 pm
Hlasujem peňaženkou, ak mám na výber (väčšinou áno, u plynu bohužiaľ nie) snažím sa uvažovať nad tým kam moje peniaze idú a koho tým podporím. Netvrdím že moje nákupné správanie zachráni svet, ale robím čo môžem.
..no a pre tých, ktorí pochpiť nechcú nemám čo dodať
vidis a ja nehlasujem penazenkou, ja hlasujem tym, ze sa postupne vzdavam plynu a elektriny od korporatov a uspora na nakupoch energii mi tu peňaženku plni...

ale pokial na to mas financie, priestor a cas, tak kludne rob nakupnu turistiku, ja ti v tom branit nebudem...

btw: nespalit 10MWh plynu, nie je to iste co robis ty? "robim co mozem" ? ak v tvojich ociach nie, tak si pekne se...s do ust.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
romanf
Reputace: 16
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid

Nový příspěvek od romanf »

vidím že tebe nemá význam čokoľvek vysvetľovať, buďto je tvoja schopnosť porozumieť písanému textu nekopmatibilná s tým čo dokážem napísať, alebo si skrátka troll alebo... nebudem porušovať pravidlá fóra

ideš do ignore