Menic v starem dome Tn-c
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Reputace: 148
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Menic v starem dome Tn-c
Pavel66 psal, že je veškerý rozvod v tom baráku v TNC včetně zásuvek což znamená přívod do zásuvek 2x a na zásuvce je ochranný kolík propojen s N.
.
.
- JirkaE
- Reputace: 126
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Šroubovací pojistky má půlka vyspělého Německa... a byli i v domě, za který jsme platili 1400Eur měsíčně nájemné nedaleko Mnichova.
V domě který jsme koupili v pohraničí, byla částečná rekonstrukce elektriky 1987 vše je hezky dokumentované v papírech a nacházím i nálepky na nových kabelech.
Rozvaděč vyměněný 1994 - Retro ,, A " jističe jsem musel okamžitě vyházet, jinak by nám nedali elektroměr, který kvůli neplacení sebrali původním majitelům.
Poslední měděné kabely v textilní ,,izolaci" jsem odpojil loni
Byli tažené 2 x 1,5mm a kolík v zásuvkách ani kostra na světlech - nebyl vůbec zapojený (v některých cimrách )
Dole to ještě určitě někde bude, ,,něco" schazuje občas chránič přes zimu.
Je to propletenec starého a nového, ale protože v tom bydlíme, nemůžu to jen tak snadno odskřípat.
Nějaké krabičky jsem už našel, jiné ještě ne - je to zarovnané - vidět to není - pod vrstvou několika tapet na sobě....
Totéž jsme ale měnili několikrát i dříve v ČR - tedy to pro mě nebylo žádné překvapení.
S tím slovem RETRO bych zacházel opatrně, v Itálii, v Chorvatsku jsem viděl mnohem horší rozvody
V domě který jsme koupili v pohraničí, byla částečná rekonstrukce elektriky 1987 vše je hezky dokumentované v papírech a nacházím i nálepky na nových kabelech.
Rozvaděč vyměněný 1994 - Retro ,, A " jističe jsem musel okamžitě vyházet, jinak by nám nedali elektroměr, který kvůli neplacení sebrali původním majitelům.
Poslední měděné kabely v textilní ,,izolaci" jsem odpojil loni

Je to propletenec starého a nového, ale protože v tom bydlíme, nemůžu to jen tak snadno odskřípat.
Nějaké krabičky jsem už našel, jiné ještě ne - je to zarovnané - vidět to není - pod vrstvou několika tapet na sobě....
Totéž jsme ale měnili několikrát i dříve v ČR - tedy to pro mě nebylo žádné překvapení.
S tím slovem RETRO bych zacházel opatrně, v Itálii, v Chorvatsku jsem viděl mnohem horší rozvody

Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
-
- Reputace: 135
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
To je možné že to psal, ale jaká je realita? Také psal že jde o starý barák a že jsou rozvody staré, ale pokud to je v mědi a má dva můstky nakonec může být všechno jinak. Byl bych rád aby odpověděl nebo dal info jak se věci skutečně mají, jinak by ty rady zde byly kničemu.Valdano píše: sob kvě 17, 2025 3:13 pmPavel66 psal, že je veškerý rozvod v tom baráku v TNC včetně zásuvek což znamená přívod do zásuvek 2x a na zásuvce je ochranný kolík propojen s N.
.
zasuvky_tnc.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Reputace: 4
Ze ty porcelanove pojisty tady jeste budou a nas uz tu z duvodu veku nebude mi je jasne. To jenam tady jsou uskupeni vsecho vytrhat ,vsechno na nic.
Jako drevar muzu presne stanovit material rozvadece. vim jak vypadaji takove plastove desky.
korpus rozvadecu vnitrni borovice a montazni deska dubova.Venkovni plech pozink ,montazni deska dubova.
Venku byla v 94 (mamka ma prehled o vsem) zakopavana nova pozinkovana deska s navarenou pasovinou,byl oreginalni zemni dil.
modre draty nejsou.
Do zasuvek jdou dva draty,Cerny leva dira,hnedy zem.kolik a pokracuje prava dira.Porad zde uvadim rozvod DS v TN-c.
Akorat jedina vec je trochu slabou strankou. Cely barak ma pouze 2 jistene okruhy 10a pojistkami + jeden okruch sklep 16A .dle meho pohledu do zasuvek nejde 2,5 ale 1,5 ty draty jsou hrube jak v vypinacich.
Jedina veslejsi vec ze ta samostatna sklepni zasuvka ma privod asi 2x4
Z toho duvodu byla ma myslenka.
Stridac bud napojit z zasuvky ktera ma svoji 16a pojistku a privod 2 x 4.
nebo pouzit nepouzivany vodic 4x4 a v rozvadeci nejak zbastlit prevod na TN-c-s
a ze stridace se vubec nevracet do rozvadece ,je to velka vzdalenost,ale primo natahnout pres strom vedeni cca 15bm osazen 5 zasuvkami.
Zacatek stavby baraku 1949 a nasi ho koupili v 1971
Jako drevar muzu presne stanovit material rozvadece. vim jak vypadaji takove plastove desky.
korpus rozvadecu vnitrni borovice a montazni deska dubova.Venkovni plech pozink ,montazni deska dubova.
Venku byla v 94 (mamka ma prehled o vsem) zakopavana nova pozinkovana deska s navarenou pasovinou,byl oreginalni zemni dil.
modre draty nejsou.
Do zasuvek jdou dva draty,Cerny leva dira,hnedy zem.kolik a pokracuje prava dira.Porad zde uvadim rozvod DS v TN-c.
Akorat jedina vec je trochu slabou strankou. Cely barak ma pouze 2 jistene okruhy 10a pojistkami + jeden okruch sklep 16A .dle meho pohledu do zasuvek nejde 2,5 ale 1,5 ty draty jsou hrube jak v vypinacich.
Jedina veslejsi vec ze ta samostatna sklepni zasuvka ma privod asi 2x4
Z toho duvodu byla ma myslenka.
Stridac bud napojit z zasuvky ktera ma svoji 16a pojistku a privod 2 x 4.
nebo pouzit nepouzivany vodic 4x4 a v rozvadeci nejak zbastlit prevod na TN-c-s
a ze stridace se vubec nevracet do rozvadece ,je to velka vzdalenost,ale primo natahnout pres strom vedeni cca 15bm osazen 5 zasuvkami.
Zacatek stavby baraku 1949 a nasi ho koupili v 1971
-
jenom dodatek. K tomu roku 1994. Ze jste musel vyhazet jistice jinac nedostanete hodiny.JirkaE píše: sob kvě 17, 2025 3:20 pmŠroubovací pojistky má půlka vyspělého Německa... a byli i v domě, za který jsme platili 1400Eur měsíčně nájemné nedaleko Mnichova.
Poslední měděné kabely v textilní ,,izolaci" jsem odpojil loniByli tažené 2 x 1,5mm a kolík v zásuvkách ani kostra na světlech - nebyl vůbec zapojený (v některých cimrách )
S tím slovem RETRO bych zacházel opatrně, v Itálii, v Chorvatsku jsem viděl mnohem horší rozvody![]()
Segra kolaudace v brezen 94 .Na CEZ prihlaseni a hodiny dostali v prosinci 93. Vsechno v porcelanovych pojistkach.Take TN-c
-
- Reputace: 234
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Doma jsme měli podobné rozvody, 2 x měď 1,5 v hadře, naštěstí byla instalace v asfaltopapírových trubkách, tak výměna za CY nebyl žádný velký problém i bez sekání. Stačila tuba modré Indulony (pro rýpaly, dnes už používám Kabelgleitmittel gel). Na základech máme 1947, textilní izolace v krabicích zpuchřelá, při dotyku se sypala, pár cm v trubce jako nová, krásně navoskovaná.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
No tak je přívod 4x4 k měniči a uzemnění vedle domu. To zní jako přívod od rozváděče jako s přepojením stávajícího 4x4 na 3x4PEN a 1x4L, u měniče se (S)eparuje jeden trojitý PEN na N a 2xPE a je na světě TNC-S s bodem rozdělení u starého rozváděče. Vstupní jistič pro měnič 20A.
Jaký měnič?
Jaký měnič?
-
Pojistky nevadí. Vadí jim deska na kterých jsou ty spodky. Ta by měla být podle poslení normy. A vadí jim hořlavá krabice. Kdyby byla vevnitř oplechovaná nebo obložená cementovými deskami typu cedris, tak by to mělo být OK. A vše popsaný a co nejvíc různých nálepek s názvy, napětími popisky okruhů můstků atd, atp.Pavel66 píše: sob kvě 17, 2025 4:03 pmjenom dodatek. K tomu roku 1994. Ze jste musel vyhazet jistice jinac nedostanete hodiny.
Segra kolaudace v brezen 94 .Na CEZ prihlaseni a hodiny dostali v prosinci 93. Vsechno v porcelanovych pojistkach.Take TN-c
-
Z menicu prozatim hlava jak patraci balon. Hlavni pozadavek aby nebyly pretoky.Jenom ze kdyz tady procitam,tak vetsina odpovedi je nemel by delat.A pak si vyber.
Velikost uz jsem pochopil .Musi byt 5kw / 48 v
A ten prvni odstavec odpovedi mi take zamotal hlavu. Moc odbornych vyrazu. Mel jsem jednoho elektrikare kolegu (uz nezije) vse mi vzdy vysvetlil ,nakreslil bez pouzivani odbornych vyrazu.A vsechny motory a ruzne veci jsem zvladnul zapojit.
Ano v sklepe u menice se nachazi nepouzivana 3 fa.zasuvka 4x4 a vychazi s rozvadece kde je pripojene na 3 pojistky 20A
Pokud bych to v rozvadeci zbastlil na TN-c-s Tak z neho pouziji pouze 3 draty ?
Nebo zastrcit menic do zasuvky ktera ma 2 draty x4 a pojistku 16 a ,pak bych se v rozvadeci nehrabal.
Ne ze bych to nezvladnul ,kdy by byl nakres. Mezi porcelanove pojistky by jeden jistic vlezl.
A ten prvni odstavec odpovedi mi take zamotal hlavu. Moc odbornych vyrazu. Mel jsem jednoho elektrikare kolegu (uz nezije) vse mi vzdy vysvetlil ,nakreslil bez pouzivani odbornych vyrazu.A vsechny motory a ruzne veci jsem zvladnul zapojit.
Ano v sklepe u menice se nachazi nepouzivana 3 fa.zasuvka 4x4 a vychazi s rozvadece kde je pripojene na 3 pojistky 20A
Nebo zastrcit menic do zasuvky ktera ma 2 draty x4 a pojistku 16 a ,pak bych se v rozvadeci nehrabal.
Ne ze bych to nezvladnul ,kdy by byl nakres. Mezi porcelanove pojistky by jeden jistic vlezl.
-
u segry to neni ve dreve. krabice s pozinku a takove ty desky ,co na nich je i kriz na uchyceni hodin a HDOgupa píše: sob kvě 17, 2025 5:05 pmPojistky nevadí. Vadí jim deska na kterých jsou ty spodky. Ta by měla být podle poslení normy. A vadí jim hořlavá krabice. Kdyby byla vevnitř oplechovaná nebo obložená cementovými deskami typu cedris, tak by to mělo být OK. A vše popsaný a co nejvíc různých nálepek s názvy, napětími popisky okruhů můstků atd, atp.Pavel66 píše: sob kvě 17, 2025 4:03 pmjenom dodatek. K tomu roku 1994. Ze jste musel vyhazet jistice jinac nedostanete hodiny.
-
- Reputace: 148
- Lokalita: Česká Lípa
Pokud budete provozovat měnič v tzv. ostrovním režimu s přepínáním výstupního okruhu spotřebičů za měničem mezi rozvodnou sítí distributora (dále jen DS) a měničem jak už tu bylo zmíněno tj. když výstup měniče nebude vůbec připojen k DS tak k žádným přetokům nebude docházet. V takovém případě budou spotřebiče připojeny buď jen na měnič a nebo jen na DS, ale nikdy na obojí současně. Takže se logicky z výstupu měniče žádaná energie nemůže dostat do DS.Pavel66 píše: sob kvě 17, 2025 5:21 pmHlavni pozadavek aby nebyly pretoky. Jenom ze kdyz tady procitam,tak vetsina odpovedi je nemel by delat. A pak si vyber.
-
No nejsem vůbec odborník, čekám že mne někdo zarazí. Použil bych 3 dráty jako 2xPE a 1xN a jeden jako fázi L1,PE dvakrát kvůli eventuálnímu pospojení zemí u měniče a co nejmenšímu odporu. Co to znamená, přepojil bych dva odvody od pojistek k 400V zásuvce na porcelánový můstek k třetímu který tam už někde pod šroubkem je. Chce to změřit jestli jde fáze z DS správně na spodek a odvod ze závitu pojitky. Vypnout přívod z DS hlavním jsitičem. Zkotrolovat fázovkou stav bez napětí. Odšroubovat můstky a uvolnit desku a najít kam na který můstek jde PEN od zásuvky 400V. Odšroubovat dva dráty od závitů 3x20A spodku pojistek, jako přívod kabelu k 400V zásuvce a přepojit zezadu na můstek k prvnímu. Dva by měly být přeznačeny bužírkou zlutozeleně a jeden modře. Všechny tři, dva žz a jeden modrý bych upevnil na svorkovnici na můstek. Je to jasný bod rozdělení.Pavel66 píše: sob kvě 17, 2025 5:21 pmZ menicu prozatim hlava jak patraci balon. Hlavni pozadavek aby nebyly pretoky.Jenom ze kdyz tady procitam,tak vetsina odpovedi je nemel by delat.A pak si vyber.
Jedna pojistka s 3fází by se ponechala na místě, použila by se jako jištění 20A. 2 spodky bych ponechal na místě jako nezapojený bez vložené pojistky aby tam neřuřely díry a pro případ žeby se potřeboval na nový přívod k 400V někdy v budoucnu.
Pro vysvětlení.
Jednak se musí uzemnit N out vodič z měniče k přívodnímu 2xPE kvůli nulovému napětí N vodiče. Z měniče jde 2x115V zpravidla, protože měnič prostě často N out z měniče s nulovým napětí neumí jinak než přes uzemnění PE vytvořit. Pokud to neumí měnič, musí se prostě vývod z měniče připojit na zem, což je 2x PE z DS od můstku, kde je připojeno navíc uzemnění můstku a je to bodem rozdělení.
Měnič má několik režimů. Bypass kdy propojí L a N linka in s linkou out. U toho problém s groundem a vyrovnáním potenciálů není pokud je přívodní 2x4PE od rozváděče žz, použit jako ground pro dvě svorky in a out které měnič zpravidla má označeny PE... Nebo má jednu svorku pro PE a jednu matku na kostru PE.
Potom režim že linka in je odpojená relé měniče, ale provoz jede čistě na měnič tz. bez přívodu PE+N. No a k tomu nulovému N vodiči (tj aby neměl 1x115V) je zapotřebí buď mít u měniče zaraženou zemní tyč a přizemnit N nebo použít PE z DS.
Pokud by se mělo jít ze zásuvky 400V, dal bych ji novou. Popsal ji jako přívod k FVE z DS. A samce zásuvky přepojil podle barev v rozváděči jako přívodní kabel k měniči. Orientace se děje podle pohledu na konec izolace kabelu a začítku drátu, podle slanění drátu v kabel. Zelený v kabelovém 4x svazku má pravou stranu, levou a naproti. Jeden z nějaké strany podle zapojení na můstku a přebarvení bužírkou bude modrý a dva zelené a jeden od pojistky 20A černý.
To vše kvůli tomu, aby na vedení 2x IN (2x4) nebylo na N vodiči na jeho vývodu při režimu měnič 115V Při použití dvou drátů by to bylo asi celé špatně. Jendnak by se musel měnič fyzikcy uzemnit a druhak vznikají poruchy typu různých potenciálů mezi PEN z dvoudrátu a PE měniče, protože by to byly dvě uzemnění v nepospojeném stavu. Prostě by ten měnič asi zanedlouho nějak vykázal chybu kvůli zemní smyčce nebo izolaci. Další věc je vzdálenost od bodu rozpojení a zatížení drátů z měniče. Může se při nedostatečné délce, která je zřejmě k zásuvce docela dlouhá, dostat na kostru měniče nějaké napětí od spotřebiče a znovu by měnič mohl vykázat chybu izolace nebo něco takového hlavně při přechodu z jednoho propojeného režimu na ostrovní a zpět.
Naposledy upravil(a) gupa dne sob kvě 17, 2025 6:57 pm, celkem upraveno 4 x.
-
gupa
uprave v rozvadeci rozumim,chapu to . Pak i poslednimu odstavci take rozumim .
ale ten prostredek jak jsi uvedl pro vysvetleni ,tak to uz bylo horsi,ale na konec jsem to pobral.
Jeste dotaz.
Asi budu muset nejake tyce zabit k prepetove ochrane ,muzu je pouzit pro vystup AC z menice?
uprave v rozvadeci rozumim,chapu to . Pak i poslednimu odstavci take rozumim .
ale ten prostredek jak jsi uvedl pro vysvetleni ,tak to uz bylo horsi,ale na konec jsem to pobral.
Jeste dotaz.
Asi budu muset nejake tyce zabit k prepetove ochrane ,muzu je pouzit pro vystup AC z menice?
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Litomyšlsko
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 5,600
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Celkem dobrý prasárny..
5,6kW , RESACS, EPEVER, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
-
Tak to bych asi nedělal. Používáš tak dvě uzemnění s dvěma potenciály a proto jsou předepsaná pospojení a průměry a podmínky atp.. blesk je hajzl. Na malém baráku v jedné zóně se používá zpravidla jedno uzemnění a vícero pospojení např dráty ze základů, kovových kontrukcí atp. Jedna PE hlavní svorkovnice.
Jo, ale ty dvě uzemnění by měla být pospojena řádně mezi sebou např tím základem nebo kovovou konsturukcí nebo pozink zemnícím drátem 10mm nebo pásovinou vedenou zemí mezi ssebou, tz. starou deskou a novou tyčí přes venkovní terén pod zemí. Potom by se nemělo nic stát. Tak by to nějak mělo být co si pamatuji znovu, blesk a proud putuje k místu s co nejmenším odporem, budeš mít menší odpor u jedné tyče a blesk proběhne přes vedení a měnič k druhé tyči bez toho zemního pospojení. Bude rána na sloup u baráku, do PEN a starší vedení s tou deskou bude mít větší odpor než ta tyč u panelů a přepěťovek a znovu to proběhne přes měnič až k nové tyči. Asi by to chtělo mít tu tyč odděleně, je to logické. Vstupy FV do měniče pokud vím nejsou propojeny uvnitř s groudem.
Jo, ale ty dvě uzemnění by měla být pospojena řádně mezi sebou např tím základem nebo kovovou konsturukcí nebo pozink zemnícím drátem 10mm nebo pásovinou vedenou zemí mezi ssebou, tz. starou deskou a novou tyčí přes venkovní terén pod zemí. Potom by se nemělo nic stát. Tak by to nějak mělo být co si pamatuji znovu, blesk a proud putuje k místu s co nejmenším odporem, budeš mít menší odpor u jedné tyče a blesk proběhne přes vedení a měnič k druhé tyči bez toho zemního pospojení. Bude rána na sloup u baráku, do PEN a starší vedení s tou deskou bude mít větší odpor než ta tyč u panelů a přepěťovek a znovu to proběhne přes měnič až k nové tyči. Asi by to chtělo mít tu tyč odděleně, je to logické. Vstupy FV do měniče pokud vím nejsou propojeny uvnitř s groudem.
Naposledy upravil(a) gupa dne sob kvě 17, 2025 7:14 pm, celkem upraveno 1 x.
-