Menic v starem dome Tn-c
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Reputace: 3
Re: Menic v starem dome Tn-c
Vysvetlim,necetl jste zacatek meho dotazu. Instalace je tatkuv napad,asi uz jeho posledni.Internet nepouziva,neumi.betmen píše: pon kvě 12, 2025 10:28 pmpreco ho chceš pripajat vidlicou?
pripoj ACin cez istic na pouzity prierez (chranis vodic nie menic), to iste by ti malo odchadzat z ACout do AC FVE rozvadzaca (alebo uz domoveho rozvadzaca) a zaroven pouzi prierez na buduce mozne výkonové navysenie. 3x4mm istis 20A = 4.600W, 3x6mm istis 25A = 5.750W, 5x6mm istis 3P25A = 17.250W a mozes v buducnosti rozsirit na 3F meniic ak bude treba.
ked das vacsi prierez, tak sa v buducnosti vyhnes zbytočnej výmene vodičov na in/out strane ak bude poziadavka na navysenie vykonu, alebo faz...
Jedna se o stary fakt stary barak.Panely pouze misto na vychod.Staly odber mrazak,lednice.Pak 10hod.denne 2x TV + radio. Mamka casto pouziva ohrivac 800w.I kdyz je venku pekne ,v baraku chlad. Pracka 2 x tydne,neni problem na tu dobu vypnout lednici+mazak.
Proc vidlice?
Stridac bude v sklepe,rozvadec je v verande ,na druhe strane baraku,celo obklad v dreve.rozvadec i s hodinami na drevene desce.Do kotelny vede samostatne vedeni ,na ni je napojen pouze pres zimu plyn.kotel odber 40w.
V planu pres strop nejkratsi zpusob natahnout z stridace nove vedeni k danym spotrebicum.Proto si myslim ze pokracovani v stavajicim prurezu 2,5 nic nebrani.
Fakt se nebude nic rozsirovat. Jelikoz nejsem odbornik pres elektro tak si necham poradit.
-
- Reputace: 265
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tak jasně potom z měniče do rozvaděče kde dáš jističe na 16A charakteristika B a od nich do zásuvek už klidně 2,5mm2.
Ale na 48V a 5kW výkon bych bral, obzvláště pokud má lednice i mražák normální kompresory a nemáš invertorové, u normálních jsou velké proudové nárazy.
Ale na 48V a 5kW výkon bych bral, obzvláště pokud má lednice i mražák normální kompresory a nemáš invertorové, u normálních jsou velké proudové nárazy.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

- Ferda2
- Reputace: 1
- Lokalita: Pardubice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3200
- Kapacita baterie [kWh]: 11,3
A mám rozvody oddělené, takže přepínaní spotřebičů mohu kdykoliv udělal přepojením zástrčky vedle.
IMG_20250512_233307.jpg
Já jsem nakonec nové rozvody vyřešil tak, že v novém FV rozvaděči jsem přidal přepínač síťí od číňana https://vi.aliexpress.com/item/10050077 ... pt=glo2vnm
, takže mám v místnosti jen jednu zásuvku a když "solár" nejede tak holt centrálně přepnu a všechny spotřebiče jedou z Čezu
IMG_20250512_233307.jpg
Já jsem nakonec nové rozvody vyřešil tak, že v novém FV rozvaděči jsem přidal přepínač síťí od číňana https://vi.aliexpress.com/item/10050077 ... pt=glo2vnm
, takže mám v místnosti jen jednu zásuvku a když "solár" nejede tak holt centrálně přepnu a všechny spotřebiče jedou z Čezu
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Bell MR4316AC NG
-
Prvni odpoved: To chapu,akorat ,ze vyvod z menice pouziji jako nove 3 pramenne vedeni pres jistic k spotrebicum.Soban píše: úte kvě 13, 2025 9:32 amTak jasně potom z měniče do rozvaděče kde dáš jističe na 16A charakteristika B a od nich do zásuvek už klidně 2,5mm2.
Nad druhou radou jsem jeste nazadal dotaz. Mam v planu asi zalozit nove tema.Prvotni nastrel tve rady me trochu zaskocil,
V tehle parametrech se nevyznam,mym oborem je zelezo+drevo.
Laicky jsem myslel ze na tech par spotrebicu staci 24V a 3KW vykon.
Z prdele jsem zmeril domacim merakem spotreby lednici a mrazak.Udaje me nic nerikaji.
Mrazak pri startu 4,4 A / 880W zbytek provozu 0,3A / 70W
lednice 2,3 A / 450W 60 W
-
- Moderátor
- Reputace: 725
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Ty hodnoty budou jiste vyssi, ci to meris merakem rozbehovych proudu?
Ten 3kW menic se klidne muze poroucet, kdyz sepnou oba kompresory zaraz. On se sice restartne, ochrany v mrazaku/chladnicce nepusti okamzite kompresory, aby se neznicily, a pak se to rozbehne uz ne zaraz, ale casto bych to nepokousel ...
Vim, o cem mluvim, zustal jsem bohuzel na 24V systemu, a v podpisu vidis, jake vykony zdroju nakonec pouzivam.
Ale je mozne, ze by treba ten 3kW Epever moc neprotestoval, on je mekky, takze to ustoji lepe, otazka, jak to ustoji spotrebice, kdyz jim houpne napeti.
Naprosto chapu neochotu jit do 48V systemu, kvuli cene baterky, ale zase to vem tak, ze 48V 5kW menic je ta pulku i mene, nez na 24V.
Ten 3kW menic se klidne muze poroucet, kdyz sepnou oba kompresory zaraz. On se sice restartne, ochrany v mrazaku/chladnicce nepusti okamzite kompresory, aby se neznicily, a pak se to rozbehne uz ne zaraz, ale casto bych to nepokousel ...
Vim, o cem mluvim, zustal jsem bohuzel na 24V systemu, a v podpisu vidis, jake vykony zdroju nakonec pouzivam.
Ale je mozne, ze by treba ten 3kW Epever moc neprotestoval, on je mekky, takze to ustoji lepe, otazka, jak to ustoji spotrebice, kdyz jim houpne napeti.
Naprosto chapu neochotu jit do 48V systemu, kvuli cene baterky, ale zase to vem tak, ze 48V 5kW menic je ta pulku i mene, nez na 24V.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Pouzil jsem bezny merak do zasuvky. Ktery dle manualu zaznamenava krom jinych veci
MAX A / W
chapu laik to lepe nebo presneji nezmeri
MAX A / W
chapu laik to lepe nebo presneji nezmeri

-
- Moderátor
- Reputace: 725
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
A jeste me napadla jedna vec. Takova dlouhodobejsi. Co je v planu do budoucna? Totiz jestli uz ted uvazujes, ze budes natahovat nove kabely 3x2,5 ke spotrebicum, tak co to udelat uz jako prvni cast rekonstrukce? Tj. u menice tezce predimezovany novy rozvadec, nove trasy pres tu pudu ci jak jsi to myslel. V nejakem poradnem zlabu, a pocitat s budoucim zateplenim atd.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Jako systémem na 24V akorát proděláš.
Mě 3kW měnič zhodí 900W motor který startuje bez zátěže.
Ber to že 3kW měnič zvládne pouze 13A.
Já kvůli 3kW měniči musel hledat žehličku protože některé už mají 3kW příkon....
Tak stejně rychlovarky atd....
A na baterce stejně neušetříš....
Fakt 48V systémy a kolem 5kW měnič.
Pak se ještě musíš rozhodnout jaké napětí budeš tahat z panelů ty vysokonapěťové mppt potřebují 200V DC a víc jinak fungují špatně.
Mě 3kW měnič zhodí 900W motor který startuje bez zátěže.
Ber to že 3kW měnič zvládne pouze 13A.
Já kvůli 3kW měniči musel hledat žehličku protože některé už mají 3kW příkon....
Tak stejně rychlovarky atd....
A na baterce stejně neušetříš....
Fakt 48V systémy a kolem 5kW měnič.
Pak se ještě musíš rozhodnout jaké napětí budeš tahat z panelů ty vysokonapěťové mppt potřebují 200V DC a víc jinak fungují špatně.
3,6kWp

-
- Reputace: 1
- Lokalita: STredni čechy
- Výkon panelů [Wp]: 6400
Potvrdím co ti tu radí. Prvně jsem si myslel že 24V systém stačí, nestačí. Velké proudy, baterky atd.. Určitě bych rovnou uvažoval 48V systém. A dopředu rozmysli a naddimenzuj vše, co Ti to dovolí. Nepujdeš pak dvakrát vše...vím to, prošel sem si tím..a nadávám si stále..
- lemra79
- Reputace: 68
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Výkon panelů [Wp]: 12360
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
Pred 6 lety jsem sel rovnou do 48 v a udelal jsem dobre. Menic 5kw, az ted uvazuji, ze posilim. Mel jsem 6kwp, dnes 12 kwp, chystam se na 20 kwp, ale nikomu to nerikejte. K elektrarne privod a vyvod 2x cyky 5x6mm2. Chystam se predelat cely elektrarensky rozvadec, ale ne ze bych ho udal blbe, proste casem krystalizoval a prekrystalizoval.
Pockej az chytnes solaritydu, to se budou dit veci !!!!!!!
Pockej az chytnes solaritydu, to se budou dit veci !!!!!!!
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
-
Dekuji za upresneni,vase argumenty ohledne vel.stridace chapu.A uznavam ze jsou opravnene.Vse postupne predavam otci.
kdyz jste se mne uz ujali,potreboval bych naznacit jaky vykon panelu a baterie by byl zapotrebi pro nejakou efektivitu.
Prostor je pouze na Vych.strane. Jizni kapacitu zaplnil FVE pro TUV.
Pred 3 roki jste mi zde dali odkaz na stranku vypoctu vykonnosti FVE,po zadani presneho mista na mape,svet.strany sklonu atd.
kdyz jste se mne uz ujali,potreboval bych naznacit jaky vykon panelu a baterie by byl zapotrebi pro nejakou efektivitu.
Prostor je pouze na Vych.strane. Jizni kapacitu zaplnil FVE pro TUV.
Pred 3 roki jste mi zde dali odkaz na stranku vypoctu vykonnosti FVE,po zadani presneho mista na mape,svet.strany sklonu atd.
-
Ta pořád existuje https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Baterku takovou aby jsi se spotřebou vydržel minimálně 1 den.
Baterku takovou aby jsi se spotřebou vydržel minimálně 1 den.
3,6kWp

- TomHC
- Reputace: 416
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
V tom prípade by som sa skôr snažil zrušiť samostatnú FVE pre TÚV, využiť výhod aj juh na dva stringy a bojler nahrievať z plnotučnej FVE.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 11 MWh AC
-
ohledne zruseni jizni samostatne vyroby pro TUV.
Tatka ma vysledovano ,aby bojler mel max.uzivatelem nastavenou teplotu se stane za velmi slunecnych dnu v prumeru kolem 15,30 hod.Pak neco pres dve hodky zustava energie na FASADE
Urcite se to da asi nejak vypocitat,ale laicky si myslim ,ze to nejaky velky smysl napad vykon techto panelu prehanet pres tridac a nasledne do bojleru met nemuze ? Pokud by k realizaci doslo ,tak dalsi krok muze byt po vypnuti zateze(bojleru ) poslat nejak energii do baterek.
Ve vysledku zavercne slovo bude met mamka (penziovana ucetni):-))
Tatka ma vysledovano ,aby bojler mel max.uzivatelem nastavenou teplotu se stane za velmi slunecnych dnu v prumeru kolem 15,30 hod.Pak neco pres dve hodky zustava energie na FASADE

Urcite se to da asi nejak vypocitat,ale laicky si myslim ,ze to nejaky velky smysl napad vykon techto panelu prehanet pres tridac a nasledne do bojleru met nemuze ? Pokud by k realizaci doslo ,tak dalsi krok muze byt po vypnuti zateze(bojleru ) poslat nejak energii do baterek.
Ve vysledku zavercne slovo bude met mamka (penziovana ucetni):-))
-
- Reputace: 283
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Nemá cenu to ani počítat (matematika představuje vždy jen zjednodušený model reality). Pokud to denně představuje takhle málo, tak se nevyplatí to předělávat. Možná tam dát jako druhý odporový spotřebič, který se sepne relátkem po plném nahřátí toho bojleru, nějaký přímotop nebo staré akumulačky, ale to je tak všechno.
-
- Reputace: 133
- Lokalita: pod Brnem
Nebo. Další bojler v sérii za prvním.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
a co budem s tolika vody v lete delat
.Mimo topnou sezonu si na nedostatek vody nestezuji.A v topne sezone je nastaveny na 40 C a co do toho natlaci slunce na vic je jenom dobre.

-
- Reputace: 133
- Lokalita: pod Brnem
A jaká je v vůbec spotřeba domu za rok? Resp. kolik peněz je faktura zhruba za poslední dva roky... Pračka dvě chlazení svícení a nějaká ta voda v zimě? MWh?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Reputace: 45
- Lokalita: Kladno
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 19.2
Asi tu uz vsetko potrebne padlo. Ja len dodam, ze zasuvkovym meracom spotreby sa (pravdepodobne) neda odhalit rozbehovy prud kompresoru. 24V system su vyhodene peniaze. Mozno tak do karavanu, na telku a prenosnu 12/24V chladnicku.
Co ale osobne nechapem je ta predstava rucne prepinat spotrebice medzi FVE a DS. Ja to mam na hager, ktory treba rucne prehodit. A nerobim to skoro nikdy, dokonca ani ked viem ze bude 5 dni v kuse hnusne, necham baterku na 20%, z panelov vsetko miniem a prisosavam zo siete. Pokial sa jedna o barak, ktorym do par rokov prejde buldozer a preto nie je ochota nejak moc investovat, je kazda rada tazka. Onehda som znamemu na chatu posielal link na allinone od mivvy (su tam aj mensie modely). Len sa pripoja panely a spotrebice (neviem ale ci to ma pricuc zo siete. ak ano (ako axpert), nie je co riesit).
Pripadne z diskretnych modulov, [menic+regl] + [baterky]. Baterky volit s rozumom, kazdy povie "co penazenka znesie, aspon na 2 dni". Ja som 3/4 roka zil s 11kWp *1 a 7kWh - musel som ale obmedzovat nabijaci prud regulatorov aby som tie baterky neusmazil. A bez problemov som s tym pol roka utiahol 200m2 barak s 4 ludmi, vsetkym na elektriku a bazenom. Teraz mam 20 kWh, od januara do minuleho tyzdna som mal jeden regulator off (reklamacia) a maloktory den som tie baterky dobil do 100%, pretoze spotreba korelovala s vyrobou. Takze to zavisi vsetko so vsetkym. Najprv analyzovat spotrebu v jednotlivych castiach dna a rocnych obdobiach, potom analyzovat dostupnu plochu na panely, potom riesit menice, regulatory, baterky. Akonahle sa zacne z opacnej strany, konci to mnohokrat bazarovym predajom pod cenou a nakupom inych komponentov.
*1 - realne z tych 2 poli aj tak nedostanem viac ako 7.5 kW kvoli regulatorom. Takze som mal vlastne 3.5 kWp a 20 kWh - a bolo to kurevsky malo.
Co ale osobne nechapem je ta predstava rucne prepinat spotrebice medzi FVE a DS. Ja to mam na hager, ktory treba rucne prehodit. A nerobim to skoro nikdy, dokonca ani ked viem ze bude 5 dni v kuse hnusne, necham baterku na 20%, z panelov vsetko miniem a prisosavam zo siete. Pokial sa jedna o barak, ktorym do par rokov prejde buldozer a preto nie je ochota nejak moc investovat, je kazda rada tazka. Onehda som znamemu na chatu posielal link na allinone od mivvy (su tam aj mensie modely). Len sa pripoja panely a spotrebice (neviem ale ci to ma pricuc zo siete. ak ano (ako axpert), nie je co riesit).
Pripadne z diskretnych modulov, [menic+regl] + [baterky]. Baterky volit s rozumom, kazdy povie "co penazenka znesie, aspon na 2 dni". Ja som 3/4 roka zil s 11kWp *1 a 7kWh - musel som ale obmedzovat nabijaci prud regulatorov aby som tie baterky neusmazil. A bez problemov som s tym pol roka utiahol 200m2 barak s 4 ludmi, vsetkym na elektriku a bazenom. Teraz mam 20 kWh, od januara do minuleho tyzdna som mal jeden regulator off (reklamacia) a maloktory den som tie baterky dobil do 100%, pretoze spotreba korelovala s vyrobou. Takze to zavisi vsetko so vsetkym. Najprv analyzovat spotrebu v jednotlivych castiach dna a rocnych obdobiach, potom analyzovat dostupnu plochu na panely, potom riesit menice, regulatory, baterky. Akonahle sa zacne z opacnej strany, konci to mnohokrat bazarovym predajom pod cenou a nakupom inych komponentov.
*1 - realne z tych 2 poli aj tak nedostanem viac ako 7.5 kW kvoli regulatorom. Takze som mal vlastne 3.5 kWp a 20 kWh - a bolo to kurevsky malo.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000