Veľký výpadok na Pyrenejskom poloostrove!
Nezařaditelné
- TomHC
- Reputace: 403
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Veľký výpadok na Pyrenejskom poloostrove!
https://edition.cnn.com/2025/04/28/euro ... index.html
Portugal’s grid operator Redes Energéticas Nacionais (REN) said electrical supply was lost across the entire Iberian peninsula, and in parts of France, late on Monday morning.
Portugal’s grid operator Redes Energéticas Nacionais (REN) said electrical supply was lost across the entire Iberian peninsula, and in parts of France, late on Monday morning.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10.8 MWh AC
- TomHC
Re: Veľký výpadok na Pyrenejskom poloostrove!
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 04/2025 = 10.8 MWh AC
- JozefSK
- Reputace: 15
Prave to pozeram:
Európou sa šíri blackout
V mediach tvrdia, ze odstranenie problemu moze trvat mozno aj 10 hodin. Uplne zabezpecenie dodavok "elektriny" aj niekolko dni.
A vsetci, co doma maju na streche fotopanely a virtualnu bateriu, tak teraz v zasuvkach doma maju akurat tak figu borovu ...
Masívny výpadok elektriny zasiahol 50 miliónov ľudí.
Európou sa šíri blackout
V mediach tvrdia, ze odstranenie problemu moze trvat mozno aj 10 hodin. Uplne zabezpecenie dodavok "elektriny" aj niekolko dni.
A vsetci, co doma maju na streche fotopanely a virtualnu bateriu, tak teraz v zasuvkach doma maju akurat tak figu borovu ...
Masívny výpadok elektriny zasiahol 50 miliónov ľudí.
Stabilita siete (mnozstvo vyrobenej "elektriny" sa musi rovnat mnozstvu spotrebovanej "elektriny") sa kontroluje a riadi na zaklade frekvencie siete (v EU je to 50 HZ). Ak sa stabilita siete porusi (nastane nerovnovaha vyroby a spotreby) frekvencia sa nahle zmeni. A ked prekroci stanovenu hodnotu v tych ktorych regulatoroch elektrarni (napr. jadrovych) z dovodu zabezpecenia bezpecnosti a spolahlivosti zariadeni, ochrany okamzite odstavuju zdroje. Preto ta zmena v priebehu niekolkych sekund ...Výpadok začal krátko po poludní a okamžite spôsobil prudký pokles spotreby elektrickej energie v Španielsku. Podľa údajov Red Eléctrica spotreba klesla z približne 27 500 MW na 15 000 MW v priebehu niekoľkých sekúnd, čo svedčí o náhlej strate veľkého množstva elektriny.
-
- Reputace: 165
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
Jo jo, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu ...
Já byl na gridu tento měsíc asi dvě hodiny. To asi vydržím ... Jen to bude chtít dokoupit větši mrazák.
Já byl na gridu tento měsíc asi dvě hodiny. To asi vydržím ... Jen to bude chtít dokoupit větši mrazák.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
- TomHC
Nabíjam na 90%, to musí stačiť 

-
- Reputace: 116
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 28
U nás byl taky za slunného počasí minulý týden výpadek DS na celé odpoledne, doma jsme ani nevěděli že nejde proud, do té doby než jsem venku u silnici vysával auto a soused se zajímal proč nám jde proud a u něj nejde 

MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 28KWh lifepo4 (4X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp 

-
- Reputace: 143
- Lokalita: Česká Lípa
Zdroj: Novinky: Blackout na Pyrenejském poloostrově
U nás něco takového nehrozí, říká energetik
Podle energetického analytika společnosti ENA Jiřího Gavora pravděpodobně došlo k výboji a poruše klíčového vedení. Velmi vysoké napětí funguje podle něj díky dostatečné izolaci úchytů vodičů, a dostatečné vzdálenost mezi vodiči, aby nedocházelo k výboji. „Zřejmě se v důsledku veder a chvění vzduchu snížil izolační odpor a došlo k výboji. Jiné vysvětlení mě u těchto atmosférických jevů nenapadá,“ řekl Novinkám. V Česku takový jev podle něj nehrozí. „V našich podmínkách to nepřichází v úvahu. Nedovedu si představit, že by u nás byla taková vedra a chvění vzduchu,“ dodal.
U nás něco takového nehrozí, říká energetik
Podle energetického analytika společnosti ENA Jiřího Gavora pravděpodobně došlo k výboji a poruše klíčového vedení. Velmi vysoké napětí funguje podle něj díky dostatečné izolaci úchytů vodičů, a dostatečné vzdálenost mezi vodiči, aby nedocházelo k výboji. „Zřejmě se v důsledku veder a chvění vzduchu snížil izolační odpor a došlo k výboji. Jiné vysvětlení mě u těchto atmosférických jevů nenapadá,“ řekl Novinkám. V Česku takový jev podle něj nehrozí. „V našich podmínkách to nepřichází v úvahu. Nedovedu si představit, že by u nás byla taková vedra a chvění vzduchu,“ dodal.
-
- Reputace: 223
- Lokalita: Praha
Výpadek elektřiny přežije každý, ale počkej, až vypadne Internet a sociální sítě.bokser01 píše: pon dub 28, 2025 5:18 pmU nás byl taky za slunného počasí minulý týden výpadek DS na celé odpoledne, doma jsme ani nevěděli že nejde proud, do té doby než jsem venku u silnici vysával auto a soused se zajímal proč nám jde proud a u něj nejde![]()

10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Hned je člověk klidnější. Ale ty mrazáky přece jen nabiju raději na 120%. Bez internetu a soc. sítí já to určitě přežiju, ale jen elektriky se člověk nenají

SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, REVO VM II 5.5kW, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Spousta výtahů se promění na záchody když budou lidi zavřený ve výtahu třeba 10 hodin.
.

.
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Čestice
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
Já byl na gridu tento rok dva dny v lednu.Je mi líto lidí co uvíznou ve výtahu nebo v metru.Navíc se neotevřou některé dveře a nikdo nic nezaplatí.Kam to spějeme?skybor píše: pon dub 28, 2025 4:47 pmJo jo, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu ...
Já byl na gridu tento měsíc asi dvě hodiny.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
Uršula už určitě sepisuje nařízení EK jak se EU nejpozději do roku 2050 zbaví závislosti na elektřině, ale Green Deal musí být. Takže novým hitem už nebudou elektromobily, ale šlapací auta, šlapací MHD i šlapací METRO. Do ulic se hojně vrátí i koňské povozy. Nebe budou brázdit namísto letadel balóny a vzducholodě. Vrátí se stará už dávno zapomenutá povolání jako tahači kladkových výtahů, ledaři atd. Čekají nás skvělé zítřky. 
.

.
- marko250
- Reputace: 518
- Lokalita: Hlučín
Jako to není prdel,nejdou telefony,internet,voda,platby, v tv hovořili o dnech než to nahodí.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,ŠKATULE 11kW
- betmen
- Reputace: 91
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
marko, ciastocne je to prdel (pokial to nikoho nebude stat zivot), ked si "pan tvorstva" uvedomi ako silno je v prdeli bez dodavky elektriny...
ani len zakladneho prvku pre život na tejto planete - vody sa nedokaze napit, lebo netecie.
sme otroci technologii.
ani len zakladneho prvku pre život na tejto planete - vody sa nedokaze napit, lebo netecie.
sme otroci technologii.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
-
Smutné je hlavně to, že dokud se nevypne aspoň na měsíc Brusel, tak to nikdo vážně brát nebude. Přece náš energetický "odborník" (a určitě mnoho jiných "odborníků" jinde) řekl, že u nás se to stát nemůže. A politici to jen zopakují po "odbornících".
BTW: Jako mi elektřina i voda poteče, ale škodolibou radost z toho tedy nemám. A že jsme otroci technologií je samozřejmě pravda a to ještě všechno neřídí AI.
BTW: Jako mi elektřina i voda poteče, ale škodolibou radost z toho tedy nemám. A že jsme otroci technologií je samozřejmě pravda a to ještě všechno neřídí AI.
-
- Reputace: 185
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Aspoň to prověří nouzové a evakuační plány.
Důležité služby (špitály, telekomunikace) mají záložní zdroje.
Je léto, navíc poledne, takže zbývalo mnoho hodin světla na přípravu domácností a firem na případnou temnou noc.
Blbé je to ve výtazích a tunelech metra. Ale každý výtah má možnost sjet buď samotíží nebo s ruční klikou do nejbližší stanice, případně úplně dolů.
I v metru při prognózovaně delším výpadku prostě vyvedou lidi ven a po kolejích dojdou do nejbližší stanice.
Důležité služby (špitály, telekomunikace) mají záložní zdroje.
Je léto, navíc poledne, takže zbývalo mnoho hodin světla na přípravu domácností a firem na případnou temnou noc.
Blbé je to ve výtazích a tunelech metra. Ale každý výtah má možnost sjet buď samotíží nebo s ruční klikou do nejbližší stanice, případně úplně dolů.
I v metru při prognózovaně delším výpadku prostě vyvedou lidi ven a po kolejích dojdou do nejbližší stanice.
- JozefSK
- Reputace: 15
A co chori ludia doma na pristrojoch ? Ma kazdy nejaky nahradny zdroj el. en. ?
My starsi v pohode. Mladi ... po chvilke abstinencne priznaky ...eman píše:... ale počkej, až vypadne Internet a sociální sítě.

-
- Reputace: 250
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
provozovat život udržující přístroje bez patřičné zálohy aspoň na den nebo dva považuji za hazard ze životem.
Taky je ta záloha potřeba testovat.
Může se pokazit trafostanice, padnout strom na vn linku, povodně .... běžně se to dějě a nijak to nesouvisí s tím co se dějě v energetice. To jsou věci co se opravují delší hodiny až dny.
Taky je ta záloha potřeba testovat.
Může se pokazit trafostanice, padnout strom na vn linku, povodně .... běžně se to dějě a nijak to nesouvisí s tím co se dějě v energetice. To jsou věci co se opravují delší hodiny až dny.
-
- Reputace: 222
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Pro domácnost závislou výhradně na elektřině je to problém. Více než 2 denní výpadek u nás byl asi před 20lety, přelom listopad/prosinec. Další asi před 10lety, auto v zatáčce sestřelilo sloup VN s odpojovačem před trafem. Leden, nebo únor, mráz jak svině. Stalo se to dopoledne, večer naštěstí přivezli velkou centrálu, kterou napojili místo trafa, než vykopali a vyměnili sloup.
Naštěstí jsme měli (a stále máme) ústřední topení na dřevo s možností samotížného provozu bez čerpadla. Voda aspoň do sklepa a přízemí také může téct samotíž ze studny v lese nad domem, i když normálně běží vodárna pro větší tlak v potrubí.
Nemusí být celostátní blackout, stačí silný mrznoucí déšť, nebo vichřice na území okresu, nebo kraje. Při větších poruchách se přednostně opravují vvn a vn zařízení, oprava lokálních rozvodů může trvat i několik dnů. Viz loňské povodně v září. Jak už JozefSK výše napsal, virtuální baterie je v těchto případech nahouby, spousta ongrid FVE bez sítě nefunguje, i když svítí sluníčko, stejně to nepomůže.
Řeči, že u nás se to nemůže stát neberu, někdy se to prostě stane.
Naštěstí jsme měli (a stále máme) ústřední topení na dřevo s možností samotížného provozu bez čerpadla. Voda aspoň do sklepa a přízemí také může téct samotíž ze studny v lese nad domem, i když normálně běží vodárna pro větší tlak v potrubí.
Nemusí být celostátní blackout, stačí silný mrznoucí déšť, nebo vichřice na území okresu, nebo kraje. Při větších poruchách se přednostně opravují vvn a vn zařízení, oprava lokálních rozvodů může trvat i několik dnů. Viz loňské povodně v září. Jak už JozefSK výše napsal, virtuální baterie je v těchto případech nahouby, spousta ongrid FVE bez sítě nefunguje, i když svítí sluníčko, stejně to nepomůže.
Řeči, že u nás se to nemůže stát neberu, někdy se to prostě stane.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Reputace: 222
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Nakonec tam musíme všichni, i když budeme mít zálohu zálohy. To je prostě život.JozefSK píše: pon dub 28, 2025 8:38 pmA co chori ludia doma na pristrojoch ? Ma kazdy nejaky nahradny zdroj el. en. ?
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.