Elektricka / hybridni auta
Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
-
- Reputace: 140
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Elektricka / hybridni auta
To je jen Váš zatím ničím nepodložený předpoklad. Také by to mohl být jen mylný výklad hodnot od Multiplus na straně Wallboxu. Multiplus třeba vůbec neříká Wallboxu, aby proud snížil, ale jen mu říká aktuální proud, maximální možný proud a třeba mu k tomu posílá měřenou teplotu měniče a ten váš Wallbox to z nějakého důvodu mylně interpretuje třeba jako teplotu baterie, ze které měnič čerpá energii a tak při jejím růstu po určité době sám Wallbox sníží proud i když z pohledu Multiplusu to vlastně není požadováno, ale Wallbox si to jen takto mylně vykládá když zaměňuje teplotu samotného měniče s teplotou baterie měniče. Možná jde to omezování v nějakém nastavení na straně toho chytrého Wallboxu nějak ovlivnit nebo i vypnout.Franta2776 píše: čtv dub 24, 2025 8:17 pmMám ještĕ jeden hloupý wallbox jak vyjezdim baterku tak ho vyzkouším.
Podle mĕ to není chyba komunikace, ale záměr Victronu nedovolit přehřátí mĕniče, protože ví, že.to.męnič nezvládne.
Nemá smysl se tady dohadovat jestli to je nebo není chyba komunikace či případně mylný výklad hodnot z Multiplusu na straně toho chytrého Wallboxu a nebo skutečný záměr samotného Multiplusu. Jak už jste zmínil ověřte si to testem s dlouhodobým vysokým odběrem bez komunikace ať už s tím hloupým Wallboxem nebo se zmíněnými přímotopy a uvidíte jak moc se budou výsledky lišit oproti provozu s tím chytrým Wallboxem.
-
- Moderátor
- Reputace: 709
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Jedna podstatná informace - ten chytrý wallbox je od Victronu. Tedy pokud jsem to postřehl správně, že si to Franta schválně pořídil, aby byl box i měnič téže značky. Ostatně integrace v obrázku VRM to naznačuje.
Takže jestli si nerozumí dvě Victron zařízení, tak je to další průser.
Co se týče toho přehřátí, tak jsem také uvařil, jak píše kolega někde výše, 2kVA Phoenixe po několika hodinách, co jel na těch jmenovitých 1,4kW.
Jdu se schválně prohrabat, co se dá za teploty zobrazit ve VRM.
Edit: Tak u invertoru i u MP akorát tak teplota baterek. Teplota samotného stroje nikde.
Takže jestli si nerozumí dvě Victron zařízení, tak je to další průser.
Co se týče toho přehřátí, tak jsem také uvařil, jak píše kolega někde výše, 2kVA Phoenixe po několika hodinách, co jel na těch jmenovitých 1,4kW.
Jdu se schválně prohrabat, co se dá za teploty zobrazit ve VRM.
Edit: Tak u invertoru i u MP akorát tak teplota baterek. Teplota samotného stroje nikde.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 299
jj obojí od Victronu. Oni spolu komunikují, při tom chlazení je omezen nabíjecí proud na 6A a to je minimálmní proud auta, aby se auto neodpojilo. Hodnotu 6A zná wallbox ne měnič v těch grafech je to vidět hodnota cca 1300W na tu on zeslabí a auto signalizuje ,že pořád nabíjí..To není žádná náhodná nebo špatná komunikace. S Cerba mám vytvořený Ap bod a tam je připojený jenom wallbox. Cerbo na síť kabelem.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Reputace: 140
- Lokalita: Česká Lípa
Dost teoretických předpokladů. Zkuste to s tím hloupým WallBoxem bez komunikace a uvidíte jak velké budou rozdíly v reálu.