Tepelne cerpadlo-zkusenost
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 8
- Lokalita: Levice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6600
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Tepelne cerpadlo-zkusenost
Tak ono zalezi aj v akom obdobi roka to je. Ked niekto zhana chladiara cez leto, tak sa nemoze divit, ze nie je ochota prist len koly vakuovaniu okruhu.
4kW fronius primo + Victron multiplus 3kW/48V + 6.6kWp panely.
Klima Gree Amber 2.5kW prerobená na tepelné čerpadlo s MiniHPC regulátorom
Klima Gree Amber 2.5kW prerobená na tepelné čerpadlo s MiniHPC regulátorom
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Neratovice
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 10000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: ANO
Tak ona pak možnost hydrosplit, ale otázka jestli to lidi spíš vidí jako kombinaci výhod nebo nevýhod.
-
- Reputace: 292
Kdyby někdo chtěl levnou herku:
https://allegro.cz/produkt/tepelne-cerp ... 7010025318
https://allegro.cz/produkt/tepelne-cerp ... 7010025318
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Reputace: 45
- Lokalita: Kladno
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 19.2
Haier nebrat. Za podobnu cenu sa da kupit znacka kde aspon nejak funguje regulacia (kaisai/midea, sinclair, ...)
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
-
- Reputace: 217
- Lokalita: Praha
Haiera mám a herka je špatný popis. Je to spíš mrtvá herka. 

10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 296
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Jo, já si na Sinclaira nemůžu stěžovat, celou první sezónu šlapal jako hodinky a potom, co jsem si udělal automatické nastavování požadované teploty přes modbus (protože mám ekviterm a bivalenci řešenou ve své externí regulaci), tak se i dost snížila spotřeba, protože natopí na požadovanou teplotu a začne snižovat otáčky kompresoru a hlídá si to slušně.
Sice stál víc než ten Haier, ale zato od začátku funguje tak, jak má a hlavně jak chci já
Sice stál víc než ten Haier, ale zato od začátku funguje tak, jak má a hlavně jak chci já

mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Když máš Aku nádobu jako já,tak potom může být i mrtvá herka.Ten Grundig co mám bude horší než ten Haier.Tu nefunkční regulaci nahradí ta Aku.Já ho v podstatě používám on-off a invertor funguje na rozbĕh a drobné doladění.Funguje to vcelku dobře.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
- sindyk
- Reputace: 60
Taky mám Haier (5 kW), ani nemám ten extra řídící kit k tomu, jen nástěnný ovladač, kde jsem permanentně nastavil 45 °C a fertig. Uvnitř je on-off kontakt a podle okolností si to domácí PLC zapne. Když to nestačí, přecházím na kotel (to už obvykle venku mrzne víc jak 2 dny).
Obrázek tady.
Pravda, že jsem pokukoval po Kaisai na Allegru, když byly lehce pod 40k.
Obrázek tady.
Pravda, že jsem pokukoval po Kaisai na Allegru, když byly lehce pod 40k.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | olovo mix 492Ah/48V
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Galanta
- Výkon panelů [Wp]: 5730
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Kaisai (ale mozno aj ine znacky) zas nevypne obehove cerpadlo,ked prestane kurit,v zime by vychladil akumulacku mozno aj s podlahou
Ja som to vyriesil externym riadenim z home assistantu. Teplotu v miestnosti berie z bluetooth snimaca a vypne tepelko pri dosiahnuti 23 stupnov.

6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
-
Topit herkou na 45st je docela masakr, ale lepší jak elektrokotel.Já natápím vodu v Aku v rozmězí 28-33st a ovládám grundiga přidaným relátkem a simuluji mu 51stC na výstupu. On není moc chytrý a nevadí mu to.
- sindyk
Je to kompromis, kdy ještě teče normálně teplá voda a herka to ještě rozumně dává. Ona to byla taková dodatečná montáž z hecu, abych nemusel řešit kotel, když venku je 10 nad nulou. Až nebudu mít do čeho píchnout, naučím se pájet trubky a udělám okruhy a regulaci, jak se patří. Mám poměrně velký deskový radiátory, tak by snesly ještě o chlup menší teplotu.
-
45°C s Haierem je masakr. Když na 43°C předehřívám TUV tak to je kravál jak ve válcovně plechu. Oběhovka běží pořád, naštěstí jsem potrubí i výměník v TČ dodatečně pořádně zaizoloval, tak ztráty nejsou takové a dělám pauzy přes HA. Kdyby neměl kompletně zkriplenou regulaci, tak bych ho měl i rád.
Jo a ten Grundig má lepší vnitřní konstrukci. Haier jsem odvzdušňoval půl roku a to mám kontinuální odvzdušňovák za 5 litrů.
Jo a ten Grundig má lepší vnitřní konstrukci. Haier jsem odvzdušňoval půl roku a to mám kontinuální odvzdušňovák za 5 litrů.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 296
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Koukám, že ty rozdíly tam jsou dost velký.
Třeba to spouštění oběhovky má Sinclair podle nastavení, kde se nastaví po jaké době a na jak dlouho jí spouštět (defaultně po 20 minutách na myslím 5 minut) a ještě jsem zjistil, že když teplota vody do TČ neklesne pod určitou teplotu, tak se nespouští vůbec ani v mrazech. Takže při teplotách pod +5°C se nejdřív spouští ohřev kompresoru, někde kolem +2°C ohřev výměníku a pod 0°C při chodu ohřev vany (kvůli kondenzátu).
Odvzdušňovák je umístěný na nejvyšším místě za čerpadlem, takže odvzdušnění byla záležitost chvilky.
Běžně při ohřevu TUV jede až na 53°C na výstupu, když tu teplotu dosáhne, tak začne snižovat otáčky.
Hluk je takový zvláštní, když jede kompresor na plný výkon (85Hz), tak je v blízkosti slyšet pískání (nevím jestli to je z kompresoru nebo z měniče), ale hluk vzduchu nebo ventilátoru ne. Při snížení otáček někde pod přibližně 75 Hz už není pískání slyšet skoro vůbec a při nižších otáčkách prakticky není slyšet ani pískání, ani ventilátor a vzduch. V regulaci je možné zapnout tichý režim (předpokládám, že sníží maximální otáčky kompresoru), omezit maximální otáčky kompresoru nebo omezit rychlost oběhového čerpadla.
Třeba to spouštění oběhovky má Sinclair podle nastavení, kde se nastaví po jaké době a na jak dlouho jí spouštět (defaultně po 20 minutách na myslím 5 minut) a ještě jsem zjistil, že když teplota vody do TČ neklesne pod určitou teplotu, tak se nespouští vůbec ani v mrazech. Takže při teplotách pod +5°C se nejdřív spouští ohřev kompresoru, někde kolem +2°C ohřev výměníku a pod 0°C při chodu ohřev vany (kvůli kondenzátu).
Odvzdušňovák je umístěný na nejvyšším místě za čerpadlem, takže odvzdušnění byla záležitost chvilky.
Běžně při ohřevu TUV jede až na 53°C na výstupu, když tu teplotu dosáhne, tak začne snižovat otáčky.
Hluk je takový zvláštní, když jede kompresor na plný výkon (85Hz), tak je v blízkosti slyšet pískání (nevím jestli to je z kompresoru nebo z měniče), ale hluk vzduchu nebo ventilátoru ne. Při snížení otáček někde pod přibližně 75 Hz už není pískání slyšet skoro vůbec a při nižších otáčkách prakticky není slyšet ani pískání, ani ventilátor a vzduch. V regulaci je možné zapnout tichý režim (předpokládám, že sníží maximální otáčky kompresoru), omezit maximální otáčky kompresoru nebo omezit rychlost oběhového čerpadla.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
- sindyk
Nic z toho mě u Haiera netrápí. Když mu rozepnu ovládací kontakt, regulérně se zastaví a vypne včetně čerpadla. Jo, jinak čerpadlo běží, i když kompresor stojí, pokud to neřídím externě, to je pravda.
Odvzdušnění jsem nikdy řešit nemusel, prostě jsem pustil spodní trubku, vrchní trubku a všechno vylítlo odvzdušňovákem na nádrži ven. Možná je to polohou vůči nádrži, že je TČ nízko, nebo tím, že ta voda tam šla z natlakovaného okruhu.
Regulace mi připadá, že jede celkem spojitě, ale zase topím na vyšší teploty. Při teplotách pro podlahu to možná hapruje.
Hluk nemám s čím srovnat, ale je to tak nějak podobný jako jiný TČ po vesnici, když jdu kolem.
Já jsem s tím vlastně spokojenej kromě toho, že musím topit na 45°C a účinnost není úplně optimální.
Odvzdušnění jsem nikdy řešit nemusel, prostě jsem pustil spodní trubku, vrchní trubku a všechno vylítlo odvzdušňovákem na nádrži ven. Možná je to polohou vůči nádrži, že je TČ nízko, nebo tím, že ta voda tam šla z natlakovaného okruhu.
Regulace mi připadá, že jede celkem spojitě, ale zase topím na vyšší teploty. Při teplotách pro podlahu to možná hapruje.
Hluk nemám s čím srovnat, ale je to tak nějak podobný jako jiný TČ po vesnici, když jdu kolem.
Já jsem s tím vlastně spokojenej kromě toho, že musím topit na 45°C a účinnost není úplně optimální.
-
- Reputace: 3
- Lokalita: Zlín
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 1900
- Kapacita baterie [kWh]: 2,5
Taky provozuju mrtvou herku Haiera 5kw s mírným oživením externí regulací a malou taktovací nádrží. Letos 2. sezóna s SCOP cca 2,5. Přidal jsem nástěnný fancoil, jinak radiátory. Tím se stav (na tu noname mizerii) zlepšil a i při -10 dělal COP kolem 2,0 při výstupu vody 40°C. Minulou sezónu to jen s radiátory bylo horší.
Jinak se mi zdálo, že na konci zimy mohlo topit víc, tak mi servisák změřil a doplnil celkem dost chladiva - takže pozor i na těsnost okruhů, asi to taky nebude žádná sláva...
TUV ohřívám plynovým kotlem, je to mnohem rychlejší a nezhoršuje to poměry na čerpadle. V létě jsem zkusil i chlazení (proto jsem ten fancoil pořídil), ale nemělo to smysl - nejen kondenzace (vedení jsem zaizoloval), ale hlavně výkon čerpadla vs. plocha nestačil, chlaďař říkal, že by se musely nahradit všechny radiátory za fancoily nebo sólo klimu navíc a to zas nechci.Jinak se mi zdálo, že na konci zimy mohlo topit víc, tak mi servisák změřil a doplnil celkem dost chladiva - takže pozor i na těsnost okruhů, asi to taky nebude žádná sláva...

-
- Reputace: 1
- Lokalita: STredni čechy
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 6400
Když se zmínila netěsnost okruhu. Jde ze základních ůdaju tj teplota na výstupu/vst(plyn/kap), příkon. Poznat jestli je chladiva už málo? Prostě pokud nemam tlakomery, abych se mohl podivat do grafu, jestli hodnoty odpovídaj k teplotě/tlaku. Jde to nějak, jinak, navnímat?
-
Já topím i v mrazech max. na cca 29°C, takže COP mám celkem vysoko pořád. Jenom při tom ohřevu TUV padne pod 3, když je venku kolem 0°C.
Odvzdušňovák to vůbec nemá a trubky jsou ohýbaný tak, že se nad výměníkem drží vzduch, který jde ven jen pod tlakem plnícím čerpadlem....oběhovka ho nevytlačí. Nemá to ani silentbloky na kompresoru, proto dělá takový kravál a v létě si to chlapi odkrytujte a zkontrolujte "šrouby". Ta bedna je sešroubovaná těma nejlevnějšíma texama, co číňan koupil a já měl po 3 letech půlku utržených. Na podzim mi začalo čerpadlo vydávat divné zvuky, tak jsem hledal kde je problém a plech s vrtulí byl úplně utržený a držel jenom na jednom pahýlu texu. Pak jich bylo pár utržených i kolem kompresoru.
Jinak mě úplně netěsní pojišťovací ventil, který číňan zavařil mezi trubky výměníku, takže je zcela nepřístupný a musím 2x za zimu doplnit pár litrů vody.
Jestli jste si tu herku sami netunili, tak určitě doporučuju jí odkrytovat a zaizolovat výměník a trubky s topnou vodou. Je nanich asi 5mm blbě přilepené kaučukové izolace. Brutálně to zvyšuje spotřebu a vytápíte hlavně bednu toho TČ.
Nepozná se málo chladiva na nerovnoměrném namrzání výparníku....?
Odvzdušňovák to vůbec nemá a trubky jsou ohýbaný tak, že se nad výměníkem drží vzduch, který jde ven jen pod tlakem plnícím čerpadlem....oběhovka ho nevytlačí. Nemá to ani silentbloky na kompresoru, proto dělá takový kravál a v létě si to chlapi odkrytujte a zkontrolujte "šrouby". Ta bedna je sešroubovaná těma nejlevnějšíma texama, co číňan koupil a já měl po 3 letech půlku utržených. Na podzim mi začalo čerpadlo vydávat divné zvuky, tak jsem hledal kde je problém a plech s vrtulí byl úplně utržený a držel jenom na jednom pahýlu texu. Pak jich bylo pár utržených i kolem kompresoru.
Jinak mě úplně netěsní pojišťovací ventil, který číňan zavařil mezi trubky výměníku, takže je zcela nepřístupný a musím 2x za zimu doplnit pár litrů vody.
Jestli jste si tu herku sami netunili, tak určitě doporučuju jí odkrytovat a zaizolovat výměník a trubky s topnou vodou. Je nanich asi 5mm blbě přilepené kaučukové izolace. Brutálně to zvyšuje spotřebu a vytápíte hlavně bednu toho TČ.
-
Ten múj Grundig by měl taky špatný COP. Tím,že ho provozuji spíše ON-OFF než jako invertor a našel jsem mu pracovní bod, kdy pracuje s rozumnou účinností, tak Cop mám 3 a vyšší celou zimu. Prosinec a leden tady topím dřevem. Při příkonu 1500-2000W mi z něho leze 6-8000W podle podmínek.Chvíli mi trvalo než jsem ho nastavil.Mě to Tč cca 3 hodiny stojí a 2hod topí.jankre píše: stř dub 09, 2025 10:54 amTaky provozuju mrtvou herku Haiera 5kw s mírným oživením externí regulací a malou taktovací nádrží. Letos 2. sezóna s SCOP cca 2,5. Přidal jsem nástěnný fancoil, jinak radiátory. Tím se stav (na tu noname mizerii) zlepšil a i při -10 dělal COP kolem 2,0 při výstupu vody 40°C. Minulou sezónu to jen s radiátory bylo horší.
COP_TC_2024-5.png
TUV ohřívám plynovým kotlem, je to mnohem rychlejší a nezhoršuje to poměry na čerpadle. V létě jsem zkusil i chlazení (proto jsem ten fancoil pořídil), ale nemělo to smysl - nejen kondenzace (vedení jsem zaizoloval), ale hlavně výkon čerpadla vs. plocha nestačil, chlaďař říkal, že by se musely nahradit všechny radiátory za fancoily nebo sólo klimu navíc a to zas nechci.
Jinak se mi zdálo, že na konci zimy mohlo topit víc, tak mi servisák změřil a doplnil celkem dost chladiva - takže pozor i na těsnost okruhů, asi to taky nebude žádná sláva...![]()
Ona ta regulace stojí za prd asi u všech levných TČ nikdo s k nim pěkně nevyjadřoval.
-
Jen pro info.Jaký COP máš při minimálním výkonu někde okolo 300-500W příkonu??PetrDubi píše: stř dub 09, 2025 9:12 amKoukám, že ty rozdíly tam jsou dost velký.
-
Mám pocit, že někde na Face se vyjadřoval chlaďar, že přesně takto se málo chladiva pozná.eman píše: stř dub 09, 2025 11:43 amJá topím i v mrazech max. na cca 29°C, takže COP mám celkem vysoko pořád. Jenom při tom ohřevu TUV padne pod 3, když je venku kolem 0°C.