Jak získat vodu bez vodovodu – dešťovka a další možnosti
Obecná diskuze na téma soběstačnost s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Čestice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jak získat vodu bez vodovodu – dešťovka a další možnosti
Toto vlákno je o počasí.Ale většinou o tom,kolik to komu vyrábí elektriky.Mám na to malinko jiný pohled.Jsem rád,že mi to dnes vyrobilo téměř 90 kWh a bylo teplo v baráku plus nerez boiler 200l na 80°C komplet.K tomu ještě škvaření sádla apod.Myslím ale,že do této sekce o počasí patří i sucho.U nás nemáme přípojku vodovodu.Proto sledujeme počasí a děláme si podle toho zásoby vody.Letos zatím není z čeho.Mám dojem,že dřív nebo později nastane situace,kdy budu mít dost elektřiny ale málo vody.A nebudu sám.Kvůli počasí,resp.změně klimatu..
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
- Reputace: 701
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: Jak získat vodu bez vodovodu – dešťovka a další možnosti
U nás rovněž bez vodovodu, ale máme vrt 40m a vždy byl dostatek i pro zálivku. Sleduji výšku ve vrtu jestli se to třeba dlouhodobě nebude měnit. Loňské povodně jsou znát - vody nad tlakovým čidlem bylo víc.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 275
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
https://www.hydrostop.cz/eshop/atmosfer ... ro653.html
Je to třetí varianta využití kompresoru a okruhu s chladivem.
-
- Reputace: 145
Admin: prosím oddělit od počasí, to je zajímavé témaunicast píše:https://www.hydrostop.cz/eshop/atmosfer ... ro653.html
Je to třetí varianta využití kompresoru a okruhu s chladivem.
Máte to někdo vyzkoušené v situaci ČR? Já jsem narazil na několik jiných různě velkých a ty co si to koupili reportovali cca 1/4 objemu než bylo na papíru...
Každopádně bez kompresoru to nepůjde, zemní okruh TČ nemá touhle dobou dost nízkou teplotu aby to venku kondenzovalo a když to kondenzuje, není dost elektriky.
Pokud má někdo zpracovanou dešťovou na pitnou, není jednodušší vzít něco jako nejlevnější vysoušeč s výstupem do dešťové nádrže a nechat čištění + UV na velkém domovním systému? Jaké nebezpečí mi uniká, obojí je přeci atmosférický kondenzát akorát z jiných výšek a tlaků a na střeše je spousta bordelu už tak.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
- betmen
- Reputace: 78
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
s tou vodou to bude coskoro bieda asi v celej europe a aj inde.
mam razenu studnu 7m hlboku (vraj niekedy v 1950 narazenu), kde mam pichnutu hadicu a taham cerpadlom na napustenie bazeniku (2,5m3) 2x do roka, polievanie travniku a zahrady (origo kovova trubka je uz iba prach, preto je do studne pichnuta vodarska a cerpadlo).
povodne som mal 2m stlpec vody a momentalne uz iba 0,5m.
a to byvam 20m od potoka, ktory mal v minulosti privlastok "nikdy nezamrza" vdaka termálnym pramenom 5km vyssie po prude a jeho koryto udajne tieklo cez miesto, ktore oznacujem za svoj dvor.
mam razenu studnu 7m hlboku (vraj niekedy v 1950 narazenu), kde mam pichnutu hadicu a taham cerpadlom na napustenie bazeniku (2,5m3) 2x do roka, polievanie travniku a zahrady (origo kovova trubka je uz iba prach, preto je do studne pichnuta vodarska a cerpadlo).
povodne som mal 2m stlpec vody a momentalne uz iba 0,5m.
a to byvam 20m od potoka, ktory mal v minulosti privlastok "nikdy nezamrza" vdaka termálnym pramenom 5km vyssie po prude a jeho koryto udajne tieklo cez miesto, ktore oznacujem za svoj dvor.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
-
- Reputace: 231
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
Ono s tou vodou to je jak kde,zatím mám vody dost,když napouštím bazén,minulý týden,tak po napuštění 15 kubíků ubyla voda ve studánce jen o půl metru a to jelo čerpadlo kvůli velkému převýšení i se spotřebou na vše ostatní 21 hodin.O vodě by se dalo povídat hodně dlouho a většinu má na svědomí různé vysoušení mokřadů,meliorace napřimování toků odlesnování a další zásahy do přírody,jinak znám kousek od nás někoho,kdo nemá vodovod,jen používají jen deštovou,ze všech okapů do jezírka a říkají,že vody napadne každý rok skoro stejně,a jezírko na kopci je skoro stále plné a litují,že ho neudělali vetší,jen na pití zatím vozí od jinud.Jen je třeba s tou vodou trochu hospodařit lépe než to většna dělá dnes.
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
- stano22
- Reputace: 52
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
6,5kWp, 4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Čestice
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
No ano,napadne vody každý rok stejně.I u nás,ale jinak.Tak,jako mám baterku na elektriku,tak jsem si loni pořídil 20m3 betonové tanky na dešťovku(bez dotace).Tuto vodu bych ale do domácnosti nechtěl.Ta voda opravdu z nebe spadne,ale nevyužitelná v praxi.Dva tři měsíce nic,pak najednou 130mm jako v září.Pak naopak 2x (8,5m hlubokou)studnu vytáhnout kalovkou,aby byla použitelná alespoň na WC.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
Já bych nebral vysoušeč, ale použil bych existující klimu/TČ. Při chlazení dává vodu vnitřní jednotka, při topení vnější. Jinak to pracuje na úplně stejném principu, jediným rozdílem asi bude, že ten kondenzační stroj tu energii, co TČ nebo klima jinak dokáže ještě dál využít, vyplýtvá. Vzduch je samozřejmě (prach apod.) znečištěný, chce to prohnat tu zkondenzovanou vodu pískovým filtrem, pak pro jistotu UV, ti opravdu paranoidní mohou použít RO a pak ještě je třeba doplnit minerály.josse píše: ↑čtv dub 03, 2025 8:51 pmAdmin: prosím oddělit od počasí, to je zajímavé téma
Máte to někdo vyzkoušené v situaci ČR? Já jsem narazil na několik jiných různě velkých a ty co si to koupili reportovali cca 1/4 objemu než bylo na papíru...
Každopádně bez kompresoru to nepůjde, zemní okruh TČ nemá touhle dobou dost nízkou teplotu aby to venku kondenzovalo a když to kondenzuje, není dost elektriky.
Pokud má někdo zpracovanou dešťovou na pitnou, není jednodušší vzít něco jako nejlevnější vysoušeč s výstupem do dešťové nádrže a nechat čištění + UV na velkém domovním systému? Jaké nebezpečí mi uniká, obojí je přeci atmosférický kondenzát akorát z jiných výšek a tlaků a na střeše je spousta bordelu už tak.
-
- Reputace: 176
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Získávat vodu ze vzduchu se mi zdá ve střední Evropě teda celkem zbytečné. Samozřejmě pokud to není jen vedlejší produkt, třeba z provozu klímy. Tady je dost jiných možnosti - studna, dešťovka.
Letošní jaro je opravdu hodně suché. Ale ono je to jako na houpačce. Loni a předloni to bylo s vodou celkem OK, několik let zpět pak byly 2 hodně suché roky.
Tady jsou pěkné tabulky po jednotlivých rocích/měsících a krajích za mnoho let pozpátku. Je to tam i srovnáno s dlouhodobým průměrem, tak si snadno člověk udělá obrázek. Jsou to data z oficiálního měření, takže se tomu dá věřit.
https://www.chmi.cz/historicka-data/poc ... mni-srazky
Jako technickou vodu na splachování, praní a já i na sprchování (žena ne) používáme dešťovku. Ona ne proto, že já se sprchuju venku, v létě i v zimě.
Jako další zdroj vody pak chytám kondenzát z kondenzačního kotle. A pro splachování ještě šedou vodu, tj. tu, která prošla umývadlem.
Nádrže na dešťovku mám zatím jen vnější, dvě kubíkové IBC. Mám koupenou i velkou nádrž na zakopání, ale ještě jsem nekopal. Nevím totiž jak se pak zbavím přebytečné nekvalitní hlíny.
Ve vnějších nádržích se to chce o vodu trochu starat. Jednak filtrovat na vstupu, aby tam nelezl biologický bordel (listí, jehličí, hmyz). A pak v létě na všelijaké baktérie a sinice trochu modré skalice. Dávkuju 5g/m3, tedy zhruba kávovou lžičku do plné nádrže. Měď je biogenní prvek, takže lidem neškodí (je součástí lidského organismu), ale vodní breberky ji nemají rády. Výsledkem je trvale čistá voda, a nádrže, které po 8 letech používání vypadají jako nové.
Letošní jaro je opravdu hodně suché. Ale ono je to jako na houpačce. Loni a předloni to bylo s vodou celkem OK, několik let zpět pak byly 2 hodně suché roky.
Tady jsou pěkné tabulky po jednotlivých rocích/měsících a krajích za mnoho let pozpátku. Je to tam i srovnáno s dlouhodobým průměrem, tak si snadno člověk udělá obrázek. Jsou to data z oficiálního měření, takže se tomu dá věřit.
https://www.chmi.cz/historicka-data/poc ... mni-srazky
Jako technickou vodu na splachování, praní a já i na sprchování (žena ne) používáme dešťovku. Ona ne proto, že já se sprchuju venku, v létě i v zimě.
Jako další zdroj vody pak chytám kondenzát z kondenzačního kotle. A pro splachování ještě šedou vodu, tj. tu, která prošla umývadlem.
Nádrže na dešťovku mám zatím jen vnější, dvě kubíkové IBC. Mám koupenou i velkou nádrž na zakopání, ale ještě jsem nekopal. Nevím totiž jak se pak zbavím přebytečné nekvalitní hlíny.
Ve vnějších nádržích se to chce o vodu trochu starat. Jednak filtrovat na vstupu, aby tam nelezl biologický bordel (listí, jehličí, hmyz). A pak v létě na všelijaké baktérie a sinice trochu modré skalice. Dávkuju 5g/m3, tedy zhruba kávovou lžičku do plné nádrže. Měď je biogenní prvek, takže lidem neškodí (je součástí lidského organismu), ale vodní breberky ji nemají rády. Výsledkem je trvale čistá voda, a nádrže, které po 8 letech používání vypadají jako nové.
- Nautilus
- Reputace: 47
- Lokalita: JV od Brna
Základ pro "dobrou" dešťovku je vstupní filtr a nádrž pod zemí (jinými slovy v chladu). Voda byla jako křišťál bez chemie.
Když nebylo na vesnici centrálních zdrojů vody, měl každý druhý domek jímku na dešťovku. Běžně se používala na umývání, o dalším využití jako zálivka, nádobí a pod. nemluvě.
Babička dokonce v dešťovce vařila např. fazole.
Tak jsem si vzpomněl, že i tady píšu
Když nebylo na vesnici centrálních zdrojů vody, měl každý druhý domek jímku na dešťovku. Běžně se používala na umývání, o dalším využití jako zálivka, nádobí a pod. nemluvě.
Babička dokonce v dešťovce vařila např. fazole.
Tak jsem si vzpomněl, že i tady píšu
-
- Reputace: 287
Já mám podzemní železobetonovou nádrž na deštovku 10Let.Bazen 45m3 mám naplněný jenom dešťovkou k tomu splachování, jedna pračka na deštovku,adt.Koupelna a kuchyň jde z řádu.Ročně ušetřim 80-100m3 vody.Celé to stálo cca 50000kč bez dotací a už se to zaplatilo.Z kraje používání jsem používal 10cm matraci jako filtr na vstupu.Jelikož jsem líný tak místo filtu 2-3x za rok naleju do nádrže chlornan sodný, stejný používám do bazénu a trochu skalice.V bazénu mám vodu na úrovni pitné, ale chce to hodně energie na filtrování a té mám z FV dost:))))
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Reputace: 287
Zrovna teď mi přišla Fa na vodu u náš se platí 108kč/m3 a voda patří městu.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
- Lubik
- Reputace: 26
- Lokalita: Praha
Četl jsem si návod na hydrostop a 20 l za den to dá v ideálním případě v létě po bouřce. Pokud je sucho tak s bídou 5l.
To není použitelné ani kdybych to dostal zadarmo.
To není použitelné ani kdybych to dostal zadarmo.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 6kW,48V 230 Ah
-
- Reputace: 213
- Lokalita: Praha
Mě by zajímalo, jak chcete filtrovat tu kondenzovanou vodu, která je opravdu špatná, když nemáte vodu na proplach filtrů? Pískový filtr se musí po pár kubíkách intenzivně propláchnout, jinak je plný hniloby, voda by se měla nějak desinfikovat, takže dávkování chloru, pak je to kondenzát, takže bez obsahu minrálů.
Investovat 100tis. do solidního vrtu je investice lepší, jak FVE a vy tu vymýšlíte blbosti.
Investovat 100tis. do solidního vrtu je investice lepší, jak FVE a vy tu vymýšlíte blbosti.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 231
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
Ono skoro vše jde,pokud se to předem řádně naplánuje,voda na proplach filtrů samozřejmě je,ta oplachová se poté dá použít na zavlažování,desinfekce jde též udělat skoro zdarma,a odpadová voda ,pokud se vše udělá s rozmyslem téměř žádná není,protože i ta se dá smysluplně použít.Pokud se udělá přírodní jezírko,tak to má přirozené samočistící vlastnosti......
7,5kWp-
-
-
- Reputace: 3
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
ja uz vrt mam , v zahradnom domceku a teraz riesim ako sa dostat s vodou do baraku v nezamrznej hlbke
odkopat barak zvonku nie je az taky problem, len premyslam ako prerazit zakladovy pas a podlahu v garazi bez toho aby som nejako porusil hydroizolaciu, resp ako ju znova zaizolovat po tom co ju preraim a prevleciem hadicu
odkopat barak zvonku nie je az taky problem, len premyslam ako prerazit zakladovy pas a podlahu v garazi bez toho aby som nejako porusil hydroizolaciu, resp ako ju znova zaizolovat po tom co ju preraim a prevleciem hadicu
-
- Moderátor
- Reputace: 698
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Můžeš tu vodu teleportovat ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 3
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 69 Odpovědi
- 2715 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od JirkaE
-
- 12 Odpovědi
- 1605 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Kostěj
-
-
Demineralizovaná voda/Osmóza pro vodu do radiátorů a AN
Demineralizovaná voda/Osmóza pro vodu do radiátorů a AN
- 20 Odpovědi
- 1490 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od cipis
-
-
- 0 Odpovědi
- 506 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Hyp
-
-
Měnič napětí (+baterie) pro čerpadlo na vodu (320W)
od estevez » » v DC-AC měniče, střídače, invertory
Měnič napětí (+baterie) pro čerpadlo na vodu (320W)
- 20 Odpovědi
- 837 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od cipis
-