Sériové propojení typově nestejných Victron měničů
Měniče Victron
-
- Reputace: 39
- Lokalita: Ostrava
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13760
- Kapacita baterie [kWh]: 21.6
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Sériové propojení typově nestejných Victron měničů
Ušetření standby spotřeby phoenixe když je malý odběr. Když je tma tak každý watt se počítá.
3x380Wp,12x385Wp,18x445Wp, celkem 13760Wp, 3s11p, jih, 2xVictron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 6xpylontech us3000c,21.6kWh
-
- Moderátor
- Reputace: 693
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Ja radsi pridal baterka a panely, nez to furt vypinat a zapinat ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 16
no jestli to je ten důvod, tak to za to podle mě nestojí..viz spotřeby MPII v search mode či AES...phoenix nemám
-
- Reputace: 216
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Provozoval jsem sériově 2 Multiplusy skoro 2 roky, teď z nich občas potřebuju vytáhnout maximální výkon, tak jsem je tento měsíc přepojil do paralelního provozu. Mají sice větší klidovou spotřebu, ale nemusí se vypínat ohřev vody při větší zátěži.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Tak search těžko můžu použít když trvalý odběr mám kolem 1kw. A když mi 20hodin denně utáhne mp2 a max 4 hodiny jede Phoenix tak se to za zimu nasbírá, a ty 4 je max, jsou dny kdy nezapne vůbec .
A furt vypínat a zapínat? Zaprvé se to dělá samo a za druhé když si člověk optimálně nastaví limity tak mi to zapne třeba max 3x za den což si nemyslím že je něco hrozného. A přidání panelů je fajn ale když je v zimě období kdy je 0 tak i hodně krát 0 je 0, ale to asi víš.
A furt vypínat a zapínat? Zaprvé se to dělá samo a za druhé když si člověk optimálně nastaví limity tak mi to zapne třeba max 3x za den což si nemyslím že je něco hrozného. A přidání panelů je fajn ale když je v zimě období kdy je 0 tak i hodně krát 0 je 0, ale to asi víš.

3x380Wp,12x385Wp,18x445Wp, celkem 13760Wp, 3s11p, jih, 2xVictron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 6xpylontech us3000c,21.6kWh
-
Ale já jsem popisoval jiný přístup, kdy MPII jako druhý v pořadí je do proudového limitu AC vstupu = výkonu prvního měniče stále passthru a nedělá nic... V případě překročení nastupuje formou PowerAssist.
Pokud jde o zimu, tak je často spíš otázkou zda a kdy není lepší to celé přepnout na DS a nikoliv kdy a na jak dlouho se mi zapne nebo vypne druhý měnič
Pokud jde o zimu, tak je často spíš otázkou zda a kdy není lepší to celé přepnout na DS a nikoliv kdy a na jak dlouho se mi zapne nebo vypne druhý měnič
-
Ok to je pak jiná. Ale zas by jeden jel naplno a tím docházelo k většímu opotřebení a taky ve větších výkonech je nižší účinnost.
V mém případě to mám nastavené tak že když jedou oba tak se dělí o výkon půl napůl, takže když odebírám 6kW tak si oba chrochtají na 3kW.
Co se týče zimy tak je jasné že někdy je lepší to vypnout komplet. Naštěstí to u mě není tak často protože nepřepínám celý dům ale jen jednotlivé okruhy, tak nechám jen přeplé co panely stíhají a zbytek je na DS.
Ale řešit jestli je to dobré nebo špatné řešení obecně, je blbost, každý má prostě individuální podmínky a co někomu vyhovuje tak pro druhého k ničemu.
V mém případě to mám nastavené tak že když jedou oba tak se dělí o výkon půl napůl, takže když odebírám 6kW tak si oba chrochtají na 3kW.
Co se týče zimy tak je jasné že někdy je lepší to vypnout komplet. Naštěstí to u mě není tak často protože nepřepínám celý dům ale jen jednotlivé okruhy, tak nechám jen přeplé co panely stíhají a zbytek je na DS.
Ale řešit jestli je to dobré nebo špatné řešení obecně, je blbost, každý má prostě individuální podmínky a co někomu vyhovuje tak pro druhého k ničemu.
-
Tak když si dělí výkon napůl, tak je fajn, že si oba chrochtají, ale kdy se teda jeden vypíná? Tak je tomu přece v pralalelu...
A k tomu PA a limitu vstupního proudu, není to údajně tak, že PA zabírá na nastaveném proudu, ale začíná postupně asi 10% dříve.
Je zřejmé, že vyřešit tím vše prostě nejde, ano, každé má něco..
Když jsou k dispozici dva nestejné Victrony, je to fajn zapojení. Když je jeden z nich levný HF měnič, ještě jednu nevýhodu to má,
v takovém systému za invertorem není LF transformátor a do hry opět vstupuje potřeba RCD typ B :-/
A k tomu PA a limitu vstupního proudu, není to údajně tak, že PA zabírá na nastaveném proudu, ale začíná postupně asi 10% dříve.
Je zřejmé, že vyřešit tím vše prostě nejde, ano, každé má něco..
Když jsou k dispozici dva nestejné Victrony, je to fajn zapojení. Když je jeden z nich levný HF měnič, ještě jednu nevýhodu to má,
v takovém systému za invertorem není LF transformátor a do hry opět vstupuje potřeba RCD typ B :-/
-
- Reputace: 216
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Ano, PA postupně zabírá dříve, než je nastavený proudový limit, jestli je to 10% nevím, ale může být.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
-
Škoda, že sériové zapojení nejde integrovat do jednoho systému ve VRM a musí se to lecjak obcházet.
Výhledově by se mi líbilo přidat ve 3F druhý MP2 3000 do série za první MP2 na L1, kde je navěšena většina 1F spotřeby.
Vyřešilo by to všechny potenciální nedostatky. 3F spotřebičů mám v instalaci dost na to, abych vymýšlel náhradní řešení pro každý jeden z nich
a konstruoval silný 1F systém :-/
Výhledově by se mi líbilo přidat ve 3F druhý MP2 3000 do série za první MP2 na L1, kde je navěšena většina 1F spotřeby.
Vyřešilo by to všechny potenciální nedostatky. 3F spotřebičů mám v instalaci dost na to, abych vymýšlel náhradní řešení pro každý jeden z nich
-
Ještě mě napadla možnost (možná už vymyšlená, ale nevím o tom i když snahy zkusit to s Axperty apod. tu byly a to nefunguje),
jak se dá využít v konfiguraci s Victronem k posílení výkonu donekonečna diskutabilní "modrásek" SUN
. A že jich je...
Na výstup MP, ale možná to dá každý Victron už jen z povahy své vnitřní architektury, se paralelně ke spotřebičům připojí SUN.
Hned za výstup MP AC OUT 1 se osadí jeho CT sonda proti "přetokům do měniče". Do výše výkonu GTI měniče dodává SUN výkon do spotřeby
až nad rámec toho začne dodávat výkon Victron.
Pokud by měly případně způsobovat problém i na ty krátké špičky, aktivováním "PV Inverter Support" asistenta by měl MP výkon na výstupu očekávat
a mělo by to šlapat korektně.
MP 5000VA by měl snést v pohodě dva. MP 3000VA s malým omezením jejich výkonu na 1500+1500W taky
jak se dá využít v konfiguraci s Victronem k posílení výkonu donekonečna diskutabilní "modrásek" SUN

Na výstup MP, ale možná to dá každý Victron už jen z povahy své vnitřní architektury, se paralelně ke spotřebičům připojí SUN.
Hned za výstup MP AC OUT 1 se osadí jeho CT sonda proti "přetokům do měniče". Do výše výkonu GTI měniče dodává SUN výkon do spotřeby
až nad rámec toho začne dodávat výkon Victron.
Pokud by měly případně způsobovat problém i na ty krátké špičky, aktivováním "PV Inverter Support" asistenta by měl MP výkon na výstupu očekávat
a mělo by to šlapat korektně.
MP 5000VA by měl snést v pohodě dva. MP 3000VA s malým omezením jejich výkonu na 1500+1500W taky

-
- Reputace: 165
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Toto zapojiť pôjde, len to nie je oficiálne podporované zapojenie. Na FB som s jedným o tomto diskutoval a on používal 2 meniče na L1. Vraj to chodilo v pohode, občas VRM ukazoval haluze.Radar píše: ↑úte bře 25, 2025 5:49 pmŠkoda, že sériové zapojení nejde integrovat do jednoho systému ve VRM a musí se to lecjak obcházet.
Ale to prosím ber ako "jedna pani povedala", nikdy som takýto systém nevidel v prevádzke naživo, takže to nemám otestované. Ale zapojiť to ide a aj to funguje. Do akej miery je už otázka

Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
V systému ale přece nemusí být jen jeden inverter anebo jejich předepsaná paralelní nebo vícefázová kombinace propojená a nakonfigurovaná přes VE.BUS, atd ...
I Andy v garáži v nějakém videu měl MP a k němu připojený nějaký Phoenix nebo Smart Inverter zapojený do Cerbo přes Ve.Direct,
v jiném případě zase čínský invertor, zapojený přes smart-shunt a všechno systém viděl a nějak monitoroval.
Tím neříkám, že i sofistikovaně řídil.
Řada základních parametrů jde nakonfigurovat přímo do měniče, takže něco jako 3F soustava, kde je na AC OUT L1 je v serii další průchozí MP II s omezeným proudem na AC IN + PA mě nenapadá, proč by nefungovalo (pokud na to kapacita baterie stačí)...
I Andy v garáži v nějakém videu měl MP a k němu připojený nějaký Phoenix nebo Smart Inverter zapojený do Cerbo přes Ve.Direct,
v jiném případě zase čínský invertor, zapojený přes smart-shunt a všechno systém viděl a nějak monitoroval.
Tím neříkám, že i sofistikovaně řídil.
Řada základních parametrů jde nakonfigurovat přímo do měniče, takže něco jako 3F soustava, kde je na AC OUT L1 je v serii další průchozí MP II s omezeným proudem na AC IN + PA mě nenapadá, proč by nefungovalo (pokud na to kapacita baterie stačí)...
-
- Reputace: 213
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Funguje to, ale bude to jako dc zátěž měřit to jde dalším shuntem, ale bude to prasit grafy a o to jde.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
Zdá se mi, že občas jde o ty grafy především :- )))))))))))))))))))))))))))))))))))) a až pak někde vzadu je funkce ...
Že se mi vedle "AC loads" někde vedle zobrazí separátně další "DC loads" by mě rušilo asi ze všeho nejmíň ...
Že se mi vedle "AC loads" někde vedle zobrazí separátně další "DC loads" by mě rušilo asi ze všeho nejmíň ...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 2068 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od glottis
-
- 0 Odpovědi