MULTIPLUS II 3 phase AC ignore při přetížení nefunguje
Měniče Victron
-
- Reputace: 16
Re: MULTIPLUS II 3 phase AC ignore při přetížení nefunguje
Nejideálnější nastavení by bylo takové, které by připínalo do měničů v 3F konfiguraci nezávisle...
Při přetížení kteréhokoliv z nich připnout všechny tři je sice lepší než nic, anebo jak to tu fungovalo více lidem jen u L1,
ale není třeba docucávat v Ignore AC do fází, kde přetížení není ....
Při přetížení kteréhokoliv z nich připnout všechny tři je sice lepší než nic, anebo jak to tu fungovalo více lidem jen u L1,
ale není třeba docucávat v Ignore AC do fází, kde přetížení není ....
-
- Reputace: 165
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Celé to funguje ako jeden systém, takže podľa mňa je to ok, ak prepína všetky fázy. Neviem si predstaviť, čo by to spravilo ak by jedna fáza bola na DS a ostatné dve na FVE. hlavne v prípade 3F stroja.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Praha
-
Já to nemyslel tak, že by byla jedna fáze na DS a dvě na FVE. Myslel jsem to tak, že jelikož je ve 3F rozvodu vždycky nějaká míra asymetrie (kterou Victron umí), že by taky bylo dobré, kdyby při přetížení systém taky asymetricky (nezávisle na sobě) připínal DS na AC IN jednotlivých MP...
.... apropo malá odbočka, narazil jsem na Victron professional na toto video a překvapilo mě, že 3F systém nakonec přece jen lze sestavit i z malých Multuplisů...
https://professional.victronenergy.com/ ... aining/20/
EDIT: stejně jako tam popisuje, že 3F systém lze provozovat pouze s 1F podporou sítě na AC IN...
-
- Reputace: 964
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
A je potřeba k tomu mít souvislosti... K čemu je mi třífáz z 1.2kW multiplusů, když si ani kafe v rychlovarce neuvařím?
A ten 1f vstup není problém nakonfigurovat, ale je potřeba si potom uvědomit, že ty další dvě fáze jsou přes 48V vazbu, jestli je to zrovna to, co potřebuju, jindy než teoreticky - možná nouzově při provozu 3f systému na 1f centrálu, ale než kvůli tomu překonfigurovávat systém, je jednodušší zapojit nějakou nabíječku přímo na 48V DC...
A ten 1f vstup není problém nakonfigurovat, ale je potřeba si potom uvědomit, že ty další dvě fáze jsou přes 48V vazbu, jestli je to zrovna to, co potřebuju, jindy než teoreticky - možná nouzově při provozu 3f systému na 1f centrálu, ale než kvůli tomu překonfigurovávat systém, je jednodušší zapojit nějakou nabíječku přímo na 48V DC...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Praha
> kdyby při přetížení systém taky asymetricky (nezávisle na sobě) připínal DS na AC IN jednotlivých MP...
Citím tady pohled na 3F sit, jak se to používá pro zásuvky/světla. že každá faze žije zlášt a je to prostě 3 nezávislé připojky... ale tohle je "okrajový připad" použiti 3F připojky, i v když u lidí rozšiřené.
Při zapojení 3F spotřebiče obecně (třebá motor) teče tam proud mezi fazama. Přimo L1<->L2<->L3, a přes nulu dost často teče... no, nula proudu
"L1+L2+L3" je jednotný zdroj energie (muže fungovat zcela bez N), nejsou to 3 nezávislé zdroje L1+N, L2+N, L3+N.
Takže není co odpojovat zvlašt, jelikož zdroj L1L2L3 je jen jeden. A mimochodem doházet energie do nej victron umí, je to ESS.
A pokud jseš třebá jistý, že nechceš 3F připojku ale 3 1F připojky a odopojovat každou zvlášt, to taký victron umí.
Prostě nepropoj multiplusy do 3F v konfiguraci, a bude to slušně fungovat.
Když do toho pak ale někdo nahodou zapojí 3F spotřebič, budou se dít věci
Citím tady pohled na 3F sit, jak se to používá pro zásuvky/světla. že každá faze žije zlášt a je to prostě 3 nezávislé připojky... ale tohle je "okrajový připad" použiti 3F připojky, i v když u lidí rozšiřené.
Při zapojení 3F spotřebiče obecně (třebá motor) teče tam proud mezi fazama. Přimo L1<->L2<->L3, a přes nulu dost často teče... no, nula proudu

"L1+L2+L3" je jednotný zdroj energie (muže fungovat zcela bez N), nejsou to 3 nezávislé zdroje L1+N, L2+N, L3+N.
Takže není co odpojovat zvlašt, jelikož zdroj L1L2L3 je jen jeden. A mimochodem doházet energie do nej victron umí, je to ESS.
A pokud jseš třebá jistý, že nechceš 3F připojku ale 3 1F připojky a odopojovat každou zvlášt, to taký victron umí.
Prostě nepropoj multiplusy do 3F v konfiguraci, a bude to slušně fungovat.
Když do toho pak ale někdo nahodou zapojí 3F spotřebič, budou se dít věci

-
- Reputace: 8
- Lokalita: Čestice
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
Také jsem tento princip využíval,když jsem měl na každé fázi 1 MP.Historicky byly všechny zásuvky a světla v baráku na jednu fázi,toto jsem dal na Master L1.Třífáz byl pouze na sporák,čerpadlo a motorovou venkovní zásuvku.V troubě mi(náhodně) vyšla L1 na silnější ze dvou spirál.Radar píše: ↑pon led 13, 2025 1:10 pm
Pokud už potřebuji 3F konfiguraci, nevyplatí se spíše na L2 a L3 pověsit jen ty 3F spotřebiče, všechny 1F spotřebiče nechat na L1
a ponechat původní nastavení ...?
Očekávám, že 3F spotřebiče nepřetíží L2 ani L3, pakliže tam není nějaký extrémně vysoký instalovaný příkon.
V každém případě v souběhu je zatíží společně s L1 vždycky symetricky..
Tím,že byl odběr stále nejvyšší na L1(master),tak to při přetížení přepínalo na DS aniž by si kdokoli všiml a to včetně cirkule.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
Spotřebiče jsou 1F nebo 3F. Pokud je podíl 3F spotřebičů na spotřebě (avšak nikoliv na prikonu) nezanedbatelný, podle mě toto zapojení má smysl. Vše 1F na master a dopojovat při přetížení síť jen tam.
Nedává mi smysl kvůli přetížení kteréhokoliv měniče jednou fází připojovat v rámci AC Ignore grid na všechny tři měniče zároveň...
Nedává mi smysl kvůli přetížení kteréhokoliv měniče jednou fází připojovat v rámci AC Ignore grid na všechny tři měniče zároveň...
-
- Reputace: 700
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Provozoval jsem 3f stroje, kdy 1f byla z fotovoltaiky a zbylé dvě distributor. Žádný problém.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek