Tepelne cerpadlo-zkusenost
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
- mgx
- Reputace: 102
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Okolí Benešova
Re: Tepelne cerpadlo-zkusenost
Konkrétně ae080rxydgg/eu s displejem MIM-E03EN pro nastavování FieldSettingValues a k tomu ještě modbus jednotku MIM-B19N. Napojené to mám přes ESP-32 s ESPHome a RS-232<->RS485 konvertorem https://www.laskakit.cz/prevodnik-uart- ... 5--max485/. K tomu mám ještě připojený 3F modbus elektroměr, aby bylo možné počítat COP, protože TČ poskytne informaci o průtoku a vstupní a výstupní teploty vody. Celé je to napojené na Home Assistant.mihlit píše: ↑pon úno 17, 2025 4:39 pmCo přesně máš za monoblok a zapojené to máš do HA? Já mám už měsíc zapojený samsung r290, jen jsem ho tedy ještě nezapnul, protože dodělávám elektriku ve sklepě do stavu, kdy budu moct pozvat technika, aby ho oficiálně spustil a potvrdil záruku. Chci to napojit na HA, ale ještě jsem to ani nezapnul, tak nevím, kolik řízení to pak v reálu umožňuje...
Co se řízení týče, tak hodně záleží, jak robustní to chceš udělat. Já se to snažil udělat, aby to při rozbití Homeassistenta byla schopná do nouzového režimu provozu dostat i manželka (aktuálně stačí shodit jeden jistič a nastavovat teplotu oběhové vody přes displej). Nejjednodušší je přes modbus řídit teplotu výstupní vody pro radiátory a požadovanou teplotu v bojleru. Oběhové čerpadlo pro radiátory (mám separátní oběh skumulace-radiátory a akumulace-tepelko) se řídí podle požadavku na teplotu v místnostech a v nouzi se prostě natvrdo zapne (stejně jede +- pořád) a o zbytek se postarají termohlavice. Když je venku tepleji, tak může přes displej v jídelně snížit teplotu oběhové vody (běžně se o to stará homeassistant).
Až teď nedávno jsem si všiml, že tam jde nastavit přímé řízení výkonu napětím 0-10V, to by se mi asi nakonec líbilo nejvíc (po těch dvou letech co to provozuji), ale moc mě nenapadá, jak tam udělat nouzový režim bez HA/Mikrokontroléru. Tohle se zapíná přes displej a FieldSettingsValues, což po manželce fakt chtít nemohu. Na tohle řízení jsou kdyžtak taky moduly k ESP převádějící PWM na 0-10V - řídím tím SSR.
-
- Reputace: 270
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Reputace: 41
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Prepinac ktory prepina ten 0/10V vystup medzi PLC a nejakym potenciometrom ktory ide nastavit rucne.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
-
Jenže to už není moc uživatelsky přívětivé a ani to ten problém neřeší. To tepelko po nastavení potenciometrem pojede s fixním příkonem 1400W bez ohledu na venkovní teplotu a teplotu vody v radiátorech, takže klidně může šíleně přestřelit, nebo naopak výkon nestačit. Navíc to nahřívá i bojler, takže je otázka, jak to v tomhle režimu jede.
Fixní nastavení teploty v ovladači samotného tepelka tohleto pokrývá. Stačí se podívat na týdení předpověď a +- to trefit. Když je zima, tak o pár stupňů přidat.
Fixní nastavení teploty v ovladači samotného tepelka tohleto pokrývá. Stačí se podívat na týdení předpověď a +- to trefit. Když je zima, tak o pár stupňů přidat.
-
Tak riesil sa tu disaster recovery a nie komfortne fungovanie aj v pripade havarie. Je pravdou ze tie radiatory do toho hadzu vidle, s podlahovkou si relativne dost dobre dokazem predstavit, ze by zena sla k potenciometru 3-4x za den. Sam mam riadenie 0-10V, ale ziadnu nudzovu moznost to riadit rucne implementovanu nemam. Keby bol fakt pruser, tak mame v obyvacke split klimu a krbovky, takze by doma nezmrzli. A sprchovat sa mozu chodit po susedoch nez by som sa nevratil a neopravil to.
-
- Reputace: 208
- Lokalita: Praha
Měl jste někdo ten Grundig odkrytovaný a nemáte fotku kompresoru?
Zajímá mě, jestli je k šasi chycený přes gumové nožičky nebo natvrdo. U toho Haiera je kompresor bez gum našroubovaný přímo na plechovou krabici a to je peklo některé frekvence.
A už se s tím nedá nic dělat. Kolik asi čínský blbec ušetřil milionů, na 4 gumičkách.
Zajímá mě, jestli je k šasi chycený přes gumové nožičky nebo natvrdo. U toho Haiera je kompresor bez gum našroubovaný přímo na plechovou krabici a to je peklo některé frekvence.

10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 143
Když jsem si přečetl ten inzerát... Nechci ho hanit, jen jsem si vzpomněl na jedno dnes možná 5-8 let staré TČ. V něm také byl Copeland kompresor. TČ Koupené v DE, dalo se snadno poznat, že to Copeland nevyrobil, byl to fejk díky tomu, že kompresor toho označení a parametrů nikdy Copeland nevyráběl, do té doby jsem si myslel, že samotný kompresor se netřeba obávat fejků.Franta2776 píše:
Taky to dlouho nefungovalo... sezónu a kousek. Odešel kompresor, podařilo se sehnat chladaře co byl ochoten vyměnit kompresor, doplnit filtr-dehydrator(ten tam předtím nebyl) a teď už druhou sezónu funguje. Chladaři všichni straší, že když odejde kompresor, zanechá v celém systému "saze" a nový kompresor je rychle nasaje a odejde taky brzy, protože to vyčistit nejde.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
-
Jo, chodit do sklepa 3x denně, to by mě žena hnala... Takhle se tam pamatuje buď poslední nastavená teplota, nebo to při velké změně počasí může změnit, a ono se to pak nějak ureguluje v pohodě samo a klidně i týden bez zásahu. Víceméně bych podobného efektu jako s tím 0-10V řízením dosáhl tím, že bych měnil častěji teplotu přes modbus, ale zase se mi nechce odpravit EEPROMku častými přepisy a řízení podle předpovědi a průměrné teploty za 24 hodin se zdá docela funkční.dusanmsk píše: ↑úte úno 18, 2025 1:56 pmTak riesil sa tu disaster recovery a nie komfortne fungovanie aj v pripade havarie. Je pravdou ze tie radiatory do toho hadzu vidle, s podlahovkou si relativne dost dobre dokazem predstavit, ze by zena sla k potenciometru 3-4x za den. Sam mam riadenie 0-10V, ale ziadnu nudzovu moznost to riadit rucne implementovanu nemam. Keby bol fakt pruser, tak mame v obyvacke split klimu a krbovky, takze by doma nezmrzli. A sprchovat sa mozu chodit po susedoch nez by som sa nevratil a neopravil to.
V tomhle jsme možná příliš velcí fatalisti, ale snažím se celý smarthome udělat odolný proti BUS factoru. Tzn. všechna základní funkcionalita (světla, topení, tuv) musí fungovat i s permanentně odstaveným homeassistantem a co nejjednodušším přechodem na tento offline režim.
- TomHC
- Reputace: 342
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Kto by chcel retro - https://stroje.bazos.sk/inzerat/1742087 ... -calex.php 

2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 02/2025 = 9.4 MWh AC
-
- Reputace: 6
- Lokalita: Levice
- Výkon panelů [Wp]: 6600
Alebo je tiez moznost vrazit pred elektrokotol doskovy vymennik a pripojit na neho klimatizaciu. Investicia o nieco vyssia ako samotna klima,k tomu MiniHPC regulator s moznostou ovladat cele tepelko cez WEB, MQTT alebo REST API po lokalnej sieti, cize integracia do HA ziadny problem.
4kW fronius primo + Victron multiplus 3kW/48V + 6.6kWp panely.
Klima Gree Amber 2.5kW prerobená na tepelné čerpadlo s MiniHPC regulátorom
-
To uz dnes cenovo nedava zmysel, 9kW TC ide kupit za 40-50.
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Galanta
- Výkon panelů [Wp]: 5730
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Ale na toto uz treba chladiarinu. Ak clovek nema znameho,tak som na cene monobloku z Polska.supiiik píše: ↑úte úno 18, 2025 3:41 pmpredohrev_pred_po.webp
Alebo je tiez moznost vrazit pred elektrokotol doskovy vymennik a pripojit na neho klimatizaciu. Investicia o nieco vyssia ako samotna klima,k tomu MiniHPC regulator s moznostou ovladat cele tepelko cez WEB, MQTT alebo REST API po lokalnej sieti, cize integracia do HA ziadny problem.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
- macherko1
Kup Nulite Flamingo a maš pokoj celkom su tam kvalitne komponenty Ja som dal 3700€ za 20kw , sice 2 fázy dotujem FVE
Poloostrov /Faza L1:JV: 325Wp /10ks poly 3250Wp +Growatt SP 5000 450V Mppt + OpSZ fG Forte 48V/620Ah Faza L2:JV: 285Wp /12ks Poly Faza L3 JZ /10ks mono 465Wp + 3X Growatt SP 5000 450V MPPT Seplos Lifepo4 16Kwh + Seplos Mason 14,5Kwh ,GreenBono AKU TČ Nulite 20Kw
-
- Reputace: 6
- Lokalita: Levice
- Výkon panelů [Wp]: 6600
Je pravda, ze bez chladiara sa to nezaobide, ale pri spravne zvolenom vymenniku (s pertlovymi vyvodmi) to zapoji aj bezny klimatizer, ktory videl striebornu spajku max na obrazku. Pripojenie sa potom nelisi od beznej klimatizacie. Zapojit rubky, vyvakuovat, pustit chladivo.kkristian píše: ↑úte úno 18, 2025 6:01 pmAle na toto uz treba chladiarinu. Ak clovek nema znameho,tak som na cene monobloku z Polska.supiiik píše: ↑úte úno 18, 2025 3:41 pmpredohrev_pred_po.webp
Cena:
Vonkajsia jednotka 3.5kW klimy 600-700Eur
Vymennik 200-300Eur
MiniHPC 300Eur
+ praca chladiara, kurenara a nejake kurenarske diely. Praca kurenara a diely su potrebne aj pri monobloku a tam budu dlhsie trasy a viac materialu, takze to bude drahsie, ako prirobit vymennik pred elektrokotol.
V sumare to bude zrejme lacnejsie ako monoblok z PL aj s montazou a to sa bavime o tom, ze je to split, nie monoblok, takze odpada par problemov, ktore so sebou monoblok prinasa...
4kW fronius primo + Victron multiplus 3kW/48V + 6.6kWp panely.
-
Nedava zmysel sa s tym dnes mrdat. https://allegro.cz/nabidka/tepelne-cerp ... 6738293843
-
- Reputace: 208
- Lokalita: Praha
Nevím jak u vás na SK, ale tady jak instaluješ split ofiko, tak musí mít každý rok revizi. A druhá "výhoda" je, že pokud nejde o dotační čerpadlo za 300tis., tak se ti 98% chlaďařů vysměje a vůbec je nezajímáš. Dokonce co slyším od mých kolegů ve firmě, tak je obrovský problém sehnat chlaďaře na opravu dotačního TČ mimo dodavatelskou firmu. Všichni co dělají pro dotčenou značku musí dodržovat ceny a rajóny a nejede přes to vlak.
Naštěstí mám relativně blízko podobného blázna jako my, co si udělal chlaďařský kurz a teď se na vedlejšák zabývá úpravami a opravou klim a TČ.
Naštěstí mám relativně blízko podobného blázna jako my, co si udělal chlaďařský kurz a teď se na vedlejšák zabývá úpravami a opravou klim a TČ.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Galanta
- Výkon panelů [Wp]: 5730
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Pri splite su povinne prehliadky iba vtedy,ak je v nom viac ako (myslim) 2,5kg plynu. Pochybujem,ze by v CR boli povinne prehliadky obycajnych malych cerpadiel.
Ovela vacsi problem je,ze ti split ako laikovi na dyi montaz vobec nepredaju.
Ovela vacsi problem je,ze ti split ako laikovi na dyi montaz vobec nepredaju.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
-
V CR je tiez ten limit urcite nad mnozstvom co je v tomto prditku. A ano, chladiari sa obcas chovaju ako hovada, ale da sa najst ked sa clovek posnazi. Kazdopadne nejaky monter klimatizacii sa vzdy najde, pripadne pokial vyhovuje dlzka trubiek ze sa nemusi doplnat, vyvakuuje si to clovek kludne sam.
-
- Reputace: 1
- Lokalita: STredni čechy
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 6400
Stejně jako většina, měl bys nechat zkontrolovat, při vlastnomontáži prohlášení, že dělala certifik chlaď firma atd. Každopádně vedění vyvakuovat lze třeba ledničkáčem. A pokud máš chladivo vtáhlé, nebo nová instalace, tak stačí vlastně jen vakuovačka.
Ad ochota chlad firem, je fakt mizivá, a ti, kteří jsou ochotni..jsou většinou vytíženi moc :-/
Ad ochota chlad firem, je fakt mizivá, a ti, kteří jsou ochotni..jsou většinou vytíženi moc :-/
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek