Mikroměnič - Je to možné?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
JirkaE
Reputace: 99
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Mikroměnič - Je to možné?

Nový příspěvek od JirkaE »

Tak tady je to měření - pokud z toho bude někdo moudřejší ;)

20241016_133852.jpg
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Vl4d
Reputace: 0
Lokalita: Neratovice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 10000
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: ANO

Nový příspěvek od Vl4d »

Mě by spíš zajímalo jak to funguje, když bych měl víc mikroměničů a zároveň připojení k síti, resp. jestli to vůbec nějak takto jde. Zatím mě stále přijde řešení s mikroměniči lepší než jeden obří.
Valdano
Reputace: 123
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

JirkaE píše: stř říj 16, 2024 2:07 pm
Tak tady je to měření...
To bych tedy nečekal, že zakrytí tak malé plochy panelu (20%) způsobí tak dramatický pokles výkonu o 99.8%. :eek2:

Jako by ten panel byl před zakrytím blízko nějaké hranici osvitu, pod kterou už nedává skokově skoro nic. Pak stačí jen zakrytí relativně malé plochy a výkon rázem padá až skoro k nule.
JirkaE

To Valdano : Podle datumu a času jsem fotil v cca 13,30 s relativně dobrým ziskem ještě, 277W na panel (554 W na oba) ;)

Vl4d píše: pon úno 17, 2025 12:05 am
Mě by spíš zajímalo jak to funguje, když bych měl víc mikroměničů a zároveň připojení k síti, resp. jestli to vůbec nějak takto jde. Zatím mě stále přijde řešení s mikroměniči lepší než jeden obří.
Ano jde to, řešilo se to tady mnohokrát. Připojit až za termostat bojleru, připojit až za vypínač rychlovarné konvice, připojit za jakýkoliv vypínač spotřebiče = bez energie ze sítě mikroměnič nefunguje.
Já vytěžuju uměle a náhodně - něco pobere každodenní vaření dětem, něco běžná spotřeba domácnosti - po obědě si dám kávu.... :D
Celkový výsledek k dnešnímu dni je přetok do sítě 42kWh od cca půlky července

20250217_184034.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Mex
Reputace: 170
Lokalita: Brno

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: pon úno 17, 2025 6:23 pm
JirkaE píše: stř říj 16, 2024 2:07 pm
Tak tady je to měření...
To bych tedy nečekal, že zakrytí tak malé plochy panelu (20%) způsobí tak dramatický pokles výkonu o 99.8%. :eek2:

Jako by ten panel byl před zakrytím blízko nějaké hranici osvitu, pod kterou už nedává skokově skoro nic. Pak stačí jen zakrytí relativně malé plochy a výkon rázem padá až skoro k nule.
Tak ono bude záležet na tom, co to jsou za panely. Jestli jsou half-cut nebo ne (předpokládám, že ne) a jak mají uvnitř orientované a zapojené stringy.
Pokud byly zakryté buňky ve všech vnitřních strinzích, tak prostě řádný z nich už pak nic nedal.
Valdano

Problém je možná v tom, že je panel při tom testu umístěn naležato a částečně jsou zakryté vlastně obě poloviny. Pokles výkonu by možná nebyl tak dramatický pokud by ta 20-ti procentní zakrytá část byla jen na ploše jedné jeho poloviny označené na níže přiloženém obrázku.

Zdroj:
Pokud dojde k zastínění části panelu, jeho výkon se rapidně sníží. Zastínění může způsobit například listí stromů, stín budov nebo přelétávající mrak. Moderní solární panely jsou vybaveny speciálními obtokokými diodami, které oddělují nezastíněné články od zastíněných. Díky tomu mohou nezastíněné články nadále pracovat na plný výkon. Pokud by tyto diody nebyly, proud by se snižoval v celém panelu.
Zdroj:
Díky neustálému vylepšování fotovoltaických panelů jsou i fotovoltaické systémy na střechách domů stále účinnější. Technologie poločlánků (což znamená, že jednotlivé fotovoltaické články jsou rozděleny na poloviny) umožňuje běžným fotovoltaickým panelům nejen snižovat energetické ztráty, ale také zlepšovat využití světla a zajistit stabilní fungování i při vysokých teplotách.

Chování při zastínění je u poločlánkových panelů rovněž vylepšeno, neboť paralelní diody rozdělují panely uprostřed. Pokud je spodní nebo horní polovina poločlánkového panelu zastíněna listím, druhá polovina článku dokáže i nadále pokračovat v zajišťování plného výstupního výkonu. Při porovnání se stejně zastíněným celočlánkovým panelem by u něj docházelo ke ztrátě výkonu celého panelu.
Přílohy
ucinek_zakryti.png
Valdano

Možná by bylo vhodné udělat další test a namísto částečného zakrytí dolní části toho panelu naležato zastínit jen jeho část napravo viz na přiloženém obrázku jen tu žlutou plochu napravo.
Přílohy
dalsi_test.png
dalsi_test.png (327.33 KiB) Zobrazeno 235 x
Vl4d
Reputace: 0
Lokalita: Neratovice
Výkon panelů [Wp]: 10000
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: ANO

Nový příspěvek od Vl4d »

JirkaE píše: pon úno 17, 2025 6:56 pm
To Valdano : Podle datumu a času jsem fotil v cca 13,30 s relativně dobrým ziskem ještě, 277W na panel (554 W na oba) ;)

Vl4d píše: pon úno 17, 2025 12:05 am
Ano jde to, řešilo se to tady mnohokrát. Připojit až za termostat bojleru, připojit až za vypínač rychlovarné konvice, připojit za jakýkoliv vypínač spotřebiče = bez energie ze sítě mikroměnič nefunguje.
Já vytěžuju uměle a náhodně - něco pobere každodenní vaření dětem, něco běžná spotřeba domácnosti - po obědě si dám kávu.... :D
Celkový výsledek k dnešnímu dni je přetok do sítě 42kWh od cca půlky července

20250217_184034.jpg
Já myslel klasiku, kdy každý panel má mikroměnič, tam nevím jak to funguje při připojení k síti. Aby pak každý nezvyšoval napětí nebo co já vím co.
JirkaE

Někdo tady navrhl, že by takhle šlo zjistit, má-li jedno MPPT nebo dvě.
U mě to šlo snadno , tak jsem to udělal.
Dva budíky mám a přehodit to byla otázka pár minut.
Je jasné že tento panel je rozděleny na výšku, to nemusím zkoušet, do půlky z boku to půjde líp...

Jestli jsme tím ale zjistili původní záměr, si jistý nejsem... :)
=Vl4d post_id=258065 time=1739826108 user_id=12174
Já myslel klasiku, kdy každý panel má mikroměnič, tam nevím jak to funguje při připojení k síti. Aby pak každý nezvyšoval napětí nebo co já vím co.
Netuším co je to za klasiku, i takhle se musím v létě moc snažit to spotřebovat.
Je to nestabilní a od rána roste a od oběda klesá.
Nejde s tím nic kloudneho udělat snadno.
Za mě to má smysl na balkon bytovky s přídavnou spirálou na 800W do bojleru, nebo menší klimu...
romanf
Reputace: 3
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid

Nový příspěvek od romanf »

Ja by som si dovolil využiť tému : máte niekto tip na osvedčený mikromenič 600W ktorý zvládne Voc do 55V ?

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek