Zapojení chrániče typu B na výstupu hybridů typu Easun, apod
Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
- bublich
- Reputace: 67
Re: Zapojení chrániče typu B na výstupu hybridů typu Easun,
Ten uzemnovaci šroub slouží k uzemnění nádoby trafa a rozvaděče NN trafostanice,vlastní přizemnění N sítě se řeší obvykle dále od stanice např.1.podpěrný bod a dále periodicky.Je to z důvodu vzniku NDN na PEN při průrazu VN na vanu trafa.Spojení N a uzemnění přímo na trafu je možné a je vázáno výpočtem rychlosti výpadku ochrany (VN pojistka) na straně VN.
- tomas
- Reputace: 242
Ano, to ale není nic proti tomu co jsem napsal.
Uzemnění N trafa je často přímo na svorce trafa zemnícím páskem, tak aby se to dalo dobře rozpojit a změřit izolační stav trafa, nebo je až v NN rozvaděči trafa, ale potom musí jít ze svorky N trafa vodič modré barvy.
Uzemnění trafostanice a tedy i bodu přechodu TN-S na TN-C musíme dělat do 5 ohm a s připojenými NN vodiči to musí být do 2 ohm.
Uzemnění nádoby trafa je ekvivalentní k uzemnění šasi střídače.
Uzemnění N trafa je často přímo na svorce trafa zemnícím páskem, tak aby se to dalo dobře rozpojit a změřit izolační stav trafa, nebo je až v NN rozvaděči trafa, ale potom musí jít ze svorky N trafa vodič modré barvy.
Uzemnění trafostanice a tedy i bodu přechodu TN-S na TN-C musíme dělat do 5 ohm a s připojenými NN vodiči to musí být do 2 ohm.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
- bublich
- Reputace: 67
Jistě.Já to bral jako doplnění.tomas píše:Ano, to ale není nic proti tomu co jsem napsal.
-
- Reputace: 0
V manuálu schémata nejsou, jenom obrázek svorkovnice: připojení AC z distribuce a AC výstupu:
Vstup má označení PE, L a N,
výstup je označen L, N a kostra na šroubek šaši
Vstup má označení PE, L a N,
výstup je označen L, N a kostra na šroubek šaši
kodl69 píše:Pokud je to skutečně mobil home tak se někdy u té sítě objevit může![]()
Jak zajistit vodič N: trochu drastická metoda je zkusit jeden z vodičů uzemnit přes klasikcou 40W žárovku. Pokud žárovka ani neblikne, je možný ji nahradit drátem a mít síť TN-S. Generátor je taky v režimu IT, ale i tak je potřeba kostru spojit s PE., viz obrázky IT sítě. Dej odkaz na manuál, ať to nemusím hledat, jsou tam apsoň nějaký schémata zapojení, nebo jenom obrázky svorkovnic a milion keců?
-
- Reputace: 3
Re: Zapojení chrániče typu B na výstupu hybridů typu Easun, apod
Požičiam si tému...
Mám hybrid MUST PV1800 3KW VHM. pripojený k DS. Keď ide na batériu nie je žiadny problém. V prípade že sa prepne na bypass (zvyčajne so zapnutým spotrebičom), vybaví rcd typ B. Rovnako spraví aj naopak keď vypína bypass. Rovnako vybavenie rcd spôsobuje aj sebamenšie iskrenie medzi L-N (vypinač ventilátora, ktorý nemá ani zapojené PE) Po vymene vypínača ho prestalo vybavovať (dajme tomu že spôsobovalo niejake maličké harmonické, aj keď si myslím že medzi L-N by to malo byť fuk). Ale hlavne čomu nerozumiem je, ak je menič v bypasse a nabíja batériu z DS tak vtedy chranič vybaví tiež a dokonca počas celej doby nabíjania nieje možné rcd natiahnúť. Na výstupe mám 3 okruhy s rcd b a všetky sa správajú rovnako... Na jednom mám iba chladničku zapojenú. Paradox že na vstupe meniča sa nič nedeje a chranič drží. Skúšal som aj prepojiť N vstupu a výstupu na meniči a bez výsledku. Jedine pomáha vrátenie rcd typu A alebo AC tie držia bez problémov. Moja otazka teda znie, či mám hladať chybu v meniči ( niejake DC úniky alebo skryté skrutky, ktoré niečo prepájajú) alebo mám proste vadné chrániče. Ďakujem.
Mám hybrid MUST PV1800 3KW VHM. pripojený k DS. Keď ide na batériu nie je žiadny problém. V prípade že sa prepne na bypass (zvyčajne so zapnutým spotrebičom), vybaví rcd typ B. Rovnako spraví aj naopak keď vypína bypass. Rovnako vybavenie rcd spôsobuje aj sebamenšie iskrenie medzi L-N (vypinač ventilátora, ktorý nemá ani zapojené PE) Po vymene vypínača ho prestalo vybavovať (dajme tomu že spôsobovalo niejake maličké harmonické, aj keď si myslím že medzi L-N by to malo byť fuk). Ale hlavne čomu nerozumiem je, ak je menič v bypasse a nabíja batériu z DS tak vtedy chranič vybaví tiež a dokonca počas celej doby nabíjania nieje možné rcd natiahnúť. Na výstupe mám 3 okruhy s rcd b a všetky sa správajú rovnako... Na jednom mám iba chladničku zapojenú. Paradox že na vstupe meniča sa nič nedeje a chranič drží. Skúšal som aj prepojiť N vstupu a výstupu na meniči a bez výsledku. Jedine pomáha vrátenie rcd typu A alebo AC tie držia bez problémov. Moja otazka teda znie, či mám hladať chybu v meniči ( niejake DC úniky alebo skryté skrutky, ktoré niečo prepájajú) alebo mám proste vadné chrániče. Ďakujem.
-
- Reputace: 691
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zkusil bych odpojit FV panely (+ i - pól) jestli se to bude chovat stejně.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Že by mali niejaky maly zvod o PE? No skúsim, aj keď sa mi tomu moc veriť nechce... ale dajme tomu ze chybička vo výrobe sa vblúdila...
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
V měniči jsou filtry které mají spojené L a N přes koníky a cívky na PE a to bude dělat problém.
A při bypasu IN a OUT propojené spojené filtrem s PE?
A při bypasu IN a OUT propojené spojené filtrem s PE?
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
PE samozrejme na meniči pripojené mám, ešte ma napadlo, že by možno nebolo od veci skúsiť prepojiť s doplnkovým pospájaním s HUB. ale či by to k niečomu pomohlo...
-
EDIT: AJ KEĎ SOM BOL K TOMU SKEPTICKÝ, DOPLNKOVÉ OCHRANNÉ POSPÁJANIE PROBLÉM ODSTRÁNILO. Ďakujem za pomoc.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Nějak se nám tu množí "koníky"

Prostě někde máš špatnou zem - nějaký rozdíl a prostě to na to zareaguje a pospojováním jsi to uvedl na stejný potenciál.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 85 Odpovědi
- 5957 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Soban
-
- 48 Odpovědi
- 4319 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Zak
-
- 0 Odpovědi
- 347 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od TomHC
-
-
Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?
Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?
- 7 Odpovědi
- 1062 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od palonew
-
-
-
Easun 5kw 3f zapojení - problém při odpojení baterie
od Sarek » » v Střídače, měniče napětí, invertory
Easun 5kw 3f zapojení - problém při odpojení baterie
- 4 Odpovědi
- 842 Zobrazení