EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
vanilka
Reputace: 80
Lokalita: Beroun, Příbram

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Nový příspěvek od vanilka »

gupa píše: stř led 22, 2025 10:13 am
Takže co mám udělat když chci balkonovku?
Koupit takovou, která umožňuje regulaci výkonu - tzn.třeba Hoymiles a OpenDTU https://www.opendtu.solar/ , a neřešit žádnou legalizaci. Pokud máš prostor na více panelů (>4ks), udělej si poloostrov s baterií. Takhle to mám už třetím rokem, jednoduchá instalace bez různých vyfikundací, o nic se nestarám, žije si to vlastním životem a roční odběr od ČEZ-u klesl z 2.2MWh na 650kWh.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
Marek_
Reputace: 0

Nový příspěvek od Marek_ »

Nemám sice FVE, ale dočetl jsem se, že se pro danou čtvrthodinu počítají průměry. To znamená např. že mohu mít dejme tomu první 4 min. přetok 1125W, pak odpojím panely pro zbývajících 11min. a ve výsledku budu v toleranci 300W ve čtvrthodině ?
cipis
Moderátor
Reputace: 652
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+7
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od cipis »

To je jedna podmínka, ale druhá je množství kWh za měsíc. A když ty nepřekročíš, tak ty čtvrthodinovky se neberou v potaz.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
thesaro
Reputace: 9
Lokalita: Rajhrad

Nový příspěvek od thesaro »

Možná nebude na škodu, když připomenu jak taková oficiální registrace balkonovky (zatím pouze jen) u EGD vypadá a jak neskutečně jednoduché to je:

1. Vlezu na tuhle stránku: https://www.egd.cz/zadost/zdroje-do-800 ... tovoltaiky
2. Vyplním údaje o svém odběrném místě. Pak údaje o změnách ve spotřebičích. Já tam vyplnil to co je na obrázku.
obr1.png
2. V žádosti v "Technická specifikace výrobny" vyplním v kolonce "Celkový jmenovitý výkon střídače" 800W a ten samý údaj dám i do "Celkový instalovaný výkon panelů". Vyberu schéma zapojení výrobny, viz obrázek.
obr2.png
3. Odešlu žádost, počkám až od distributora přijde návrh nové smlouvy o připojení. Trvá to 1-30 dní, já to měl hned druhý den.
4. Návrh nové smlouvy o připojení dle přiložených instrukcí elektronicky podepsat a poslat zpět. V momentě odeslání podepsané smlouvy je hotovo.

Pánové, nezlobte se na mě, ale tímhle procesem zvládne projít i cvičená opice.

Obrázky staženy a doplněny do příspěvku. Když by na původním místě zmizely, tak by zde pak nebyly!
gupa
Reputace: 121
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

A co napsat, počet fází, mám to na jedné ze tří. Tak tři? Aby mi nedošli vyměnit ten elektroměr když to blbě vypíšu. Asi jsem níže než ta opice, hold každý se nepovede.

Edit: už jsem ve cviku, stávající tři a výrobna jedena fáze. Všiml jsem si že nominální výkon opsat z etikety na škatuli nebo technického listu? 700w mikrozdroj jsem ještě neviděl.Pokud je etiketa, lze ji nějak pěkně vyfotit a dát to sem?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Yardacz píše: sob srp 31, 2024 8:03 pm
Podal jsem žádost u Čezu, co z toho vlastně vypadne. Po pár dnech volal technik z distribuce, že není problém s připojením, že určitě povolí, ale jestli se mi to vyplatí. Požadují instalaci jako od výrobny, a pro to nejspíš v paneláku na patře nebude v rozvaděči místo. Vypínač FVE, HDO a 4Q měřič.
Takže toto platí nebo ne? Já čtyřkvadrantový elektroměr určitě nemám, ani HDO, ani vypínač, ikdyž nějakou sporákovou kombinaci bych našel.
thesaro

gupa píše: stř led 22, 2025 4:41 pm
Všiml jsem si že nominální výkon opsat z etikety na škatuli nebo technického listu? 700w mikrozdroj jsem ještě neviděl.Pokud je etiketa, lze ji nějak pěkně vyfotit a dát to sem?
Dej tam 800W. On to stejně nikdo fyzicky nepřijde zkontrolovat.
thesaro

gupa píše: stř led 22, 2025 4:51 pm
Takže toto platí nebo ne? Já čtyřkvadrantový elektroměr určitě nemám, ani HDO, ani vypínač, ikdyž nějakou sporákovou kombinaci bych našel.
Ale tohle je v distribučním území ČEZu. Pokud jsi v distribuční oblasti EGD, nic z toho se tě netýká.
dako
Reputace: 2
Lokalita: Ostrava!!!
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od dako »

gupa: Pokud bys to připojoval ve zjednodušeném připojení HDO nepotřebuješ, 4Q se instaluje vždy, instalační spínač také musí být. Nesmíš, ale dodávat ale elektřinu do DS, což si myslím, že u 800W "balkonovky" je stejně o ničem.

cipis: jak je to s těmi přetoky, si taky nejsem jistý, možná někdo vysvětlí, ale ve vestníku ERÚ je psáno max. 300W né 300Wh. Já to chápu jako max. okamžitý výkon, takže to asi nebude jako že dodám špičku např. 1200W na pár vteřin. Měsíční limit je 30kWh, pak se za každou 1kWh platí pokuta přes 1900,- kč. Kolik se platí za překročení těch 300W se už nepíše. Tak nevím. Ta věta je tam fakt dost vágně formulovaná.
cipis
Moderátor
Reputace: 652
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+7

Nový příspěvek od cipis »

Pokuta je za prekroceni tech 300W (vykon, tj. bez hodin) v 15 minutach, za predpokladu, ze je celkovy mesicni pretok vic jak 30 kWh nebo kolik je ten limit.
Takze kdyz omylem do site naperes treba 20 kWh, tak se nic nedeje, ikdyz to tam narves za 25 hodin (driv to nemas sanci stihnout, kdyz je vykon omezen na 800 W).
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
JirkaE
Reputace: 91
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Znova opakuji, že mám úplně normální balkónovku - vraženou do zásuvky bez jakýchkoliv úprav proti přetokům.

Tak jak jsem to koupil, tak to je.

Ten nejobyčejnější a nejlevnější (v ten moment) kus co jsem našel 800W s panely 2x450Wp ( myslím si = teď tam nepolezu )
Mám to čistý JIH - 45 Stupňů sklon, celočerné.

Zapojil jsem někdy v průběhu července a do dnešního dne (tedy cca 7 měsíců) mám na elektroměru přetoky 39kWh (podle Supla měření 44kWh)

20250122_174357.jpg
Není jakýkoliv důvod k obavám z velkých přetoků...

Edit: ten přetok je společný i s cca 5měsíčním provozem Modráska 2kW...
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
gupa

Nový příspěvek od gupa »

No jo ale v DE, tam jsou nato zvyklý. Unás to bude jiné, tady je hned průser a strach že by jsme jim tu DS zhodily na zem.
JirkaE
Reputace: 91
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Pokud je v ČR limit 30kWh měsíčně, tak je jasně vidět kolik mám k dnešnímu dni já a je úplně šumák, jestli jsem v DE nebo CZ, nebo ne ?

Ještě doplním aktuální stav výroby za celý čas... (asi to bylo až koncem července, protože část srpna to bylo vypnuté úplně - dovolená...)

Screenshot_20250122-180347_Tuya Smart.jpg
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Dedukuji, že čtyřkvadrant měří po Wsekundě a na logy s časovou osou musí mít paměť alespoň na dva roky. Potom to taková pohoda nebude. Rozhodně bez CT nebo jiného měření které reguluje výkon mikroměniče to nejde zapojit vůbec.

Osobně si myslím, žo to chce i dvojité zabezpečení proti nepovolenému přetoku. Nějaké CT se zkurví a je to nejdraží kousek mědi v mém okolí.

Tz. příklad, mám odečet a během jediného kalendářního měsíce podle údajů na časové ose dodávek mám přes 30kWh, ale jinak po zbytek roku nula, tak je to pěkně mastný po vyúčtování toho odečtu.
Marek_
Reputace: 0

Nový příspěvek od Marek_ »

Čím je definován začátek kvadrantu ? Bere se běžný hodinový časový údaj, nebo je něco na straně DS ?
Valdano
Reputace: 96
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

4Q elektroměr = tzv. chytrý elektroměr.

Co je a jak funguje chytrý elektroměr?

Data ukládá do své paměti, ale je online a data také posílá podle nastavení i několikrát za den. Měří spotřebu v rámci každé čtvrthodiny, ale záznamy
spotřeby jsou jen s přesností na hodinu. 4Q elektroměry jsou povinné pokud chce někdo elektřinu prodávat do DS, ale u balkonovek to žádný distributor neumožňuje tj. smlouva o připojení se sjednává na tzv. nulový rezervovaný výkon výrobny. Takže u balkonovek se obvykle elektroměr vůbec nemění tak jako to píše ve svých podmínkách EDG tak to v podstatě platí i u ČEZu a dalších, ale samozřejmě existují výjimky, protože zcela nezávisle na tom probíhá celostátně postupná výměna za 4Q elektroměry s cílem, že v budoucnu je budou mít úplně všichni bez ohledu na to jestli budou nebo nebudou mít výrobnu. Takže se může stát, že někdo v lokalitě kde se aktuálně provádí hromadné výměny elektroměrů za 4Q když si zažádá o připojení balkonovky s nulovým rezervovaným výkonem tak je možné, že mu elektroměr vymění, protože bude shodou okolností v lokalitě kde se aktuálně stejně elektroměry mění.

Pokud budete mít 4Q (tj. chytrý elektroměr) tak budete mít přístup na portál naměřených dat (příslušného dodavatele) a můžete tedy průběžně třeba každý den sledovat průběh své spotřeby on-line, a to včetně přetoků a v případě nezvyklého nárůstu přetoků můžete reagovat kontrolou svého zařízení.

Při dotazech na zákaznické centrum ČEZu na připojení balkonovek dochází k nepřesným specifikacím a omylům. Někteří pracovníci zákaznického centra nejsou dost obeznámeni s touto problematikou a často vůbec ne se specifickými podmínkami tzv. balkonovek, které uplatňuje ČEZ podobně jako EDG. Pak když se někdo zeptá, tak se stává, že dostane nepřesné nebo zcela zavádějící informace například v tom smyslu, že ho mylně informují o nadstandardních požadavcích, které se však balkonovek vůbec netýkají a jsou určeny pro výrobny s nenulovým rezervovaným výkonem tj. s prodejem elektřiny od DS. Tazatel se pak zděsí jako složité to u ČEZu je, ale opak je pravdou. ČEZ má aktuálně podobně jednoduché vyřízení tzv. zjednodušeného připojení balkonovek jako EDG.

ČEZ distribuce: Žádost o zjednodušený způsob připojení mikrozdroje

Dá se podat online. Stačí revize. U balkonovky s výkonem do 800W není potřeba provádět měření impedance proudové smyčky v místě připojení. Mělo by tedy stačit doplnit vzorové schéma pro mikrozdroj, které je na té stránce ČEZu přímo ke stažení.

Poznámka:
Je třeba si také uvědomit to, že o připojení výrobny k distribuční soustavě žádáte distributora a nikoli dodavatele. Zatímco dodavatele můžete mít sjednaného nezávisle na lokalitě tak distributor je pevně daný podle lokality distribučního území.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek