Home Assistant
Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
-
Re: Home Assistant
Ten screen je delší okno, blbě se tam to místo hledá.
Ale když jsem byl v tom okně, dal obnovení po 5s, zapnul 2kW. konvici, ukazovalo to v té reálném čase narust, včetně ostatní ambientní spotřeby, max ale cca 1000-1100W v danou chvíli...
Tyto údaje jsou ještě k tomu zřejmě součet za všechny 3 fáze ..
Jsou to první pokusy, udělal jsem to tak, že jsem v InfluxDB žádal vyčítání dat o údaji Shelly W fáze A, W fáze B, W fáze C do jednoho okna a u toho vytvořil dashboard. To samé jsem udělal z kWh a s A.
Grafanou mám stáhnutou, tam musím dostudovat jak na to, jak to mezi sebou propojit a stavet ty grafy...
A to logování dat, jakou periodu nastavit optimálně? 1 minuta obnovení?
Díky
Ale když jsem byl v tom okně, dal obnovení po 5s, zapnul 2kW. konvici, ukazovalo to v té reálném čase narust, včetně ostatní ambientní spotřeby, max ale cca 1000-1100W v danou chvíli...
Tyto údaje jsou ještě k tomu zřejmě součet za všechny 3 fáze ..
Jsou to první pokusy, udělal jsem to tak, že jsem v InfluxDB žádal vyčítání dat o údaji Shelly W fáze A, W fáze B, W fáze C do jednoho okna a u toho vytvořil dashboard. To samé jsem udělal z kWh a s A.
Grafanou mám stáhnutou, tam musím dostudovat jak na to, jak to mezi sebou propojit a stavet ty grafy...
A to logování dat, jakou periodu nastavit optimálně? 1 minuta obnovení?
Díky
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Data se ukládají (obvykle) tak často, jak je potřeba. Influxdb je typ databáze, kam se ukládají časové série jednotlivých (kanálů) dat. Pokud se např. teplota nemění, tak se nic neukládá a platí ta naposled uložená hodnota.
Tady ta "perioda obnovení" nemá s ukládáním dat nic společného, to je naopak - jak často se má do uložených dat dívat a dle toho aktualizovat zobrazené údaje (v grafu).
Tady ta "perioda obnovení" nemá s ukládáním dat nic společného, to je naopak - jak často se má do uložených dat dívat a dle toho aktualizovat zobrazené údaje (v grafu).
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
ad DATA ok ...
Ještě si sem dovolím odložit dva screeny ... Příkon a proud jednotlivých fází jsem do dashboardu uložil jednotlivě.
To sedí a logicky W/A je mezi sebou takřka 1:1 (odchylky v napětí...)
ALE (druhý screen) - jakmile všechny fáze do jednoho grafu navrstvím, momentální součet příkonu to neukazuje a ta logika té datové věty se mi nezdá, u těch fází "OR" - "OR" .... zkusil jsem natvrdo přepsat na "AND" - "AND", napsalo mi to, že syntaxe je OK, ale graf se nevykreslil ...
Ještě si sem dovolím odložit dva screeny ... Příkon a proud jednotlivých fází jsem do dashboardu uložil jednotlivě.
To sedí a logicky W/A je mezi sebou takřka 1:1 (odchylky v napětí...)
ALE (druhý screen) - jakmile všechny fáze do jednoho grafu navrstvím, momentální součet příkonu to neukazuje a ta logika té datové věty se mi nezdá, u těch fází "OR" - "OR" .... zkusil jsem natvrdo přepsat na "AND" - "AND", napsalo mi to, že syntaxe je OK, ale graf se nevykreslil ...
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
To je úplne zlá query... Ani OR, ani AND. Musíš robiť súčet, ale neviem ako V InfluxDB v2 som úplne stratený, radšej používam Grafanu a InfluxDB v1. Nevravím, neuč sa nové veci, ale Grafana vs Influx Explorer je ako BMW vs Reliant Robin.
V Grafane mám napríklad graf, kde mám dáta z InfluxDB pre všetky tri stringy, a potom ich súčet cez Expression.
V Grafane mám napríklad graf, kde mám dáta z InfluxDB pre všetky tri stringy, a potom ich súčet cez Expression.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 01/2025 = 8.8 MWh AC
-
Vlevo to modré tlačítko Function 1.
Přednastavené je mean, takže to průměrovalo všechny tři fáze.
Je tam i min, max, medián a dá se to i vrstvit...
Přednastavené je mean, takže to průměrovalo všechny tři fáze.
Je tam i min, max, medián a dá se to i vrstvit...
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
s temi pocty v grafane bebo influx opatrne. Treba to strasne spatne pocita veci, kdzy mam treba 3 faze ale datove body nejsou v jeden casovy okamzik. Clovek by rekl ze to nejak prumeruje. Ale nekdy je to dost divocina. Spis to dela graficky nez matematicky. Zalezi pak i jak s ema cara spojit s minulym bodem.
-
Grafana už mi jede
-
Pro mě ty grafy Shelly nejsou úplně zásadně důležité, jen jsem chtěl, aby to nějak přiměřeně přesně vykreslovalo příkony na fáze v součtu skrze monitoring souběhu spotřeby a různých peaků při běžném provozu domácnosti, než nainstalují na jaře elektrárnu...glottis píše: ↑pát led 10, 2025 6:48 pms temi pocty v grafane bebo influx opatrne. Treba to strasne spatne pocita veci, kdzy mam treba 3 faze ale datove body nejsou v jeden casovy okamzik. Clovek by rekl ze to nejak prumeruje. Ale nekdy je to dost divocina. Spis to dela graficky nez matematicky. Zalezi pak i jak s ema cara spojit s minulym bodem.
Shelly má jednoduchou integraci, tak se mi do začátku zdá vhodná...
-
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Komunikace Solar Assistant s Home Assistant
od Mickel » » v Raspberry Pi
Komunikace Solar Assistant s Home Assistant
- 2 Odpovědi