Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
slavo

Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Nový příspěvek od slavo »

Riešim akurát, či nedať batériu niekde mimo domu. Prípadov, že batérie samé vzbĺknu je stále viac. Nedávno vyhorel dom vo Frýdku-Místku s fotovoltaikou, a každý týždeň počujeme o nejakom vznietenom aute.
Túto v garáži auto hasili 8 hodín. Čo robiť, keď vám začne horiť batéria doma?
Ako ste voči tomu zabezpečení? Dá sa to uhasiť nejakým hasiacim prístrojom? Prečo to tak nehasia aj hasiči napríklad v tomto prípade?

https://www.inenoviny.sk/elektricky-mer ... nemocnici/
Mivvy 202Ah LiFEPO4 batéria - 24V, panely 8x455Wp - 4s2p, Axpert king II - 24V
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Nový příspěvek od gupa »

Pokud někdy přejdu na LIxx baterii, tak protože musí být v teple, tak jsem se rozhodnul v podstatě z prostoru pro baterie udělat pec s komínem s vývodem mimo dům v kategorii takové, že vydrží založení ohně a hoření po dobu alespoň 2 hodin v plném proudu ohně, bez prohoření obalu vč. nehořlavosti toho komínu. .. Promýšlím detajly jako aby nezhořela celá tak nějaké oddělovací segmenty, hašení na dálku a tp.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
slavo

Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Ano presne nad tym som uvazoval, nejaky senzor a popripade aj samospustenie hasiaceho pristroja. Otazka je, ci je nejaky hasiaci pristroj schopny to uhasit. Potom dalsia rozumna moznost sa mi javi dat to do boxu vedla domu a oblozit sklenou vatou a odtial len droty?
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Kdybych elektrárnu řešil teď, tak bych změnil řadu věcí a baterie mimo obytné prostory by byla jedna z nich. Teda spíš umístit celou elektrárnu mimo objekt. Později se to už těžko mění. Patřím k těm, kterým baterie udělala neplechu, ale LiFePO4 jsou celkem bezpečné, takže nevznikla žádná škoda: viewtopic.php?p=52731#p52731
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

slavo píše: sob pro 21, 2024 4:30 pm
Ano presne nad tym som uvazoval, nejaky senzor a popripade aj samospustenie hasiaceho pristroja. Otazka je, ci je nejaky hasiaci pristroj schopny to uhasit. Potom dalsia rozumna moznost sa mi javi dat to do boxu vedla domu a oblozit sklenou vatou a odtial len droty?
Zasypání pískem nebo suchou bílou nebo jinou matečnou hlinou a stěny šamotové tvarovky k úpravě. např. https://www.hm-krbykamna.cz/rath-kamnar ... -easysplit
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Prosím vás, koľko LFP batérií tu (ČR/SR) preukázateľne zahorelo plameňom a spôsobilo požiar celého domu?
Viem o tom jednom dome kde bol výbuch, ale nevieme čo sa tam vlastne stalo.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
josse

Nový příspěvek od josse »

Nepřemýšlejte jak baterie hasit, to nejde. Stačí je chladit a k tomu jsou vcelku dvě možnosti zaplavit a sprchovat. Já si vybral kombinaci. A dal jsem je mimo dům. Nesdílim názor, že elektrárna a baterky by měli být ve společném prostoru. Elektrárnu jsem doma nechal.

Ten článek co hořet už jednou začne, taky dohoří, tomu nic nezabrání, chce to udělat tak aby nezapálil ostatní.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

V sadě mezi jednotlivé články doporučuji vložit tepelně izolační a nehořlavé proklady. Formulář na přířezy izolačních desek na míru dle vlastního požadavku. Zvolte materiál, zadejte rozměry a počet kusů a dostanete cenovou nabídku.
eman
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Já uvažuji, že využiju suchou studnu vedle domu, ale standartní skruže nabízí celkem málo prostoru, takže by ty baterky museli být nad sebou. Na Jaře to proměřím a vymyslím, jak je tam poskládat.
Druhá varianta je izolovaná "skříň, hned vedle domu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
josse

Nový příspěvek od josse »

eman píše:
Já uvažuji, že využiju suchou studnu vedle domu, ale standartní skruže nabízí celkem málo prostoru, takže by ty baterky museli být nad sebou. Na Jaře to proměřím a vymyslím, jak je tam poskládat.
To je malý, i kdyby to sahalo do 4m stejně to bude malý.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Valdano

Nebo si poblíž RD postavit něco takového kde by se vešlo všechno včetně měniče a sady článků případně koupit nějaký malý bazarový kontejner. Vnitřek tepelně odizolovat a v zimě temperovat.
eman
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Ta studna má jenom 2,5m. Na ty moje 3 baterky by asi stačila, ale není tam manipulační prostor.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Valdano píše: sob pro 21, 2024 6:00 pm
Nebo si poblíž RD postavit něco takového kde by se vešlo všechno včetně měniče a sady článků případně koupit nějaký malý bazarový kontejner. Vnitřek tepelně odizolovat a v zimě temperovat.
A bonus je střecha pro další panely :) :yes:
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
slavo

TomHC píše: sob pro 21, 2024 5:28 pm
Prosím vás, koľko LFP batérií tu (ČR/SR) preukázateľne zahorelo plameňom a spôsobilo požiar celého domu?
Viem o tom jednom dome kde bol výbuch, ale nevieme čo sa tam vlastne stalo.
tych domov bolo viacero aj na Slovensku. Nepise sa o tom, rovnako ako s autami. Vo svojom okoli viem o viacerych elektroautach, ktore sa samovznietili a nikde v spravach to nebolo. By ma zaujimalo, ako to riesia poistovne. Kolko vyplatia, o kolko viac stoji poistenie.
slavo

josse píše: sob pro 21, 2024 5:38 pm
Nepřemýšlejte jak baterie hasit, to nejde. Stačí je chladit a k tomu jsou vcelku dvě možnosti zaplavit a sprchovat. Já si vybral kombinaci. A dal jsem je mimo dům. Nesdílim názor, že elektrárna a baterky by měli být ve společném prostoru. Elektrárnu jsem doma nechal.

Ten článek co hořet už jednou začne, taky dohoří, tomu nic nezabrání, chce to udělat tak aby nezapálil ostatní.
a ako to urobit, aby nezapalil ostatne?
slavo

Valdano píše: sob pro 21, 2024 6:00 pm
V sadě mezi jednotlivé články doporučuji vložit tepelně izolační a nehořlavé proklady. Formulář na přířezy izolačních desek na míru dle vlastního požadavku. Zvolte materiál, zadejte rozměry a počet kusů a dostanete cenovou nabídku.
a to ma ako pomoct? to by museli byt clanky od seba uplne oddelene, tym teplom ktore tam vznikne sa roztavi vsetko plastove....spojene vzduchom...
slavo

eman píše: sob pro 21, 2024 6:21 pm
Ta sachta tiez nie je zly napad, otazne je ako zabranit, aby sa to nedostalo po kabloch inde.
slavo

josse píše: sob pro 21, 2024 6:28 pm
eman píše:
To je malý, i kdyby to sahalo do 4m stejně to bude malý.
preco by boli 4m, malo?
Valdano

slavo píše: sob pro 21, 2024 9:43 pm
a to ma ako pomoct? to by museli byt clanky od seba uplne oddelene, tym teplom ktore tam vznikne sa roztavi vsetko plastove....spojene vzduchom...
Těla běžně používaných prizmatických článků LiFePo4 jako jsou třeba EVE jsou z hliníku, na kterém je jen tenká plastová fólie. LiFePo4 v naprosté většině případů nehoří. V kritických stavech obvykle jen výrazně plynují a vývin tepla není až tak velký jako při fyzickém požáru. Nicméně pokud jsou články těsně přitlačené k sobě a bez prokladů je riziko, že se přenosem tepla přes tělo hliníkové článku může přenést problém i na sousední články. Tepelně izolační proklady tedy obecně stačí k tomu, aby se teplo z jednoho článku, který se třeba zvrhl do procesu TR (Thermal Runaway) ve většině případů nepřeneslo na sousední článek natolik, aby jej poškodilo. Nic není zcela dokonalé. Zcela výjimečně může dojít i u LiFePo4 článků až ke vznícení, a to pak samozřejmě takový úzký proklad nepomůže. Ale ve většině případů by pomoci měl. Některé sofistikovanější bateriové uložiště mají vestavěné hasící systémy, které povrch článků při zvýšené teplotě začnou výrazně ochlazovat a tím také minimalizují možnost přenosu problému na další články.
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

slavo píše: sob pro 21, 2024 9:41 pm
...
Vo svojom okoli viem o viacerych elektroautach, ktore sa samovznietili a nikde v spravach to nebolo. By ma zaujimalo, ako to riesia poistovne. Kolko vyplatia, o kolko viac stoji poistenie.
No, nevím k jakému vzorku BEV máš přístup. Ale popravdě se mi to moc nezdá.
Statisticky BEV hoří výrazně méně než ICE. Statisticky prý nejvíc hoří hybridy. Samozřejmě vztaženo na počet aut.
A každý požár BEV je vděčné téma, aspoň u nás v Česku. To by si novinářské hyeny nenechaly ujít takovou příležitost napsat clickbait-článek.

Ještě k těm doporučením umístit baterky mimo barák: právě jsem absolvoval depresivní školení/přednášku, kde revizáci a soudní znalci povídali o šílených a nesmyslných povinnostech, ukládaných dnešními zákony.
Takže natáhnout jakýkoli drát mimo půdorys domu znamená zahájit tanečky se stavebním úřadem. I když je to na mám vlastním pozemku a je to třeba jenom 1/2 metru od domu.
Platí u nás, v Česku. Slovenská špecifiká neznám.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek