FV Elektrárna s dotací je prohra pro zákazníka ?
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: FV Elektrárna s dotací je prohra pro zákazníka ?
Ty odpovědi od Valdano z MPO jsou celkem depresivní. Optimizmus mi dává jen to, že MPO vychází ze zákona 406/2000, kde jsou v §12 a 12a definovány přestupky. A tam vidím jen v §12a přestupek právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby (bod 1p) - montáž bez oprávnění, pokuta do 200.000Kč. V §12 u přestupků fyzické osoby podobný přestupek nevidím. No snad mne nikdo neudá. Nevíte jak zažádat o výmaz střechy z mapy.cz a maps.google?
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Tak ja nekde mam papir z TUV o par. 8 s 9 lety praxe (pocitala se i skola - z prumyslovky se pocitaly 3 roky, coz defacto bez jakehikoliv potvrzeni praxe zajisti vetsinu cinnosti ze sedmicky), stary tak 20 let :-D A ziskani bylo podobne ...
Ad ty prestupky - na normalniho cloveka se vztahuje, co neni zakazano, tak je povoleno. A nikde v zadnem zakone neni, ze nesmis lozit na strechu atd. Problem samozrejme nastane, az se neco stane.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Nejdřív to musí schválit Úřad práce, pokud ano, tak výuka by měla být od 7.1. do 14.3. vždy úterý a pátek od 15 do 20h. Pokud se podaří, dám vědět.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Kurzy a zkoušky u LPElektro mohu jen doporučit. Dělám to u nich již pár let. Vše probíhá online z domova a max. v pohodě. I ceny jsou přijatelné.Valdano píše: ↑stř pro 11, 2024 8:29 pmTady je odkaz na online školení včetně zkoušek pro osoby s elektrotechnickým vzděláním na §6 elektrotechnik a §7 vedoucí elektrotechnik dle NV č. 194/2022 Sb.
A ta nesmyslná kvalifikace na montéra FVE se dá taky pořídit za celkem "rozumný" peníz a někdy i za dva dny (to pak musí být odborníci na slovo vzatí).
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
- Lokalita: Praha
Po revoluci jsem dělal na živnost elektro (PC) a musel jsem mít $8. Potom jsem se nechal zaměstnat a 23 roků dělal servisáka na strojích bez ničeho. Marně jsem chtěl na zaměstnavateli školení aspoň na $5. Asi se báli že bych chodil na melouchy. Stavěl jsem rozvaděče pro stroje kdy byly pojistky 500 A a přívod cyky 3x240+120 a podobně.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
- Lokalita: severně od Brna
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
vyhl 50 u zaměstnavatele by ti pro melouchy byla k ničemu. Protože platí jenom pro toho zamětnavatele, tj při změně zaměstnavatele nový školení. To stejný platí i s NV194/2022.
-Tos teda byl jenom pomocnej montér, ne elektrikář, tak ti mohli dávat míň peněz. A dneska budeš těžko dokládat praxi, ve firmě už si tě nikdo nepamatuje, nehledě k tomu, co jsi měl ve smouvě uvedený jako pracovní náplň, to už znám...
-LPE - taky jsem jim dal vydělat, známej tam dělal školení na kontroly spotřebičů, a taky v pohodě. Nakonec je mu to k ničemu, v novým zaměstnání ho taky nenechali udělat NV194, tím pádem je to jak píšu výše.
-Tos teda byl jenom pomocnej montér, ne elektrikář, tak ti mohli dávat míň peněz. A dneska budeš těžko dokládat praxi, ve firmě už si tě nikdo nepamatuje, nehledě k tomu, co jsi měl ve smouvě uvedený jako pracovní náplň, to už znám...
-LPE - taky jsem jim dal vydělat, známej tam dělal školení na kontroly spotřebičů, a taky v pohodě. Nakonec je mu to k ničemu, v novým zaměstnání ho taky nenechali udělat NV194, tím pádem je to jak píšu výše.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm
Tak ještě si udělat revizáka a můžeme být konečně v klidu, se divím, že ještě nevymysleli spešl školení Revizák FVE
-
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Na střechu nemáš bohužel právo (zkoušel jsem na oba) na streat view máš formulář přímo na webu mapy dej nahlásit problém a tam napiš žádost o rozmazání objektu. Taky mi vadí i pohled shora, ale není na to ještě prošlapaná cesta.Kostěj píše: ↑stř pro 11, 2024 9:15 pmTy odpovědi od Valdano z MPO jsou celkem depresivní. Optimizmus mi dává jen to, že MPO vychází ze zákona 406/2000, kde jsou v §12 a 12a definovány přestupky. A tam vidím jen v §12a přestupek právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby (bod 1p) - montáž bez oprávnění, pokuta do 200.000Kč. V §12 u přestupků fyzické osoby podobný přestupek nevidím. No snad mne nikdo neudá. Nevíte jak zažádat o výmaz střechy z mapy.cz a maps.google?
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
Hele nenaváděj jo..
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Jenom jestli ten výmaz střechy nebude víc dráždit, než ty viditelné panely, které má dneska na střeše kde kdo.
Jinak k výše uvedenému -- přestupek fyzické osoby (nepodnikatele) zákon v tomto případě nestanovuje, zásada legality je jasná, takže za montáž vlastní FVE na vlastní střechu nelze dle v současnosti platných právních norem žádnou nepodnikající fyzickou osobu postihnout (podnikající teoreticky ano, takže máte-li živnostenský list na opravy bot, tak se aktivní blbec najít může a pak už bude vhodné mít někoho zběhlého v přestupkovém právu).
Ale i tak všem znovu doporučím si nastudovat znění článku 6 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/1992 Sb.) a také článku 37 odst. 1 a 2 Listiny základních práv a svobod (č. 2/1993 Sb.) -- podstatná informace je, že přestupkové řízení je trestním řízením sui generis, opakovaně judikováno nejvyššími soudními instancemi včetně ESLP, více o tom viz třeba v rozsudku NSS ze dne 6. 11. 2010, sp. zn. 8 As 14/2010 - 48. A také si dobře zapamatovat dvě slova, která zní "Nevzpomínám si".
Jinak k výše uvedenému -- přestupek fyzické osoby (nepodnikatele) zákon v tomto případě nestanovuje, zásada legality je jasná, takže za montáž vlastní FVE na vlastní střechu nelze dle v současnosti platných právních norem žádnou nepodnikající fyzickou osobu postihnout (podnikající teoreticky ano, takže máte-li živnostenský list na opravy bot, tak se aktivní blbec najít může a pak už bude vhodné mít někoho zběhlého v přestupkovém právu).
Ale i tak všem znovu doporučím si nastudovat znění článku 6 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/1992 Sb.) a také článku 37 odst. 1 a 2 Listiny základních práv a svobod (č. 2/1993 Sb.) -- podstatná informace je, že přestupkové řízení je trestním řízením sui generis, opakovaně judikováno nejvyššími soudními instancemi včetně ESLP, více o tom viz třeba v rozsudku NSS ze dne 6. 11. 2010, sp. zn. 8 As 14/2010 - 48. A také si dobře zapamatovat dvě slova, která zní "Nevzpomínám si".
-
Jelikož se u nás neřeší mnohem horší porušení zákonů, předpisů a norem, tak bych byl úplně vklidu. Takové odpady, nebezpečné odpady, nebezpečné chemikálie, s těmi tu nakládá kdejaký blbec a úřady tu maximálně "řeší" na náklady daňových poplatníků. Nějakou šikanu malého vlatníka FVE by Ústavní soud smetl ze stolu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Vratme se k tématu:
Spíš nejde o to zda je nebo není FVE dotovaná, ale o kvalitu firmy. Pokud je firma férová, tak nemusí šetřit na pár milimetrech mědi, dá všude přepětovky T1+T2. Sice vydělá o pár tisícovek méně, ale udělá si dobré jméno a získá spokojeného zákazníka.
Tento bussines je velice mladý a je zatížen spoustou nešvarů a spoustou příživníků, kteří způsobují navyšování ceny. Lze očekávat, že se během pár let segment "usadí" a stabilizuje. První "pročištování" se právě ted děje. Z cca 2000 inst.firem má dle portálu refsite asi 500 firem existenční potíže(neplatí DPH nebo jsou v insolvenci).
Znám spoustu majitelů dotovaných FVE a naprostá většina je s instalací spokojená a dává jim i ekonomický smysl. Vše stojí na naplněném očekávání majitele FVE Pokud bylo jeho očekávání nereálné, bude nespokojen.
Dále je to o vhodnosti FVE pro stávající konfiguraci domu, která se dá dopředu vyhodnotit podle roční spotřeby energií a jejím rozložení v průběhu roku. V těchto případech, kdy je použití FVE vhodné, může mít FVE s dotací návratnost 5-7let.
Spíš nejde o to zda je nebo není FVE dotovaná, ale o kvalitu firmy. Pokud je firma férová, tak nemusí šetřit na pár milimetrech mědi, dá všude přepětovky T1+T2. Sice vydělá o pár tisícovek méně, ale udělá si dobré jméno a získá spokojeného zákazníka.
Tento bussines je velice mladý a je zatížen spoustou nešvarů a spoustou příživníků, kteří způsobují navyšování ceny. Lze očekávat, že se během pár let segment "usadí" a stabilizuje. První "pročištování" se právě ted děje. Z cca 2000 inst.firem má dle portálu refsite asi 500 firem existenční potíže(neplatí DPH nebo jsou v insolvenci).
Znám spoustu majitelů dotovaných FVE a naprostá většina je s instalací spokojená a dává jim i ekonomický smysl. Vše stojí na naplněném očekávání majitele FVE Pokud bylo jeho očekávání nereálné, bude nespokojen.
Dále je to o vhodnosti FVE pro stávající konfiguraci domu, která se dá dopředu vyhodnotit podle roční spotřeby energií a jejím rozložení v průběhu roku. V těchto případech, kdy je použití FVE vhodné, může mít FVE s dotací návratnost 5-7let.
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Možná bych měl recept na pročištění trhu na instalacích FVE. ZRUŠIT DOTACE ! Anebo pokud chce stát mermomcí utrácet naše peníze na podporu FVE, tak vyplacení dotací koncovým uživatelům až po realizací firmou.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Jenže hromada zájemců o FVE si ani netroufne o dotaci si zažádat osobně a bere to jako výhodu že firma dotaci vyřídí a ta skončí na kontě firmy a od lidí chtějí doplatek. A potom se stane to že firma nedokáže do daného termínu FVE rozjet aby splňovala všechny náležitosti a majitel je v koncích. Nefunkční nebo žádná FV a ministerstvo chce na něm dotaci vrátit. Vypadá to dost nemožně ale takové to věci se dějí viz Černé ovce.
-
robe promiň, ale to je děsně naivní. Drtivá většina majitelů dotačních FVE si je pořídila jenom proto, že jim někdo řekl jak ušetří nebo že si vydělají tisíce ročně prodejem elektřiny. Nemá absolutní ánung, jestli jsou tam nějaké svodiče, jestli firma použila správné dimenze kabelů nebo jestli celá FVE vůbec stojí za ty prachy. I můj soused, který sám podniká, rozhodně není naivní, tak si nechal namontovat to co jsem psal a je spokojený. Sice musí po každém drobném výpadku volat dodavatele, protože se FVE nedokáže sama znovu připojit do DS, ale nevadí mu to.rob.brno píše: ↑sob pro 14, 2024 10:06 amVratme se k tématu:
Když to napíšu hnusně, tak poctivým přístupem firma jenom přijde o peníze. Na většinu populace fungují jenom hezké řeči. Když ho správně vychválíš, prodáš i lejno. A to platí ve všech odvětvích. U dotačních titulů je navíc problém, že více přitahuje vyloženě kriminální živly.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 3065 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od svasek
-
- 3 Odpovědi