FV Elektrárna s dotací je prohra pro zákazníka ?
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: FV Elektrárna s dotací je prohra pro zákazníka ?
Ty odpovědi od Valdano z MPO jsou celkem depresivní. Optimizmus mi dává jen to, že MPO vychází ze zákona 406/2000, kde jsou v §12 a 12a definovány přestupky. A tam vidím jen v §12a přestupek právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby (bod 1p) - montáž bez oprávnění, pokuta do 200.000Kč. V §12 u přestupků fyzické osoby podobný přestupek nevidím. No snad mne nikdo neudá. Nevíte jak zažádat o výmaz střechy z mapy.cz a maps.google?
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Tak ja nekde mam papir z TUV o par. 8 s 9 lety praxe (pocitala se i skola - z prumyslovky se pocitaly 3 roky, coz defacto bez jakehikoliv potvrzeni praxe zajisti vetsinu cinnosti ze sedmicky), stary tak 20 let :-D A ziskani bylo podobne ...
Ad ty prestupky - na normalniho cloveka se vztahuje, co neni zakazano, tak je povoleno. A nikde v zadnem zakone neni, ze nesmis lozit na strechu atd. Problem samozrejme nastane, az se neco stane.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Nejdřív to musí schválit Úřad práce, pokud ano, tak výuka by měla být od 7.1. do 14.3. vždy úterý a pátek od 15 do 20h. Pokud se podaří, dám vědět.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Kurzy a zkoušky u LPElektro mohu jen doporučit. Dělám to u nich již pár let. Vše probíhá online z domova a max. v pohodě. I ceny jsou přijatelné.Valdano píše: ↑stř pro 11, 2024 8:29 pmTady je odkaz na online školení včetně zkoušek pro osoby s elektrotechnickým vzděláním na §6 elektrotechnik a §7 vedoucí elektrotechnik dle NV č. 194/2022 Sb.
A ta nesmyslná kvalifikace na montéra FVE se dá taky pořídit za celkem "rozumný" peníz a někdy i za dva dny (to pak musí být odborníci na slovo vzatí).
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
- Lokalita: Praha
Po revoluci jsem dělal na živnost elektro (PC) a musel jsem mít $8. Potom jsem se nechal zaměstnat a 23 roků dělal servisáka na strojích bez ničeho. Marně jsem chtěl na zaměstnavateli školení aspoň na $5. Asi se báli že bych chodil na melouchy. Stavěl jsem rozvaděče pro stroje kdy byly pojistky 500 A a přívod cyky 3x240+120 a podobně.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
vyhl 50 u zaměstnavatele by ti pro melouchy byla k ničemu. Protože platí jenom pro toho zamětnavatele, tj při změně zaměstnavatele nový školení. To stejný platí i s NV194/2022.
-Tos teda byl jenom pomocnej montér, ne elektrikář, tak ti mohli dávat míň peněz. A dneska budeš těžko dokládat praxi, ve firmě už si tě nikdo nepamatuje, nehledě k tomu, co jsi měl ve smouvě uvedený jako pracovní náplň, to už znám...
-LPE - taky jsem jim dal vydělat, známej tam dělal školení na kontroly spotřebičů, a taky v pohodě. Nakonec je mu to k ničemu, v novým zaměstnání ho taky nenechali udělat NV194, tím pádem je to jak píšu výše.
-Tos teda byl jenom pomocnej montér, ne elektrikář, tak ti mohli dávat míň peněz. A dneska budeš těžko dokládat praxi, ve firmě už si tě nikdo nepamatuje, nehledě k tomu, co jsi měl ve smouvě uvedený jako pracovní náplň, to už znám...
-LPE - taky jsem jim dal vydělat, známej tam dělal školení na kontroly spotřebičů, a taky v pohodě. Nakonec je mu to k ničemu, v novým zaměstnání ho taky nenechali udělat NV194, tím pádem je to jak píšu výše.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm
Tak ještě si udělat revizáka a můžeme být konečně v klidu, se divím, že ještě nevymysleli spešl školení Revizák FVE
-
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Na střechu nemáš bohužel právo (zkoušel jsem na oba) na streat view máš formulář přímo na webu mapy dej nahlásit problém a tam napiš žádost o rozmazání objektu. Taky mi vadí i pohled shora, ale není na to ještě prošlapaná cesta.Kostěj píše: ↑stř pro 11, 2024 9:15 pmTy odpovědi od Valdano z MPO jsou celkem depresivní. Optimizmus mi dává jen to, že MPO vychází ze zákona 406/2000, kde jsou v §12 a 12a definovány přestupky. A tam vidím jen v §12a přestupek právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby (bod 1p) - montáž bez oprávnění, pokuta do 200.000Kč. V §12 u přestupků fyzické osoby podobný přestupek nevidím. No snad mne nikdo neudá. Nevíte jak zažádat o výmaz střechy z mapy.cz a maps.google?
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
Hele nenaváděj jo..
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Jenom jestli ten výmaz střechy nebude víc dráždit, než ty viditelné panely, které má dneska na střeše kde kdo.
Jinak k výše uvedenému -- přestupek fyzické osoby (nepodnikatele) zákon v tomto případě nestanovuje, zásada legality je jasná, takže za montáž vlastní FVE na vlastní střechu nelze dle v současnosti platných právních norem žádnou nepodnikající fyzickou osobu postihnout (podnikající teoreticky ano, takže máte-li živnostenský list na opravy bot, tak se aktivní blbec najít může a pak už bude vhodné mít někoho zběhlého v přestupkovém právu).
Ale i tak všem znovu doporučím si nastudovat znění článku 6 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/1992 Sb.) a také článku 37 odst. 1 a 2 Listiny základních práv a svobod (č. 2/1993 Sb.) -- podstatná informace je, že přestupkové řízení je trestním řízením sui generis, opakovaně judikováno nejvyššími soudními instancemi včetně ESLP, více o tom viz třeba v rozsudku NSS ze dne 6. 11. 2010, sp. zn. 8 As 14/2010 - 48. A také si dobře zapamatovat dvě slova, která zní "Nevzpomínám si".
Jinak k výše uvedenému -- přestupek fyzické osoby (nepodnikatele) zákon v tomto případě nestanovuje, zásada legality je jasná, takže za montáž vlastní FVE na vlastní střechu nelze dle v současnosti platných právních norem žádnou nepodnikající fyzickou osobu postihnout (podnikající teoreticky ano, takže máte-li živnostenský list na opravy bot, tak se aktivní blbec najít může a pak už bude vhodné mít někoho zběhlého v přestupkovém právu).
Ale i tak všem znovu doporučím si nastudovat znění článku 6 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/1992 Sb.) a také článku 37 odst. 1 a 2 Listiny základních práv a svobod (č. 2/1993 Sb.) -- podstatná informace je, že přestupkové řízení je trestním řízením sui generis, opakovaně judikováno nejvyššími soudními instancemi včetně ESLP, více o tom viz třeba v rozsudku NSS ze dne 6. 11. 2010, sp. zn. 8 As 14/2010 - 48. A také si dobře zapamatovat dvě slova, která zní "Nevzpomínám si".
-
Jelikož se u nás neřeší mnohem horší porušení zákonů, předpisů a norem, tak bych byl úplně vklidu. Takové odpady, nebezpečné odpady, nebezpečné chemikálie, s těmi tu nakládá kdejaký blbec a úřady tu maximálně "řeší" na náklady daňových poplatníků. Nějakou šikanu malého vlatníka FVE by Ústavní soud smetl ze stolu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Vratme se k tématu:
Spíš nejde o to zda je nebo není FVE dotovaná, ale o kvalitu firmy. Pokud je firma férová, tak nemusí šetřit na pár milimetrech mědi, dá všude přepětovky T1+T2. Sice vydělá o pár tisícovek méně, ale udělá si dobré jméno a získá spokojeného zákazníka.
Tento bussines je velice mladý a je zatížen spoustou nešvarů a spoustou příživníků, kteří způsobují navyšování ceny. Lze očekávat, že se během pár let segment "usadí" a stabilizuje. První "pročištování" se právě ted děje. Z cca 2000 inst.firem má dle portálu refsite asi 500 firem existenční potíže(neplatí DPH nebo jsou v insolvenci).
Znám spoustu majitelů dotovaných FVE a naprostá většina je s instalací spokojená a dává jim i ekonomický smysl. Vše stojí na naplněném očekávání majitele FVE Pokud bylo jeho očekávání nereálné, bude nespokojen.
Dále je to o vhodnosti FVE pro stávající konfiguraci domu, která se dá dopředu vyhodnotit podle roční spotřeby energií a jejím rozložení v průběhu roku. V těchto případech, kdy je použití FVE vhodné, může mít FVE s dotací návratnost 5-7let.
Spíš nejde o to zda je nebo není FVE dotovaná, ale o kvalitu firmy. Pokud je firma férová, tak nemusí šetřit na pár milimetrech mědi, dá všude přepětovky T1+T2. Sice vydělá o pár tisícovek méně, ale udělá si dobré jméno a získá spokojeného zákazníka.
Tento bussines je velice mladý a je zatížen spoustou nešvarů a spoustou příživníků, kteří způsobují navyšování ceny. Lze očekávat, že se během pár let segment "usadí" a stabilizuje. První "pročištování" se právě ted děje. Z cca 2000 inst.firem má dle portálu refsite asi 500 firem existenční potíže(neplatí DPH nebo jsou v insolvenci).
Znám spoustu majitelů dotovaných FVE a naprostá většina je s instalací spokojená a dává jim i ekonomický smysl. Vše stojí na naplněném očekávání majitele FVE Pokud bylo jeho očekávání nereálné, bude nespokojen.
Dále je to o vhodnosti FVE pro stávající konfiguraci domu, která se dá dopředu vyhodnotit podle roční spotřeby energií a jejím rozložení v průběhu roku. V těchto případech, kdy je použití FVE vhodné, může mít FVE s dotací návratnost 5-7let.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 3065 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od svasek
-
- 3 Odpovědi