Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Lokalita: Juh BBSK
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom
Nožovky 000 160A používam na pripojenie akumulátorov k zbernici. Na pripojenie regulátorov používam valcové poistky 22 mm, nabíjačky cez 14 mm valcové poistky. Pre každý poistkový držiak mám len jednu hodnotu poistky. V prípade potreby novej poistky tak nemusím v šeru rozsvecovať, nemusím si brať okuliare a nemusím čítať, čo je na poistke napísané. Nedá sa pomýliť, čo v akom strese by som bol. Na druhú stranu, čo by sa asi muselo stať, aby mi tieto poistky vybavilo a ja som musel "iba" nahradiť spálenú poistku... A spoj medzi akumulátorom a regulátorom by sa nemal "bezdôvodne" rozpojiť, ak nechcem prísť o regulátor (keď je napájanie z panelov). Ovšem sú situácie, kedy je cena regulátora nepodstatná, na to tam tie poistky sú.
Po pravde neviem si predstaviť situáciu, kedy by som musel odpínať akumulátor od zbernice a ťahať po jednom či naraz jednotkové 000 odpínače. Teraz, keby bol prúser, zatiahnem za jednu rukoväť. Neviem si ani predstaviť mať všade len poistkové spodky a vkladať či vyberať v kríze nožové poistky ručne či žehličkou. V kľude je to pohoda, v krízovej situácii aj piloti majú hrubý manuál, lebo stres je sviňa. Naťahovať sa so žiarovkou a krokodílkami, mať rôzne prepínače a dávať pozor, ktorú poistku a "poistku" kam a kedy strkám nie je pre mňa. A chápem, že inteligencia je vlastne dostatok predstavivosti. Ale ja som len chlapec z dediny, v podstate sedliak a preto obdivujem ľudí lepších od seba.
Po pravde neviem si predstaviť situáciu, kedy by som musel odpínať akumulátor od zbernice a ťahať po jednom či naraz jednotkové 000 odpínače. Teraz, keby bol prúser, zatiahnem za jednu rukoväť. Neviem si ani predstaviť mať všade len poistkové spodky a vkladať či vyberať v kríze nožové poistky ručne či žehličkou. V kľude je to pohoda, v krízovej situácii aj piloti majú hrubý manuál, lebo stres je sviňa. Naťahovať sa so žiarovkou a krokodílkami, mať rôzne prepínače a dávať pozor, ktorú poistku a "poistku" kam a kedy strkám nie je pre mňa. A chápem, že inteligencia je vlastne dostatok predstavivosti. Ale ja som len chlapec z dediny, v podstate sedliak a preto obdivujem ľudí lepších od seba.
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
V novembri na AC strane z FVE spotrebovaných 97 kWh, dom 1 z DS 52 kWh (svetlá a chladnička, jedna noc olejový radiátor), dom 2 z DS 10 kWh (plynový kotol, svetlá, občas varenie a káva).
Ešte to nie je na plnú sebestačnosť, ale nie je to nedosiahnuteľné.
Veľká baterka vykrýva temné dni, dnes vyrobené 5 kWh.
Ešte to nie je na plnú sebestačnosť, ale nie je to nedosiahnuteľné.
Veľká baterka vykrýva temné dni, dnes vyrobené 5 kWh.
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
Tak som snáď zmysluplne využil pochmúrne decembrové dni. Medzi starostlivosťou o hydinu a psíka, kúrením drevom v kuchyni nového domu, víkendovými orezmi starých ovocných stromov či likvidáciou náletov a chorých gaštanov a týždenným upratovaním toho všetkého som si našiel túto zimu čas a naštartoval automatizáciu FVE a gazdovstva.
Na starší, ale nový Intel Nuc i5 so 16 GB RAM a 2x240 GB SSD som nainštaloval Proxmox VE 8.3.1, doň VM s Debian 12 a Home Assistant Supervised (vďaka MGX za video návod), vedľa LXC s InfluxDB, ďalší s Grafanou a tiež jeden so Zabbixom. Aby som na prácu s tým nemusel zakaždým štartovať plnotučný PC s Windows 7 (stará škola ) a slušnou spotrebou s Eizo S2413, pripravil som si starší tenký klient HP s M.2 SSD 128 GB a 8 GB RAM s Mint 22 XFCE na starom LCD ASUS 1650x1080. Pre zálohovanie Proxmoxu počas prípravy používam USB disk, ale už tu leží QNAP HS-210 so 4 TB RAID1. A keďže som si ešte nedotiahol prípojku optiky, tak fičím na Mercusys 130 LTE routri.
Ide to pomaly, lebo som odkázaný na návody na nete a prakticky ani jeden nie je buď aktuálny alebo kompletný, resp uvažuje o holom železe a nie Proxmox. Ale dnes som si "zablikal diódou", popravde tou v ZigBee zásuvke
Veci som kupoval postupne, ale dnes som pripojil Sonoff Zigbee 3.0 Dongle Plus, doobeda dovezený kuriérom, hoci mám starší dongle cc2531. Samozrejme cez Proxmox až na druhý raz, podľa video návodu istého Poliaka. No a potom to už išlo celkom rýchlo. Najprv "chytrú" 16A zásuvku Blitzwolf a po nej dva teplomery. Malý Sonoff SNZB-02 na gombíkovú baterku a väčší na dve mikrotužky. Obidva idú len od -10°C, takže na vonok asi nie.
Prvý poznatok je, že napätie v sieti distribútora kolíše aj v tomto dome, takže je to problém ulice. Na rozdiel od Wattmetra mám teraz k dispozícii aj grafy. Ide to dnes od 214 do 233V, videl som aj horšie čísla.
Druhý, že potrebujem najmenej druhú Zigbee zásuvku, aby som sa dostal do strojovne elektrárne a pokúsil sa vyčítať Ističe s meraním. Prípadne ovládať Eltek Flatpack2. A tiež tie Epevery
Tretí, že s tým mojím Salusom k plynovému kotlu to nebude také jednoduché. V najhoršom ho vymením.
Kým som na chalupe, dostanem sa do HA aj z mobilu. Takže si môžem začať pripravovať dashboardy. No a učiť sa s Grafanou, v InfluxDB tie údaje sa už ukladajú.
Ešte je dlhá cesta predo mnou. Ale už som vykročil.
Na starší, ale nový Intel Nuc i5 so 16 GB RAM a 2x240 GB SSD som nainštaloval Proxmox VE 8.3.1, doň VM s Debian 12 a Home Assistant Supervised (vďaka MGX za video návod), vedľa LXC s InfluxDB, ďalší s Grafanou a tiež jeden so Zabbixom. Aby som na prácu s tým nemusel zakaždým štartovať plnotučný PC s Windows 7 (stará škola ) a slušnou spotrebou s Eizo S2413, pripravil som si starší tenký klient HP s M.2 SSD 128 GB a 8 GB RAM s Mint 22 XFCE na starom LCD ASUS 1650x1080. Pre zálohovanie Proxmoxu počas prípravy používam USB disk, ale už tu leží QNAP HS-210 so 4 TB RAID1. A keďže som si ešte nedotiahol prípojku optiky, tak fičím na Mercusys 130 LTE routri.
Ide to pomaly, lebo som odkázaný na návody na nete a prakticky ani jeden nie je buď aktuálny alebo kompletný, resp uvažuje o holom železe a nie Proxmox. Ale dnes som si "zablikal diódou", popravde tou v ZigBee zásuvke
Veci som kupoval postupne, ale dnes som pripojil Sonoff Zigbee 3.0 Dongle Plus, doobeda dovezený kuriérom, hoci mám starší dongle cc2531. Samozrejme cez Proxmox až na druhý raz, podľa video návodu istého Poliaka. No a potom to už išlo celkom rýchlo. Najprv "chytrú" 16A zásuvku Blitzwolf a po nej dva teplomery. Malý Sonoff SNZB-02 na gombíkovú baterku a väčší na dve mikrotužky. Obidva idú len od -10°C, takže na vonok asi nie.
Prvý poznatok je, že napätie v sieti distribútora kolíše aj v tomto dome, takže je to problém ulice. Na rozdiel od Wattmetra mám teraz k dispozícii aj grafy. Ide to dnes od 214 do 233V, videl som aj horšie čísla.
Druhý, že potrebujem najmenej druhú Zigbee zásuvku, aby som sa dostal do strojovne elektrárne a pokúsil sa vyčítať Ističe s meraním. Prípadne ovládať Eltek Flatpack2. A tiež tie Epevery
Tretí, že s tým mojím Salusom k plynovému kotlu to nebude také jednoduché. V najhoršom ho vymením.
Kým som na chalupe, dostanem sa do HA aj z mobilu. Takže si môžem začať pripravovať dashboardy. No a učiť sa s Grafanou, v InfluxDB tie údaje sa už ukladajú.
Ešte je dlhá cesta predo mnou. Ale už som vykročil.
-
- Lokalita: Horná Nitra
- Výkon panelů [Wp]: 5330
- Kapacita baterie [kWh]: 6
len na okraj ak tam máš proxmox tak si nemusel robiť VM s debianom a doňho HA supervised, ale priamo si mohol spraviť VM s HAOS - https://community-scripts.github.io/Pro ... id=haos-vm
-
Viem, ale ja som to takto chcel. Mám rád veci pod plnou kontrolou. Naviac doteraz som robil so starším CentOS serverom a chcem sa viac naučiť Debian, čo mi desktopy na Debian derivátoch toľko neumožnia.
A aby som sa nenudil, k serverovo orientovanému Proxmox tu mám aj desktopovo orientovaný VirtualBox práve na tej Win7 mašine s dosť RAM, kde si môžem všeličo skúšať a "nezasierať" PC. Teraz je skoro tma, navyše sychravo a aj chladno, tak čo budem furt vonku, no nie? Domov chodím až pred deviatou, aj psík je radšej.
Popravde, mal by som natiahnuť 16 m 4x6 s chráničkou cez 3 m výkop, ale radšej som v teple
A aby som sa nenudil, k serverovo orientovanému Proxmox tu mám aj desktopovo orientovaný VirtualBox práve na tej Win7 mašine s dosť RAM, kde si môžem všeličo skúšať a "nezasierať" PC. Teraz je skoro tma, navyše sychravo a aj chladno, tak čo budem furt vonku, no nie? Domov chodím až pred deviatou, aj psík je radšej.
Popravde, mal by som natiahnuť 16 m 4x6 s chráničkou cez 3 m výkop, ale radšej som v teple
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Nemal, protože teplota pro manipulaci s kabelem/chráničkou je až od +5°C, takže máš krásný důvod, být v teple.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
pridaj sa k nam, robime instalaciu na 5 poschodi bytovky a nie su tam ešte okna, firma co to ma zasklievat na to kasle.Popravde, mal by som natiahnuť 16 m 4x6 s chráničkou cez 3 m výkop, ale radšej som v teple
potom ti ten vykop doma pride ako teple a utulne miestocko a dokoncis to v kratasoch a spoteny
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
-
No u nás je teplo celkem OK, vždyť i na Jižní Moravu jezdíme na sever. Samozřejmě o té teplotě vím, ale při kopání bude kabel smotán
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Testovací (rozšiřitelná) FVE 2kw
od Sesijama » » v Hybridní elektrárny
Testovací (rozšiřitelná) FVE 2kw
- 10 Odpovědi
- 1453 Zobrazení