home asistant automatizace

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: home asistant automatizace

Příspěvek od Mex »

Mně by přenesený gigabyte dat vadil kvůli zbytečnému trafficu.
Ale nějak nemůžu přijít na to, čeho bych se měl na tom bát.
Čím je pro mě nebezpečná Čína?
To jsou podle mě nebezpečnější informace, které by případně odešly někam k nám.
Ať už z kriminálních důvodů (padouši ví kdy nejsem doma, případně poslouží k vydírání), nebo z úředních důvodů (třeba jsem doma řekl něco ošklivého o Pavlovi nebo něco pěkného o Babišovi).
Číňan informace zneužije maximálně k tomu, aby mi nabídl něco dalšího ke koupi. A jsem snad soudný, abych uměl posoudit, jestli to chci koupit nebo ne.
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

Pokud vezmu v potaz anonymitu internetu a anonymitu zboží, které v podstatě může být hacklé kýmkoli za jakkýmkoli účelem, nedivím se, že jsou spolužáci ze střední, kteří nemají dodnes ze zásady chytrý telefon a záměrně se vyhýbají všemu co je propojitelné více než je dovoleno.

Příklad, koupíš si pro dohled něco chytrého. Někdo to hacknul za účelem slídění a zisku informací. Dané zařízení začne odesílat informace někam kam nemám ve skutečnosti páru.

Co mohu čekat? Cokoliv!
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
eman
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od eman »

Mex: Takže pernamentní odposlech Číňanem ti nevadí? Vpoho.
A co takhle odposlech Googlem, ten musí být taky vpořádku. Pak tu máme možnost odposlechu audia a videa na notebooku, telefonu nebo televizi. Taky vpoho?
Navíc, ty zařízení jsou přihlášené do tvojí domácí sítě, tak proč by si nezkopírovali všechny dostupné soubory....To taky nevadí?...Vždyť co tam můžou najít....
Většina domácností má zabezpečení IT na úrovni dřevěné závory přes cestu a pak se diví.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

Preto veľa ľudí používa napríklad Tasmotu, esphome a obchádza cloud (hlavne čínsky).
Čo sa týka súborov na sieti, je na každom ako si ich zabezpečí. Možností je veľa - podľa vedomostí a zručností, alebo stupňa paranoje. RW everyone a SMBv1 je samozrejme problém :)
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
kkristian
Lokalita: Galanta
Výkon panelů [Wp]: 5730
Kapacita baterie [kWh]: 14,3

Příspěvek od kkristian »

hlavne vacsina dnesnych veci su cloud only a ani espcka sa uz tak nepouzivaju, ako kedysi. Napr na aliexpress je problem najst daco bez tuya.
Cinsky cloud by mi nevadil, keby tam bola moznost ovladania lokalne. Kedysi som mal nejake cinske ip kamery na dome a tie som musel zafirewallovat, pretoze volali domov.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
Mex

Příspěvek od Mex »

gupa píše: čtv pro 05, 2024 2:59 am
Co mohu čekat? Cokoliv!
eman píše: čtv pro 05, 2024 5:56 am
Takže pernamentní odposlech Číňanem ti nevadí? Vpoho.
Tak co třeba konkrétně můžu čekat?

Podle mě je/může být pro mě nebezpečné to, co o mě nechtěně zjistí někdo "blízký". Tedy ten, ke kterému mám blízko já, resp. který má blízko ke mně.
Příklad: pokud se o mé nevěře dozví manželka (která má ke mně blízko), bude to mít na mě velký dopad. Pokud se to dozví někdo vzdálený a neznámý na druhém konci republiky, tak mi to může být fuk.
Pokud se o mě dozví úřad že jsem nepřihlásil psa nebo berňák že jsem šidil na daních, tak je to pro mě problém, protože oba ke mně mají blízko a můžou mi udělat problém. Pokud se to dozví někdo v Číně nebo Bangladéži, může mi to být fuk. Pro pořádek: na daních nešidím a psa nemám, byl to jen příklad.

Z tohoto pohledu se prostě nějakého odposlechu ze strany Číny nebojím.
Čeho bych se měl konkrétně bát? Čím mi Čína může uškodit? Je pro mě prostě vzdálená.
Číňan mi nechce dělat problémy. Číňan chce dělat byznys.

A mezi námi: nějaký Mex z nějakého malého 400 tisícového města ze země, kterou oni ani neumí najít na mapě, pro ně může být maximálně nějaká položka ve statistice.
TomHC píše: čtv pro 05, 2024 6:34 am
Preto veľa ľudí používa napríklad Tasmotu, esphome a obchádza cloud (hlavne čínsky).
Tak třeba já obcházím cloudy proto, protože mám rád svoje data u sebe. A nechci být závislý na tom, že třeba zítra oni svou službu zruší nebo zpoplatní.
Případně že mi nějaký úřad (ale úřad u nás) zakáže ji používat. Samozřejmě mi to zakáže pro mé dobro, jak by jistě řekl generál Koudelka.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

MEX: čím ti číňan může uškodit? Třeba tím, že to zařízení znefunkční. nebo začne v nějakým náhodným intervalu spínat všechny chytrý zásuvky a tuya spínače zároveň, a máme blackout jak vyšitej v celé svropě. Já osobně mám pro tyhle věci svůj název: KRAKATIT - asi všichni víte, o co jde. Tam to bylo zadarmo a lidi si to nosili domů. Tady za to ještě zaplatíš...
Tuya se dá přeflešovat, teď to o pár příspěvků výše řeším. A tuya CPU se ven nedovolá, to řeší wifi modul, kterej mám pod kontrolou, teda pokud tam není nějakej špionážní soft už v mikrokodu, ale to snad ne, má to v prackách spousta nezávislejch vývojářů, to by někdo odhalil.
Kamery? stačí jim udělat virtuální (nebo ještě líp fyzicky oddělenou) podsíť a nikam se nedovolají. Spíš mám problém u některejch kusů zjistit RTSP adresy pro připojení k frigate.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
mopadzi
Lokalita: Okolí Uherského Brodu

Příspěvek od mopadzi »

myslím že hack vnitřní sítě může probíhat následovně: Firma si nechá od dodavatele instalovat třeba zámky na otisky prstů. SW k tomu je cloudový, cloud nevím kde...Je to jak Trojsky kůň. Nikdo to neřeší, těch možností je moc
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
eman

Příspěvek od eman »

Mex: Moc hezky jses vyhnul reakci na šmírování od Googlu a ostatních zařízení.
A je fakt, čím by ti Číňan mohl uškodit. Jejich státní instituce do šmírování investují miliardy, protože ti chtějí prodat gumový náramek proti blechám. Stejně jako Cukřík z FB prodává osobní data každému, kdo si řekne, systémově se snaží spárovat fotografie, osobní data, kreditky, nákupy, aby ti mohli personalizovat nákup tampónů. :D
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Mex

Příspěvek od Mex »

kodl69 píše: čtv pro 05, 2024 7:59 pm
MEX: čím ti číňan může uškodit? Třeba tím, že to zařízení znefunkční. nebo začne v nějakým náhodným intervalu spínat všechny chytrý zásuvky a tuya spínače zároveň, a máme blackout jak vyšitej v celé svropě.
A proč by to dělal? Jakou by měl motivaci? Kdy už něco podobného (byť třeba v malém) udělal?
Je to něco, co můžeš udělal jen jednou.
Něco jako že jednu facku můžeš dát komukoli. I sebesilnějšímu chlapovi. Ale fakt jenom jednou.
mopadzi píše: čtv pro 05, 2024 8:20 pm
myslím že hack vnitřní sítě může probíhat následovně: Firma si nechá od dodavatele instalovat třeba zámky na otisky prstů. SW k tomu je cloudový, cloud nevím kde...Je to jak Trojsky kůň. Nikdo to neřeší, těch možností je moc
Tak instalovat zámky s řízením přes cloud je prostě chorý nápad.
Už jenom proto, že cloud může přestat fungovat z mnoha důvodů, třeba bagrem překoplého kabelu od internetu.
Bezpečnostní data prostě nemají co dělat mimo firmu. A to nijak nesouvisí s tím, jestli do Číny nebo třeba jenom jinam po republice.
eman píše: čtv pro 05, 2024 9:15 pm
Mex: Moc hezky jses vyhnul reakci na šmírování od Googlu a ostatních zařízení.
A je fakt, čím by ti Číňan mohl uškodit. Jejich státní instituce do šmírování investují miliardy, protože ti chtějí prodat gumový náramek proti blechám. Stejně jako Cukřík z FB prodává osobní data každému, kdo si řekne, systémově se snaží spárovat fotografie, osobní data, kreditky, nákupy, aby ti mohli personalizovat nákup tampónů. :D
Já jsem se šmírování Googlu nevyhnul. Já jsem o něm nepsal, protože tady je řeč o nebezpečnosti Číny, ne Googlu a Ameriky.
Ano, Google a Amerika je mi blíž (v tom smyslu, jak jsem psal výš). Takže jeho šmírování je pro mě nebezpečnější než to od Číny. A může na mě mít potenciálně větší dopad.
Ale ani tady bych to s paranoiou nepřeháněl. Pokud se tady nebudu chtít cíleně věnovat něčemu, kde je fakt lepší to dělat jen ve velké tajnosti.
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

Čína sleduje protože má nato prostředky, pokud je nemá tak vezme nějaké peníze podpoří špionážní techniku třeba do vysavače a prostě doluje data jako každý kdo se sběrem informací zabývá. Akorát to dělá přes spotřební zboží. To ale neznamená že nemůže dolovat informace které nakonec mohou být ohrožující pro infrastrukturu EU nebo ČR. Třeba vysavač odešle data kde se nachází a nějaký Číňan zjistí že je v zabezpečené oblasti ale má v dosahu připojení které zabezpečené není. Což je začátek. Končit to může třeba narušením jiných spotřebičů nebo se dostane do nějaké výroby a provede stahování důležitých dat nebo do dopravy, do finančních věcí...

Potkala mne např. věc s google pay, kdy mi po upozornění na mail a průtoku dat procesorem se zablokoval mobil a po tvrdém restartu než se znovu připojil k sítím, se mi pootvíralo samo mnoho oken mobilu a mezi něma i zatím neaktivovaný google pay. A teď si přestavit že jen upozorněním o novém mailu dokáže nějaký hack vyplnit platební příkaz a odeslat prachy je hodně nebezpečná věc. Proto se tomu říká nebezpečný kód, stačí když projde procesorem a ten provede útočnou aktivitu.

Mne zarazil ten objem giga dat.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
proasnet
Lokalita: Rajecké Teplice
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Příspěvek od proasnet »

Před asi 6ti lety, když jsem si koupil první wifi světlo do obýváku, mělo firmware tuya. Po pár týdnech jsem si pustil wireshark a mrknul co tam za ty data běhá mezi světlem a cloudem. Komunikace mi přišla až moc bohatá na informace z naší domácnosti, jaké stránky přes pc a mobily si prohlížíme, až jsem velmi znejistěl. Googlil jsem o tom a už bylo psáno že jde v podstatě o čínské štěnice. Tak jsem okamžitě hledal způsob jak to mít všechno NON CLOUD, offline, a začal jsem s Home Assistant a všechny Tuya světla přeflešoval na Tasmotu.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od PetrDubi »

Jo, já všechny tyhle zařízení ještě před nákupem prověřím, jestli jdou flashnout na ESPhome nebo Tasmotu a po nákupu je nejdřív fashnu teprve potom zapojuju a používám.
Ušetří mi to plno starostí, stahování aplikací, registrací do nějakého cloudu a podobně. A to nemluvím o tom, že to zařízení má potom často mnohem víc funkcí, než mělo původně a hlavně funguje spolehlivěji.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
eman

Příspěvek od eman »

TomHC píše: úte pro 03, 2024 8:00 pm
eman píše: úte pro 03, 2024 3:16 pm
Chlapi, dá se v HA nějak měřit spotřeba v různých režimech, jednoho zařízení?
Potřeboval bych u tepelného čerpadla oddělit spotřebu na vytápění a ohřev TUV
Tu máš príklad. Merač výkonu je sensor.evse_power, rozhoduje sa podľa sensor.ev_charge_source ktorý nadobúda hodnotu FVE alebo GRID a následne ten výkon zobrazuje ako ev_charge_fv_power a ev_charge_grid_power. Tieto ale ukazujú okamžitý výkon/príkon [W], takže tieto senzory musíš použiť ako zdroj (source) pre Integration helper (matematický integrál) ktorý bude zobrazovať dodávať dodanú energiu [kWh]. No a ten je zase ideálne použiť ako zdroj (source) pre Utility meter, ktorý je kumulatívny a stále iba pričítava aj keď sa zdrojový senzor vynuluje a začína počítať od nuly. A tieto utility senzory vieš napríklad použiť aj ako zdroj do Energy dashboardu. A vieš si vytvoriť ďalšie utility metre s tým istým zdrojom a nastavíš reset interval na Daily a vieš si zobrazovať napr. odber za deň.

HINT: timestamp: "{{ now().minute }}" je treba na to, aby nezostala "visieť" posledná hodnota keď sa prestane aktualizovať sensor.evse_power, lebo by to stále pripočítavalo v mat. integrácii. Takto to každú celú minútu pošle aktuálnu hodnotu, aj keď sa nemení.

Kód: Vybrat vše

template:
  - sensor:
      - name: "EV charge FV power"
        unique_id: ev_charge_fv_power
        unit_of_measurement: "W"
        device_class: power
        attributes:
          timestamp: "{{ now().minute }}"
        state: >-
          {% if states("sensor.ev_charge_source") == "FVE" %}
            {{ states("sensor.evse_power") }}
          {% else %}
            0
          {% endif %}

- name: "EV charge GRID power"
        unique_id: ev_charge_grid_power
        unit_of_measurement: "W"
        device_class: power
        attributes:
          timestamp: "{{ now().minute }}"
          {% if states("sensor.ev_charge_source") == "GRID" %}
            {{ states("sensor.evse_power") }}
          {% else %}
            0
          {% endif %}
Tak jsem použil jak to moje řešení, tak tvoje...jsou skoro identická a nějak to nefunguje. :( Pokud se změní state entity (switch ohřevu TUV), tak senzor pouze zobrazí celkovou spotřebu TČ, od posledního vynulování Shelly. Navíc mi to ani neukládá historii. :(
Někde mám chybu.

Kód: Vybrat vše

- name: "TC TUV kwh"
      unique_id: tc_tuv_kwh
      unit_of_measurement: 'kWh'
          {% if is_state('switch.rele_tuv', 'on') %}
            {{ states('sensor.tepelne_cerpadlo_energy') | float |round(1)}}
          {% else %}
            0
          {% endif %}
      device_class: energy

- name: "TC topeni kwh"
      unique_id: tc_topeni_kwh
      unit_of_measurement: 'kWh'
          {% if is_state('switch.rele_tuv', 'off') %}
            {{ states('sensor.tepelne_cerpadlo_energy') | float |round(1)}}
          {% else %}
            0
          {% endif %}
      device_class: energy
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

Samozrejme že nefunguje. Musíš riešiť príkon (watt) a nie energiu (kWh). A každý z tých nových senzorov potom prehnať cez Riemann sum a prípadne aj Utility meter. Myslím že som to dosť názorne vysvetlil - viewtopic.php?p=251590#p251590
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od PetrDubi »

eman:
Tom ti ale radil jak udělat dva senzory, které ukazují aktuální výkon W podle toho, jestli je aktivovaný přepínací signál a ty jsi z toho udělal kWh a třídy výkon jsi udělal energii, to takhle nikdy nebude fungovat!
Musíš vzít aktuální příkon ve W a ten se bude přepínat do aktuálního výkonu topení nebo TUV podle přepnutí tvého switche. A potom si musíš udělat dvě počítadla v kWh (podle mě ti to tam lidi psali), které se jmenují utility meter a ty budou mít jako zdroj (source) práwě tyhle výkony (topení a TUV) a budou ti počítat spotřebovanou energii v kWh. A můžeš si je potom klidně dát třeba i do panelu energií.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
eman

Příspěvek od eman »

Já ty své verze vykutal ve foru na HA, kde to údajně lidem fungovalo. Ne že bych nevěřil Tomovi. :)

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek